Welke camper kit moet je kopen en hoe breng je dit aan?

Door Piet Hein

11 reacties

Lees
tijd:
Nog

min.

Heb je een camper en wil je graag de juiste kit aanbrengen en misschien ook oude kit verwijderen? Dan zit je hier goed want in dit artikel wordt alles besproken over camper kit.

Er zijn tegenwoordig zoveel verschillende soorten kit voor campers te krijgen dat je jezelf er helemaal in kan verliezen. Zelfs campermonteurs en specialisten kunnen - voor leken - nog wel eens tegenstrijdige adviezen geven, hoewel dat volgens hen dan niet zo is. Dat komt waarschijnlijk omdat zij bepaalde kennis hebben die de consument mist - we zijn tenslotte ook maar simpele zielen 😉 

Zelf heb ik meerdere malen dakramen en kitnaden van campers vervangen, en telkens weer zat ik met het dilemma welke kitbus ik moest kiezen. En dat terwijl het erg belangrijk is dat je de juiste hebt. Lekkage kan namelijk (tien)duizenden euro’s kosten. Lees dus snel verder om alles over kit voor campers te weten te komen.   

De verschillende soorten kit voor campers

Allereerst moet je weten dat je bij het kitten op of aan een camper onderdelen met elkaar gaat verbinden die heel verschillend van elkaar zijn. Denk bij het kitten van een dakluik maar aan het verbinden van kunststof aan de aluminium of polyester dakplaat.

Verschillende materialen hebben verschillende sterktes, de ruwheid van het materiaal is anders en ook de reactie op temperatuurverschillen kan verschillend zijn. Verder moet je rekening houden met het bewegen van de camper, zowel in bochten als bij een slecht wegdek. Tot slot doen ook de weersinvloeden nog een duit in het zakje wat maakt dat kit voor campers echt tegen heel veel verschillende zaken bestand moet zijn.

Eigenschappen van goede camper kit 

Bij het aanbrengen van de verkeerde kit kan dit er voor zorgen dat het gaat scheuren of van de ondergrond loslaten.  Je zult dus een kit moet hebben die sterk is, goed hecht op verschillende ondergronden en ook nog eens flexibel is. Toch worden er verschillende soorten kit gebruikt voor verschillende toepassingen op een camper.

Hier moet trouwens wel direct even wat verhelderd worden: Vroeger was het namelijk zo dat kit vooral werd gebruikt voor  afdichten - lijm werd gebruikt om zaken met elkaar te verbinden. Tegenwoordig hebben heel veel kitsoorten ook een verlijmende functie. 

Je zou het voor campers in drie verschillende groepen kunnen opdelen, zodat het misschien makkelijker wordt om te onderscheiden wat je waarvoor moet gebruiken:

 1. Kit voor afdichten (butylkit)
 2. Lijm (polymeerlijm)
 3. Kit voor lijmen én afdichten (polymeerkit)

Hieronder wordt per soort uitgelegd wat je er mee kan en welke je waarvoor het beste kan gebruiken.

Wanneer gebruik je een afdichtingskit (butylkit)?

Je gebruikt een butylkit als je iets wilt afdichten aan je camper wat zijn stevigheid al ergens anders vandaan haalt. Denk bijvoorbeeld aan een dakluik. Deze wordt vaak vastgeschroefd aan een raamwerk aan de binnenkant van de camper. Hetzelfde geldt voor ramen aan de zijkanten van het campergedeelte. 

In feite is het een vloeibaar rubber wat je aanbrengt en wat ook zacht blijft na aanbrengen. Hierdoor kan je het na een poosje makkelijk verwijderen en vervangen als het bijvoorbeeld uitgedroogd is. Dit uitdrogen is dan ook een nadelige eigenschap die butylkit kan hebben als gevolg van weersinvloeden. Overigens kan het zijn dat enkel een oppervlakkig laagje is uitgedroogd en dat de kit binnenin nog in prima staat is.

