Wat kost een camper? Nieuw, tweedehands en bijkomende kosten!

Door Piet Hein

5 reacties

Lees
tijd:
Nog

min.

Misschien zit je momenteel over een camper na te denken, maar heb je nog niet alle kosten van een camper op een rij. Lees dan vooral verder want in dit artikel worden prijzen van zowel nieuwe als tweedehands campers uiteengezet.

Daarnaast komen ook de vaste lasten aan bod. Per uitgave wordt gekeken naar hoe noodzakelijk deze is en hoe je hier eventueel op kan besparen. Op die manier kan je voor jezelf de juiste overweging maken en een richtprijs hebben van de kosten van een camper in jouw situatie. 

Want dat het situatie en budget afhankelijk is, mag duidelijk zijn. Het is niet voor niets dat de één in een nieuwe mercedes rijdt, terwijl de ander prima in een boodschappenwagentje van 15 jaar oud van A naar B komt. Laten we er snel in duiken!

De aanschafkosten van een camper

Allereerst zul je een camper moeten kopen en dat is vaak het grootste bedrag wat je in één keer moet betalen. Ik zeg ‘vaak’, want als je een goedkopere camper koopt, dan kunnen de vaste lasten door de jaren heen met gemak het aankoopbedrag overstijgen. Een camper is nou eenmaal niet gratis om te hebben. Daarover straks meer bij de overige kosten van een camper.  

Geld lenen voor een camper (voorbeeld)

Eventueel kan je ook geld lenen om een camper te kopen. Vaak moet je hier rente over betalen en deze kan behoorlijk oplopen. Je zit dan aan een maandelijkse afbetaling vast en in de meeste gevallen zit  je ook met voorwaarden. Kan je bijvoorbeeld het geleende bedrag ook in één keer afbetalen als dat zo uitkomt? Bijvoorbeeld als je besluit dat een camper toch niets voor je is of als er onverwacht geld beschikbaar komt om dit te doen. Een andere voorwaarde zou kunnen zijn dat je de camper niet mag verhuren of dat je vastzit aan een bepaald onderhoudsschema. Lees de kleine lettertjes van een camperlening goed door!

Dit is een voorbeeld van een lening voor een camper (2020):

 • Te lenen bedrag: €30.000
 • Te betalen per maand: €650
 • Te betalen rente: 3,6%
 • Looptijd: 50 maanden (4 jaar en 2 maanden)
 • Te betalen totaalbedrag: €32.436,96 

Daarnaast kan je er ook voor kiezen om geld te lenen van een bekende, bijvoorbeeld vrienden of familie. In dat geval zou je misschien een lagere rente krijgen of zelfs renteloos kunnen lenen. Dat is natuurlijk goedkoper, maar hou wel in je achterhoofd dat financiële afspraken in veel relaties een negatieve invloed heeft gehad. Het is aan te raden om hierover goede afspraken op papier te zetten en dit (simpele) contract eventueel nog door iemand te laten doornemen die er verstand van heeft zoals een accountant of advocaat.  

Andere aankoopkosten

Bij de aankoop van een camper kunnen er ook nog andere kosten gemoeid zijn. Denk bijvoorbeeld aan de verschillende bezichtigingen die je moet doen voordat je de juiste camper vindt. Vooral als deze campers in de uithoeken van het land staan kunnen de reiskosten oplopen. Helemaal als je voornemens bent een camper te kopen in Duitsland of ergens anders in Europa. 

Verder moet je denken aan de kosten van een aankoopkeuring en natuurlijk de hoeveelheid tijd die je besteed aan het uitzoekwerk. Deze tijd kan je niet besteden aan geld verdienen, maar voor de meeste mensen is dit tijd die ze graag besteden en plezier aan beleven. 

Aankoopbemiddeling 

Tot slot kan je ook een bedrijf laten bemiddelen bij de aankoop van een camper. Jij geeft aan wat je wensen zijn en dat bedrijf zorgt dat voor jou dat je die camper krijgt. Ook hier zitten kosten aan verbonden en deze kosten kunnen sterk variëren. Denk bijvoorbeeld aan een vast bedrag van €1000 euro of een percentage van het aankoopbedrag van de camper. 

