De juiste camper accu kiezen voor jouw camper

Door Piet Hein

2 reacties

Lees
tijd:
Nog

min.

Ben je op zoek naar een goede camper accu maar zie je door de bomen het bos niet meer? Da's niet zo gek want er zijn erg veel verschillende accu’s te koop. Prijzen variëren daarbij tussen de 50 en 3000(!) euro. 

En dan is het niet eens zo dat als je veel geld uitgeeft je ook de meest ideale camper accu hebt voor jouw situatie. Dit is namelijk sterk afhankelijk van je manier van camperen; Welke verbruikers heb je, hoe vaak sta je aan de laadpaal, heb je zonnepanelen, met welke temperaturen ga je op pad en ga zo maar door.  

In dit artikel ontdek je het verschil tussen start - en huishoudaccu’s voor campers, welke camper accu je het beste kan kopen en het verschil tussen gel accu’s, AGM accu’s en lithium accu’s voor campers. 

Zo ben je niet meer afhankelijk van de fabrikant van de camper of de accu-adviseur die ook graag wil verkopen. Lees dus snel verder! 

Twee soorten camper accu’s

Het eerste wat je moet weten over de soorten accu’s in een camper is dat er onderscheid gemaakt moet worden tussen een accu voor de startmotor en een accu(of meerdere voor het woongedeelte. De eerste wordt ook wel een startaccu genoemd en de tweede een huishoudaccu of boordaccu. 

Laten we per soort eens kijken wat de grootste verschillen zijn. Verderop in dit artikel zal er vooral dieper ingegaan worden op de huishoudaccu, aangezien dat vaak de accu’s zijn die camperaars zelf willen kiezen. Ook vragen deze meer aandacht omdat het gebruik ervan per camper kan verschillen. 

1. Accu voor de startmotor

Er zijn veel verschillende soorten startaccu’s voor de camper verkrijgbaar. Zo heb je allerlei soorten merken die startaccu’s verkopen en ook nog weer in verschillende Ah (ampère-uur). 

Dit is de hoeveelheid elektrische stroom die een accu per uur kan leveren. 

Bij een startaccu wordt deze echter niet voor langere tijd gebruikt. Deze moet juist in de korte tijd van een of meerdere seconden een hoge stroom leveren om de startmotor rond te kunnen laten draaien. Dit wordt ook wel de startkracht genoemd. 

Niet meer dan 20% ontladen

Zo’n startaccu voor de camper moet dus altijd zo goed als vol zijn om de juiste startkracht te kunnen leveren. Startaccu’s (vaak loodaccu's) zijn er dan ook op gemaakt om vol te blijven, als ze meer dan 20% ontladen wordt’ie al beschadigd. 

Daaronder kan hij immers toch niet meer de vereiste startkracht produceren. 

De bouwwijze van deze accu is hierdoor simpeler dan een accu die verder ontladen mag worden. Dat is mede de reden dat startaccu’s vaak een stuk goedkoper zijn dan huishoudaccu’s voor campers.

Daarom een specifieke startaccu

Kies daarom altijd voor een specifieke startaccu voor je camper. Deze kunnen de juiste hoeveelheid startkracht leveren, zijn goedkoper en ervoor gemaakt om altijd zo vol mogelijk te zitten.

Tot slot zijn startaccu’s er op gemaakt dat ze de laadstroom van de dynamo kunnen handelen. Vooral bij oudere campers wordt deze laadstroom nauwelijks gereguleerd en wordt er door de dynamo geen rekening gehouden met de toestand van de accu - wat bij een huishoudaccu juist wel erg van belang is. 

Beste Camper Startaccu

Een goed merk voor de startaccu van bijvoorbeeld je Fiat Ducato camper is VARTA. Je hebt ze in verschillende afmetingen en verschillende Ah. Denk er bij het bestellen om dat het om een STARTaccu gaat én dat hij bedoeld is voor auto’s (en niet voor motoren).

beste startaccu camper

2. Huishoudaccu voor de camper

Een huishoudaccu voor de camper is in tegenstelling tot een startaccu wel bedoeld om tegen grotere ontlading te kunnen. Dit is ook wel handig, anders zou je veel minder lang vrij kunnen kamperen - dus zonder aan de laadpaal te staan. 

Uiteraard kan deze tijd verlengt worden door het gebruik van zonnepanelen op de camper, maar dan nog ben je afhankelijk van voldoende zonlicht. 

