Camperstalling of thuis stallen? Alle mogelijkheden en kosten op een rij!

Door Piet Hein

0 reacties

Lees
tijd:
Nog

min.

Als je je camper niet gebruikt, bijvoorbeeld in de winter of tussen vakanties en tripjes door, dan moet je hem ergens kwijt kunnen. Je kan hem bijvoorbeeld bij huis stallen, bij de boer of in een camperstalling. Ook een garagebox waar je camper in past is een optie.

Maar wat zijn de voor- en nadelen bij de verschillende mogelijkheden? Waar moet je om denken als je een stalling zoekt en met welke prijzen moet je rekening houden? Er zitten nog best veel haken en ogen aan het stallen van een camper - die je zonder ervaring snel over het hoofd ziet. 

Denk bijvoorbeeld aan de stallingsvoorwaarden en hoe je camper is verzekerd tijdens het stallen. Ontdek voor iedere optie waar je rekening mee moet houden en voorkom dat je er veel gedoe aan overhoud (je zult de eerste niet zijn). 

Hoe kan je het beste je camper stallen?

Er zijn verschillende manieren om je camper te stallen. Hieronder wordt iedere mogelijkheid besproken zodat je voor jezelf een weloverwogen keuze kan maken waarbij je alle voors en tegens tegen elkaar kunt afwegen. 

 • Je camper stallen voor de deur op straat
 • Je camper stallen op eigen terrein
 • Je camper stallen bij de boer
 • Je camper buiten stallen
 • In een overdekte stalling over camper opslag
 • Een camper garagebox huren

Uiteraard zit er verschil tussen kortstondige stalling van een paar dagen tot enkele weken en een echte winterstalling voor de camper waarbij je hem maandenlang niet gebruikt. Bij de verschillende opties wordt onder andere gekeken naar het gemak wat je ervan hebt en wat de kosten voor de stalling van de camper zijn. 

Camper stallen voor de deur op straat

Je camper op straat parkeren voor je eigen huis is natuurlijk de goedkoopste optie. Je hoeft dan geen grote oprit, schuur of overkapping op eigen terrein te hebben of maken. Je maakt immers gebruik van de openbare weg. 

Wellicht heb je het idee dat hij dan niet op de openbare weg staat, maar dit is wettelijk gezien een behoorlijk ruim begrip. Hieronder vallen bijvoorbeeld ook openbare parkeerplaatsen en -terreinen, parkeergarages, stoepen, bermen en inhammen. Je zou kunnen zeggen dat alles wat niet eigen terrein is, openbare weg is. Op zich hoeft dit nog niet direct een probleem te zijn, maar dat kan wel. 

Je mag wettelijk gezien namelijk niet langer dan een bepaalde tijd je camper voor de deur, op een parkeerplaats of in de straat hebben staan. 

Hoe lang mag een camper voor de deur staan?

Veel mensen hebben niet de mogelijkheid om hun camper op eigen terrein te zetten en vragen zich dan af hoe lang de camper voor de deur mag staan, of wellicht op een parkeerplaats of in de straat. Wanneer kan je er op aangesproken worden, of erger nog, voor beboet worden? 

Die vraag is niet zo makkelijk eenduidig te beantwoorden. Dit hangt namelijk af van de APV (Algemene Plaatselijke Verordening) van de gemeente waar je in woont. Hierin staan regels over de openbare orden en veiligheid, bescherming van het milieu en natuurschoon en andere gemeentelijke regels. 

Je vindt de geldende APV op de website van de gemeente waarin je woont. 

camper stallen voor de deur op straat

Hoe lang je camper voor de deur mag staan hangt van de APV af

Meest gehanteerde regel

Wat betreft het parkeren van een camper voor de deur volgen de meeste gemeenten het voorbeeld APV van de Vereniging Nederlandse Gemeenten. Daarin wordt gesteld dat een camper maximaal 3 dagen op de openbare weg gestald mag worden. Er zijn gemeenten die hiervan afwijken en soms minder dan 3 of juist meer dagen hanteren - tot 7 dagen.

