Zo voorkom je vochtschade in de camper (en los je het op)

Door Piet Hein

1 reacties

Lees
tijd:
Nog

min.

Misschien ben je ze wel eens tegengekomen; horrorverhalen over vochtschade in een camper. Dat is niet zo gek, want veel mensen hebben er mee te maken gehad en het kan echt iedereen overkomen. Tenzij je er natuurlijk bewust mee bezig bent… 

In dit artikel ga je ontdekken hoe je jezelf hiervan bewust kan maken en hoe je kan voorkomen dat dit jou niet gaat overkomen. Want geloof mij, het kan erg veel geld kosten als je te maken krijgt met schade door vocht in je camper.  

Je bent zo een paar duizend euro verder aangezien reparatie vaak veel uren kost – tenzij je natuurlijk zelf een handige Harry bent. Maar dan nog is het in de meeste gevallen geen projectje wat je even in een middagje doet. Vocht zit vaak verder dan je met het blote oog kan zien.  

Als voorkomen al te laat is of als je met een camperproject bezig bent waarvan je wist dat er vochtproblemen waren, lees dan ook even verder want ook voor jou heb ik een aantal tips in dit artikel staan.  

Hoe kan vochtschade in een camper ontstaan?

Er zijn verschillende oorzaken waardoor vocht een camper kan binnendringen: 

 • Een aanrijdingschade die niet (goed) is hersteld
 • Kitnaden die beschadigd of uitgedroogd zijn 
 • Een douchecabine die lekt
 • Waterslangen in de camper die lekken
 • Lekkende dakluiken (en afdichting rondom)
 • Onvoldoende ventilering
 • Aansluiting dan vloer en zijwand niet (meer) optimaal

Aanrijdingschade 

Soms lijkt een schade door aanrijding voor het blote oog mooi opgelost en weggewerkt, maar kan er onder een lijst, rooster of zijskirt een scheurtje in de wand niet goed zijn gedicht. Juist als een opening in de wand is ‘weggewerkt’ kan er extra veel vocht binnendringen. Wat er overheen gemaakt is kan het vocht namelijk extra goed vasthouden en de droge binnenzijde van de camper wand zuigt het vocht lekker op… 

Kitnaden 

Kitnaden rondom de camper en op het dak zijn er voor gemaakt om delen bij elkaar te houden (dus een lijmfunctie) en om vocht tegen te houden. Als deze uitdrogen of zelfs een klein beetje missen of niet meer goed aansluiten door beschadiging, kan er juist vocht doorheen sijpelen. Dus ook jonge en voor het oog goede kitnaden kunnen vocht doorlaten.  

Douchecabine 

Zelfs als een douchecabine niet vaak gebruikt wordt waarvoor hij bedoelt is kan deze gaan lekken. De douchebakken (waar je op staat als in de douche/toilet) zijn meestal gemaakt van een harde kunststof die na verloop van tijd kunnen gaan scheuren door ouderdom, temperatuurverschillen of slechte bevestiging. Maar ook de kitnaden in de douchecabine kunnen natuurlijk niet meer goed afdichten.  

Waterslangen 

Het water vanuit de watertank gaat via een waterpomp door waterslangen naar de kraan. Vaak nog via een boiler die er warm water van kan maken. Daarnaast moet het water vanuit de spoelbak door andere waterslangen naar de vuilwatertank. Na verloop van tijd kunnen de waterslangen uitdrogen of bij de aansluiting en koppelstukken ruimer gaan zitten door temperatuurverschillen. Dit kan lekkage veroorzaken.   

Dakluiken  

Ook dakluiken zijn met kit vastgelijmd en waterdicht gemaakt. Dit kit kan natuurlijk relatief snel uitdrogen aangezien het op de meeste zonovergoten plek van de camper zit; Het dak. Daarnaast worden veel camper wel eens onder bomen geparkeerd of moeten er onderdoor. De takken kunnen dan niet alleen krassen op het dak maken maar ook het kit beschadigen.  

Ventilering 

Als het buiten wat kouder is wordt de verwarming aangezet en ramen en deuren gesloten. En ook tijdens het slapen is dit vaak het geval. Vooral als het buiten wat kouder is heb je al snel ’s ochtends de vochtdruppels aan de voorruit hangen. Daarnaast zijn ook plekken waar je de condensvorming niet ziet, maar wel degelijk aanwezig is als er niet voldoende ventilatie is.  

Ventileren tijdens slapen is erg belangrijk

Vloer en zijwanden 

De aansluiting tussen vloer en zijwanden kunnen na verloop van tijd slechter worden door het ‘bewegen’ van de camper, maar ook door het uitdrogen van de kitnaden op die plaatsen. En juist onder de camper kijk je niet vaak... Vooral als er zo’n kier ontstaat vlak achter een wiel, kan er veel opspattend water naar binnen dringen.  