Lees in dit artikel alles over het kopen van een camper.

Camper Kopen? Bespaar Duizenden Euro's

Voorkom een miskoop bij het kopen van een camper. Leer hoe je met je dierbare spaargeld de juiste camper koopt - zonder technische kennis - en bespaar duizenden euro's.

Bekijk de video voor meer info:

video camper kopen zonder spijt

Wat kost een nieuwe camper? 

Behalve de bovenstaande kosten heb je natuurlijk het aankoopbedrag van de camper zelf. Maar wat betaal je nu voor een nieuwe camper? Gaat dat echt al snel richting de €100.000 zoals je vaak op een verjaardag hoort vertellen? 

Natuurlijk is het bedrag afhankelijk van het type camper en de uitrusting ervan. Welke motor ligt er in? Wat is het merk van het onderstel? Van welke accessoires is de camper voorzien? Toch is het wel fijn om een beetje een globaal beeld te kunnen krijgen.  

Laten we een paar voorbeelden geven van wat nieuwe campers in 2020 kosten:

 • Nieuwe Buscamper HymerCar Free 600 op een Fiat Ducato: €57.890
 • Nieuwe half integraal camper Dethleffs Trend t 7057 EB Edition: €67.490
 • Nieuwe Integraal camper Hymer B-dl 588: €98.170

Dit is een greep uit een willekeurige voorraad van een camperdealer. Uiteraard hebben we het hier over basisprijzen, anders was het lastig vergelijken. Denk aan toevoegingen als een automaat, een sterkere motor en allerlei luxe accessoires en de prijs kan zomaar met 15.000 euro (of meer) stijgen. 

Afleverkosten nieuwe camper

Soms heb je hierbij nog te maken met afleverkosten van een nieuwe camper (en bij tweedehands kan dat ook voorkomen). Dit kan zomaar oplopen tot 1000 euro, weet dus van tevoren goed wat je kan verwachten. De kosten die hierin zitten verwerkt hebben vaak te maken met een onderhoudsbeurt, garantie, brandstof en overschrijven. 

Toch zijn er steeds meer aanbieders die zo transparant mogelijk willen zijn en de afleverkosten in de prijzen verrekenen waarmee ze adverteren.  

Wat kost een tweedehands camper?

De kosten voor een tweedehands camper lopen zo uiteen dat het niet te doen is om hier voorbeelden van te geven. Wat er wel over te zeggen valt is dat de prijs van een tweedehands camper meer onderhevig is aan het moment dat deze te koop staat dan een nieuwe camper. Zo staan veel tweedehands camper in de winter in de stalling en zijn er niet veel mensen die erover nadenken om een camper te gaan kopen. Dit kan een goed moment zijn om een tweedehands camper te gaan kopen, aangezien de vraag dan laag is en verkopers sneller zullen zakken met de prijs - of dat op voorhand al gedaan hebben. 

Het verschil tussen prijzen van nieuwere en oudere tweedehands camper is erg groot. Zo kan je al een camper kopen vanaf 3500 euro op bijvoorbeeld marktplaats.nl. Maar wat voor camper heb je dan en hoeveel onderhoud mag je verwachten? Is het een opknapper of nog voor vele jaren plezier? En natuurlijk kan je het zo gek maken als je wilt, er staan ook wel tweedehands campers te koop voor 200.000+ euro...

Wees dus goed voorbereid op wat je koopt bij een tweedehands camper en vergeet ook niet dat welke camper je ook koopt, de verzekering en andere vaste lasten ook altijd door zullen blijven lopen. 

Lees dit artikel als je een oude camper wilt gaan kopen >>

Camper Kopen? Bespaar Duizenden Euro's

Voorkom een miskoop bij het kopen van een camper. Leer hoe je met je dierbare spaargeld de juiste camper koopt - zonder technische kennis - en bespaar duizenden euro's.

