Je camper schorsen: Alle voor- en nadelen op een rij

Door Piet Hein

16 reacties

Lees
tijd:
Nog

min.

Het schorsen van je camper kan je veel geld besparen. Zelf deed ik het al toen ik nog enkel voor mezelf een camper had, maar ook toen ik professioneel campers ging verhuren schorste ik de campers in de winter. 

Als je je camper schorst hoef je namelijk over die periode geen wegenbelasting of motorrijtuigenbelasting meer te betalen. Eigenlijk schort je alle wettelijke verplichtingen op, dus ook de APK plicht en de verplichting om je camper WA te verzekeren. 

Dat klinkt natuurlijk aantrekkelijk, want wie wil er nou niet op een eenvoudige manier een paar honderd euro besparen? Toch zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Denk bijvoorbeeld aan de risico’s van een onverzekerde camper en de kosten van het schorsen van de camper. Maar er is nog meer, lees dus snel verder. 

Camper voor de wegenbelasting schorsen (rekenvoorbeeld)

De grootste reden waarom mensen hun camper schorsen is om een paar maanden geen wegenbelasting te hoeven betalen. Daar zit dan ook de grootste financiële winst van het schorsen. Dat je in die tijd niet verplicht bent om er een APK op te hebben en geen camperverzekering afgesloten hoeft te hebben is meestal bijzaak. 

Je betaald voor een camper slechts het kwarttarief aan wegenbelasting en eventuele fijnstoftoeslag.  Maar omdat het ten eerste vaak om een diesel gaat en een camper ten tweede nogal zwaar is, kan dit bedrag behoorlijk oplopen. 

Een rekenvoorbeeld van de besparing

Het schorsen van het camper kwarttarief is daarom alsnog lonend zoals je ook in onderstaande realistische berekening kan zien:

 • Provincie: Groningen
 • Camper: 2800 kg
 • Brandstof: Diesel
 • Fijnstoftoeslag: Ja
 • Bedrijfsmatige verhuur: Nee

Als je dan de wegenbelasting van de camper berekend is dit per tijdvak van 3 maanden €263,- wat neerkomt op zo’n €88,- per maand inclusief de fijnstoftoeslag van 15%. Zonder deze toeslag zou het €78,- per maand zijn. 

Stel dat je de camper vanaf begin april tot en met eind november gebruikt. In december, januari, februari en maart staat hij in dat geval stil. Dat zijn dus 4 maanden dat hij in de stalling of op de oprit staat.

Dit is een besparing van 4 x €88 = 352 euro.

En hoe langer de periode is dat je camper stilstaat, hoe meer geld je kan besparen.  

De kosten van een camper schorsen

Natuurlijk zijn zulke besparingen leuk, maar er staan wel kosten tegenover. Gelukkig zijn deze helemaal niet hoog. De kosten van een camper schorsen voor 2021 kan je hieronder vinden. Deze gaan ieder jaar bij de hogere bedragen slechts enkele euro’s en bij de lagere bedragen nog geen euro omhoog.

Voor campers onder de 3500 kg en tot 15 jaar oud geldt het zogenaamde ‘normale tarief’:

 • Normaal tarief RDW voor 1 jaar: €75,65
 • Normaal tarief RDW voor 2 jaar: €100,60
 • Normaal tarief RDW voor 3 jaar: €125,55 

Alle andere campers worden aangeslagen voor het ‘lage tarief’:

 • Laag tarief RDW voor 1 jaar: €24,95
 • Laag tarief RDW voor 2 jaar: €49,90
 • Laag tarief RDW voor 3 jaar: €74,85

De bedragen zijn hetzelfde voor een schorsing aanvragen als voor een schorsing verlengen. 

Camper Kopen? Bespaar Duizenden Euro's

Voorkom een miskoop bij het kopen van een camper. Leer hoe je met je dierbare spaargeld de juiste camper koopt - zonder technische kennis - en bespaar duizenden euro's.

Bekijk de video voor meer info:

video camper kopen zonder spijt

Welke regels gelden bij een camper schorsen? 

Ten eerste, en dat is het meest belangrijke; Een geschorste camper mag niet meer deelnemen aan de openbare weg. Dus niet rijden maar ook niet stilstaan. Onder de openbare weg vallen alle openbaar toegankelijke wegen en terreinen. Denk aan parkeerplaatsen, parkeergarages, bermen en inhammen.   

Hou er verder rekening mee dat als je de camper voor een bepaalde periode schorst en je de schorsing eerder opheft, je geen geld terug kan ontvangen. 

Geen besparing, wel kosten?

