Je camper beveiligen? Alle mogelijkheden op een rij

Door Piet Hein

2 reacties

Lees
tijd:
Nog

min.

Je camper beveiligen is een slimme manier om risico’s te verkleinen. Het is niet voor niets dat verzekeraars je premiekorting geven bij een beveiligingsinstallatie of het zelfs verplicht stellen. 

Natuurlijk zijn er trucjes te bedenken om de kans op diefstal van eigendommen uit de camper zo klein mogelijk te maken en in dit artikel worden er ook veel besproken. Maar de grootste ramp zou toch wel zijn dat de complete camper wordt meegenomen.

Om dat te voorkomen kan je in verschillende zaken investeren. Denk bijvoorbeeld aan een camper alarm, extra goede camper sloten op deuren en ramen, een stuurslot, een versnellingsbakslot of een camper kluis. Al deze opties komen voorbij en ook een goede camper verzekering wordt niet overgeslagen, lees dus snel verder! 

Op een makkelijke manier inbraak voorkomen

Er zijn veel verhalen online te vinden van camperaars die bestolen zijn van eigendommen die in hun camper lagen. Maar ook het ontvreemden van de complete camper komt vaak genoeg voor om er serieuze aandacht aan te besteden. Inbraak gebeurt niet alleen als de eigenaren er zelf niet zijn, ook tijdens het slapen ben je niet zeker van de veiligheid van je spullen. 

Geoefende inbrekers weten precies welke campers ze wel en niet moeten hebben en wat een makkelijke prooi voor hen is. Daarbij kunnen ze verrassend snel en geruisloos te werk gaan, ook op klaarlichte dag. 

Nu zou je kunnen zeggen dat het ook niet slim is om kostbare spullen in je camper achter te laten. Maar sleep jij je laptop, tablet en apparaten telkens mee als je de camper even ergens parkeert? Sommige zaken kan je er niet eens makkelijk uithalen, denk bijvoorbeeld aan de tv, het beeldscherm van de achteruitkijkcamera of een vastgemonteerde navigatie.  

Hoe dieven denken

Als je een camper vergelijkt met een huis, is inbreken in een camper echt supermakkelijk. Er wordt veel gebruik gemaakt van kunststof, zelfs bij de sluitingen. Alles moet immers zo licht mogelijk blijven. Inbrekers denken er natuurlijk net zo over en lachen zich een deuk om die achteloze mensen in hun slecht beveiligde dozen vol met waardevolle spullen die vaak ook nog gewoon in het zicht of voor het grijpen liggen. 

Vooral de wat oudere campers hebben nauwelijks diefstalbeveiliging en alle campers hebben in het leefgedeelte kunststof ramen. Zet er een koevoet onder en je breekt hem zo open. Hetzelfde geldt voor de zijdeur van het campergedeelte. Ook de glazen raampjes in de autoportieren zijn makkelijk ingetikt, als er maar een arm doorheen past om het portier te openen. Soms is dat niet eens nodig omdat de eigenaren het raam op een kiertje hebben laten staan... 

beveiliging camper

Geniet, maar wees geen naïeve camperaar

Hoe jij invloed kan hebben

Dieven kijken eenvoudig naar de camper waarvan ze het minste werk hebben en de inbraak het kortste duurt. Extra camper sloten die in het zicht zitten kunnen dus ook preventief werken, net als stickers van aangebrachte camper alarmsystemen en versnellingsbaksloten.  

Er zijn nog meer handigheidjes, en dat heeft met gezond verstand te maken. Daar gaan we nu eerst op in omdat dat vaak de makkelijkste en goedkoopste oplossingen zijn en je al een groot deel van het gevaar mee kan voorkomen. 

Belangrijkste: Gebruik gezond verstand

Hoewel alle technische camper beveiligingen ook worden besproken omdat dat ook zeker kan helpen, begint het toch altijd hier mee: Je gezonde verstand. Hoe vaak gebeurd het niet dat mensen ‘alleen maar even naar de bakker moesten’ of ‘even snel naar de supermarkt’. Het kan je zomaar overkomen dat je op vakantie lekker ontspannen bent en de teugels qua veiligheid steeds een beetje meer laat vieren omdat het toch aldoor wel goed gaat. 