Bekijk de video voor meer info:

video camper kopen zonder spijt

Wat kost een verzekering voor een camper? 

De belangrijkste vaste lasten voor een camper is een verzekering. Want of de camper nou stilstaat of rijdt, er kan altijd wat mee gebeuren. Een camper die aan het openbare verkeer deelneemt is zelfs verplicht om te verzekeren. We hebben het dan over de WA (Wettelijke Aansprakelijkheid) verzekering. Met zo’n WA verzekering ben je gedekt als je met de camper schade aan anderen veroorzaakt. Behalve WA kan je ook kiezen voor WA + Beperkt casco of WA + Volledig Casco. Deze laatste wordt ook wel de All Risk verzekering genoemd, omdat je dan voor alle te verzekeren risico’s gedekt bent. 

Er zijn een aantal zaken die de premie van de verzekering voor je camper bepalen:

 • Gekozen dekking (WA, WA+ beperkt of All Risk)
 • Waarde van de camper 
 • No-claim korting 
 • Soms het gewicht van de camper

In dit artikel worden de 4 populairste camperverzekeringen vergeleken >>

Bijkomende verzekeringen 

Naast de WA verzekering voor de camper zelf zijn er nog een aantal andere verzekeringen waar je om moet denken als je een camper koopt:

 • Pechhulp verzekering camper
 • Reisverzekering camper
 • Rechtsbijstandverzekering camper

Deze verzekeringen zijn niet verplicht en je zou kunnen overwegen hierop te besparen. Het lastige van verzekeringen is altijd dat je ze pas mist als je ze nodig hebt. Als je twijfelt kan je voor jezelf de afweging maken of je de kosten die worden gedekt ook makkelijk zelf kan betalen. Aan de andere kant gaat het niet alleen om kosten, maar ook een bepaalde expertise waarvoor je verzekerd bent. Zou je die willen of kunnen missen als het fout gaat?

Pechhulp verzekering camper

De pechhulp verzekering zit bij sommige aanbieders bij de camperverzekering in (zoals bij de NKC), waardoor je bijvoorbeeld geen apart abonnement bij de ANWB hoeft te nemen. Dit bespaard je niet alleen in de kosten, het is ook minder gedoe omdat je niet met nóg een partij contact moet hebben, zowel voor het afsluiten als tijdens een pech situatie. Andere zaken die met een pechhulp verzekering voor campers is geregeld zijn de repatriëring van de camper en vervangend vervoer. Aandachtspunten hierbij zijn of de verzekering ook pech in Nederland dekt (ja, echt!) en of ook reizen van langere duur worden gedekt.

Reisverzekering camper

Een reisverzekering is erg handig voor een camperaar. Omdat je veel onderweg bent neem je ook veel dure spullen mee, denk bijvoorbeeld aan een camera, tablet, laptop en telefoon. Maar ook als er ingebroken wordt in de camper of als je plotseling ernstig ziek wordt is het fijn om hier direct hulp bij te krijgen. Tot slot is ook een annuleringsverzekering onderdeel van een reisverzekering. 

Bij de NKC vind je een reisverzekering speciaal voor camperaars >>

Rechtsbijstandverzekering camper

Dit is typisch zo’n verzekering waarvan je je afvraagt wat je ermee moet totdat je hem nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan een schade waarvan het niet glashelder is wie er de schuldige van is. Of als je een camper koopt of laat repareren en er ontstaat een verschil van mening waarbij veel geld is gemoeid. Dan komt zo’n verzekering goed van pas en is hij zijn prijs meer dan waard. 

Premie Verzekeringen Berekenen 

Je kan makkelijk de premie van een camperverzekering inclusief pechhulp en eventueel een rechtsbijstand- en reisverzekering berekenen op de website van de NKC (Nederlandse Kampeerauto Club). 

Nog geen camper? Zoek een camper op bijvoorbeeld marktplaats die je graag zou willen hebben en voer daarvan de gegevens in om te zien wat de premie wordt. 

