Een camper kopen voor de goede prijs? 10+ Tips en Checklist

Door Piet Hein

8 reacties

Lees
tijd:
Nog

min.

In dit artikel ga je ontdekken waar je op moet letten als je een camper gaat kopen. We gaan tweedehands campers bij langs, oudere en oldtimer campers, nieuwe campers, campers van dealers en particulieren. Allemaal vragen ze een eigen aanpak in het aankoopproces met bijbehorende aandachtspunten. 

Een camper kopen is een fantastisch proces wat voor sommigen weken, maanden en soms zelfs jaren in beslag kan nemen. 

Om dit proces te verkorten, makkelijker te maken en vooral om ervoor te zorgen dat je minder snel voor akelige verrassingen komt te staan, heb ik dit artikel geschreven. Je wilt niet weten hoeveel verhalen ik al ben tegengekomen van mensen die zich bedrogen, intens verdrietig en sommigen zelfs compleet beetgenomen voelen. 

Samen gaan we dit tegen, lees het artikel dus goed door en doe er je voordeel mee om uiteindelijk de camper van je dromen aan te schaffen 😉

Je eerste camper kopen zonder verrassingen?!

Ik kan me nog goed herinneren dat ik mijn eerste camper kocht. Heerlijk die voorpret en het voorgenieten. Een soort roze wolk waar je op zit! 

Het vele zoeken op Marktplaats en bij lokale dealers om te zien wat campers eigenlijk kosten en om mijn aankoop-budget te bepalen. 

Je komt er namelijk al snel achter dat ze er in vele soorten en maten zijn en hoe meer je je er in verdiept, hoe meer je je eigen wensenlijstje gaat opmaken die in vrijwel geen één tweedehands camper werkelijkheid kan worden met het budget wat je hebt. 

Je wilt namelijk altijd net even wat meer, net even anders, net even ‘praktischer’ (in jouw ogen). 

Dus moet je er rekening mee houden dat je nog aanpassingen wilt gaan doen die ook weer geld gaan kosten en zo krijg je een beetje een beeld van wat je te besteden hebt bij de aankoop van je mobile home. 

Ik heb veel campers laten staan omdat het aan de buitenkant allemaal mooi leek maar bij nader inzien het een rijdende ramp was. Om tenslotte toch de camper te kopen die het dichtst bij mijn eisen lagen. 

Maar deze ervaring krijg je niet zomaar. Bij mij heeft het jaren gekost en ook ik heb duizenden euro’s verspild vanwege camper-aankoop-onkunde. 

Camper Kopen? Bespaar Duizenden Euro's

Voorkom een miskoop bij het kopen van een camper. Leer hoe je met je dierbare spaargeld de juiste camper koopt - zonder technische kennis - en bespaar duizenden euro's.

Bekijk de video voor meer info:

video camper kopen zonder spijt

10 belangrijkste tips bij een tweedehands camper kopen

Eerst wil ik een paar algemene tips geven waar je op moet letten als je een camper gaat kopen. Misschien ben je dit stadium al voorbij en weet je precies wat je wilt hebben, scroll dan verder naar beneden om de aankoop-checklist te bekijken voor als je een camper gaat kopen

1. Zet de kosten op een rij

Het kan zijn dat je DENKT zelf een camper te moeten kopen om gelukkiger te zijn. Je zult echter de eerste niet zijn die er na de aanschaf achter komt dat het toch een beetje een impuls aankoop was. Dat je dacht dat je het leuk zou vinden maar dat het bijvoorbeeld tegenvalt. Of dat je de bijkomende kosten niet goed hebt berekend en dat het al met al toch (veel) duurder uitvalt dan gedacht. 

Zet de kosten inclusief de onvoorziene kosten van het hebben van een camper dus eerst even goed op een rijtje. Kan je niet veel beter zo nu en dan een camper gaan huren? Omdat er bijvoorbeeld ook tijden zijn dat je liever een vliegreis maakt, in een hotel of huisje overnacht of omdat je niet ieder jaar evenveel te besteden hebt…

Een camper kopen is vooral heel leuk, maar vergeet ook niet verder te kijken dan een jaar!

camper kopen tips

2. Bepaal het soort camper

Het soort camper is belangrijk om verschillende overwegingen: 

 • Hoeveel binnenruimte wil je hebben? 

 • Met hoeveel personen ga je op reis? 