Hierbij een aantal makkelijk uit te voeren tips die het verschil kunnen maken tussen een fijne campervakantie en eentje met een zwart randje. 

Als je de camper verlaat:

 • Laat de camper niet onbeheerd achter op grote parkeerplaatsen 
 • Hou zo veel mogelijk waardevolle spullen bij je of leg ze uit het zicht
 • Sluit altijd alle ramen en deuren zo volledig mogelijk af
 • Laat gordijnen open om te laten zien dat er niets te halen valt

Bij overnachten:

 • Ga niet uit het zicht staan - tussen vrachtauto’s of achter gebrouwen/begroeiing
 • Voorkom parkeer- en overnachtingsplaatsen waar het donker is en je alleen staat
 • Op parkeerplaatsen langs de snelweg wordt veel ingebroken
 • Overnachten op een camperplaats of camping (met anderen) is het meest veilig
 • Bij calamiteiten moet je ook zelf de camper makkelijk kunnen verlaten

Bij beide:

 • Zet een hondenvoerbak buiten en hang een hondenriem aan de deur
 • Breng stickers aan van een alarmsysteem en versnellingsbakslot
 • Doe net als thuis een lichtje aan alsof er iemand wakker/thuis is
 • Vraag betrouwbaar ogende buren een oogje in het zeil te houden

Ben je een oplettende of een bange camperaar?

Aan de ene kant moet je altijd rekening houden met een inbraak of diefstal en aan de andere kant kunnen zulke gedachten je een bang mens maken waardoor je minder plezier aan je camper beleefd. Probeer daarom niet vanuit angst met met het beveiligen van je camper bezig te zijn, maar maak een gezonde portie oplettendheid je eigen.  

Daarbij kunnen goede voorzorgsmaatregelen je veel onrust besparen. Feit is dat als inbrekers binnen willen komen, ze dat altijd lukt. Er is altijd een manier om sloten, alarmsystemen en andere manieren van beveiliging te omzeilen. En iedereen vergeet wel eens iets, of schat een situatie verkeerd in. Zorg daarom als eerste voor een goede camperverzekering.  

Goede camperverzekering

Als inbraak of zelfs diefstal van de camper je is overkomen, dan is het fijn als je goed verzekerd bent. Natuurlijk kan je een nare ervaring en de herinnering daaraan nooit goed maken met geld, maar als zaken financieel goed opgelost worden kan dat wel de scherpe randjes eraf halen. Niet is irritanter als dat ook nog weer gedoe gaat opleveren vanwege kleine lettertjes of andere onbenulligheden. 

Op deze website verscheen al eens een artikel met een vergelijking van de 4 meest populaire camperverzekeringen. Natuurlijk super interessant om door te nemen, maar ik kan je alvast verklappen dat de verzekering van de NKC (Nederlands Kampeerauto Club) er als beste uit naar voren komt.  

Aandachtspunten qua diefstal bij camperverzekering

Bij de NKC is je camper gewoon verzekerd tegen diefstal (ook wel totaal verlies of ontvreemding genoemd), ook als dit in de stalling plaats vindt en je van de stallinghouder de accu moest verwijderen. 

Ook is je inboedel bij de NKC tot 3000 euro gratis meeverzekerd en kan je dit bedrag eventueel verhogen. Daarnaast zijn de camper accessoires en de luifel standaard meeverzekerd. Dat is al een hele last lichter mocht je te maken hebben met inbraak en diefstal. 

Beveiligingseisen camperverzekering

Verder zijn er voor campers met een waarde tot 30.000 euro geen beveiligingseisen en voor campers tot 75.000 euro is enkel een startonderbreker (bij veel campers standaard, ook de wat oudere) of een (bearlock) versnellingsbakslot afdoende. Ook bij campers tot 125.000 is een (bearlock) versnellingsbakslot al voldoende, maar een alarm met ruitgravering mag ook.  

Zelfs als de camper sleutels uit je woning worden gestolen worden 50% van de onkosten vergoed, daarbij horen dan het vervangen van de camper sloten. 

Dit zijn de voorwaarden die gelden bij het schrijven van dit artikel - die kunnen aangepast zijn. Check daarom altijd eerst de voorwaarden die gelden op het moment dat je de verzekering afsluit. 