De overige kosten van een camper

Naast de verschillende verzekeringen zijn er nog een aantal andere kostenposten waar je rekening mee moet houden. Er wordt hierbij een onderscheid gemaakt tussen:

 • Vaste kosten - die iedere maand terugkomen
 • Variabele kosten - zoals brandstof en onderhoud 
 • Verborgen kosten - zoals afschrijving

De vaste kosten van een camper 

We beginnen met de vaste kosten, waar van je tevoren van weet hoe hoog ze zijn en dat ze maandelijks of jaarlijks terugkeren. Overigens hoort hier het bovenstaande stuk over de verzekering(en) ook bij!

Wegenbelasting of MRB (MotorRijtuigenBelasting)

Als de camper is overgeschreven op jouw naam, en je dus de eigenaar bent geworden, dan moet je wegenbelasting gaan betalen, dat ben je wettelijk verplicht. Je hoeft hiervoor niets in werking te stellen, dat wordt bij de overschrijving allemaal geregistreerd waardoor je automatisch wordt aangeslagen voor de kampeerauto. Wat je aan wegenbelasting moet betalen iedere maand is afhankelijk van het gewicht van de camper, de brandstof en de provincie waar je in woont. Op de website van de belastingdienst kan je met de rekenhulp precies berekenen hoeveel wegenbelasting je in jouw geval moet betalen.

Je camper wordt aangemerkt als oldtimer indien deze ouder dan 40 jaar is. In dat geval hoef je geen enkele wegenbelasting te betalen, ook niet het onderstaande kwarttarief. 

Slechts 25% wegenbelasting? 

Een kampeerauto die ook daadwerkelijk als camper geregistreerd staat, betaald normaal gesproken slechts een kwart van het normale tarief. Dit is het zogenaamde kwarttarief. Overigens krijg je niet slechts 3 maanden een rekening van de belastingdienst, maar wordt dit uitgespreid over 12 maanden. De gedachte achter het kwarttarief is dat een camper vaak maar een bepaalde tijd per jaar wordt gebruikt, waardoor men redeneerd dat er ook minder wegenbelasting verschuldigd is. 

Besparen op wegenbelasting

Eventueel kan je er voor kiezen om de camper te schorsen voor de tijd dat je hem niet gebruikt, bijvoorbeeld in de wintermaanden of zelfs nog langer. Voor het schorsen betaal je wel eenmalig een bedrag, maar dit is minder dan een aantal maanden wegenbelasting. In de tijd dat de camper geschorst is, mag deze echter geen gebruik maken van de openbare weg.

Misschien vraag je je af of je niet ook direct voor de verzekering kan schorsen? Dit kan je doen, echter is de camper dan niet verzekerd als er iets mee gebeurd. Denk bijvoorbeeld aan een brand die uitbreekt in een stalling of vandalisme.  

Stallingskosten voor een camper

De meeste mensen hebben niet voldoende ruimte bij huis om een camper het hele jaar door te kunnen hebben staan. Bij regelmatig gebruik wil je je oprit er nog wel voor opofferen, maar als hij meerdere maanden stilstaat wordt het al snel een enorme sta-in-de-weg. Daar komt bij dat als een camper langere tijd in de buitenlucht stilstaat, hij aan alle weersinvloeden onderhevig is. En dat is niet bevorderlijk voor de staat van de camper. Kitnaden drogen sneller uit, vocht krijgt sneller een kans om binnen te dringen en ga zo maar door. 

Daarom kom je al snel op een camperstalling uit voor die maanden dat je hem niet gebruikt, en wellicht voor het hele jaar rond. Maar wat kost een stalling nou precies? Dit is niet met één antwoord te zeggen, want sommige stallingen zijn veel luxer en professioneler dan de andere, en ook kunnen ze verschillende voorwaarden hebben. Dit kan de prijs juist opdrijven of laten zakken. Denk bijvoorbeeld aan: 

 • Het aantal keren dat je de camper kan brengen en halen
 • Wel of geen verwarmde stalling
 • Met of zonder stroomaansluiting
 • Wel of geen eigen plek
 • Wel of geen ruimte om de camper heen
 • Etc. 