Butylkit op tijd vervangen i.v.m. uitdrogen

Toch is het aan te raden dit soort kit op je camper om de zoveel tijd te vervangen, ook omdat je niet weet hoe ver de uitdroging al doorgewerkt heeft in de kit. Hoe snel de uitdroging gaat is van verschillende factoren afhankelijk. Als de camper bijvoorbeeld altijd buiten staat als deze niet gebruikt wordt, of als de kit van een mindere kwaliteit is - dan zal uitdrogen sneller gaan. 

Je kan uitdrogen tegengaan door een klein laagje polymeerkit er overheen aan te brengen. Het nadeel daarvan is dat je geen duidelijke optische indicatie meer hebt van de ouderdom van de kit. 

Nog een laatste opmerking; Je kan butylkitten wel overschilderen, echter de verf is dan weer niet bestand tegen krimpen en uitrekken van de kit waardoor hier scheurtjes in zullen ontstaan. Deze scheurtjes kunnen doorwerken in de kit waardoor de kans op uitdrogen en lekkage groter wordt.  

Butylkitten heb je zowel in een kitkoker waarbij je het met een kitpistool kan aanbrengen, maar je hebt het ook op rol, als een band. Het ene kan in sommige gevallen net even wat handiger zijn dan het andere. Als band is het bijvoorbeeld direct een gelijkmatige breedte en dikte. 

Wanneer moet je welke Butylkit hebben?

Butylkit kan je in de volgende situaties gebruiken:

 • Afdichten dakluiken (geschroefd)
 • Afdichten ramen (geschroefd)
 • Afdichten luiken (geschroefd)
 • Afdichten deuren (geschroefd)

Wat wordt voor bovenstaande toepassingen veel gebruikt? 

 • Sika Sikaflex 221 voor afdichten deuren, luiken, ramen, dakluiken
 • Bij geschroefde lijsten soms butylkit in de vorm van band

Goede Afdichtingskit Campers

De afdichtingskit (Butylkit) van Sikaflex is veelgebruikt in de camperwereld. Het gaat hierbij om de Sika Sikaflex 221. Je kan het in verschillende kleuren krijgen, zoals wit, zwart, grijs en bruin.

afdichtingskit camper

Wanneer gebruik je lijm (polymeerlijm)?

Misschien klinkt het logisch, maar lijm gebruik je niet om te kitten. Andersom kan wel, zoals je straks zult lezen bij de polymeerkit. Het is vaak een twee-componenten lijm aangezien je vlak voor gebruik een harder aan toevoegt die ervoor zorgt dat de lijm gaat uitharden. Zolang die harder niet wordt toegevoegd blijft de lijm vloeibaar en toepasbaar. 

Dit soort lijm is vooral bedoeld om twee oppervlaktes aan elkaar te verbinden op een zo sterk mogelijke manier en waarbij beide oppervlaktes even sterk verbonden zijn. Een afdichting is in zo’n geval niet het resultaat wat je ermee wilt bereiken. 

Denk bijvoorbeeld aan het aan elkaar bevestigen van een dakplaat aan een wandplaat van een camper. Die mogen in geen geval los van elkaar komen, maar het waterdicht maken van deze verbinding gebeurd op een later moment aan de buitenzijde van de camper. 

Er zijn niet veel toepassingen voor de buitenzijde van de camper voor dit soort lijm, tenzij je een hele grondige renovatie of bouw van een camper doet. 

Wanneer gebruik je kit die lijmt én afdicht (polymeerkit)?   

Deze laatste optie, de polymeerkit, heeft de eigenschappen van beide bovenstaande producten. Het kan zowel twee oppervlaktes heel sterk aan elkaar verlijmen en tegelijk een afdichtende functie hebben. 