Maar er zijn ook gemeenten die hier nog een stapje specifieker in zijn. Grote campers worden soms helemaal geweerd als ze langer dan 6 meter zijn of breder dan 2,4 meter. Veel (half) integraal campers vallen hieronder. Deze campers zijn dan aangewezen op parkeerplaatsen die ook voor vrachtwagens bestemd zijn.

Het is nou eenmaal zo dat je voor een camper slechts een kwart wegenbelasting hoeft te betalen, omdat het een recreatievoertuig is die meestal tijdelijk wordt gebruikt. Daarom worden er ook andere regels gehanteerd met betrekking tot het parkeren. 

Wat als je de camper telkens verplaatst?

Er wordt nog wel eens gedacht dat als je je camper (een paar meter) verplaatst, de periode waarin de camper voor de deur of in de straat mag staan weer opnieuw ingaat. Dit is echter niet het geval. In alle gevallen geldt de periode die in de APV is opgenomen, of je hem nou verplaatst of niet. 

Je camper op straat parkeren kan in heel veel dorpen en sommige steden voor langere tijd prima ongestraft, zolang er maar niemand uit de buurt gaat klagen. Het is dus zaak om een goede verstandhouding met de buurt te hebben of de camper zo te parkeren dat niemand zich er aan kan storen. Een gemeente is namelijk verplicht in actie te komen als er iemand een klacht over indient. 

Overigens krijg je meestal niet direct een boete, maar eerst een waarschuwing. 

Waar je rekening mee moet houden

Behalve klagende buren en een reprimande van de gemeente zijn er nog een aantal punten waar je rekening mee moet houden als je je camper voor langere tijd voor de deur wilt parkeren. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Vandalisme
 • Parkeerschades
 • Weersinvloeden
 • Blokkeren van eigen uitzicht

Het risico op beschadigingen is nou eenmaal groter, aangezien andere mensen vrije toegang tot de camper hebben. 

Camper Kopen? Bespaar Duizenden Euro's

Voorkom een miskoop bij het kopen van een camper. Leer hoe je met je dierbare spaargeld de juiste camper koopt - zonder technische kennis - en bespaar duizenden euro's.

Bekijk de video voor meer info:

video camper kopen zonder spijt

Camper stallen op eigen terrein

Als je de luxe hebt om je camper op je eigen terrein te parkeren, dan ben je toch nog niet helemaal vrij hierin. Als hij in het zicht staat vanaf de weg dan ben je eigenlijk altijd weer gebonden aan regels. Dus als je je camper parkeert op je eigen oprit, in de voortuin of in de achtertuin, je hebt altijd ergens rekening mee te houden.  

Hoe lang mag een camper op je eigen oprit staan?

Ook voor de lengte van de periode waarin een camper op je eigen oprit mag staan is de plaatselijk geldende APV leidend. Soms gelden hiervoor dezelfde regels als wanneer je hem op de openbare weg zou parkeren (meestal 3 dagen). 

Soms zijn er ook speciale regels voor opgesteld om voor onbeperkte tijd met je camper op je eigen oprit te mogen staan. Dit zijn regels die hiervoor in veel gevallen gelden:

 • De camper mag niet zichtbaar zijn (of alleen voor- of achterkant)
 • Er moet een minimale afstand van de openbare weg zijn

Om dit voor elkaar te krijgen kan je een carport maken waar de camper onder past en deze aan beide zijden omsluiten met een ondoorzichtige haag. Maar ook hiervoor moet je weer goed de regeltjes doornemen om te zien wat wel en niet zonder vergunning kan. 

En anders zul je een vergunning moeten gaan aanvragen, maar wellicht kan je dan beter direct een schuur voor je camper bouwen… 

Zijn hier geen uitzonderingen op? 