 • Wil je een vast bed of telkens een zithoek ombouwen? 

 • Neem je veel spullen mee? 

 • Hoeveel ruimte mag hij innemen bij parkeren en stalling?

 • Hoe zuinig moet hij rijden? 

 • Wil je hem ook inzetten als dagelijks vervoer?

 • Vind je het uiterlijk belangrijk? 

 • Ga je lange reizen maken?

 • Vind je rij-comfort belangrijk?

Om maar wat te noemen; een camper met alkoof (slaapruimte boven de bestuurder) rijdt minder comfortabel en minder zuinig dan een camper zonder. Een buscamper kan ook voor dagelijks vervoer ingezet worden en rijdt vaak het meest zuinig. Een integraal camper heeft meer binnenruimte dan een half-integraal camper. 

En ga zo maar door. Maak dus de juiste afwegingen!

3. Bepaal je budget

Dit klinkt misschien als een dooddoener, maar hou er rekening dat het aanschaf bedrag slechts een deel van de kosten is. Je moet ook verzekering, wegenbelasting en diesel betalen om op pad te kunnen. Verder zijn aanpassingen als een andere luifel, een fietsendrager en een tv met schotel ook uitgaven die aardig wat kunnen kosten. Om nog maar te zwijgen over een (dak) airco en een alarm.

Verder heb je natuurlijk het jaarlijkse onderhoud en onvoorziene uitgaven zoals een motor of versnellingsbak die kuren kan gaan vertonen. Ook een lekkage kan je zomaar overkomen omdat deze verstopt zat. Herstelkosten kunnen bij dit soort zaken oplopen. 

4. Ga eerst een camper huren

Veel mensen zien het huren van een camper als een hap uit hun aankoop budget, maar ik denk dat je het beter kan zien als een investering in het kopen van de juiste camper. En het geld wat je dus bespaard doordat je niet de verkeerde camper koopt. 

Door écht met een camper te gaan kamperen, ga je ontdekken wat je wel en niet belangrijk vindt, en of je het überhaupt echt zo leuk vindt als je dacht. Al is het maar een paar dagen (om de kosten te drukken), het is beter dan niets. Met een beetje zoeken kan je best een betaalbare verhuurder vinden. 

In één keer ga je ook ‘ervaring’ krijgen met waar je op moet letten bij het uitzoeken van je toekomstige camper!

5. Laat je niet leiden door emotie

Natuurlijk moet je de camper die je gaat kopen mooi vinden en moet hij je ‘aanstaan’, maar pas ervoor op dat je het niet te rooskleurig inziet. Een oldtimer camper kan bijvoorbeeld erg mooi zijn en er leuk uitzien (plus geen wegenbelasting!), maar zodra je niet harder dan 70km/h kan rijden of telkens de ANWB moet bellen omdat je weer langs de kant van de weg staat, dan is het plezier er al snel vanaf. 

oldtimer camper kopen tips

Dit geldt ook voor tweedehands campers. Hij kan nog zo mooi opgepoetst zijn en alle opties hebben die jij wilt, maar als de indeling echt niet handig voor jullie is, dan kan je beter verder kijken. Als de roze wolk namelijk opgelost is, dan ga je er spijt van krijgen. Blijf de feiten op een rij zetten!

6. Doe ALTIJD een aankoopkeuring

En zo komen we ook bij deze tip, doe een aankoopkeuring. ALTIJD. Ook als je van een handelaar koopt, ook als alle onderhoudspapieren erbij zitten, ook als hij net weer fluitend door de APK is gekomen. 

En met een aankoopkeuring bedoel ik een onafhankelijk camperbedrijf die verstand heeft van de binnen EN buitenkant van de camper, zowel motorisch als qua eventuele opbouw (campergedeelte).

Regelmatig onderhoud zegt namelijk niets over de algehele staat van de camper. Soms wordt namelijk enkel motorisch onderhoud bedoelt, soms enkel onderhoud van de binnenkant van de camper. Ook met veel onderhoud kunnen er lekkages zijn, kan de distributieriem er aan komen of kan het onderhoud slecht uitgevoerd zijn. 

7. Bekijk meerdere campers

Koop niet direct de eerste de beste camper die je tegenkomt. Door te vergelijken kan je zien wat wel en niet normaal is bij een tweedehands camper van een bepaalde leeftijd. Maar ook bij nieuwe(re) campers kan je zo veel beter bepalen wat je wel en niet kan krijgen voor je budget. 

