Alle voor- en nadelen van een camperplaats op een rij

Door Piet Hein

2 reacties

Lees
tijd:
Nog

min.

Als het de eerste keer is dat je met een camper op pad gaat, dan is een camperplaats vast niet iets wat je veel zal zeggen. Daarom wil ik het verschijnsel dat een camperplaats heet, hieronder wat meer uitleg geven. Ook de verschillen met een camping zullen aan bod komen. 

Wat is een Camperplaats?

Reizen met een camper staat voor veel mensen gelijk aan vrijheid. Je kunt slapen waar je wilt, en vertrekken wanneer jij dat wil. In Nederland mag je echter niet zomaar overal de camper neerzetten om te overnachten. 

Dit is natuurlijk wel begrijpelijk. Het zal je maar gebeuren dat er iemand in de straat waar je woont zijn camper neerzet, de luifel uitdraait en de barbecue aansteekt. Alleen maar omdat er toevallig in de buurt een evenement gaat plaatsvinden… 

Om bovenstaande te voorkomen zijn er op veel plaatsen camperplaatsen aangelegd. Soms door de plaatselijke gemeente, soms zijn het particulieren en het kan ook voorkomen dat iemand er zijn brood mee verdient. 

Een camperplaats is een terrein speciaal voor 1 of meer campers. Meestal mag je hier 24 uur blijven staan. Het kan gewoon een parkeerplaats zijn die de gemeente heeft toegewezen, maar het kan ook een terrein in privé eigendom zijn dat met faciliteiten is uitgerust. 

Het belangrijkste is dat je op een camperplaats in je eigen camper mag overnachten.   

wat kost een camperplaats

Soms sta je voor weinig op wonderschone plekjes

Wat kost een camperplaats? 

Het voordeel van een camperplaats is dat het vaak in een stad of dorp is, of vlakbij evenementen terreinen of andere drukbezochte plaatsen. Je kunt er soms gratis en meestal voor maar een paar euro gebruik van maken. De kosten variëren tussen de 2 en de 20 euro, onder andere afhankelijk van het seizoen. 

Daar komt nog bij dat op een camperplaats vaak meerdere campers staan. Daardoor is de kans op een bezoek van mensen met slechte bedoelingen een stuk kleiner dan wanneer je zomaar ergens met de camper overnacht. 

Hoe werkt een camperplaats?

Een camperplaats kun je meestal vrij oprijden. Soms is er een automatische slagboom die na betaling omhoog gaat of een paal die na betaling in de grond zakt. Dan kun je voor onbeperkte tijd op de camperplaats blijven staan. Zodra je de camperplaats met de camper verlaat zul je opnieuw moeten betalen om er weer op te komen.  

Als je een camperplaats vergelijkt met een camping, heeft een camperplaats veel minder voorzieningen. Het kan zijn dat er een vaste tafel aanwezig is om gebruik van te maken. In sommige gevallen is er ook een sanitair zuil of sani-zuil aanwezig.   

Heel enkel ben ik een camperplaats met een toilet tegengekomen. Daar was dan ook een wastafel en een douche aanwezig. Een camperplaats is eenvoudigweg ingericht voor bezoekers die op doorreis zijn. 

Verder is een camperplaats doorgaans niet bemand. Er is dan ook geen controle op wat er allemaal gebeurd, zoals bij een camping wel het geval is. Mijn ervaring is dat de sociale controle op camperplaatsen waar meerdere campers staan voldoende hoog is, en er daardoor geen rare dingen gebeuren. 

Een camperplaats vinden

Een camperplaats vinden is erg eenvoudig. Je kunt ze via de speciale borden langs de kant van de weg vinden. Ook zijn er gidsen te verkrijgen waar de camperplaatsen allemaal in staan. Verder is internet een grote bron van informatie, ook op dit gebied. 

Toen wij voor het eerst nadachten over het op pad gaan met een camper (in een ver, ver verleden…), was de eerste gedachte die bij me opkwam of er wel genoeg plekken zijn waar je met een camper mag overnachten. 

