Een camperplaats beginnen? Hier moet je op letten!

Door Piet Hein

6 reacties

Lees
tijd:
Nog

min.

Aangezien er steeds meer campers op de weg komen, is het niet raar als je erover denkt om een camperplaats te beginnen. Vooral als je toch de ruimte wel hebt, of al bepaalde andere faciliteiten beschikbaar hebt. 

De vraag is natuurlijk hoe je dit het beste kan aanpakken. Is het in de eerste plaats wel rendabel in jouw geval? Wat zijn de kosten van de aanleg van een camperplaats en op welke inkomsten kan je rekenen? Het is natuurlijk leuk om te doen, maar er moet wel wat tegenover staan. 

En verder, aan welke voorwaarden moet de inrichting van zo’n camperplaats voldoen en hoe zit het met vergunningen om een camperplaats te starten? Veel vragen waar je in dit artikel een antwoord op kan vinden. 

Is een camperplaats beginnen rendabel?

Een camperplaats beginnen kan rendabel zijn. Natuurlijk zitten hier wel wat haken en ogen aan. Ten eerste is er de vraag of je de inkomsten direct of indirect van de camperplaats zelf moet hebben. Camperaars zijn namelijk vaak mensen die overal waar ze komen op vakantie zijn en zich ook zo gedragen wat betreft hun uitgaven. 

Camperplaats starten als ondernemer

Indirect kan het starten van een camperplaats dus extra omzet realiseren als je bijvoorbeeld een restaurant of een andere gelegenheid hebt waar men hun geld kan besteden. Denk bijvoorbeeld aan bezienswaardigheden of bepaalde winkels. 

In dat geval hoef je wellicht niet eens veel investeringen te doen om een camperplaats te realiseren omdat je toch al een parkeerplaats hebt waar ook best een paar campers kunnen staan. Ook in dat geval kan je trouwens een kleine vergoeding vragen om de plaatsen te onderhouden en schoon te houden. 

Winst uit de camperplaats zelf

Maar ook als het je enkel te doen is om de verdiensten uit de camperplek zelf kan het prima geld opleveren. Wellicht zal er dan wat meer moeite in het realiseren van een camperplaats gestopt moeten worden. 

Denk bijvoorbeeld aan faciliteiten als stroom aansluitingen, aftappunten voor schoon water en een loosput voor het vuilwater. Verderop in het artikel onder ‘de kosten van de aanleg van een camperplaats’ kan je lezen met welke investeringen je hiervoor rekening moet houden.  

kosten aanleg camperplaats

Is er al een draagkrachtige parkeerplaats? Dat kan makkelijk zijn

Wat je kan vragen voor een camperplaats

Prijzen van goed onderhouden camperplaatsen variëren grofweg tussen 2 en 20 euro. Vaak is het zo dat hoe meer faciliteiten er zijn, hoe hoger de prijs is. Uiteraard speelt er meer mee, denk bijvoorbeeld ook aan: 

 • Hoe ruimtelijk is de camperplaats (veel of weinig privacy)
 • Wat is er nog meer te doen in de omgeving
 • Is het een aantrekkelijke omgeving om in te overnachten 

Verder zijn camperplaatsen die door een gemeente zijn opgezet vaak goedkoper (soms ook gratis) dan die van een ondernemer. 

Toch moet je aardig wat plekken op je camperplaats hebben om ervan te kunnen leven. Sommige ondernemers met een camperplaats geven aan dat dat vanaf zo’n 40 tot 50 plekken begint.

Bekijk onderstaande video waarin een boer een camperplaats gaat beginnen. 

Camperplaats starten als gemeente

Camperaars zijn mensen die in de meeste gevallen rondtrekken met hun camper. Ze blijven dus hooguit enkele dagen op dezelfde plek. Dat is ook de reden dat veel camperaars niet op een camping gaan staan, aangezien die er meestal op ingericht is om voor langere tijd te verblijven. 

Wat dat betreft hebben kampeerders met een tent, vouwwagen of caravan in veel gevallen een andere indeling van hun vakantie dan iemand met een camper. Kampeerders gaan voor een week of meerdere op één plek staan om van daaruit de omgeving te verkennen. Dat is precies waar een camping goed bij past.  