Eigenlijk is dit het verlengde van eerst een camper huren; Je krijgt ervaring in wat je wel en niet wilt van een camper. Je kan je eisen scherper stellen, inspiratie opdoen over de indeling en meer leren over het aankoopproces. 

8. Durf te onderhandelen

Of het nou een nieuwe of tweedehands camper betreft, wees nooit te bang om over geld te praten. Uiteindelijk is dit zowel voor de kopende als verkopende partij belangrijk. Je hoeft de verkoper echt niet vel over been achter te laten en tot het uiterste te gaan. Maar weet dat iedereen die iets verkoop met een bepaalde marge rekening houdt. En hoe hoger het bedrag, hoe groter die marge is.

Bij tweedehands campers kan je bijvoorbeeld onderhandelen door te benoemen wat er aan de camper mankeert zoals aankomend onderhoud en bij nieuwe campers kan je (korting op) extra accessoires bij de aankoopprijs bedingen. 

9. Hou rekening met accessoires

Deze tip kwam al een beetje terug in andere, maar de kosten van accessoires kunnen behoorlijk oplopen. Als ze missen, zoals een airco, een schotel of fietsenrek, hou dan niet alleen rekening met de aanschafprijs maar ook met de installatiekosten. 

Hetzelfde geldt ervoor als ze er al wel op zitten, dan is het niet verkeerd om te bedenken dat je daar dan wel wat extra voor wilt betalen. Uiteindelijk kan dat de prijs ook omhoog brengen als je de camper weer een keer gaat verkopen. 

10. Geniet van het aankoopproces

Tot slot is het belangrijk om van het hele proces van een camper kopen te genieten. Neem er de tijd voor, beslis niet te snel. Vraag desnoods om een week bedenktijd, zodat de camper die je op het oog hebt voor je gereserveerd wordt. Je kan er dan een paar nachtjes over slapen, alles rustig op een rijtje zetten en eventueel nog even een paar andere campers in de tussentijd bekijken. 

Ga ook een beetje buiten je comfortzone, dus als je zeker denkt te weten dat je een integraal camper wilt kopen, ga dan ook eens kijken bij een buscamper. Leer ervan. Laat op je inwerken wat het met je doet en neem het eerlijk in overweging. 

Dan kan je je vooroordelen voor feiten vervangen, en daar wordt je beslissing veel sterker van!

Camper Kopen? Bespaar Duizenden Euro's

Voorkom een miskoop bij het kopen van een camper. Leer hoe je met je dierbare spaargeld de juiste camper koopt - zonder technische kennis - en bespaar duizenden euro's.

Bekijk de video voor meer info:

video camper kopen zonder spijt

Je camper bij een particulier of een dealer kopen?

Tja, dit is een vraag die vaak te maken heeft met je budget. Een dealer moet nou eenmaal ook zijn pand betalen en rekening houden met (wettelijke) garantie. Een dealer heeft een naam hoog te houden en dat gaat hij natuurlijk niet uit eigen zak betalen. 

Maar daar zit hem ook direct de keerzijde. Een particulier is blij dat hij van z’n camper af is en het geld weer voor andere dingen kan gebruiken. Mocht je achteraf met problemen zitten, dan heb je meestal geen poot om op te staan. Begrijp me goed, een particulier kan alles met goed geweten gedaan hebben, maar gewoon niet bekend zijn met aanwezige gebreken. Dit heeft alles te maken met onervarenheid en soms ook een verschil in mening over wat ‘prima’ of ‘in goede staat’ is. 

Een dealer daarentegen moet volgens de wet aan bepaalde eisen voldoen én een goede dealer zal ook verder kijken dan enkel de dag waarop het geld naar zijn rekening wordt overgemaakt. Hij wil graag dat zijn kopers een goed woordje voor hem doen en ook terug willen komen in de toekomst, al dan niet voor het onderhoud van de camper. Ook kan je je auto inruilen bij een dealer wat je veel gedoe bespaard. 

Maar goed, bij een particulier is dezelfde camper vaak goedkoper en is er vaak meer onderhandelingsruimte. Je zult echter van goede huize moeten komen om een goede beoordeling te kunnen maken van de te kopen camper. Vergeet daarom de aankoopkeuring uit bovenstaande tips niet. 