Net als bij het parkeren van je camper voor de deur geldt ook hiervoor dat de meeste gemeenten er nauwelijks op controleren. Zolang er geen buurtbewoners zijn die klagen, zal dit waarschijnlijk heel erg lang ongestraft kunnen plaatsvinden. Maar zodra er iemand klaagt, sta je niet sterk in je schoenen als je niet aan de regels in de geldende APV voldoet. 

Zorg dus voor een goede relatie met je buren en probeer in te schatten in hoeverre anderen last kunnen hebben van je geparkeerde camper op je oprit of in de tuin. Vaak gaat het dan om het blokkeren van het uitzicht of om het aantasten van het ‘normale’ aanzicht. En hoe groter de camper, hoe sneller men vaak begint te klagen. 

camper stallen bij de boer

Je camper bij een boer stallen heeft voor- en nadelen

Camper stallen bij de boer

Je camper stallen bij de boer is vaak niet meer zoals het wel geweest is. Dat een boer een plekje in zijn schuur of kas over had waar je dan gebruik van kan maken. Natuurlijk kan het nog wel voorkomen, maar de meeste boeren en tuinders hebben er een aardig verdienmodel van gemaakt.  

Overigens is het vaak wel wat goedkoper dan een officiële camperstalling omdat het gewoon wat minder professioneel geregeld is allemaal. Maar als je het alleen om de basis gaat - dat je camper droog staat en dat je eventueel nog gebruik kan maken van een stroomaansluiting - dan kan je camper stallen bij de boer een prima optie zijn. 

Aandachtspunten

Omdat het vaak minder professioneel geregeld is en het voor de boer een bijverdienste is, zul je zelf duidelijke afspraken moeten maken. Denk daarbij aan de volgende zaken:

 • Kan je de camper zo vaak ophalen en brengen als je wilt?
 • En op welke dagen? 
 • Moet je de sleutel van de camper achterlaten?
 • Wil de boer de camper ook zelf kunnen verplaatsen?
 • Is hij er ook voor verzekerd als er wat mee gebeurd? 

Vooral dat laatste punt - de camperverzekering - kan een punt van aandacht zijn. Een camper stallen bij de boer brengt vaak met zich mee dat degene hiervoor geen speciale stallingsvergunning heeft. De boer is dan ook niet verzekerd voor schades door brand, storm, aanrijding of andere voorvallen.

Zorg dat dit goed voor elkaar is

In die gevallen heb je vaak ook alleen een mondelinge overeenkomst en zul je contant moeten betalen. Uiteraard is de prijs daar ook naar, hoewel dit dus steeds minder voorkomt. Mocht je in zo’n situatie zitten, zorg dan in ieder geval dat je je eigen camperverzekering goed voor elkaar hebt. Deze dekt dan ook alle voorvallen als de camper in de stalling staat. 

Goede Verzekering Tijdens Stalling

Zoek je nog een betaalbare camperverzekering met goede voorwaarden - ook tijdens de stalling? De beste uit onze vergelijking is die van de NKC (Nederlandse Kampeerauto Club).

Je kan heel eenvoudig zelf online je premie berekenen. Nog geen camper? Zoek een camper op bijvoorbeeld Marktplaats die je graag zou willen hebben en voer daarvan de gegevens in om te zien wat de premie wordt.

Camper buiten stallen

Er zijn camperstallingen waarbij je je camper kan stallen op een open terrein zonder enige vorm van beschutting dan andere campers en caravans. Uiteraard is dit goedkoper dan wanneer je voor een overdekte camperstalling kiest. De stalling eigenaar hoeft immers geen loodsen te laten plaatsen of te huren. 

Nadelen

Behalve de prijs zijn er ook enkele nadelen waar je serieus rekening mee moet houden:

 • Hij is blootgesteld aan weer en wind
 • Dit is vaak in het het koudste seizoen (winter)
 • Zowel de brandende zon als water hebben direct contact
 • De camper moet (grote) temperatuurverschillen verdragen (soms dagelijks)
 • Kans op indringend vocht wat kan bevriezen waardoor schade ontstaat

Juist een camper kan voor deze omstandigheden gevoelig zijn als je denkt aan de vele kitnaden die er vaak zijn. Vooral als je bedenkt hoe eenvoudig dit soms tot vochtschade in de camper met grote gevolgen kan leiden moet je hier weldoordacht mee omgaan.  