Ook zijn er op campings veel voorzieningen waar je wel voor betaald, maar als camperaar geen gebruik van maakt. De meeste campers hebben immers al voorzieningen als schoon warm en koud water, een keuken, toilet en douche aan boord. Ook hebben steeds meer campers naast een extra accu zonnepanelen voor de stroomvoorziening en eigen internet.

Een camperplaats is voor veel camperaars dus ideaal, waarbij veiligheid erg belangrijk is.

Voordelen voor een gemeente

Camperplaatsen zijn een langere periode van het jaar in gebruik dan campings. Sterker nog, er zijn veel camperaars die het hele jaar rond met hun camper er op uit trekken. Alleen al in Nederland staan er meer dan 130.000 campers geregistreerd en in heel Europa meer dan 2.000.000. Door een camperplaats aan te bieden trek je deze mensen dus naar je gemeente toe. 

Je maakt daarmee het recreatieseizoen langer (campings zijn dan al gesloten, en veel camperaars - minimaal 40% - willen überhaupt niet op een camping staan), waardoor er meer mensen per jaar van buitenaf de gemeente komen bezoeken. Dit leidt uiteraard ook tot meer inkomsten voor zowel de gemeente zelf als de ondernemers in de buurt van de camperplaats. 

Camperaars geven geld uit

Er zijn verschillende onderzoeken geweest naar het bestedingsbedrag per dag van een camperaar. Gemiddeld wordt er zo’n 70 euro per dag door twee mensen met een camper uitgegeven. Er zijn onderzoeken in het buitenland gedaan waaruit bleek dat dit bedrag daar nog hoger ligt.   

Je zou kunnen samenvatten dat een camperplaats https://buitengids.nl/camperplaats/ een gemeente meer tot bloei brengt, juist ook buiten het ‘normale’ recreatieseizoen om. 

Heb je altijd een camperplaats vergunning nodig? 

Kort gezegd is het antwoord; Ja, je hebt altijd een vergunning nodig om een camperplaats te mogen beginnen. Vooral als je investeringen moet doen om dit te realiseren en je wilt er geld aan verdienen, is het verstandig om zo’n vergunning te regelen. 

Maar wat nou als je een particulier bent die het leuk vindt om zo nu en dan een camperaar te verwelkomen? Het is toch jouw oprit, jouw terrein? En dan doe je het desnoods gratis, of laat je de bezoeker bepalen wat voor ‘fooi’ hij je geeft.

Meer regels dan je zou denken

Een en ander is maar net afhankelijk van wat er in de APV (Algemene Plaatselijke Verordening) van jouw gemeente is opgenomen. Maar in de veruit de meeste gemeenten is het zo dat je buiten officiële kampeerterreinen niet mag overnachten. Dat betekend dus ook dat je niet mag parkeren en slapen. 

Zelfs het enkel parkeren (ook op eigen oprit of erf) kan aan regels gebonden zijn, lees daarvoor ook het artikel over het stallen van je camper

Er zijn maar enkele gemeenten in Nederland waar parkeren en overnachten wel is toegestaan. Maar ook dan moet je je aan de normale parkeerregels houden en mag je alleen maar slapen in je camper. Dus geen stoelen buiten zetten, niet de luifel uitdraaien en niet buiten barbecueën. Niet kamperen dus. 

Toch beginnen zonder camperplaats vergunning

Er zijn voorbeelden van mensen die toch zonder een camperplaats vergunning zijn gestart. Die willen dan eerst zien of het gaat lopen en kijken later wel of ze ook aan de wettelijke eisen kunnen voldoen zoals een vergunning. 

Als je het kan permitteren om de boel weer te moeten opdoeken en daaroverheen eventueel nog een boete te krijgen, dan kan het een optie zijn. Besef je wel dat er hiervoor maar het minste of geringste hoeft te gebeuren, zoals klagende buren of dorpsgenoten. Of gewoon iemand die het je niet gunt.  