Extra tips in specifieke situaties

Misschien weet je al wat je wilt hebben. In dat geval kan je wel wat extra tips gebruiken, de meest voorkomende gevallen heb ik hieronder beschreven. Mocht je hierin nog wat missen, schroom dan niet om je vraag in de commentaren onderaan deze pagina achter te laten.  

Extra tips bij een buscamper kopen

Als je een buscamper wilt kopen dan zit je met een paar voordelen ten opzichte van andere modellen. In de meeste gevallen zijn ze compacter, lichter, lagere kosten aan verzekering en wegenbelating en zuiniger. 

Dit heeft grotendeels te maken met het feit dat er geen complete opbouw op zit van een ander merk. Ja, soms zit er een ander dak op om stahoogte en slaapruimte te creëren. Maar over het algemeen heeft een buscamper door deze eigenschappen veel minder kans op bijvoorbeeld lekkage en is hij ook steviger als geheel. Ook is de kans op schade kleiner omdat je met een minder groot voertuig onderweg bent. 

camper bus kopen tips

Maar juist omdat het een kleiner voertuig is, is de indeling erg belangrijk. Kleine details kunnen het verschil maken. Ga dus altijd even proefliggen op de bedden. Is het klapdak echt geschikt voor volwassenen om in te slapen? Is het ombouwen van het zitgedeelte naar een bed echt zo eenvoudig als gezegd wordt? Kan je nog genoeg spullen kwijt als je een vast bed in je buscamper hebt? 

En als je de bus voor dagelijks vervoer wilt gebruiken, kan je dan ruimte creëren om spullen mee te vervoeren? Soms kan een vast bed omhoog geklapt worden. 

Extra tips bij een oude camper kopen

Als je een oude camper wilt gaan kopen, zorg dan dat je iemand bij je hebt die verstand heeft van oudere auto’s. Als dat niet lukt, laat dan altijd een aankoopkeuring doen. Vooral bij oldtimer campers kan roest een grote boosdoener zijn, maar ook lekkages die er al jarenlang zijn kunnen de hele camper verwoest hebben, zonder dat je dat aan de buitenkant ziet. 

De wanden bestaan vaak uit een dubbele plaat hout met een houten geraamte er tussen. Al dat hout is dan van binnen verrot, maar wordt dan nog bij elkaar gehouden door de buitenste platen. Een kleine vochtplek kan dus betekenen dat een hele wand vernieuwd moet worden. 

En eigenlijk is het met roest net zo. Een klein roestplekje aan de buitenkant kan betekenen dat een veel groter oppervlakte onder de laklaag verroest is. En als je dat zelf niet kan opknappen (en je moet er ook nog eens de zin en tijd voor hebben) dan kan een restauratie behoorlijk veel geld gaan kosten. 

Een oude camper of oldtimer camper kan je dus het beste kopen als je al verstand van en ervaring met het model hebt óf als je genoeg geld hebt om het onderhoud te laten doen. 

Extra tips bij een nieuwe camper kopen

Als je een nieuwe camper gaat kopen dan heb je er ook het budget voor. In dat geval is het slim om niet te veel je hand op de knip houden en eerst wat geld uitgeven aan het huren van een camper. Je weet dan veel beter wat je wilt en wat niet. 

Vergeet niet dat zodra je de camper hebt gekocht, deze al in waarde is gedaald. Het is dus handig om zeker te weten dat je koopt wat je ook echt wilt hebben, gaat gebruiken en plezier van gaat hebben. 

Verder is het ook slim om van tevoren even de reviews van een verkopende partij op te zoeken via Google. Kijk dan vooral ook naar de negatieve reviews en probeer te beoordelen of ze terecht zijn en vraag de verkopende partij er eventueel naar. 

Het is namelijk niet alleen de camper die je van hen koopt, maar ook het vertrouwen moet er zijn. In veel gevallen blijf je aan ze verbonden als het gaat om onderhoud en garantie, en dan wil je een plezierige relatie hebben. 

Aankoop checklist bij een camper kopen 

Hieronder vind je tot slot een checklist die je kan gebruiken als je een camper gaat kopen. Een dergelijke lijst gebruikt een garage ook als zij een aankoopkeuring voor je uitvoeren. Kopieer hem naar een word bestand en print hem uit zodat je gewoon met een pen en paier naar de camper kan toegaan om alles af te vinken. 