Het is goed om te weten dat de NKC geen winstoogmerk heeft. Hun doel is om de zaken voor hun leden zo goed mogelijk te regelen waaronder dus een uitstekende camperverzekering met goede voorwaarden en nazorg.

Premie NKC Verzekering Berekenen

Je kan makkelijk de premie berekenen op de website van de NKC (Nederlandse Kampeerauto Club).

Nog geen camper? Zoek een camper op bijvoorbeeld Marktplaats die je graag zou willen hebben en voer daarvan de gegevens in om te zien wat de premie wordt.

Een camper alarm installeren

Van de aanpassingen voor het beveiligen van je camper is een camper alarmsysteem een van de meest ingrijpende en meest kostbare oplossingen. Als je een camper gaat kopen is het daarom fijn als het er al in zit (en ook goed werkt), mocht het een optie zijn die bovenaan je wensenlijst staat. 

Je hebt verschillende soorten camper alarm systemen die ook worden goedgekeurd door camperverzekeringen, waarbij ieder systeem telkens iets duurder is en een hogere mate van beveiliging heeft:

 • SCM klasse 1 alarm - Startonderbreker
 • SCM klasse 2 alarm - SCM alarmsysteem
 • SCM klasse 3 alarm - Alarmsysteem met hellingshoekdetectie

Als je het ook voor de verzekering doet, hou er dan rekening mee dat een goedgekeurd bedrijf dit moet inbouwen. De verzekering accepteert het alleen met een geldig certificaat

Startonderbreker (SCM klasse 1)

De eerste is de startonderbreker die de meeste campers wel hebben, deze zijn vanaf 1998 standaard geworden. Mocht je deze achteraf willen laten plaatsen dan kan dit vanaf zo’n 400 euro waarbij je dezelfde kwaliteit hebt als af-fabriek. Startonderbrekers zijn enkel bij oldtimers met een mechanische in plaats van elektrische brandstofpomp een probleem. 

SCM alarmsysteem (SCM klasse 2)

Bij dit camper alarmsysteem heb je ook een startonderbreker en is daarmee ook het SCM klasse 1 afgedekt. Daarnaast hoort hierbij een alarmsysteem met inbraakdetectie en alarmering. Hiermee zijn alle toegangsdeuren en -luiken van de camper beveiligd en ook de motorkap. Dit wordt ook wel omtrekdetectie genoemd. Als één hiervan wordt geopend terwijl het alarm is geactiveerd, gaat er een sirene af in combinatie met het knipperen van de richtingaanwijzers. 

Daarnaast is er bij dit systeem nog een interieurdetectie wat ingeschakeld kan worden. Beweging in de camper wordt dan ook opgemerkt door het systeem. Tot slot zit er nog een functie bij waardoor bij sabotering van het alarm - zoals het doorknippen van kabels - er een noodstroomsirene blijft werken. Deze werkt op een batterij en heeft zodoende zijn eigen stroomvoorziening. Er zal dus altijd een sirene blijven afgaan.  

Een klasse 2 alarm kan je vanaf zo’n 600 euro in laten bouwen. 

Alarmsysteem met hellingshoekdetectie (SCM klasse 3)

Een klasse 3 alarm heeft vrijwel dezelfde functies als bij een klasse 2 alarm, echter zit er nog een hellingshoekdetectie bij in. Dit houd in dat als de de camper wordt opgekrikt, bijvoorbeeld om hem weg te slepen of op een aanhanger wordt getrokken, het alarm afgaat. Er wordt dan gedetecteerd dat de camper niet meer dezelfde horizontale positie heeft als normaal. 

Een klasse 3 alarm laten inbouwen kan vanaf zo'n 700 euro

Waar je rekening mee moet houden is dat deze camper alarmsystemen niet in verbinding staan met een alarmcentrale en dat je het systeem zelf moet uitschakelen. Het alarm gaat dus niet uit als je de camperdeur van het slot doet. Je mag het camper alarmsysteem wel automatisch laten inschakelen. 

Een draadloos alarmsysteem voor campers?

Draadloze alarmsystemen voor campers zijn er dus in de vorm van bovenstaande SCM alarmsystemen, welke werken op de afstandsbediening van de sleutel. Als je camper geen centrale vergrendeling met afstandsbediening heeft, kan je er ook losse kastjes bij krijgen die je aan je sleutelbos hangt. 