Problemen voorkomen

Gelukkig is een camper buiten stallen niet alleen maar kommer en kwel. Als je zorgt dat de camper in een goede staat van onderhoud blijft zou hij de omstandigheden van een buitenstalling prima aan moeten kunnen. Je zult wel altijd rekening moeten houden met het sneller verouderen van de materialen aan de buitenzijde van de camper.

Denk hierbij vooral aan de kitnaden tussen het dak en de zijwanden, maar ook de kitnaden rondom (dak)ramen zijn een punt van aandacht. Check ook regelmatig de afdichtrubbers die je bij deuren, luiken en ramen vindt op scheurtjes en ouderdom. 

Overigens kan je dit soort onderhoudswerkzaamheden ook heel goed zelf uitvoeren, mocht je daar de tijd en energie voor hebben. Gebruik in dat geval wel het juiste soort kit voor campers, want er zijn er vele op de markt. 

Een camperhoes gebruiken

Tot slot zou je bij het buiten stallen van de camper gebruik kunnen maken van een speciaal daarvoor gemaakte camperhoes. De camper is dan iets meer beschermd en kan minder snel vuil worden. Ook kan vuil en vocht minder snel naar binnen dringen. 

Mocht je zo’n camperhoes willen gaan gebruiken denk er dan om dat het soms wat lastig kan zijn om deze over de camper heen te krijgen vanwege de hoogte. Ook als het hard gewaaid heeft zul je even naar de camper toe moeten om te zien of deze nog goed vast zit. 

Gebruik altijd een hoes die ademend is en een zachte binnenkant heeft zodat deze camper niet kan bekrassen of er overheen schuurt bij wind. Als de hoes niet strak genoeg bevestigd is  kan er zand onder komen wat vervolgens als schuurpapier kan gaan werken. Juist de kunststof ramen zijn daar gevoelig voor.  

Passende Camperhoes Vinden

Als je de camper buiten wilt stallen voor langere periode kan een camperhoes de camper beschermen tegen vocht en vuil. Op bol.com kan je camperhoezen in verschillende soorten en maten vinden en makkelijk en veilig bestellen. 

camper buiten stallen

In een overdekte camperstalling of camper opslag

De overdekte camperstalling of camper opslag is de meest gebruikte stalling. Het verschil met het stallen van de camper bij de boer is dat dit soort stallingen wel alles officieel en volgens de regels doen. Ze hebben dus een vergunning om campers en caravans te mogen opslaan en hebben hier ook duidelijke regels en afspraken voor. 

Wel of geen luxe camperstalling 

Dat maakt het een veilige en berekenbare winterstalling voor de camper. Toch zit er nog wel een verschil tussen minder en meer luxe camperstalling. Dit heeft alles te maken met de volgende punten:

 • Hoe vaak mag je de camper brengen en halen
 • Op welke dagen mag je de de camper brengen en halen
 • Is het een verwarmde camperstalling
 • Is de camperstalling gegarandeerd vorstvrij
 • Mag je gebruik maken van stroom voor een acculader
 • Wil de stallinghouder deze ook aan en uit zetten
 • Heeft je camper een vaste plek
 • Moet je sleutels achterlaten en verplaatsen ze je camper wel eens
 • Welke services leveren ze nog meer

Bij services kan je denken aan een gratis bandenpomp, het laten uitvoeren van onderhoud of de APK. Soms is er ook een schoonmaak gelegenheid, of maken zij zelfs de camper voor je schoon. 

Hoe luxer, hoe prijziger

Uiteraard is het zo dat hoe meer services je afneemt, hoe meer je moet betalen. Het is dus maar net wat al dat gemak je waard is. Voor veel campereigenaren speelt vertrouwen hier een grote rol in. Laat je de stallinghouder en zijn personeel in de camper rijden? En vibd je het goed dat zij de camper schoon maken of zelfs het onderhoud met de garage voor je regelen? 