Een camperplaats vergunning aanvragen

Als je enthousiast bent geworden om een camperplaats op te gaan starten is het goed om eerst te kijken naar de regels die voor jouw situatie gelden. Anders heb je straks van alles in gang gezet, veel tijd, geld en moeite er in gestoken, en uiteindelijk kan het niet doorgaan omdat je vergeten bent je goed in de regels in te lezen. 

Een camperplaats vergunning aanvragen is dus erg belangrijk. Er zijn situaties waarin er jarenlang over en weer is gediscussieerd om een dergelijke vergunning voor elkaar te krijgen. En dan kan het alsnog twee kanten opgaan: Je vergunningsaanvraag wordt beoordeeld en daarna wordt de vergunning wel of niet verleend.  

Goede voorbereiding is het halve werk

Voor het aanvragen is het belangrijk dat je niet een snel briefje typt en verstuurd. Dan is de kans groot dat je aanvraag afgewezen wordt. Je zult voorwerk moeten doen om een grote kans van slagen te hebben. 

Dit is wat je onder andere moet uitzoeken: 

 • Wat is het huidige bestemmingsplan van het terrein?
 • Mag het als recreatieve voorziening gebruikt worden?
 • Wat is de visie van de gemeente op de toeristisch-recreatieve sector?
 • Welke regels stelt de gemeente aan camperplaatsen?
 • Zijn er bepaalde locatie eisen?

Je kan dit navragen door contact op te nemen met de juiste personen bij de gemeente. Door deze gesprekken kan je ook alvast draagvlak creëren voor je aanvraag. 

Hulp inschakelen (gratis)

Vervolgens kan je hier op inspelen door er een brief over op te stellen en te laten zien dat je overal aan hebt gedacht. Uiteraard kan het ook slim zijn om je te laten helpen door bijvoorbeeld de camperplaatsspecialisten van het Projectbureau Camperplaatsen van de NKC, de Nederlandse Kampeerauto Club. In veel gevallen doen zij dit gratis. 

Overigens zijn ook gemeenten welkom bij de NKC om dit in goede banen te leiden. Als gemeente weet je dan zeker dat je de juiste stappen onderneemt en geen geld verspilt. Je krijgt dan gratis vrijblijvend advies op maat. 

In onderstaande video kan je zien wat de NKC zoal doet als het gaat om adviseren over camperplekken. 

De taal van de overheid spreken

Daarbij kan het handig zijn om ook ‘de taal’ van de gemeente te spreken. Zo worden camperplekken ook wel ‘GOP’s’ genoemd - Gereguleerde Overnachtings Plaatsen. Verder wordt er wel gesproken over een ‘kampeerbeleid’ en ‘welstand’. Dat laatste heeft te maken met eventuele gebouwen die geplaatst moeten worden. 

Ook kan de term ‘landschappelijke inpassing’ van toepassing zijn. Dat betekend dat de camperplaats moet opgaan in de omgeving, bijvoorbeeld door er groen omheen te plaatsen. 

Mocht het bestemmingsplan gewijzigd moeten worden om op jouw locatie een camperplaats te realiseren dan moet je een ‘omgevingsvergunning met afwijking’ zien te krijgen. Dit is wettelijk geregeld in de Wabo - Wet algemene bepalingen omgevingsrecht. In feite vraag je dan om een ontheffing van het bestemmingsplan. 

Deze omgevingsvergunning kan pas verleend worden als de gemeenteraad akkoord gaat met je plannen. Er wordt dan een vvgb opgesteld, een verklaring van geen bedenkingen.

Bezwaren van andere partijen

Ook krijg je nog te maken met de ‘maatschappelijke uitvoerbaarheid’. De vergunning is dan voor een bepaalde periode openbaar inzichtelijk en mensen van buitenaf kunnen dan eventuele bezwaren indienen.  

Het traject van het indienen van de vergunningaanvraag tot het daadwerkelijk verlenen van de vergunning door de gemeente kan weken, maar ook maanden duren. In sommige gevallen zelfs jaren, als er mensen zijn die bezwaren hebben en waarbij dit via de rechter uitgespeeld moet worden. 