Tot 90% ontladen

De meeste huishoudaccu’s zijn semi-tractie accu’s wat wil zeggen dat ze tot zo’n 50% ontladen kunnen worden zonder dat er schade aan de accu aangebracht wordt. Daarnaast zijn er huishoudaccu's die tot wel 90% ontladen kunnen worden. Dit soort accu’s zijn wel gevoeliger dan een startaccu en en hebben daarom de juiste acculader nodig.

Bijvoorbeeld vanwege de temperatuur van de accu tijdens het laden. Maar ook vanwege de hoeveelheid laadstroom die de accu in verschillende omstandigheden het beste kan hebben. Een goede acculader houdt daar rekening mee.

Deep-cycle accu

Zo’n semi-tractie accu wordt ook wel een deep-cycle accu genoemd vanwege de diepe ontlading die hij kan hebben zonder te beschadigen. Daarbij zijn ze ervoor gemaakt om voor langere tijd een constante stroom te leveren, in tegenstelling tot een startaccu. 

Bij goed onderhoud en de juiste manier van laden en ontladen kunnen deze accu’s jarenlang meegaan.  

Persoonlijk Accu Advies?

Zou je graag persoonlijk advies met een overzicht van de kosten willen krijgen voor de inbouw van een lithium fosfaat accu? Iedereen heeft zo zijn eigen eisen en ook niet iedere camper is hetzelfde. 

Via onderstaande knop kan je een advies + offerte ontvangen. 

3 soorten huishoudaccu’s 

Naast de bovenstaande verschillen tussen camper accu's, zijn er binnen de semi-tractie boordaccu’s ook nog weer verschillende typen te onderscheiden:

 1. Gel huishoudaccu’s
 2. AGM huishoudaccu’s
 3. Lithium huishoudaccu’s 

De voor- en nadelen van deze woonbatterijen worden hieronder per soort besproken.

1. Gel accu voor de camper

Waar er vroeger alleen accu’s waren met vloeibaar accuzuur of elektrolyt - de zogenaamde ‘natte accu’ - heb je nu ook accu’s waar dit bestaat uit een gel-achtige substantie. Je kunt je wel voorstellen dat met de vloeibare variant het altijd veel gevaarlijker was als deze lekte dan met een gel accu. 

Daarnaast konden ze alleen rechtop vervoert en gemonteerd worden om lekken zo veel mogelijk te voorkomen. Ze zijn namelijk nooit helemaal volledig afgesloten. Tot slot komt er tijdens het laden van natte accu’s waterstofgas vrij en daarom moet je deze na een poosje weer bijvullen met gedestilleerd water. 

gel accu camper

Een Gel accu is onderhoudsvrij en kent weinig risico's

Droge accu - geen vloeistof

Al dit gedoe voorkom je met een gel accu in je camper, ook wel een ‘droge accu’ genoemd. Hierbij is het elektrolyt dus een gel en is daarmee onderhoudsvrij - bijvullen is niet nodig. Daarnaast hoef je niet bang te zijn voor lekkage van de gel en is het dus ook niet meer van belang of de accu scheef of zelfs ondersteboven gemonteerd is in je camper.  

Nu is het niet zo dat er bij gel-accu’s helemaal geen gas ontstaat bij het laden, maar het is wel minder en het gas dat ontstaat wordt direct weer opgenomen door het elektrolyt (de gel). Mocht er alsnog gas ontstaan dat uit de accu weg moet, dan kan dit via een veiligheidsventiel. 

Weinig risico's

Door al deze eigenschappen is het zo dat je een gel accu in je camper vrijwel overal zonder groot risico kan plaatsen - mocht je dit zelf willen bepalen. 

Een nadeel van deze accu’s kan zijn dat gel accu’s voor campers gevoelig zijn voor overladen. Maar dat kan je oplossen met een slimme lader die dit voorkomt. Deze is in fabriekscampers standaard, maar bij een zelfbouwcamper zul je de juiste acculader zelf moeten installeren.  

Je kunt je wel voorstellen dat de iets hogere prijs van gel accu’s in vergelijking met natte accu’s de voordelen meer dan waard zijn. We hebben het hier wel over een huishoudaccu voor een camper waar je misschien zelfs boven slaapt - of in ieder geval veel tijd dicht bij in de buurt doorbrengt. 

2. AGM accu voor de camper

Naast de gel accu heb je ook de AGM accu voor campers. Eigenlijk is dit ook een gel accu, maar de techniek is toch net even anders waardoor er weer andere voor- en nadelen ontstaan. 