Gemiddeld kan je uitgaan van zo’n 350 tot 750 euro per jaar. Vaak maakt het ook uit of je wel of niet in of nabij de randstad woont, daar zijn meer mensen en dus meer campers terwijl ruimte juist steeds schaarser wordt - wat de prijs natuurlijk opdrijft.

Je kunt je wel voorstellen wat je kan besparen als je geen stalling nodig hebt maar zelf ruimte hebt om de camper te stallen. En dan niet alleen besparen in geld, maar ook in moeite. Je bent dan niet afhankelijk van anderen als je een keer met de camper weg wilt!  

Vochtmeting laten uitvoeren

Een vochtmeting is natuurlijk niet verplicht, maar wel aan te raden om dit jaarlijks te doen. Vocht is echt een sluipmoordenaar als het om campers gaat. Vaak kom je er pas achter dat je er last van hebt als het al te laat is. Dit kan je voorkomen door een vochtmeting te laten uitvoeren, wat gemiddeld zo’n 75 euro per keer kost. Er gaat namelijk wel wat tijd in zitten en bij een goede vochtmeting krijg je een rapport met de status van de gehele camper. Dit rapport kan je goed gebruiken bij de verkoop van de camper.

Je kan echter ook voor die 75 euro zelf een vochtmeter aanschaffen, maar dan moet je het wel jaarlijks zelf doen, op de juiste manier. 

Camper Kopen? Bespaar Duizenden Euro's

Voorkom een miskoop bij het kopen van een camper. Leer hoe je met je dierbare spaargeld de juiste camper koopt - zonder technische kennis - en bespaar duizenden euro's.

Bekijk de video voor meer info:

video camper kopen zonder spijt

De variabele kosten van een camper

Naast de vaste kosten kennen we ook de variabel kosten van een camper. Hier kan je deels zelf invloed op hebben, maar aan de andere kant heb je het niet in de hand als er een technisch gebrek ineens optreed. Dat is dan dikke pech…

APK kosten

Als je camper ouder dan 3 jaar is, ben je verplicht om ieder jaar de camper APK te laten keuren. Dit is een keuring waarbij gekeken wordt naar de technische staat van de camper. Hoeveel je moet betalen verschilt per garage, maar de keuring zelf kan al voor een paar tientjes klaar zijn.

Vooral als je het telkens bij dezelfde garage of dealer laat uitvoeren in combinatie met een jaarlijkse beurt, hoeft het niet duur te zijn. Deze mensen weten dat je ook eventueel benodigde reparaties bij hen laat uitvoeren, dus daar kunnen ze dan ook weer op verdienen. 

Onderhoudskosten camper

Hierbij moet je denken aan onderhoud voor de motor en onderhoud van het campergedeelte. De motor krijgt vaak om en om een kleine en een grote beurt, afhankelijk van de hoeveelheid kilometers die er tussendoor zijn gereden of de hoeveelheid tijd die tussendoor is verstreken. De kosten van dit onderhoud variëren, aangezien het altijd afwachten is wat er achterweg gaat komen. Je hebt daarbij de standaard werkzaamheden zoals:

 • Olie vervangen
 • Luchtfilter vervangen
 • Brandstoffilter vervangen
 • Remvloeistof controle
 • Koelvloeistof controle
 • Airco controle
 • Etc.

Daar kunnen extra werkzaamheden uit voortkomen als bijvoorbeeld blijkt dat de distributieriem vervangen moet worden of dat er iets anders versleten is. 

Het onderhoud van het campergedeelte kan bestaan uit het nakijken van de kachel of eventuele airco, gasleidingen controleren, een vochtmeting doen. 

Je zou op al het onderhoud kunnen besparen door zoveel mogelijk zelf te doen. De keerzijde daarvan is dat je wel moet weten wat je doet omdat je anders wellicht niet meer veilig in je camper rijdt of kampeert. 