Dit soort kit voor campers hebben geen harder nodig omdat deze langzaam uitharden zodra deze worden toegepast. Dat is ook de reden dat je na een dergelijke kitbus te hebben aangebroken deze beperkt houdbaar is. 

Overigens moet je dit uitharden niet te letterlijk nemen, ze blijven namelijk bijzonder elastisch wat het ook zo’n mooi product maakt. Let wel op dat niet iedere polymeerkit dezelfde eigenschappen heeft. De één is juist meer elastisch terwijl de ander weer op een andere manier aangebracht moet worden. 

Vaak is dit ook een kwestie van handigheid krijgen in het kitten... 

Voorbeeld van toepassing polymeerkit

Polymeerkit wordt vaak gebruikt in situaties waar iets wel heel vast moet zitten maar tegelijk ook heel elastisch moet zijn. Denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen die een buitenrand van aluminium hebben en op een polyester dak vast moeten komen te zitten. Aluminum werkt heel anders dan polyster bij warmte en koude en dit moet de kit wel allemaal op kunnen vangen zonder te gaan scheuren of los te laten. 

Wat je vaak ziet is dat hoe dikker de kitlaag is, hoe meer deze kan opvangen. Aan de andere kant wil je wel dat het netjes blijft, want hoe meer kit je gebruikt hoe sneller het een zootje kan worden.   

Wanneer moet je welke Polymeerkit hebben?

Polymeerkit kan je in de volgende situaties gebruiken:

 • Vernieuwen kitnaden dak en wand
 • Bevestigen zonnepanelen
 • Bevestigen schotels
 • Bevestigen beugels luifel

Wat wordt voor bovenstaande toepassingen veel gebruikt? 

 • Bison Polymax Express voor alle bovenstaande toepassingen

Goede Lijm én Afdichtingskit Campers

Als je moet lijmen én afdichten tegelijk dan wordt er vaak gebruik gemaakt van Polymeerkit van Bison. Je moet dan de Bison Polymax Express hebben. Je kan het in verschillende kleuren krijgen, zoals wit, zwart, grijs, bruin en transparant.

kitnaden camper vervangen

Stappenplan voor camper kit vervangen

Er zijn verschillende situaties waarin je kit van een camper moet vervangen. Denk bijvoorbeeld aan kitnaden die er uitgedroogd uitzien, of als je een tweedehands camper wilt kopen of hebt gekocht en je weet niet wanneer de kitnaden van de camper voor het laatst zijn vernieuwd. Dan kan het slim zijn om ze uit voorzorg te vervangen. 

Maar ook als je daadwerkelijk lekkage hebt geconstateerd dan is de kans groot dat er ergens een kitnaad lekt. Bedenk bij dakluiken dat het vaak een relatief kleine investering is om ook direct het dakluik zelf te vervangen. Dit is zeker aan te raden als deze al ouder en verweerd is.

Kitnaden vernieuwen niet moeilijk, wel intensief

Kitnaden van een camper vervangen is een klus die voornamelijk veel tijd kost en niet zozeer heel moeilijk is. Je moet voorzichtig te werk gaan bij het verwijderen van de oude kit waar tijd in gaat zitten. Eventueel zou je het aanbrengen van de nieuwe kit wel kunnen uitbesteden aan een professional. Soms zijn de kitnaden namelijk behoorlijk zichtbaar en als het dan niet netjes is aangebracht kan dit je blijven storen. 

Een camper opnieuw kitten kan je in verschillende stappen opdelen. Of het nou gaat om kitnaden van daken of wanden, of om kit bij dakluiken, ramen, deuren of luiken, het proces is vrijwel hetzelfde. 

Bij vernieuwen van kitnaden van daken en wanden kan je bij stap 6 beginnen. 