De plekken waar je het meeste op moet letten 

De opsomming hierboven geeft al grotendeels aan waar je dus vooral op moet letten bij het ontstaan van en controleren op vochtschade. Vooral als je een tweedehands camper hebt of wilt gaan kopen vraagt een vochtmeting extra aandacht. 

Een inspectie met het blote oog kan vaak al veel opleveren, maar het is zo jammer dat er ook veel niet zien is. Daarvoor is een regelmatige (jaarlijkse) vochtmeting echt wel belangrijk. En of je nou een jonge of oude camper hebt, ik zou het altijd jaarlijks doen.  

Natuurlijk kan je dit laten doen als je niet zo zeker van je zaak bent. Zelf ben ik niet supertechnisch maar ik heb het al die jaren wel gewoon zelf gedaan. Een vochtmeter voor een camper is even een investering, maar het levert je ook veel geld op. Ten eerste omdat je het niet hoeft uit te besteden en ten tweede omdat het grote reparaties kan voorkomen. 

Je moet natuurlijk wel even weten hoe je dit het beste kan doen, maar dat leg ik je hieronder uit. 

Camper Kopen? Bespaar Duizenden Euro's

Voorkom een miskoop bij het kopen van een camper. Leer hoe je met je dierbare spaargeld de juiste camper koopt - zonder technische kennis - en bespaar duizenden euro's.

Bekijk de video voor meer info:

video camper kopen zonder spijt

Hoe een vochtmeting in een camper uitvoeren 

Een vochtmeting is niet alleen goed om vochtschade te voorkomen maar ook om bestaande lekkage in je camper op te sporen. Soms dan drupt het namelijk op de ene plek, terwijl het van een hele andere plek vandaan komt.  

Met een vochtmeter voor een camper kan je dan goed zien waar de vochtigheid allemaal zit door te kijken wat het metertje aangeeft en hoe ‘warm’ je zit. 

Vochtmeting in camper met vochtmeter 

Onderstaande tips zijn voor een periodiek doe-het-zelf-vochtmeting in een camper met een vochtmeter om vochtschade te voorkomen. 

 • Misschien overbodig, maar een vochtmeting doe je aan de binnenzijde van de camper
 • Hou bij op welke plek hoeveel je gemeten hebt zodat je de volgende keer een referentie hebt
 • Schuif de vochtmeter over het te meten oppervlak zodat je niets overslaat
 • Werk systematisch, dus bijvoorbeeld van voor naar achter
 • Bijvoorbeeld eerst het gehele dak, dan de gehele linkerwand, gehele achterwand en gehele rechterwand 
 • Vergeet niet ook in de bovenkastjes en andere toegankelijke ruimtes tegen de wand en het dak te meten
 • Meet extra goed om luiken en ramen 
 • De vochtmeter kan uitslaan als er metaal onder het oppervlak zit
 • Bijvoorbeeld vanwege een luifel- of fietsendragerbevestiging, niet direct schrikken dus 

Visuele vochtmeting in camper 

Naast het gebruiken van een vochtmeter is ook een inspectie met de ogen een goed idee: 

 • Controleer in de camper aansluitingen van waterslangen op waterdruppels terwijl er water in zit (soms even goed naar aansluitingen zoeken)
 • Ga onder de camper liggen en prik hier en daar in de bodem met een schroevendraaier (niet al te hard)
 • Controleer de bodem vooral achter de wielen en waar bodem en zijwanden samenkomen 

Zonder vochtmeter vocht herkennen

Er zijn aanwijzingen waardoor je ook zonder vochtmeter al kan zien dat je met vocht te maken hebt. Dat is vooral handig als je een tweedehands camper gaat bezichtigen en een eerste indruk wilt opdoen.  

Ik heb ze hieronder even voor je opgesomd: 

 • Ontstaan van schimmel
 • Bollen van plaatmateriaal (uitzetten van de afwerking)
 • Donkere vlekken of kringen in stof
 • Sponzig plaatmateriaal/ afwerking 
 • Muffe lucht in de camper 

Vooral die laatste ben ik vaker tegengekomen in mijn zoektochten naar een camper. Dat je de camperdeur opentrekt en de muffe geur je al tegemoet komt. Kan je hem bij wijze van spreken direct weer dicht doen. 

Geef je oren en ogen gewoon goed de kost! 

Welke vochtmeter voor een camper kopen? 

Er zijn verschillende soorten vochtmeters in omloop. Waar je vooral om moet denken is dat je er eentje koopt zonder ‘pennen’ of ‘naalden’. Dit zijn vaak twee prikkers die je in bijvoorbeeld hout kan prikken en waarmee vervolgens in het hout wordt gemeten wat de vochtigheid is.  

Daarmee maak je beschadigingen aan de camper en dat wil je niet. Vooral niet als je de ‘schuiftechniek’ gebruikt bij het uitvoeren van de vochtmeting.  