Brandstof kosten camper

De brandstof (in de meeste gevallen diesel) is vaak een grote kostenpost, aangezien een camper bedoeld is om mee onderweg te zijn en te ontdekken. Gelukkig kan je hierop zelf best veel invloed hebben, dit hangt namelijk grotendeels af van je rechtervoet. Natuurlijk zijn er ook een aantal andere zaken die hierop van invloed zijn:

 • Wel of geen automaat (zijn vaak minder zuinig) 
 • Hoe groot de camper is ivm luchtweerstand
 • Vlakke wegen of met klimmen en dalen
 • Hoeveel kilometers je rijdt
 • Binnendoor wegen of snelwegen
 • Hoe zwaar beladen
 • Wind mee of wind tegen

Er is natuurlijk altijd de afweging tussen je snelheid en wat je veilig vindt. Hoe langzamer je rijdt, hoe minder brandstof je verbruikt. Maar als telkens vrachtauto’s je moeten inhalen dan kan je onveilige situaties laten ontstaan.

Daarnaast kan het verschil tussen 100 km/h en 120 km/h met een camper het verschil zijn tussen respectievelijk 1 op 11 en 1 op 7.  

Verder kan de brandstof op bepaalde plaatsen of in bepaalde landen een stuk goedkoper zijn. Als je hier een beetje op gaat letten kan het je veel geld besparen. Overigens gebruikt een grote camper gemiddeld zo’n 1 op 8 en een kleinere camper zoals een buscamper kan soms wel 1 op 12 halen. 

Kosten van overnachten met een camper    

Als je op pad gaat met een camper heb je de keuze uit verschillende plekken waar je kan overnachten. Denk bijvoorbeeld aan een camping, een camperplek of dat ergens gaat wildkamperen. Dit laatste kan zomaar ergens op een parkeerplaats zijn, in een bos of op een strand. De camping is van deze 3 mogelijkheden meestal de meest prijzige. Hierbij moet je denken aan 15 tot 40 euro per nacht, afhankelijk van het seizoen en hoe luxe de camping is. 

Afhankelijk van de voorzieningen kan een camperplaats soms gratis zijn en anders betaal je er tussen de 5 en 20 euro per nacht. Ook weer afhankelijk van de aanwezige voorzieningen.  

Wildkamperen is natuurlijk gratis, maar daarbij moet je er voor uitkijken of het wel toegestaan is (kans op wegsturen of een boete) en of het veilig is. 

Je ziet wel; Als je wilt kan je veel besparen op het overnachten met een camper, het is aan jou hoe ver je hierin wilt gaan. 

Kosten van tolwegen en vignetten

Als je naar het buitenland gaat heb je in de meeste gevallen te maken met tolwegen als je over de snelwegen rijdt. De hoogte van het bedrag is afhankelijk van de afmetingen van de camper. Je betaald dus altijd meer dan in een gewone personenauto, hoe groter en zwaarder je bent, hoe meer je betaald. 

Natuurlijk kan je tolwegen proberen te vermijden, maar dit kan weer resulteren in meer kilometers moeten rijden met als gevolg een langere reistijd en hogere brandstofkosten. Het is maar net wat je voorkeur heeft.  

Verborgen kosten van een camper

Ha, nu denk je dat een camper kosten heeft die niemand je ooit heeft verteld? Een speciale tax voor camperaars misschien? Nou, misschien komt die er ooit nog wel, maar we hebben het hier over de afschrijving van een camper

Dit zijn kosten die je niet direct in je portemonnee voelt, en waar je bij het verkopen van de camper misschien niet eens over nadenkt. Het is echter wel geld wat je eerst wel had, en na de verkoop niet meer. Er gaan vaak een aantal jaren overheen waardoor je er misschien niet meer aan denkt. 

De algemene regel is dat hoe jonger en hoe meer een camper kost, hoe hoger de afschrijving is. Zo is een nieuwe camper die de showroom verlaat direct al duizenden euro's minder waard. Bij een nieuwe camper is een afschrijving van meer dan 10.000 euro per jaar geen uitzondering. 