Een draadloos camper alarm systeem is er echter ook in andere vormen. Denk bijvoorbeeld aan een systeem dat je normaal gesproken voor thuis gebruikt waarbij je via een app de instellingen kan doen en gealarmeerd wordt zodra er iets aan de hand is. Een dergelijk systeem moet je dan natuurlijk wel op de 12v kunnen aansluiten van je accu. 

Het merk Ajax heeft zo’n systeem wat je kan ombouwen naar 12V, zie onderstaande video.  

Dit systeem werkt met een bewegingsdetector met camera en een ontvanger. In de ontvanger wordt een simkaart geplaatst zodat er altijd verbinding is met het internet. Je hebt maar een kleine databundel nodig om alles goed te laten werken. Via het internet is er dus ook altijd een verbinding tussen het systeem en jouw smartphone zodat je het op afstand kan bedienen. 

Extra camper sloten monteren

Zoals eerder naar voren is gekomen zijn de originele veiligheidssloten van een camper vaak van kunststof gemaakt, met uitzondering van delen van het binnenwerk bij de camperdeur. Ook de beplating van de camper is van een materiaal wat met een beetje kracht snel kan indeuken. Deze combinatie is voor dieven ideaal, zo hoeven ze enkele een koevoet of een schroevendraaier te gebruiken om binnen te komen. 

Of ze hebben een accuboormachine bij zich waarmee precies op de juiste plek een gaatje in het vrij zachte materiaal van de camperdeur boren om zo het slot van zijn sluiting te ontdoen. Natuurlijk hebben ze hun huiswerk goed gedaan om te weten op welke plek ze precies bij welk merk moeten boren. 

Extra sloten cabinedeuren

De deuren van de cabine in een camper zijn meestal van het oorspronkelijke onderstel. Dat zijn dus precies dezelfde deuren die ook in de bestelbusjes van dat merk zitten. Die zouden veilig genoeg moeten zijn zou je zeggen. 

Toch wordt ook op die plek vaak ingebroken. Zo is bij de Fiat Ducato het kleine driehoekige ruitje vlakbij de buitenspiegel makkelijk ingetikt. Daar kan vervolgens een arm door gestoken worden om heel eenvoudig de deur met de deurklink te openen.  

Om dit lastiger te maken kan je extra sloten op de cabinedeuren (laten) monteren, dit worden ook wel opzetsloten genoemd. Deze worden aan het portier bevestigd waarbij de slotpen over het deurkozijn schuift.  Je hebt ze in allerlei soorten en maten, met enkel een draaiknop of ook met een aparte sleutel. In dat laatste geval kan na het inslaan van een ruit de deur alsnog niet geopend worden, maar heb je zelf ook meer tijd nodig mocht je plotseling de camper moeten verlaten bij brand bijvoorbeeld. 

Heosafe campersloten

Een merk dat hiervoor goede sloten levert is Heosafe. De sloten zijn eenvoudig te monteren, in veel gevallen kan je zelfs bestaande bouten gebruiken omdat het slot voor dat type camper is gemaakt. In enkele gevallen dien je zelf een extra gat te boren voor de bevestiging ervan. Je kan meerdere sloten met dezelfde sleutel krijgen.  

Heosafe levert overigens ook extra sloten voor schuifdeuren, dat kan voor eigenaren van buscampers handig zijn. Deze sloten worden aan de buitenzijde van de schuifdeur gemonteerd en zijn in verschillende kleuren verkrijgbaar.

camper sloten

Dit is een voorbeeld, er zijn veel meer verkrijgbaar

Extra deurslot camper (camperdeur)

Het is opvallend hoe fragiel het slot van de camperdeur vaak is, eigenlijk net als bij caravans. Bij nieuwere campers lijkt het iets verbeterd, maar vooral bij de wat oudere campers stelt het niet veel voor. Hoewel een extra buitenslot op deze plek misschien niet altijd even mooi is om naar te kijken, werkt het wel heel erg effectief. 