Wat blijkt nou, er zijn camperplaatsen in overvloed! Alleen al in Nederland zijn er momenteel 700+ (niet-campings). Maar ook buiten ons kikkerlandje is een camperplaats vinden een eitje. 

Maar hoe vind je een camperplaats nou het makkelijkst? Je kunt de volgende dingen doen: 

 • De ‘facile-en-route campergids europa’ aanschaffen
 • Op de site kijken van campercontact.com
 • Een app op je telefoon installeren met erg veel camperplaatsen

De ‘facile-en-route campergids europa’

Dit is een zeer uitgebreide gids waarin ook allerlei aanvullende informatie staat. Daarbij kun je denken aan prijzen per locatie, faciliteiten op locatie en faciliteiten in de buurt. Wat deze gids vooral handig maakt is dat je hem altijd mee kunt nemen (Is niet afhankelijk van stroom), hij doet het altijd (Niet afhankelijk van een internetverbinding), en je kunt je eigen aantekeningen er in maken (Gaat zo lastig op een beeldscherm). 

Wat ik ook een grote waarde vind is dat je gewoon met een boek in je handen zit. Ik bedoel, wat is er nou makkelijker dan even heen en weer bladeren in een fysiek boek als je om 8 uur s ‘avond nog op zoek bent naar een overnachtingsplek? 

Hier vind je de beste camperboeken op een rij >>

De site van campercontact.com

Op de site van campercontact.nl kun je heel makkelijk per Europees land en per provincie een camperplaats vinden. Je hebt daarbij de mogelijkheid om dit via een kaart te doen, wat het zoeken voor visueel ingestelde mensen bevorderd. 

De voordelen van dit medium is dat je thuis of in de camper op je laptop rustig je route kunt plannen. Je kunt een beetje speculeren, makkelijk vergelijken en wegdromen. Ook heeft de site de mogelijkheid om een camperplaats te beoordelen. Daardoor kun je uit de reacties opmaken of het echt wat is of niet. 

Een app op je telefoon

Campercontact.nl bied ook een app voor op je smartphone. In feite kan deze app hetzelfde als de mogelijkheden op de site. Het voordeel is dat je als bijrijder tijdens de reis op zoek kan gaan naar een camperplaats. Je telefoon heb je vaak wel onder handbereik. Het nadeel is natuurlijk dat je op een klein schermpje alles moet doen. En je moet een smartphone hebben. Even samen er voor gaan zitten is op die manier niet echt optimaal. 

Conclusie - en stel je vragen!

Voor elke optie is wel wat te zeggen. Want elke situatie vraagt om een andere oplossing. Het is maar net wat je zelf makkelijk vindt. 

Noem ons ouderwets, maar onze voorkeur gaat uit naar het fysieke boek. Het is gewoon onderdeel van de camper beleving. Op den duur komen er wat ezelsoren in, je vindt aantekeningen van vorige trips en hij verkleurd een beetje.

Nostalgie! 

Mocht je nog vragen hebben over of ervaringen hebben met camperplaatsen, laat het dan hieronder weten. Ik vind het leuk om van je te horen en wellicht leren we nog wat van elkaar.

 • Zoals boven beschreven werkt een camperplaats in Nederland helaas (bijna) nooit. Waar je in het buitenland inderdaad betaald voor 24 uur, er zuilen zijn en slagbomen, zijn in Nederland restricties en hanteren de camperplaatsen vaak aankomst- en/of vertrektijden (uitzonderingen daar gelaten) Helaas vermeldt de app Campercontact ook zelden dat je weer om 11 uur moet vertrekken. Ook zijn van de camperplaatsen er heel veel van 1 april tot 1 oktober beschikbaar en niet in de wintermaanden. Voor ons betekent dit alles een beperking van de vrijheid om te komen en gaan en daarom gaan wij ook altijd de grens over.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Misschien vind je dit ook interessant:

  Camper wasstraat, waar en hoe?

  Bespaar Tijd, Geld & Frustratie met Gratis Tips Over Campers

  >