Deze kosten minimaliseren

Maar hoe ouder een camper wordt, hoe lager de afschrijving is. En als je goed je best doet, goed zoekt en onderhandeld en ook weer in een goede tijd verkoopt, dan kan de afschrijving zelfs minimaal zijn tot nul aan toe. Zelf heb ik dit meerdere keren meegemaakt bij mijn verhuurbedrijf. 

Natuurlijk hebben oudere campers meer kans op gebreken waardoor onderhoudskosten weer sneller kunnen oplopen. Mocht je willen besparen dan moet je hier dus een middenweg in zien te vinden. Bij een camper van een jaar of tien oud moet je toch rekening houden met een afschrijving van zo’n 1500 tot 3000 euro per jaar, maar dat wordt met de jaren steeds iets minder, tenzij er overmatige slijtage/schades zijn. 

Hoeveel kost een camper per jaar en per maand?

Als je alle kosten onder elkaar zet dan kan je een overzicht voor jezelf maken voor de kosten van een camper per jaar. Daarin kan je dan alles meenemen, ware het niet dat je dit pas weet als je één of meerdere jaren een camper in bezit hebt gehad. 

Daarom heb ik hieronder een voorbeeld neergezet. Dan kan je een beetje een indicatie krijgen en voor jezelf bepalen of dat meer of minder zal zijn als je een beetje in je glazen bol kijkt 😉

Voorbeeld kosten van een camper per jaar

De berekening voor de verzekeringen is gedaan met de premiecalculators van de NKC (Nederlandse Kampeerauto Club, aanrader). Laten we ervan uitgaan dat de camper 3130 kg weegt, 10 jaar oud is met een aankoopwaarde van momenteel 40.000 euro inclusief nieuwe accessoires. Het is een fabriekscamper en ik en mij vrouw zijn niet de eerste eigenaar.

Het is een Hymer Tramp Cl type 674 Fiduc 40 3.0jtd (diesel). Ik heb met mijn personenauto 6 schadevrije jaren opgebouwd (mogen bij de NKC verzekering meegeteld worden). Ik heb overigens geen NKC camperrijvaardigheidsbewijs.

We gaan zo’n 6 weken per jaar op vakantie wat neerkomt op 42 dagen en rijden gemiddeld 1000 km per week. De camper heeft een verbruik van ongeveer 1:10. 

Dit zijn vervolgens de kosten voor een camper per jaar die gemoeid gaan met bovenstaand voorbeeld:

 • Verzekering camper incl. inzittenden verz. en pechhulp: €930 (zie premiecalculator NKC)
 • Reisverzekering: €75 (zie premiecalculator NKC)
 • Rechtsbijstandverzekering: €50 (zie premiecalculator NKC)
 • Wegenbelasting (Groningen, incl. fijnstoftoeslag): €1180 (zie calculator belastingdienst
 • Stalling: €500
 • Jaarlijkse vochtmeting: €75
 • APK: €30
 • Onderhoud incl onvoorzien: €1000
 • Brandstof (6000/10x€1,30): €800
 • Overnachten campings en camperplaatsen (30x€20): €600  
 • Tolwegen: €300
 • Afschrijving: €2500

Hiermee kom je op een totaal bedrag van €8040,- per jaar voor het hebben en op vakantie gaan met een camper.

De kosten voor een camper per maand zijn dan €670,-

Maandelijkse rekeningen  

Als je alleen naar de kosten kijkt die iedere maand van je bankrekening worden afgeschreven (verzekeringen en wegenbelasting), dan zijn de maandelijkse vaste kosten bij elkaar zo’n €190 per maand. De rest kan je dan voor sparen of zien als vakantie-uitgaven.

Je kunt voor jezelf bepalen waar je meer of minder gebruik van maakt en dus meer of minder kosten aan gaat hebben. De berekening is een goed uitgangspunt en mocht je het veel geld vinden dan is het aan jou om te bepalen of je het er voor over hebt om een camper tot je beschikking te hebben waarmee je heel veel plezier gaat beleven. 