Het is namelijk niet alleen veel moeilijker om hiermee via deze ingang naar binnen te komen. Zo’n extra deurslot op de camperdeur schrikt ook bij voorbaat al af en kan daarmee preventief werken. Zodra de inbreker maar even het idee krijgt dat de kraak te lang gaat duren, zal hij jouw camperdeurtje overslaan. En dat is precies wat je wilt bereiken. 

Ook hiervoor heeft Heosafe een goed slot >>

Extra raambeveiliging op je camper

En dan zijn we aangekomen bij misschien wel de meest gebruikte manier om in te breken; Het openbreken van de kunststof camper ramen. Als het niet al lukt om met de blote handen zo’n raam met een ruk open te trekken dan toch zeker wel met een schroevendraaier of koevoet. Het maakt daarbij voor een dief echt helemaal niets uit of hierbij het slot loslaat van het raam, een gedeelte van het raamslot afbreekt of dat er dikke scheuren in het raam ontstaan. 

Wat hem wel iets uitmaakt is hoe eenvoudig (en dus snel) het gaat en of hij er veel lawaai bij moet maken. Het zou dus kunnen helpen om een extra stalen plaatje over het slot heen te doen om te zorgen dat de krachten iets meer verdeeld worden. Je zou hierbij kunnen denken aan Raamfix

Werkt een raambeveiliging echt?

De meningen zijn hierover sterk verdeeld. Een kunststof raam knapt nou eenmaal snel, dus met een goede ruk kan ook een dergelijke extra versteviging van het slot relatief makkelijk opengebroken worden. 

Aan de andere kant, als het toch lastiger gaat dan de dief in eerste instantie had verwacht, kan hij besluiten om de inbraak te staken. Het kan net dat kleine beetje helpen waardoor hij overgehaald wordt om er vanaf te zien. 

Wat een stuurslot in je camper kan betekenen

Een stuurslot voor je camper werkt net als een extra deurslot twee kanten op; Het is veiliger én het werkt preventief. Een goed stuurslot is namelijk erg opvallend en kan niet over het hoofd gezien worden. Daar komt bij dat het erg eenvoudig werkt. 

In onderstaande video wordt een stuurslot gedemonstreerd door een gebruiker en verteld hij iets over de werking ervan:

Het slot bestaat uit een lange metalen staaf die zo gevormd is dat deze aan één kant aan het stuur bevestigd kan worden en aan de andere kant door het stuur heen gestoken kan worden. Doordat de staaf flink uitsteekt kan het stuur slechts zo ver gedraaid worden totdat de staaf een gedeelte van het interieur raakt. 

Vooral als je het stuur al één kant hebt uitgedraaid - waardoor de wielen helemaal scheef staan - is met bevestiging van het stuurslot de camper onverplaatsbaar geworden. Nog meer helpt het als je de camper ook nog hebt geparkeerd naast een stoeprand of een andere obstakel zoals een muur. 

Stuursloten van Stoplock

Het stuurslot uit de video hierboven is van het merk Stoplock, en dan de PRO uitvoering. Het is een universeel stuurslot dat op bijna iedere auto en camper past. Het wordt dan ook door veel camperzaken verkocht. Het heeft een SCM keurmerk en is gemaakt van gehard staal dat vrijwel niet stuk te krijgen is. 

stuurslot camper

Een Bearlock in je camper laten inbouwen 

De meeste camperverzekeringen eisen een alarmsysteem of een versnellingsbakslot (versnellingspookslot) als je jouw camper bij hen wil laten verzekeren. Dat is niet voor niets, want dergelijke sloten zijn uitermate effectief. Vrijwel altijd worden de sloten van Bearlock in campers en personenauto's gebruikt, aangezien dit merk dit soort sloten helemaal heeft doorontwikkeld en gepatenteerd. De meeste verzekeringen eisen ook alleen sloten van dit merk.  

Overigens kan een Bearlock in zowel een handgeschakelde versnellingsbak verwerkt worden als in een automatische versnellingsbak. Bij een automaat dient de pook in de P-stand gezet te worden om het slot te activeren. Zie voor een elektronische automaat verderop in dit artikel. 

Hoe een Bearlock versnellingsbakslot werkt

Er zijn sloten die zeggen hetzelfde te werken als een Bearlock, maar dat is eigenlijk nooit waar. Ze zijn vaak niet zo sterk en niet zo goed ontwikkeld als de Bearlocks. 