Je kan je een beetje een zeurpiet voelen als je met zo’n lijstje bij de verkoper staat, maar vergeet niet dat het om serieus geld gaat. Je kan jezelf wel voor je hoofd slaan als je achteraf met de gebakken peren zit - terwijl je dat met dit eenvoudige lijstje had kunnen voorkomen. 

Camper aankoop checklist

Merk: 

Type:

Kenteken: 

Chassisnummer:

Datum: 

Kilometerstand:

Onderdeel

In orde

N.v.t.

Opmerking

Motorisch
Datum distributieriem v.v.
Laatste onderhoudsbeurt
Vloeistoffen op peil
Olie lekkage?
Onderstel
Reservewielhouder
Uitdraaisteunen
Banden (incl reserveband)
Spanning
Profiel
Leeftijd
Verlichting
Stadslichten
Richtingaanwijzers
Achterlichten
Remlichten
Mistachterlicht(en)
Markeringslichten
Achteruitrijlicht(en)
Interieur verlichting
Buitenlamp(en)
Interieur
Deuren scharnieren/sluiting
Kleppen scharnieren/sluiting
Laden geleiding/sluiting
Lattenbodems
Horren en gordijnen
Tafel/ pootbevestiging
Opbouw
Conditie vloer
Hang- en sluitwerk
Beschadigingen
Beplating
Vochtmeting
Klepuitzetters

Cell
Cell
Cell

Ramen / deuren (lekkage)

Cell
Cell
Cell

Dakluiken

Cell
Cell
Cell

Rollo's dakluiken

Cell
Cell
Cell

Draaiplateau voorstoelen

Cell
Cell
Cell

Opstap zijdeur

Cell
Cell
Cell

Water

Cell
Cell
Cell

Waterpomp

Cell
Cell
Cell

Lekkage leidingen

Cell
Cell
Cell

Lekkage afvoer / kranen

Cell
Cell
Cell

Expansievat

Cell
Cell
Cell

Toilet werking

Cell
Cell
Cell

Douchebak (scheuren)

Cell
Cell
Cell

Buitenuitrusting

Cell
Cell
Cell

Fietsendrager

Cell
Cell
Cell

Roofrack / ladder

Cell
Cell
Cell

Luifel (werking en doek)

Cell
Cell
Cell

Gas

Cell
Cell
Cell

Datum gasslangen

Cell
Cell
Cell

Bevestiging gasflessen

Cell
Cell
Cell

Afpersen gasleidingen

Cell
Cell
Cell

Ventilatie gaskast

Cell
Cell
Cell

Gasstel

Cell
Cell
Cell

Boiler

Cell
Cell
Cell

Kachel (en afvoer)

Cell
Cell
Cell

Elektriciteit

Cell
Cell
Cell

Aansluiting buiten

Cell
Cell
Cell

Aardlekschakelaar

Cell
Cell
Cell

Zekering(en)

Cell
Cell
Cell

Accu

Cell
Cell
Cell

Koeling en verwarming

Cell
Cell
Cell

Airco

Cell
Cell
Cell

Koelkast

Cell
Cell
Cell

CV / thermostaat

Cell
Cell
Cell

Proefrit

Cell
Cell
Cell

Soepel schakelen

Cell
Cell
Cell

Soepel remmen

Cell
Cell
Cell

Trillingen in stuur

Cell
Cell
Cell

Goede zithouding

Cell
Cell
Cell

Uitgebreide camper aankoop checklist

Mocht je met bovenstaande checklist nog niet uit de voeten kunnen omdat je hier en daar niet precies begrijpt wat het betekend of wat je er mee moet, dan zou je ook ondersataande uitgebreide checklist over kunnen nemen.  

Auto gedeelte:

 • Voertuigpapieren aanwezig: Kentekenbewijs, APK keuringsbewijs, eventueel Fahrzeugbrief, (BOVAG) Garantiebewijs. SCM certificaat beveiliging. De kilometerstand controleren aan de hand van het onderhoudsboekje.
 • Testrapport van de ANWB, Dekra of Tüv aanwezig?
 • Carrosserie controleren op deuken, krassen of roestvorming. Polyester opbouw op scheurtjes.
 • Kunststofdelen zoals bumper controleren op schade
 • Deuren, motorkap en sloten te openen en afsluitbaar?
 • Brandstoftankklep te openen en afsluitbaar?
 • Ruitenwissers werkend en in goede orde?
 • Ruitensproeier werkend?
 • Spiegels vast en verstelbaar? Glas geen krassen, pitjes of scheuren?
 • APK: Datum van keuring niet overschreden?
 • Voor- en zijruiten: Geen krassen, pitjes of scheuren?
 • Verlichting in orde (Groot- en dimlicht, richting aanwijzers, achterlichten, remlichten, nummerboard, rem en contourverlichting). Let op gaatjes in de koplampen in verband met vocht.
 • Banden, incl. reservewiel: profieldiepte > 1,6 mm. Winterbanden > 4 mm. Banden niet ouder dan 6 jaar. Let op uitstulpingen aan de buitenzijde en voldoende draagvermogen.
 • Antenne van de radio in orde en niet afgebroken? Autoradio functioneert goed?
 • Centrale portiervergrendeling functioneert. Werken alle sloten ook met de sleutel?
 • Portierramen goed te openen en te sluiten?
 • Portierrubbers niet gescheurd?
 • Distributieriem leeftijd navragen. Is deze onlangs vervangen?
 • Is er voldoende laadvermogen? Eventueel camper wegen op een weegbrug.
 • Olie, let op lekkage van olie.
 • Kijk onder cabinematten en let op vocht
 • Veiligheidsgordels in de cabine in orde?
 • Startaccu: Let op de leeftijd. Gemiddeld gaat een accu ongeveer 3 tot 5 jaar mee.
 • Alarmsystemen (Elektronisch alarm, startonderbreker) of mechanische diefstalbeveiliging (Bearlock etc.) aanwezig, functionerend en periodiek gekeurd? SCM certificaat aanwezig?

Opbouw buitenzijde (Campergedeelte)

 • Opbouw camper onderzoeken op schade; deuken, krassen en bobbels. Bij aluminiumafwerking geen aluminiumrot? Let op kleine gaatjes. Kijk op dak naar hagelschade.
 • Kunststofdelen schadevrij en zonder scheuren.
 • Deuren, ramen, sloten en luiken goed te openen en goed afsluitbaar?
 • Contourverlichting in orde?
 • Fiets-, motor-, of scooterdrager goed gemonteerd? Let op afkitting bevestigingspunten.
 • Zijn alle bevestigingsdelen aanwezig om een fiets, motor of scooter vast te zetten?
 • Informeer of er een testrapport van een vochtmeting beschikbaar is.
 • Afdichtingsprofielen: zitten deze profielen vast en zijn ze dicht?
 • Watervul-aansluiting: Zit deze aansluiting vast en is deze af te lsuiten?
 • Steunpoten/Stelppoten: aanwezig? Functioneren ze en zijn ze goed te bedienen?
 • Achteruitrijcamera: Is deze goed gemonteerd en functioneert de camera?
 • Terugrijdsensoren: Zitten deze vast en functioneren de sensoren?
 • Opstap onder de toegangsdeur: gangbaar en in de goede maat?
 • Gasflessenkast/Gasbun: Ventilatieopening aanwezig? (Minimaal 100 cm2). Leidingen gebeugeld?
 • Dampgasinstallatie: keuringsrapport aanwezig? Let op leeftijd flexibele slang en slijtageplekken aan deze slang.
 • Dakladder: Bevestigingen aan de wand niet gescheurd en zitten ze goed vast? Geen lekkage bij de bevestigingspunten?
 • Dakreling: Bevestigingen aan het dak niet gescheurd en zitten goed vast? Geen lekkage?
 • Dakluiken: Rondom goed gekit?
 • Zonnepanelen: Zitten ze goed vast en zijn rondom de bevestigingen van het frame goed gekit?
 • Alkoof: Aansluiting op het dak van de basisauto lekvrij? Afdichtingskit niet gescheurd?
 • Luifel zit vast en is in goede staat? Luifel uitdraaien niet gescheurd?
 • Raamkozijnen sluiten goed aan op de wanden en lekken niet? Raamrubbers zijn niet gescheurd?
 • Airco: Bevestiging op het dak in orde en afgekit?
 • Aansluiting CEE stekker in orde? Aansluiten en controleren.
 • Aardlekschakelaar: geen schade en functioneert goed?
 • Schoonwatersysteem: Geen schade en lekkages aan slangen en aansluitingen, waterpomp functioneert, reinigingsopening aanwezig? Vul de watertank en controleer het systeem.
 • Vuilwatersysteem: Afvoer eenvoudig te bedienen en functioneert? Reinigingsopening aanwezig?