 1. Verwijder eventuele kit van schroeven bij een van bovenaf geschroefde lijst
 2. Draai de schroeven los, eventueel ook van de lijst aan binnenzijde camper 
 3. Snij voorzichtig in de kit met een (plamuur)mes of een dun touwtje 
 4. Let op; beschadig de camper niet bij lossnijden
 5. Wrik het dakluik/raam/lijst los en verwijder deze 
 6. Verwijder alle kit, er mogen geen resten achterblijven
 7. Maak de ondergrond goed schoon en ontvet deze 
 8. Kies de juiste kit voor jouw situatie uit dit artikel
 9. Breng de kit gelijkmatig aan met een kitspuit
 10. Gebruik zoveel kit dat deze net een beetje uitpuilt
 11. Strijk de uitpuilende kit glad met een natte vinger of een ijsstokje (afgeronde uiteinden)
 12. Verwijder overtollig kit op tijd (niet laten ophopen) zodat je straks niet overal kitvegen hebt zitten

Hieronder nog een tip die je bij deze klus veel ellende kan besparen. 

Het juiste kitpistool voorkomt veel frustratie 

Kitranden aanbrengen bij een camper is een klus die concentratie vraagt. Dit kan extra lastig zijn als je niet de goede kitspuit gebruikt, bijvoorbeeld omdat je heel erg veel kracht moet zetten. Daarvan kan je kramp in je arm krijgen waardoor de kitlaag niet mooi en gelijkmatig wordt. Het is ook altijd erg lastig als de kitspuit blijft doorlopen terwijl je niet meer knijpt. Je hebt dan al snel veel te veel kit gebruikt, of de kit komt op plaatsen terecht waar je het niet wilt hebben. 

Kitpistool Voor Makkelijk Kitten

Bij het kitten van een camper wil je dat het netjes gebeurd. Met het kitpistool van Bison hoef je minder kracht te zetten zodat je arm niet gaat verkrampen en trillen. Ook stopt de kitspuit direct met het spuiten van kit zodra je de trekker loslaat. 

camper kit vervangen

Tips voor kitrand verwijderen

Bij het verwijderen van kitranden van je camper kan je zomaar te snel willen, uitschieten of het verkeerde gereedschap gebruiken. Dit kan leiden tot beschadigingen aan de camper. Vooral als deze in het zicht zijn is dat natuurlijk erg jammer en zal het misschien bijgespoten moeten worden. 

Had je het toch maar uitbesteed, dan had het je veel minder tijd, moeite en wellicht ook minder geld gekost. 

Om dit te voorkomen is het slim om alleen gereedschap en hulpstukken te gebruiken van kunststof of hout. Deze maken vrijwel geen krassen als je een keer uitschiet bij het verwijderen van kitresten. Overigens heb je bij het lossnijden van bijvoorbeeld een dakluik vaak wel een mes nodig, want soms is de kitnaad zo sterk dat een draad er niet doorheen kan komen. In dat geval moet je extra voorzichtig zijn, je schiet zomaar uit aangezien het veel kracht kan kosten.  

Vragen over camper kit? Stel ze hier!

Je bent nu veel te weten gekomen over de verschillende soorten camper kit die er zijn. Ook is het vervangen van kit aan de camper aan bod gekomen. Maar misschien zit je nog met vragen over jouw specifieke situatie. Of je hebt ervaringen met het kitten aan je camper die je graag wilt delen. In beide gevallen horen we graag van je, laat direct hieronder je reactie achter. 

 • J. de Graaf schreef:

  Ik weet niet of ik hiermee geholpen ben. De naad tussen de voorruit van mijn camper en de bovenliggende opbouw is op verschillende plekken zwart geworden. Hoe krijg ik dit zwart weg? Ik heb al van alles geprobeerd maar niks helpt.

  • d de lange schreef:

   Met een klein beetje wasbenzine niet te veel gebruiken want dan gaat de kit er helemaal af maar de zwarte laag gaat er wel af dan. Je moet alleen even kijken of het geen zwarte stippen zijn want dan zit het weer in de kid en is het al wat uit gedroogd en dan werkt het niet.