Daar komt bij dat als je de camper minder dan een maand schorst (dus binnen een maand de schorsing weer opheft), je voor die periode toch wegenbelasting moet betalen via een naheffingsaanslag van de belastingdienst. Bij minder dan een maand bespaar je dus niets op de wegenbelasting maar heb je wel de kosten van de schorsing van de camper. Duurt de schorsing langer dan een maand, dan wordt die periode wel per dag verrekend.   

Bij bovenstaande voorbeeld berekening waarbij je 88 euro wegenbelasting per maand betaald, kan een schorsing je dus na een maand al een besparing opleveren.

Regels voor verschillende situaties

Verder zijn er nog een aantal regels waar je rekening mee moet houden in verschillende situaties:

 • Als de schorsing afloopt, heb je direct weer voertuigverplichtingen (APK, WA verzekering en wegenbelasting)
 • Je ontvangt (automatisch) een boete als je niet aan deze verplichtingen voldoet
 • Een schorsing duurt vanaf begin datum tot dezelfde datum 1, 2 of 3 jaar later
 • Je kan de schorsing van de camper op ieder moment zelf opheffen
 • De RDW geeft aan de belastingdienst door dat de camper is geschorst
 • De wegenbelasting wordt dan ook automatisch stop gezet
 • Mocht je ook de verzekering willen stopzetten dan zul je dit zelf moeten doen
 • Bouw je een bus om naar kampeerwagen en krijgt deze een ander kenteken? De schorsing loopt automatisch door voor de aangegeven periode
 • De schorsing wordt direct opgeheven als de camper op een andere naam wordt overgeschreven - zoals bij verkoop
 • Het kentekenbewijs blijft geldig, je krijgt na de schorsing geen nieuwe

Wat betreft de boete; Geen of een ongeldig keuringsbewijs kost je al snel 140 euro. Dat is natuurlijk sneu geld, vooral als je beseft dat je bij een APK zonder reparaties al voor een paar tientjes klaar bent. 

De APK tijdens de schorsing

Zoals je hebt kunnen lezen ben je bij een geschorste camper niet meer APK plichtig. Je wilt echter voorkomen dat als de schorsing is verlopen of als je deze eerder stopzet, je een boete ontvangt voor een verlopen APK. 

Maar hoe kom je met een geschorste camper bij de garage? Moet je dan eerst de schorsing opheffen, naar de garage heen en weer rijden om vervolgens de camper opnieuw te schorsen met alle bijkomende kosten? 

Toch rijden tijdens schorsing

Gelukkig is dit niet het geval. Er zijn namelijk twee uitzonderingen waarbij je toch met een geschorste camper van de openbare weg gebruik mag maken:

 1. Je mag voor een APK naar een APK-keuringsstation rijden tijdens de schorsing. Je moet dan wel een afspraakbevestiging met datum en tijd van die dag hebben waarop je met de camper aan het rijden bent. Je moet daarbij een logische route rijden en de camper moet WA verzekerd zijn.
 1. Je mag met een geschorste camper van 15 jaar of ouder naar een evenement rijden. Een vereiste hiervoor is dat je je bij de belastingdienst hebt aangemeld middels de evenementenregeling. 

Ander APK moment

Tot slot is het goed om te weten dat als je de APK door de schorsing op een ander moment dan gebruikelijk laat doen, je dit in de jaren daarop ook rond dat moment in het jaar moet laten uitvoeren. Als je de APK dan bijvoorbeeld in het voorjaar valt en je wilt in de opvolgende jaren een keer in het voorjaar weg, dan kan dit onhandig zijn.

Kan je ook je camperverzekering schorsen?

Misschien ben je aan het overwegen om een camper aan te schaffen of je wilt gewoon weten op welke kosten van de camper je nog kan besparen. Dan is het logisch dat je naast het schorsen van de camper voor de wegenbelasting je ook afvraagt of je de camperverzekering kan schorsen. 

Bij een enkele verzekering kan dit inderdaad, maar wat mij betreft laat een goede camperverzekering dit niet toe. Het is namelijk erg onverstandig om de camperverzekering stop te zetten tijdens de schorsing, hoe hoog de premie ook is. Sterker nog, hoe hoger de premie vaak is, hoe kostbaarder de camper. Overigens kan je ook geen stapje terug doen bij de verzekering, door bijvoorbeeld van Allrisk naar enkel WA te gaan. 

Waarom schorsen onverstandig is

Er zijn verschillende redenen waarom je camperverzekering schorsen niet handig is: 

Mocht er iets met de camper gebeuren tijdens de periode waarin deze geschorst is, dan is deze niet verzekerd. Denk aan diefstal, brand, inbraak- of stormschade. De meeste camperstallingen zijn hier niet of slechts gedeeltelijk voor verzekerd.  