Opbouw binnenzijde (Campergedeelte)

 • Interieur: ruikt het muffig en vochtig? Is er gerookt (asbak), donkere plekken plafond?
 • Let op schimmelplekken (vocht) op wanden (ook achter de gordijnen), (achter) in de kasten, in de doucheruimte en rondom de ramen.
 • Let op gerepareerde delen en overgeplakte wanddelen.
 • Meubelscharnieren en afsluitingen testen. Roest bij metalen scharnieren?
 • Gebruik veiligheidsgordels in woongedeelte testen.
 • Hoofdsteunen testen, zitten deze vast?
 • Dinettetafel functioneert? Bevestiging op de vloer in orde?
 • Bekleding stoelen en banken schoon en niet versleten (gaten)?
 • Bed verbreding functioneert en eventueel bijbehorende delen aanwezig?
 • Vast bed: Lattenbodem niet stuk?
 • Let op schimmelplekken op de bodem opbouw onder het vaste bed.
 • Plafond bed (Hefbed) goed te bedienen en te zekeren? Bodem heel?
 • Rollo’s bij de ramen functioneren goed?
 • Ramen gangbaar, goede afsluiting, afdichting en uitzetsysteem functioneren? Raamrubber zijn niet uitgedroogd?
 • Verwarming: Ringsysteem in orde, geen lekkages en ventilator werkt? Openingen werken goed?
 • Test of de verwarming daadwerkelijk warmte produceert.
 • Boiler: Functioneert op gas en 230V, komt op temperatuur? Geen lekkage?
 • Boiler: Vorstbeveiliging aanwezig en functioneert? Ontlastventiel dicht?
 • Douchecabine: Kranen en afvoer functioneren? Geen scheuren in kunststofdelen? Bak niet lek? Vochtmeting vloerdelen rondom de cabine uitvoeren.
 • Keukenblok: Armaturen heel en functioneren? Kastjes gangbaar en sluiten goed af? Laden functioneren en rails niet stuk? Goede waterafvoer en geen lekkage?
 • Kookplaat: Geen schade, branders functioneren, en blauwe vlampunten zijn zichtbaar? Vlambeveiliger functioneert? Sluit gastoevoer af.
 • Ventilatie: voldoende mogelijkheid om te ventileren? (Luiken en ramen)
 • Dampgassysteem: Getest en keuringsrapport aanwezig?
 • Koelkast: Geen schade, sluit de deur goed af, vergrendeling goed, functioneert op gas, 12V en 230V?
 • Gasslang in goede staat? Opdruk jaartal?
 • Controlepaneel: Geen schades en werken de indicaties?
 • WC cassette: Geen schade, functioneert goed, aanwezige ontluchting in orde, cassette leeg, tank gevuld?
 • Beeldweergave achteruitrijcamera functioneert?
 • Indicaties voor achteruitrijsensoren functioneren?
 • Airco: Geen schade, goede werking? Uitstroomopeningen functioneel en goed te richten?
 • Huishoudaccu: Let op de leeftijd. Gemiddeld gaat een accu ongeveer 3 tot 5 jaar mee.
 • 230 V circuit functioneert? Aansluiten en controleren.
 • TV: Geen schaden en functioneert? Aansluiten en controleren.
 • Satellietsysteem: Geen schade, schotelantenne functioneert, goede ontvangst, receiver functioneert? Aansluiten en controleren.
 • Dinettebanken, ruimte onder de banken: Let op lekkages bij de slangaansluitingen.
 • Alarmsystemen: Aanwezig, goed functionerend en periodiek gekeurd? SCM certificaat aanwezig?
 • Mechanisch anti-inbraak systeem: aanwezig en het functioneert?

Laat je vraag of reactie achter!

Misschien heb je na het lezen van dit artikel nog steeds vragen over het kopen van een camper. Laat dan gerust hieronder van je horen, ik help je graag verder, en misschien zijn er andere lezers die je vraag kunnen beantwoorden.

Met z’n allen weten we meer! Lees ook andere tips over campers hier op deze website, zo kom je al meer te weten en voor steeds minder verrassingen te staan. 

 • huub van Disseldorp schreef:

  hoe zit het milieu ?
  moet je een euro 6 nemen of wat zijn de mogelijkheden als je een lager euro moter hebt?