De kosten van de aanleg van een camperplaats

Een camperplaats aanleggen kan behoorlijke kosten met zich meebrengen, maar dat hoeft natuurlijk niet. Als ondernemer kan het een goede strategie zijn om eerst te zorgen dat het gaat draaien met minimale faciliteiten. Vervolgens ga je vragen aan je gasten wat zij wensen. Zo kan je eerst voor jezelf duidelijk krijgen of dit iets is waar je nog meer tijd en geld in wilt investeren en tegelijk kan je geld opzij zetten voor deze investeringen. 

Op die manier kan je je camperplaats laten groeien zonder dat je direct je complete spaarrekening hoeft te plunderen terwijl je niet goed weet of het een succes gaat worden. 

Dit zijn kosten waar je rekening mee kan houden:

 • Stortput afvalwater
 • Stortput chemisch toilet
 • Draadloos internet (Wifi)
 • Aanleg bomen en planten
 • Watertappunt schoon water
 • Aanleg riolering stortputten
 • Laadpalen (aansluiting 220V)
 • Bestraten (grind, klinkers, etc.)
 • Stortmogelijkheid klein huisvuil
 • Sanitaire unit (douchecabine/toilet)
 • Verstevigen bodem (campers kunnen 2.500-7.500 kg wegen)
 • Marketing (eigen website, online vermeldingen, verwijzingsborden)

Besparen op kosten

De prijs voor een vuilwaterput bijvoorbeeld kan variëren tussen de 600 en 3500 euro. In het goedkoopste geval heb je een heel simpel systeem waarbij de camper boven een rooster gaat staan en z’n afvalwater loost. In het duurste geval heb je een uitgebreid automatisch systeem waarbij men zelf kan afrekenen en er ook direct schoon water en stroom te krijgen is. 

Uiteraard kan je de kosten voor de aanleg van een camperplaats enigszins zelf in de hand houden. Als je zaken zelf kan doen wordt het natuurlijk goedkoper dan wanneer je alles uitbesteed. 

camperplaats vergunning

De campers moeten 3 meter rondom uit elkaar staan

Het inrichten van een camperplaats

De inrichting van een camperplaats is in de meeste gevallen afhankelijk van de ruimte die je hebt. Campers zijn nou eenmaal grote voertuigen die best wat ruimte nodig hebben om te kunnen manoeuvreren, hoewel ze vaak wendbaarder zijn dan bijvoorbeeld een auto met een caravan erachter. 

Als een camper eenmaal geparkeerd is dan zal er ook enige afstand tussen de verschillende campers moet kunnen zijn. Meestal wordt meer ruimte per plek als meer luxe ervaren. Wat je vaak ziet op commerciële camperplaatsen is dat de verschillende plekken hun eigen afgebakende terrein hebben of zelfs door beplanting van elkaar afgeschermd zijn.

Wettelijke eisen en adviezen

Naast de inrichting die je als camperplaats eigenaar zelf kan bedenken zijn er ook enkele wettelijke eisen waar je aan moet voldoen:

 • Er moet minimaal 3 meter afstand tussen de campers zijn (rondom)
 • Bij een grote camperplaats moet er tussen iedere oppervlakte van maximaal 1000 m2 een afstand zijn van 5 meter 
 • Voor de breedte van het rijpad is 5 meter voldoende, het advies is 6 meter
 • Vluchtroutes moeten vanaf iedere camperplaats zichtbaar zijn aangegeven.  

Deze informatie en meer kan je vinden in een uitgebreid document van de NKC wat hier online te vinden is.

Inspiratie voor de inrichting opdoen

Een camperplaats inrichten kan je het handigste doen door een plattegrond van de beschikbare ruimte te maken. Hou daarbij rekening met de verschillende groottes die campers kunnen hebben. Zo zijn buscampers vaak een stuk korter dan integraal campers. 

Verder kan het slim zijn om eens op camperplaatsen van anderen te gaan kijken. Dit kan je natuurlijk online doen, maar wellicht kan het je nog meer inspiratie geven door gewoon eens rond te gaan rijden, het liefst met een camper natuurlijk 😉

Dan kan je ook echt ervaren hoe het ruimtelijk is en in de praktijk werkt. Misschien kan je ook de eigenaar van de camperplaats spreken om te vragen naar zijn of haar ervaringen en daar weer van leren. Het is nooit verkeerd om een netwerk op te bouwen met concullega's voor in de toekomst. 