Verder is de premie van een camperverzekering er al op gebaseerd dat de camper niet het hele jaar wordt gebruikt, of in ieder geval minder dan een normale auto. Door het toelaten van het schorsen van de camperverzekering zouden verzekeringsmaatschappijen dus nog meer premie mislopen. 

Schade aan anderen niet gedekt

Naast schade aan de camper kan de camper ook schade aan anderen toebrengen. Denk bijvoorbeeld aan de situatie waarin er brand door bijvoorbeeld kortsluiting of een gaslek in je camper ontstaat waardoor er ook schade aan andere campers ontstaat. Met een WA verzekering is ook de schade aan derden zoals andere campereigenaren, de stallinghouder of omwonenden gedekt. 

Dagwaarde i.p.v. aankoopwaarde

Mocht de stallinghouder in een enkel geval wel zijn verzekerd, dan krijg je bij geheel verlies slechts de dagwaarde uitgekeerd. Deze is vaak een stuk minder dan de aankoopwaarde. Het dringende advies is dus om altijd gewoon de camperverzekering aan te houden die je hebt afgesloten, ook tijdens de schorsing van de camper. 

De Beste Camperverzekering

Een camperverzekering die ook tijdens schorsing de juiste dekking biedt én als beste uit onze vergelijking komt is die van de NKC (Nederlandse Kampeerauto Club). Bereken eenvoudig zelf je premie online. 

Nog geen camper? Zoek een camper op bijvoorbeeld Marktplaats die je graag zou willen hebben en voer daarvan de gegevens in om te zien wat de premie wordt.

Direct (online) bij de RDW je camper schorsen 

Je kan een schorsing voor je camper zowel online via de website als bij een fysiek loket van de RDW aanvragen. De meeste mensen doen dit online aangezien het echt heel erg makkelijk is en je veel (reis) tijd bespaard. Bij het aanvragen van de schorsing is het niet mogelijk een einddatum aan te geven, het is voor 1, 2 of 3 jaar. 

Dit is hoe het online werkt

Om online je camper te schorsen heb je een DigiD nodig om in te loggen. Dit is een soort van digitaal legitimatiebewijs waarmee je veilig online kan inloggen bij bepaalde (overheids) instellingen. 

 1. Ga naar de omgeving op de website van de RDW waar je kan schorsen
 2. Vul je DigiD inloggegevens in
 3. Je ziet nu de kentekens die op jouw naam staan, selecteer die van de camper
 4. Selecteer hoe lang de camper geschorst moet worden, 1, 2 of 3 jaar
 5. Betaal de bijbehorende kosten veilig via iDEAL
 6. Via e-mail ontvang je een bevestiging van de aanvraag
 7. Een tweede e-mail is de bevestiging van de schorsing van de camper

Pas als je die tweede e-mail hebt ontvangen weet je zeker dat je camper is geschorst. In die e-mail staat ook wat de einddatum van de schorsing is, dit wordt de ‘verwachte einddatum’ genoemd. Gooi deze tweede e-mail niet weg, het is je bewijs van de schorsing van de camper. Op deze pagina op de website van de RDW kan je alles direct online regelen.

Hoe het bij een RDW loket werkt

Als je liever de schorsing van je camper bij een fysiek loket regelt dan kan dat bij een kentekenloket, een RDW-keuringsstation of een RDW-balie. 

Dit is wat je mee moet nemen:

 • Het tenaamstellingsbewijs en overschrijvingsbewijs
 • Of de kentekencard en de tenaamstellingscode
 • Een geldig legitimatiebewijs moet je sowieso kunnen tonen

Vervolgens kies je welke periode je de camper wilt schorsen, dus 1, 2 of 3 jaar. Na het betalen van de kosten is het kenteken van de camper direct geschorst. Het schorsingsverslag wat je tot slot ontvangt is het bewijs van de schorsing en daarin staat ook de einddatum van de schorsing. Goed bewaren dus. Op deze pagina op de website van de RDW kan je alles precies nalezen. 

Schorsing online beëindigen

Mocht je de schorsing eerder willen beëindigen dan de periode waarvoor je hebt gekozen, dan kan je dit eenvoudig online doen. Je gaat naar deze pagina op de website van de RDW en logt daar in met je DigiD. Vervolgens geef je aan welke schorsing je wilt beëindigen waarna je een mailtje krijgt met de aanvraag bevestiging. Een tweede mailtje bevestigd de definitieve schorsing en daarin staat ook de einddatum van de schorsing. 

Let op dat de camper dan ook direct weer een geldige APK moet hebben, WA verzekerd is en dat je wegenbelasting moet gaan betalen. 

Schorsing door een ander laten doen 

Overigens kan je de schorsing van een camper ook door iemand anders laten uitvoeren. Dit kan echter alleen online als je in het bezit bent van een kentekencard. Als je nog een papieren kenteken hebt zul je dus de gang naar een RDW loket moeten maken. Degene die dit voor jou doet moet wel minimaal 18 jaar zijn.