Niet iedereen stelt dit op prijs en gelukkig ben je hiertoe ook niet verplicht. Zoveel mensen, zo veel wensen.  

De voorwaarden van een camperstalling

Als je de camper gaat stallen bij een boer heb je doorgaans niet te maken met voorwaarden. Je kunt er dan het beste vanuit gaan dat je zelf overal verantwoordelijk voor bent. Maar is dit bij een meer professionele stalling dan veel anders? 

Als je de voorwaarden van enkele camperstallingen bij pakt dan vallen de volgende zaken op:

 • De bewaargever/huurder/camper eigenaar stalt de camper geheel op eigen risico
 • De stalling eigenaar is vrijwel nergens aansprakelijk voor 
 • Het gestalde is niet door stallinghouder verzekerd tegen welke schade dan ook
 • Niet tegen diefstal van of uit de camper
 • Ook niet tegen brand
 • En ook niet tegen ongedierte

Je zou kunnen stellen dat een stallinghouder alleen bij grove nalatigheid aansprakelijk is. Maar dat wordt vaak weer ingedekt door de regels in de voorwaarden. 

Er is eigenlijk maar één manier om dit goed op te lossen en dat is te zorgen voor een goede doorlopende camperverzekering, ook als de camper in de stalling staat. Mocht je de camper schorsen in de maanden dat hij in de stalling staat, schors dan de camperverzekering dus zeker niet. 

Is je camper verzekerd tijdens het stallen?

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen is schade aan je camper in veruit de meeste gevallen NIET verzekerd vanuit de stalling. Ook hebben zij meestal in hun voorwaarden opgenomen niet aansprakelijk te zijn voor enige schade. Stallen is dan ‘geheel op eigen risico’.

Dat geldt dus ook in het geval dat je de sleutels achter moet laten en zij je camper verplaatsen terwijl je er niet bij bent. Als er dan schade ontstaat, zal je meestal zelf verzekerd moeten zijn om dit opgelost te krijgen. 

Het is dan ook slim om eerst navraag te doen hoe veilig zij de sleutels van de camper bewaren. Laat ze in geen geval in de camper achter, want als je camper dan uit de stalling gestolen wordt, zul je aan de verzekering moeten vertellen dat de sleutels er nog in lagen. De kans is dan groot dat de verzekering niet uitkeert vanwege nalatigheid van jouw kant. 

Goede Verzekering Tijdens Stalling

Zoek je nog een betaalbare camperverzekering met goede voorwaarden - ook tijdens de stalling? De beste uit onze vergelijking is die van de NKC (Nederlandse Kampeerauto Club).

Je kan heel eenvoudig zelf online je premie berekenen. Nog geen camper? Zoek een camper op bijvoorbeeld Marktplaats die je graag zou willen hebben en voer daarvan de gegevens in om te zien wat de premie wordt.

Camper garagebox gebruiken

Naast een overdekte camperstalling waar meerdere campers en caravan worden gestald kan je ook een camper garagebox huren. Je hebt dan je persoonlijke luxe camperstalling en bent helemaal eigen baas. Het is net als bij een gewone camperstalling dan wel prettig als deze een beetje in de buurt van je woning is. 

Uiteraard hoef je dan geen rekening te houden met breng en haaltijden en dagen. Ook hoeven en kunnen er geen vreemden in of aan je camper te zitten. Toch is niet iedere garagebox zomaar geschikt voor een camper. Vooral de hoogte is een belangrijk punt van aandacht en het is ook wel fijn als er stroom aanwezig is. 

Camper garagebox huren

Tegenwoordig zijn er speciale camper garageboxen te huur die aan alle eisen van een camperaar voldoen. Ze hebben voldoende hoogte en ook is er elektriciteit en stromend water aanwezig. 