  • Dag Huub,

   Als je ze veel mogelijk steden in Europa wilt kunnen binnenrijden dan kan je het beste een euro 6 motor nemen inderdaad.

   Dit is wat momenteel geldt voor dieselmotoren in milieuzones in Nederland:

   Euro 0 Voor 1/07/1992 Geen toegang
   Euro 1 Van 1/07/1992 tot 31/12/1996 Geen toegang
   Euro 2 Van 1/01/1997 tot 31/12/2000 Geen toegang
   Euro 3 Van 1/01/2001 tot 31/12/2005 Zonder roetfilter geen toegang
   Euro 4 Van 1/01/2006 tot 31/12/2010 Toegang tot 01/01/2020
   Euro 5 Van 1/01/2011 tot 31/08/2015 Toegang tot 01/01/2025
   Euro 6* Van 1/09/2015 tot 31/08/2019 Vrije toegang

   *Binnen de categorie van de Euronorm 6 wordt onderscheid gemaakt tussen 5 soorten Euronormen 6: Euro 6a, 6b, 6c, 6d-temp en Euro 6d. Euronorm 6d heeft altijd vrije toegang, de andere vier soorten hebben vrije toegang tot en met 1 september 2027.

   Zie ook https://www.carnext.com/nl-nl/euro-6-diesel/

 • Samira Dost schreef:

  Beste Piet Hein,

  Wij hebben recent een oude camper gekocht, een Ford Transit uit 1988. Helaas komen we tijdens de opknapwerkzaamheden veel meer schade tegen dan we hadden verwacht. Het dakraam bleek lek en er blijkt houtrot te zijn. Bij het verwijderen van het rotte hout bleek ook de isolatie aangetast en dat de aluminium achterkant roest stukken heeft door de bevestiging van een fietsenrek. Nu zijn wij op zoek naar kundig advies hoe wij deze schade het best kunnen opknappen. Ik ben erg benieuwd naar uw visie. Is het mogelijk dat ik u eens bel om over de mogelijkheden te sparren?

  Met vriendelijke groet,
  Samira Dost

  • Bedankt voor je bericht Samira! Leuk project hebben jullie. Ik ben geen schade expert, maar het klinkt alsof je de complete achterwand dient te vervangen. Je zult de overweging moeten maken of je dit ziet zitten, vaak gaat het hierbij meer om de beschikbare tijd dan de te maken kosten. Mocht je over je kunde twijfelen dan is het misschien raadzaam duidelijke foto’s te maken en een schade expert in de arm te nemen. Veel succes!

 • Goedemorgen, ook wij zijn ons aan het oriënteren op een jong gebruikte camper, waar wij tegenaan lopen is het volgende: Welke camper aan te schaffen, met een emissie euro 5 of euro 6?
  Veel campers worden aangeboden met 130 pk id dit voldoende voor een camper van ruim 7 meter of kunnen we beter naar een 150 pk omzien?

  • Hoe hoger de emissienorm, hoe beter voor het milieu en hoe langer je er in mag blijven rijden zonder extra kosten te moeten maken. Ook mag je dan langer milieuzones in met de camper, hoewel dit natuurlijk telkens weer wordt opgeschoven. Qua vermogen is 130 pk voor veel camperaars (tot 3500kg) voldoende aangezien je hiermee prima de bergen door komt en ook inhalen op een snelweg goed te doen is. Daarbij is niet alleen het aantal pk’s van belang, maar ook het koppel van de motor. Uiteraard hangt dit wel van je eigen referentie-materiaal af, het beste is dus om een uitgebreide proefrit te maken. Vaak is meer vermogen wel lekker, maar niet noodzakelijk.

 • Gerard Piels schreef:

  Wij willen graag een Adria bus camper kopen van 2008 maar de bestikkering is niet hetzelfde links / rechts waar op te letten bij aankoop bij gelijke campers van Adria uit 2008 is dit wel hetzelfde

  • Ik weet niet of dit van origine al zo is, maar het zou me wel extra alert maken. Vraag of er een schadeverleden is en of een zijde opnieuw gespoten is. Het beste kies je voor een aankoopkeuring, dan weet je zeker dat je geen kat in de zak koopt. Liever een paar honderd euro armer dan een camper bezitten die een paar duizend euro minder waard is dan wat je hebt betaald.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Misschien vind je dit ook interessant:

  Bespaar Tijd, Geld & Frustratie met Gratis Tips Over Campers

  >