Vrijwel iedere vochtmeter waarmee je vocht in hout kan meten (2 tot 3 centimeter diep) voldoet, je hoeft niet perse een hele dure te kopen. Natuurlijk is een duurdere van honderden euro's wel accurater, maar het gaat vooral om de indicatie. Noteer daarom wat je gemeten hebt op welke plek en vergelijk dit het volgende jaar met hetzelfde apparaat op dezelfde plek.  

Belangrijk is dat je in de gaten houdt dat de batterij voldoende vol is, eventueel kan je er ieder jaar een nieuwe in doen. Bij te weinig stroom kan de vochtmeter namelijk verkeerde waardes aangeven.  

Voorbeelden van penloze vochtmeters

Dit zijn voorbeelden van vochtmeters zonder pennen op bol.com:


Wat vocht met je camper kan doen 

Eerder in het artikel noemde ik al hoe je vocht met het blote oog en met je neus kan herkennen, en daarmee zie je ook direct wat vocht met een camper kan doen.  

Bij mijn eerste camper was volgens de verkoper enkel het raampje in de alkoof lek. Misschien had hij gelijk, maar toen ik de boel begon te strippen om de schade te herstellen, stopte ik niet met strippen totdat ik de hele camper kaal had. De vocht was dus in alle wanden van de camper doorgetrokken, en het hele houten binnenwerk was verrot.  

Dat hoeft natuurlijk niet altijd zo te zijn, als je er op tijd bij bent kan je prima de schade beperken. Maar wacht er dus niet te lang mee en pak het direct op. Doe ook de jaarlijkse vochtmeting, of laat het doen.  

Ook heb ik een keer een camper gehad waarbij de bodem deels verrot was. Er moet dan dus een stuk uit de bodem gezaagd worden en een nieuw deel in gezet worden. Je kan je wel voorstellen dat dit geen makkelijk karwei is en dat er behoorlijk veel tijd en dus geld in gaat zitten.  

Als je al last hebt van lekkage in je camper 

Misschien heb je momenteel ook lekkage in je camper. Dan zul je eerst de bron van de lekkage in de camper moeten opsporen. Dit kan heel goed met een vochtmeter, maar gebruik ten eerste altijd je gezonde verstand.  

Water kan door de kleinste kieren en naden kruipen, en zal altijd naar het laagste punt lopen voordat het naar beneden drupt of sijpelt.  

Verder hoeft het ook niet altijd lekkage te zijn van buitenaf. Soms kan een waterslang in de camper wat lekken, bijvoorbeeld onder de gootsteen. Of als er vergeten is de koelkast deur dicht te doen (bijvoorbeeld nadat de camper is gebruikt), dan kan het heel goed dat er condens of gesmolten ijs uit de vriezer naar buiten sijpelt. Controleer dus eerst goed waar het vocht vandaan komt.  

Als het echt vocht van buitenaf is, ontkom je er niet aan om onderdelen te demonteren, zoals randen van dakluiken. Als je in eerste instantie geen schroeven ziet, dan is er gebruik gemaakt van een soort klik-systeem. Pas er voor op dat je het niet stuk trekt, altijd met beleid.  

camper ventileren

Ook condens kan voor veel vocht in de camper zorgen

Zo kan je vochtschade in de camper repareren 

Mocht je constateren dat er kit vervangen moet worden, zoals bij een dakraam of een kitnaad, ga dan niet over de oude kitlaag heen kitten. Dan ben je binnen de kortste keren weer aan de beurt! 

Verwijder alle oude kit (ja het is even een werkje) en misschien is het ook slim om direct het dakraampje te vernieuwen. Dat kost je misschien een paar honderd euro, maar dan weet je zeker dat het de komende jaren weer goed zit. Maak alles goed schoon en vetvrij en laat je informeren welke kit je het beste kan gebruiken.  

Aangetaste wanden of vloerdelen? 

Mocht je meer last hebben van vochtschade zoals aangetaste wanden, dak of vloerdelen, dan is dit een werkje wat je beter kan uitbesteden. Tenzij je echt veel tijd hiervoor hebt en erg handig bent.  

Persoonlijk zou ik niet graag een camper van iemand kopen die zelf een deel van een wand vervangen heeft… Beter laat je dit doen door een erkend schadeherstel bedrijf. Natuurlijk kost dat goud geld, maar ja, veel keuze heb je niet of je moet hem zo zien te verkopen (wel eerlijk blijven!). 

Vragen? Stel ze hieronder! 

Ik hoop dat je goede informatie uit dit artikel hebt kunnen halen over het voorkomen en behandelen van lekkage en vochtschade in een camper. Mocht je hier nog vragen over hebben, stel ze dan hieronder. Zo kunnen we elkaar verder helpen.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Misschien vind je dit ook interessant:

  Bespaar Tijd, Geld & Frustratie met Gratis Tips Over Campers

  >