Dit is hoe je een Bearlock versnellingsbakslot kan herkennen:

 • Voorzien van 3 identieke sleutels met Bearlocklogo
 • 10 jaar garantie
 • Bearlock certificaat

Als je een Bearlock in je camper krijgt ingebouwd, heb je naast je versnellingspook een extra sleutelgat gekregen. Het slot is in de versnellingsbak verwerkt, waarbij er verder geen aanpassingen aan de camper worden gedaan, er worden alleen onderdelen toegevoegd. Als je dan de camper in zijn achteruit zet en vervolgens het slot activeert, kan deze niet meer uit zijn achteruit gehaald worden. Voor dieven is het dan bijzonder lastig om de camper mee te nemen.

Zie onderstaande video van een Bearlock bij een handgeschakelde camper:

Hoewel een Bearlock van buitenaf nauwelijks zichtbaar is, kan deze toch preventief werken door de raamstickers die je bij de installatie krijgt. Deze plak je aan de binnenzijde van de ramen van de portieren boven de handgrepen. 

Bearlock stuurslot voor elektronische automaat

Eigenlijk heet dit slot van Bearlock een stuurasslot. Er zijn steeds meer autos die elektronisch worden aangestuurd als het om schakelen gaat. In die gevallen heeft een mechanische beveiliging op de versnellingspook vrijwel geen nut. 

Je kan dan beter zo’n Bearlock stuurslot nemen die er voor zorgt dat de stuuras of stuurkolom wordt geblokkeerd. Er kan dan helemaal niet meer aan het stuur gedraaid worden. Met name als het stuur helemaal één kant is opgedraaid - bijvoorbeeld richting een stoeprand of ander obstakel - kan de camper geen kant op. 

Overigens worden de Bearlock stuursloten net als de Bearlock versnellingsbaksloten door veel verzekeringen geaccepteerd. 

Is een camper met Bearlock niet te stelen?

Alle beveiligingen zijn te omzeilen. Ook als je een Bearlock in je camper hebt laten installeren en deze altijd gebruikt, kan de camper gestolen worden. Het is alleen zo dat deze versnellingsbaksloten een hele lange sabotage resistentie tijd hebben. Voordat de dieven een dergelijk mechanisch slot hebben opengebroken zijn ze wel even bezig. En dat is juist wat ze niet willen, een diefstal moet zo snel mogelijk plaatsvinden om de pakkans zo klein mogelijk te houden. 

Gebruik maken van een camper kluis

Als je in een camper rond reist, ontkom je er bijna niet aan dat je waardevolle spullen moet achterlaten in de camper. Je kunt nou eenmaal niet altijd alles meeslepen overal naar toe en anders heb je er misschien geen zin in. Denk bijvoorbeeld aan een middagje strand of bij het bezichtigen van een stadscentrum. Het is dan erg fijn om te weten dat je eigendommen relatief veilig liggen in de camper. 

Relatief, want ook een camper kluis kan niet garanderen dat je spullen veilig liggen, maar net als bij de andere camper beveiligingen kan het wel vertragend werken. Als je een dergelijke kluis stevig aan de camper verankerd, zal een dief wel heel erg zijn best moeten doen om deze mee te nemen. 

Nadelen camper kluis en alternatief 

Aan de andere kant, als hij het probeert, zit je natuurlijk met veel meer schade, waarvan de kosten wellicht veel hoger zijn dan wanneer de dief gewoon alles had meegenomen. Als alternatief zou je ervoor kunnen kiezen om ergens in de camper een geheim compartiment te maken waar je spullen kan neerleggen. Mocht de dief dit vinden (goed je best doen dus) dan is er minder schade wat betreft kosten.

