Alle soorten campers op een rij met de voor- en nadelen

Door Piet Hein

3 reacties

Lees
tijd:
Nog

min.

Als je op zoek bent naar de verschillende soorten campers die er zijn, dan ben je hier aan het juiste adres. Per camper wordt in het kort aangegeven wat de verschillen zijn en waar je rekening mee kunt houden als je met een dergelijke camper op pad gaat. 

Ook vind je per soort een duidelijke uitleg video, want vaak zeggen beelden meer dan woorden. 

Zelf heb ik alle verschillende soorten campers verhuurd en er zodoende veel ervaring mee opgedaan over wat praktisch is en wat minder praktisch is. Mede door alle huurders die met ervaringen terugkwamen, maar ook eigen praktijkervaring.

Soorten campers: De buscamper

De buscamper is een camper die er aan de buitenkant uitziet als een gewoon busje. Van binnen is hij echter helemaal ingericht om in te leven. Zo is er een bed ingebouwd, een klein keukentje en een zitje. 

Omdat een bus niet echt ruim is, moet er spaarzaam met de ruimte worden omgegaan. Dit betekend dat je vaak het zitje moet ombouwen naar een bed. Soms zit er een vast bed in, maar dit gaat natuurlijk ten koste van de ‘leefruimte’. 

Een bus is erg makkelijk te berijden en komt het dichtst in de buurt van een gewone auto qua rij-eigenschappen. Veel mensen gebruiken dergelijke campers ook als dagelijks vervoer. 

Video over buscampers:

Soorten campers: De half-integraal camper

De half-integraal camper heeft de voorkant van een bus. Maar na de cabine is het helemaal anders. Daar is de camper breder gemaakt en ook hoger. Hierdoor ontstaat veel meer ruimte in de camper. 

Ook zijn ze vaak langer, waardoor het toch net even anders rijd als in een bus. Het is een goede combinatie van makkelijke rij-eigenschappen en toch veel ruimte. Deze camper is voor dagelijks vervoer weer wat minder geschikt, vanwege zijn lengte en omvang. 

Video over half-integraal campers:

Soorten campers: De integraal camper

De integraal camper is bijna hetzelfde als de half-integraal camper. Alleen de cabine van deze camper is net zo groot als het achterste gedeelte, het woongedeelte. In veel gevallen kun je de stoelen in de cabine draaien, waardoor bij het stilstaan de cabine bij de rest van de camper wordt betrokken en je zodoende nog meer leefruimte hebt. 

Ook tijdens het rijden is het uitzicht fantastisch door de enorme voorruit die natuurlijk over de gehele breedte van de cabine is gemaakt. 

Een integraal camper komt daarentegen wel wat ‘logger’ over, omdat een dergelijke camper van voor tot achter even breed en hoog is. Het wordt daarom soms wel eens een ‘rijdende doos’ genoemd… Het rijden in deze camper is voor veel mensen wennen, omdat de neus zo breed is. 

Video over integraal campers:

Soorten campers: De alkoof camper

De Alkoof camper is feitelijk het zelfde als de half-integraal camper, alleen zit er nog een slaapruimte OP de cabine, boven de voorstoelen. Dit is een vast bed waar je middels een trapje in kunt klimmen. 

Voor kinderen uitermate geschikt, die hebben niet zo veel ruimte nodig. Volwassenen vinden dit nog wel eens ‘claustrofobisch’ overkomen. 

Een dergelijke ruimte is ook erg handig om wat tassen en beddengoed neer te leggen als je niet aan het slapen bent. 

Video over alkoof campers:

Meer weten over de verschillende soorten campers?

Wil je nog meer weten over de verschillen per camper? Stel je vragen gerust hieronder dan kom ik er op terug.

Ook heb ik een complete Gids geschreven waarin ook alles staat wat je moet weten als je een camper wilt gaan huren, kopen en er zo veel mogelijk plezier van beleefd tijdens de reis. 

Alle soorten campers worden in de Gids bij langs gegaan met de voor- en nadelen van elk type. 

Hierboven hebben we kort beschreven welke soorten campers er in hoofdlijnen zijn, maar als je meer wilt weten, dan raad ik je de Gids van harte aan. 

  • Ik mis in dit overzicht de campervan(bv VW Westfalia, Ford Nugget etc.)

    • Dag Fred, goed dat je het zegt. Wat mij betreft vallen de campervans onder de buscampers. Wellicht dat ze nog net iets compacter zijn dan de buscamper die in de video van dit artikel wordt getoond.

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

    Misschien vind je dit ook interessant:

    Bespaar Tijd, Geld & Frustratie met Gratis Tips Over Campers

    >