Conclusie van een camperplaats beginnen

Nadat ik er behoorlijk diep ingedoken ben kan ik concluderen dat je geen camperplaats moet beginnen om daarmee in korte tijd rijk te worden. Het kan best veel tijd kosten om een vergunning voor een camperplaats te krijgen en ook kan de investering hoog zijn als je direct veel luxe wilt aanbieden. 

Aan de andere kant, als je de basisfaciliteiten al hebt zoals voldoende ruimte, een stevige ondergrond en wellicht een watertappunt, dan kan het ook zomaar opgestart zijn. Het ligt er dus ook aan welke eisen je er zelf aan stelt. 

Mocht je nou geen zin hebben in veel gedoe als het gaat om het opstarten, dan kan je ook altijd nog kijken naar het overnemen van een bestaande camperplaats of camping

Maar daar moet je natuurlijk wel de financiën én de ambities voor hebben...

 • A Woltjer schreef:

  Goeie tekst! Wij zijn ook bezig met het opzetten van een camper tuin voor 25 campers. Nuttige informatie, kunnen we wat mee. Groet Abram Woltjer

  • Bedankt Abram, mochten jullie nog een website hebben of een link naar meer info over jullie campertuin, laat het dan vooral even weten, vinden we leuk. Veel succes!

 • hallo, ik loop al een tijde met het plan om een camperplaats te beginnen, wij verhuren sinds 3 jaar campers. en hebben ook ervaren dat er veel te weinig (mooie ,natuurlijke) camperplaatsen zijn, een stuk asfalt of beton waar je kunt overnachten ,en nog geen tuinstoel mag buiten zetten noem ik geen camperplaats. en zijn uitgekomen op Portugal, aangezien daar de gronden(in de natuur) erg goedkoop zijn en natuurlijk het warme ,zonnige klimaat.
  liefst aan een rivier of meer gelegen.
  nu is mijn vraag vanaf hoeveel (luxe)camperplaatsen wordt het rendabel, omdat in het hoogseizoen er wel veel inkomsten binnen komen (als er klanten komen ) maar in de winter vrijwel geen. ik zou een dagprijs aanhouden van rond de 15,- daarnaast nog voor stroom en schoon water. te betalen
  wifi en honden gratis. evt verkoop van verse broodjes/ijsjes en streek producten van portugal. en of verhuur van mountain bikes en kano’s .max investering van 40.000,- voor de inrichting van de camperplaatsen. de grond en woning beheerder, zijn hierbij niet mee gerekend.
  en welke valkuilen zijn er nog ,buiten het eerst bij de gemeente uit te laten zoeken door een advocaat of er wel een camperplaats mag begonnen worden op het perceel. voor men iets koopt.

  groeten serge

  • Om een berekening te maken of het rendabel is heb je wel meer gegevens nodig van verwachte kosten en opbrengsten. Maak het voor jezelf zo gedetailleerd mogelijk. Zo te horen kijk je verder dan enkel opbrengsten van de camperplaatsen, dus dan is het goed om dat er allemaal in mee te nemen. Persoonlijk zou ik daar zo veel mogelijk particuliere camperplaatsen gaan bezoeken en een praatje maken met de eigenaren. Dan krijg je direct een indruk van de omstandigheden en welke verbeteringen je zou kunnen doorvoeren. Wellicht zit er iemand tussen van wie je het kan overnemen…

 • Tonnie Verbeek schreef:

  Nuttige informatie , wij zijn zelf bezig ons te oriënteren om een camperplaats te beginnen .
  Bedankt.

  • Dag Tonny, geen dank. Laat het hier vooral weten als jullie vorderingen hebben gemaakt. Wellicht leuk om je ervaringen te delen. Veel succes!

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Misschien vind je dit ook interessant:

  Bespaar Tijd, Geld & Frustratie met Gratis Tips Over Campers

  >