 • JenDMouse schreef:

  Weer een top artikel. Hartelijk dank.
  Blijft bij mij de vraag in welke geval je nog een Sikaflex 221 zou gebruiken, als het ook met de Polymax zou kunnen? Zijn er nog gevallen/situaties waarin je toch de Sikaflex Butylkit adviseert?

 • Hoi Piet Hein,

  Onze camper heeft wat kleine schades opgelopen. Op de voorkant zit een gaatje van 0,75 cm rond en op het dak een open naad van zo’n 5 cm lang. Als ik deze gaatjes dicht wil maken, moet ik dan Butylkit gebruiken of adviseer je een andere kit?

  Bij voorbaat dank!

  • Dag Koen, ik wil je best antwoord geven, maar wat is je eerste gedachte als je bovenstaand artikel hebt gelezen?

 • SdirkS schreef:

  Bij mijn camper laat de metalen strip rond de deur los. Zat vast met iets wat op een geschuimde lijm lijkt, en heeft bij het slot een diepe inkeping met dezelfde lijm. Wat gebruik ik voor herstel?

  • Dag, heb je het over de deur in de camperopbouw? Zo ja, het klinkt alsof dit al eens is hersteld aangezien hiervoor vaak fabrieks-af kit wordt gebruikt (en dat schuimt niet), soms in combinatie met schroeven. Echter is deze kit dan niet of nauwelijks zichtbaar. Je zou het loslatende deel kunnen vastlijmen met bijvoorbeeld Bison Polymax uit bovenstaand artikel (eerst de oude lijm verwijderen), maar je zou ook alles kunnen loshalen (eventueel voorzichtig snijden) en dan opnieuw met kit vastzetten.

 • Joanan schreef:

  Helder artikel! Toch blijf ik zitten met een vraag. Wat voor type product is het meest geschikt om het tentdoek van een hefdak aan het dak vast te maken?

  • Elk fabrieks-hefdak heeft hier zijn eigen methode voor. Zo heb je bij een Westfalia hefdak een gleuf waarin het tentdoek valt en waar je een zogenaamde pees doorheen trekt om het doek op zijn plek te laten zitten. Ben je een echte doe-het-zelfer dan zou je ervoor kunnen kiezen om het doek aan het plafond te bevestigen door er deels een strip overheen te plakken met Bison Polymax. Echt professioneel is dat natuurlijk niet – als je het een keer weer wilt vervangen ben je de klos.

 • Hans Parabirsing schreef:

  Ik zou willen weten hoe je kunt zien of dat de ramen opnieuw zijn gekit. Ik heb het werk uit besteed maar zie dat er aan de buiten kant van de ramen een laagje is aangebracht.
  Tevens heeft één van de ramen toch gelekt. Als ik een raam opnieuw laat er uit halen , kan ik dan zien of het oude of nieuwe kit is.

  • Dit hangt er vanaf wat je met degene hebt afgesproken die je ramen opnieuw zou kitten. De ramen ook er uit om zo de oude kit helemaal te kunnen verwijderen of enkel de oppervlakkige kit vernieuwen? Overigens als de kit geheel is vernieuwd kan het best zijn dat deze ook een beetje uitpuilt – in het zicht dus. Dat zegt dus niets over het al dan niet gedane werk. Mocht het toch weer hebben gelekt dan zou je kunnen vragen of ze er naar willen kijken. Een beetje kwalitatief bedrijf zal dat netjes oplossen, mits er niet te veel tijd tussen heeft gezeten natuurlijk. Meestal kan je het verschil wel zien tussen kit dat al jaren heeft gezeten en kit dat nog maar net is aangebracht. Het kan net even een andere kleur hebben en er minder verweerd uitzien.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Misschien vind je dit ook interessant:

  Camper wasstraat, waar en hoe?

  Bespaar Tijd, Geld & Frustratie met Gratis Tips Over Campers

  >