Premie Verzekeringen Berekenen 

Je kan makkelijk de premie van een camperverzekering inclusief pechhulp en eventueel een rechtsbijstand- en reisverzekering berekenen op de website van de NKC (Nederlandse Kampeerauto Club). 

Nog geen camper? Zoek een camper op bijvoorbeeld marktplaats die je graag zou willen hebben en voer daarvan de gegevens in om te zien wat de premie wordt. 

Kosten camper versus caravan

Misschien vraag je je wel af of je niet beter een caravan kan nemen in plaats van een camper. Persoonlijk zou ik niet eerst naar de kosten kijken, maar naar wat je echt wilt tijdens je vakantie. Ook met een caravan kan je prima van de ene plek naar de andere trekken, hoewel het misschien een tikkeltje meer gedoe is. Toch heeft het beide z’n charmes en het is aan jou waar je voorkeur naar uitgaat. 

Voorbeeld kosten van een caravan per jaar

Als je kijkt naar de kosten van een caravan ten opzichte van een camper dan zijn ten eerste de aanschafkosten een stuk lager. Een caravan van 10 jaar oud kost geen 40.000 maar eerder iets van 15.000 euro - en dan heb je echt een hele luxe.

Laten we verder de gegevens aanhouden van de voorbeeldberekening van de camper. Dan komen we op het volgende kostenoverzicht:  

 • Verzekering caravan (12x€25): €300
 • Reisverzekering: €75 
 • Rechtsbijstandverzekering: €0 (zit bij auto)
 • Wegenbelasting: €0
 • Stalling: €500
 • Jaarlijkse vochtmeting: €75
 • APK: €0
 • Onderhoud incl onvoorzien: €250
 • Brandstof (6000/10x€1,30): €800 
 • Overnachten campings (42x€30): €1260  
 • Tolwegen: €300
 • Afschrijving: €1000

Hiermee kom je op een totaal bedrag van €4560,- per jaar voor het hebben en op vakantie gaan met een caravan.

Natuurlijk moet je ook voor je auto betalen, maar vaak heb je die toch al en hoef je voor je vakanties en weekendjes weg niet extra voor je autoverzekering te betalen of meer wegenbelasting. 

Vragen of opmerkingen? Reageer hieronder!

Heb je nog vragen over de kosten van een camper of heb je ervaringen die je graag wilt delen? Laat dan hieronder een reactie achter. Een camper is geen kleine uitgave en wat kan je wikken en wegen! Wees niet bang om een domme vraag te stellen, en wees niet bang om je domme ervaringen met ons te delen 😀

 • Leuk hoor, deze mails. Zeker waardevol, dankjewel

 • Janneke schreef:

  Hai. Wij zijn elke keer weer bijzonder blij met al je tips en verhalen! We bewaren ze allemaal. Veel dank!

 • Dirk Arie Verstoep schreef:

  Super uitgelegd.

 • Hannie Caron schreef:

  Dankjewel Piet Hein voor jou mooie site met geweldige informatie . Daarbij ook jou persoonlijke contact als ik met vragen bij je kom via de mail. Zeer waardevol. Vraag; Is het e-book Ultieme Campergids ook in fysieke vorm verkrijgbaar misschien of komt dat wellicht nog? Ik zou het aan willen schaffen,enkel voor mij werkt een fysiek boek fijner/makkelijker dan digitaal (stralingsbelasting)…..Met warme liefdevolle groet, Hannie

  • Hoi Hannie,

   Bedankt voor je mooie feedback, wordt gewaardeerd! Helaas is de Ultieme Campergids niet fysiek verkrijgbaar. Hij is nogal eens aan updates en verbetering onderhevig dus dan is dat eigenlijk niet te doen. Het staat je natuurlijk vrij om hem uit te printen voor eigen gebruik. Misschien kan dat een oplossing zijn?

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Misschien vind je dit ook interessant:

  Bespaar Tijd, Geld & Frustratie met Gratis Tips Over Campers

  >