Meestal zitten dergelijke garageboxen naast elkaar op een terrein dat afgesloten is met een hek. Iedere huurder krijgt dan een (elektronische) sleutel van het hek en kan het terrein betreden en verlaten wanneer hij of zij dat maar wil.  

Uiteraard kan je deze garageboxen ook voor andere doeleinden gebruiken. Afhankelijk van de grootte van de camper hou je vast nog ruimte over om andere bezittingen te kunnen opbergen. Dit is bij een ‘normale’ camperstalling natuurlijk niet mogelijk. 

Camper garagebox kopen

Naast huren is een camper garagebox kopen ook een mogelijkheid. Meestal is dit een prima investering aangezien dergelijke gebouwen multifunctioneel inzetbaar zijn. Denk aan het verhuren van de box als je er zelf geen gebruik meer van maakt. Of je verkoopt het met winst weer door aan een bedrijf, een andere camperaar of een hobbyist. 

Wat kost een camperstalling?

De kosten van een camperstalling kunnen sterk variëren en zijn van meerdere factoren afhankelijk:

 • Hoe groot is je camper?
 • Waar is de camperstalling gevestigd?
 • Is het een basic of luxe camperstalling?

Vooral de plaats waar de camperstalling staat bepaald sterk de prijs. Nabij de randstad is de beschikbare ruimte bijvoorbeeld veel beperkter dan in het Noorden, Oosten en Zuiden van het land. En hoe schaarser iets is hoe duurder. De stallingskosten voor een camper kunnen dus uiteenlopen, maar er zijn wel een aantal richtbedragen te noemen. 

Kosten camper buiten stalling

De prijzen voor een camperstalling waarbij de camper buiten staat op een open terrein liggen rond zo’n 200 euro per jaar. Mocht je op zoek zijn naar een goedkope camperstalling dan zijn dit de soort stallingen waar je naar uit moet kijken.  

Kosten overdekte camperstalling

Bij een overdekte camperstalling waarbij je tussen andere campers en caravans staat moet je rekenen op prijzen die variëren tussen de 250 en 600 euro per jaar. 

Heel vaak wordt er met een prijs per vierkante meter gerekend waarbij men meet vanaf de voorbumper tot en met de fietsendrager achterop en van buitenspiegel tot en met buitenspiegel. Soms wordt er ook enkel per strekkende meter gerekend, maar dit hoeft niet persé voordeliger te zijn.

En hoe meer faciliteiten de camperstalling biedt, hoe meer deze ook kost. Zo moet je bij de meest luxe camperstalling in de randstad rekenen op een jaarbedrag van zo’n 1500 euro. 

Kosten camper garagebox

Huur je een camper garagebox, dan zitten de kosten op 300 tot 400 euro per maand, wat neerkomt op 3600 tot 4800 euro per jaar. Uiteraard biedt een dergelijke box meer mogelijkheden dan enkel te dienen als camperstalling.

Als je een dergelijke garagebox voor campers koopt betaal je zo’n 40 tot 50.000 euro, uiteraard afhankelijk van de locatie. 

Vragen? Stel ze hieronder!

Je hebt in dit artikel veel kunnen lezen over een camperstalling en waar je op moet letten bij het maken van de juiste keuze in jouw situatie. Je camper thuis stallen heeft natuurlijk het grote voordeel dat je 'em op ieder moment tot je beschikking hebt. Geen gedoe met het maken van afspraken of beperkte ophaaltijden. 

Aan de andere kant heeft niet iedereen daarvoor plaats genoeg bij huis en je camper in de straat parkeren is ook niet ideaal. Een goede stalling is uiteindelijk ook voor het behoud van de camper en daarom geen verkeerde investering. 

Mocht je nog vragen of opmerkingen over dit onderwerp hebben, laat het dan gerust hieronder weten. We vinden het ook altijd leuk om je goede of minder goede ervaringen te horen!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Misschien vind je dit ook interessant:

Bespaar Tijd, Geld & Frustratie met Gratis Tips Over Campers

>