Vragen? Stel ze hieronder!

Je hebt nu veel kunnen leren en lezen over het schorsen van een camper. Aangezien de wegenbelasting behoorlijk kan oplopen en een schorsing online zo geregeld is, is het zeker een aanrader om te doen. Laat in dat geval wel gewoon je verzekering doorlopen.

Mocht je nog vragen hebben of je eigen ervaringen willen delen, dan horen we graag van je. Je kan eenvoudig hieronder je reactie achterlaten.

 • W.J. Jongejan schreef:

  Handige en nuttige informatie. Hartelijk dank!

 • Hanneke schreef:

  Wat helder uitgelegd, ik begrijp ook dat het snel geregeld is, de ik hoef het niet weken van te horen aan te vragen?

  • Klopt, het is vrijwel direct geregeld als je het schorsen online doet.

 • Gerard gerbracht schreef:

  Vraag. Stel dat je iedere maand een weekend met de camper weg wil. Is het dan zinvol om hem tussendoor steeds te schorsen?

  • Helaas is dat niet rendabel. Als je de camper minder dan een maand schorst, is er geen voordeel op de wegenbelasting. Daarnaast moet je kijken wat de kosten van de schorsing voor jouw camper zijn om te zien of dit lager is dan de wegenbelasting die je voor die periode betaald.

 • Ik ga Mei Juni met de camper naar Frankrijk. Rij 2 dagen heen/terug hiervan op de openbare weg.
  Dus totaal 4 dagen. Blijf vervolgens op de camping en ga niet meer de openbaren weg op.
  Vervolgens ga ik september/oktober weer voor 2 maanden naar Frankrijk. Wederom 2 dagen heen /terug. ook nu weer 2 maanden op de camping en niet op de openbare weg.
  Samenvattend:
  Dus in oktober is de camper geschorst. 75.65 euro
  1 mei uit de schorsing. 2 dagen rijden en vervolgens weer in de schorsing op 3 mei. Kosten ?
  3 juli uit de schorsing. 2 dagen rijden en weer in de schorsing. Kosten.?
  1 september uit de schorsing. 2 dagen rijden en weer in de schorsing. Kosten?
  3 november weer uit de schorsing 2dagen rijden en weer in de schorsing. Kosten?

  Wat zijn de mogelijkheden. Rijden per jaar 8 dagen op de openbare weg. Hoofdzakelijk naar Frankrijk.
  Verblijven daar op de camping en gebruiiken de camper daar niet.
  Wie heeft het antwoord?

  • Dag Joke,

   Telkens als je de camper weer schorst betaal je hetzelfde (hoge) tarief. Je mag de camper zo vaak schorsen per jaar als je wilt. (De minimale schorsingsperiode is 1 maand, anders moet je alsnog motorrijtuigenbelasting over de schorsingsperiode betalen via een naheffing.)

 • Ik schors ongeveer 6 maanden een kan daarvan vrijwel het gehele seizoen mijn brandstof betalen. Blijf wel volledig verzekerd!

   • Louis van Hal schreef:

    Als je de camper thuis hebt staan zoals wij, en gedurende het hele jaar regelmatig weggaan heeft dit totaal geen zin.
    Wat ik vroeger wel had bij Centraal Beheer met mijn caravan verzekering, ik kon het diefstal gedeelte stilzetten op het moment dat de caravan van de weg af was , stond hij bij ons in de tuin en was diefstal onmogelijk.
    Dat zou ik graag met mn camper ook hebben, maar dat doet de ANWB niet

 • Als ik net belasting betaald heb en dan mijn camper schors loopt wordt de periode dat betaald is dan stop gezet en gaat weer lopen na opheffen schorsing?

 • Jaquelina Zandbergen schreef:

  Dank je wel! Dit stuk is beter en duidelijker dan elke site die ik gisteren heb opgezocht.
  Blijft 1 vraag die ik impliciet wel beantwoord heb gelezen in je stuk.
  Als ik de schorsing ophef, 28/4, start op die datum de wegenbelasting of start dit dan met terugwerkende kracht per 1-4. Kortom, wordt per kalendermaand gerekend of per datum?

  • Dag Jaquelina, vanaf de dag waarop je de schorsing opheft (of waarop je een andere camper op je naam zou krijgen) betaal je wegenbelasting. Je betaald dus alleen voor het resterende deel van een tijdvak. Zie daarvoor ook deze link naar de website van de belastingdienst, en dan voorbeeld 2. Hebben ze het toch een keer leuker gemaakt 😉

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Misschien vind je dit ook interessant:

  Bespaar Tijd, Geld & Frustratie met Gratis Tips Over Campers

  >