Een camper kluis kopen 

Het zijn allemaal overwegingen die je voor jezelf moet maken bij het al dan niet kopen en plaatsen van een camper kluis. Mocht je voor een camper kluis kiezen, zorg dan dat je een goede koopt:

 • Geen elektronisch slot maar met een sleutel
 • Goed verankerbaar aan wand of bodem van binnenuit
 • Groot genoeg voor de spullen die je wilt opbergen
 • Dubbelwandig zijn duurder, maar ook veiliger

De kluizen hieronder zijn van de Raat, dit zijn vaak kwalitatief goede kluizen en in verschillende afmetingen verkrijgbaar. Je kan het zo goedkoop of duur maken als je wilt, maar als je goed wilt zitten dan is het raadzaam voor een dubbelwandig exemplaar te gaan, die zijn ook enigszins brandwerend. 

camper kluis

Een narcose alarm in je camper

Over een narcose alarm in je camper zijn de meningen sterk verdeeld of dit überhaupt nuttig zou zijn. Er doen veel verhalen de ronde van mensen die zijn bestolen in hun camper terwijl ze lagen te slapen en de volgende dag wakker werden met hoofdpijn. 

Daarbij wordt dan gesuggereerd dat ze zijn bedwelmd met narcosegas. Men denkt dat dit gas via openingen van buitenaf in de camper wordt gespoten. Er zijn verschillende mensen die deze manier van diefstal ontkrachten, omdat het helemaal niet kan volgens hen. Eerder wordt gedacht dat de dieven al binnen zijn waarna ze de slapende mensen een doek op de mond leggen om ze te bedwelmen. 

Hier kan je onderbouwingen lezen waarom narcosegas of ander verdovend gas niet zou werken:

Mocht je jezelf toch veiliger voelen met een narcose alarm in je camper dan is het wellicht slim om een apparaatje te kopen dat ook direct andere gassen in je camper detecteert. Als je dan bijvoorbeeld zelf een gaslek in de camper hebt wordt dit ook door dit apparaatje opgepikt.

3Gas+ narcose alarm installeren

Onderstaande narcose alarm is een apparaatje van 5 cm bij 5 cm dat werkt op 12V en kan daarnaast ook LPG (butaan en propaan) en koolmonoxide detecteren. Mocht dit het geval zijn dan geeft hij een geluidssignaal van 85 decibel. 

Er zit een dubbele sensor in die zowel dalende als stijgende gassen kan detecteren, aangezien het ene gas naar de grond zakt en het andere stijgt.     

narcose alarm camper

Stel hier je vragen over je camper beveiligen

In dit artikel heb je veel kunnen lezen over de verschillende manieren om je camper te beveiligen. Hoewel je hier zo ver in kan gaan als je wilt, zul je nooit helemaal kunnen voorkomen dat in je camper ingebroken wordt. Sommige mensen hebben hierbij geluk, anderen hebben dikke vette pech. 

Je kan het geluk natuurlijk wel een handje helpen door op plekken te overnachten die minder risico’s met zich meebrengen. Ook helpt uiterlijk vertoon zoals beveiligingsstickers, extra deursloten en een dik opvallend stuurslot. Tot slot is een goede camperverzekering altijd een aanrader, daarmee kan je jezelf veel extra ellende achteraf besparen.   

Mocht je nog vragen of opmerkingen hebben over het beveiligen van je camper, stel ze dan gerust hieronder!

Nog veel meer leren over campers?

Met de Ultieme CamperGids bespaar je veel tijd, geld en moeite bij:


 • Kamperen met een camper
 • Huren van een camper
 • Kopen van een camper
 • Verhuren van je camper
 • Verkopen van je camper
 • Tiny, van der Meer schreef:

  Hallo Piet,
  Ik heb ergens gelezen dat men ook de bestuurdersstoel kan omdraaien en dan met een goed slot kan vergrendelen als aanvulling op de beveiliging tegen voertuigdiefstal.
  Mijn vraag: Is dit wettelijk toegestaan, ook ivm deze modificatie aan het stoelmechaniek?

  • Ik kan me voorstellen dat de benodigde modificatie zo minimaal is dat je niets aan de werking van de stoel veranderd en je dus ook niet met wettelijke eisen in conflict komt. Daarnaast; Mocht een dief inbreken om een camper te stelen en houdt een omgedraaide stoel hem daarbij niet tegen, dan zal hij een dergelijk (hang)slot ook zo open hebben gebroken. Wellicht dat stickers van een Bearlock op de ramen dergelijke ellende beter kunnen voorkomen. Succes!

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Misschien vind je dit ook interessant:

  Bespaar Tijd, Geld & Frustratie met Gratis Tips Over Campers

  >