AGM staat namelijk voor Absorbed Glass Mat en dat betekent dat het gel is opgenomen in dunne glasvezelmatten. 

agm accu voor camper

Een AGM accu is een gel accu met nóg meer voordelen

Voordelen camper AGM accu’s

Deze glasvezelmatten zorgen voor een lage interne weerstand waardoor ze beter tegen een snelle ontlading kunnen dan de normale gel accu’s. Je kan dus meer apparaten tegelijk aansluiten. 

Plus dat als je een omvormer in je camper hebt, de kans groot is dat je apparaten aansluit die veel stroom ineens vragen, wat dus met een AGM accu in je camper geen probleem is. 

Net als bij gel accu’s kunnen deze niet lekken, zijn ze onderhoudsvrij en wordt meer dan 99% van het vrijgekomen gas dat ontstaat bij het gebruik, hergebruikt. Ook hoeft hij dus niet helemaal recht gemonteerd te worden of in een geventileerde accubak, hij kan dus overal in de camper geplaatst worden. 

Betaalbaarder dan lithium

En als je de prijs vergelijkt met die van een Lithium accu dan is de AGM echt een stuk betaalbaarder. Uiteraard staan daar wel weer andere voordelen tegenover die je hieronder bij de lithium accu voor campers kan lezen.   

Wat tot slot nog goed is om te weten is dat een AGM accu handig is als je ook gaat camperen als het buiten kouder is dan 0 graden. Want ook onder het vriespunt presteert deze accu nog steeds goed. 

Nadelen camper AGM accu’s 

Klinkt fantastisch allemaal - maar zitten er dan geen nadelen aan de AGM’s? Ja, die zijn er ook. 

Als je bijvoorbeeld op zoek bent naar een lichtgewicht accu voor je camper dan zijn er betere opties dan een AGM accu. Ze zijn behoorlijk zwaar, helemaal als je het vergelijkt met de lithium tegenhanger (tot wel 4 keer!). Ook gaan ze in deze vergelijking maar de helft langer mee, maar dat is nog steeds zo’n 10 jaar. 

'Slechts' 50% ontlading

Daarnaast kunnen ze ‘slechts’ tot 50% ontladen worden. Met lithium accu’s kan je veel verder gaan - 90% is geen probleem voor die krachtpatsers. 

Verderop in het artikel wordt besproken welke camper accu je het beste kan kopen. Daar kan je ook nalezen hoe je deze gegevens voor jouw situatie zou kunnen interpreteren. 

Persoonlijk Accu Advies?

Zou je graag persoonlijk advies met een overzicht van de kosten willen krijgen voor de inbouw van een lithium fosfaat accu? Iedereen heeft zo zijn eigen eisen en ook niet iedere camper is hetzelfde. 

Via onderstaande knop kan je een advies + offerte ontvangen. 

3. Lithium accu voor de camper

Tot slot nog de crème de la crème onder de camper accu’s en dat zijn de lithium accu’s. Dit worden ook wel lithium ion of li-ion accu’s genoemd. De LiFePO4 is daarbij een veelgebruikte variant voor campers, verderop meer over deze term.

Waarom dit zulke geweldige accu’s zijn? 

Ze zijn veel lichter in gewicht, compacter, gaan veel langer mee - zo’n 20 jaar - en kunnen tot wel 90% ontladen worden. Je hebt dus minder accucapaciteit nodig om het langer zonder stroom van buitenaf vol te houden. 

Daarnaast zijn ze efficiënter in het opladen doordat er door de gebruikte techniek minder weerstand is. Vaak duurt de laatste 20% van de accucapaciteit bij een loodaccu het langste, dat is bij een lithium accu dus niet het geval. Ze laden gewoon sneller op. 

lithium accu camper

Lithium accu's hebben de grootste voordelen maar zijn wel prijzig

Nadelen camper lithium accu’s

Klinkt geweldig allemaal, maar ook hier zijn weer een aantal nadelen te noemen. 

Ten eerste is er de prijs. Die kan fors hoger zijn dan bijvoorbeeld een AGM accu. Uiteraard, ze gaan ook fors langer mee.

Maar ook kunnen lithium accu’s niet opgeladen worden onder de 5 graden celcius. Ontladen kan dan weer wel tot -10, maarja, ze zullen ook weer vol moeten worden. 

Battery Management System benodigd

Daarnaast is een lithium batterij voor je camper complexer in gebruik dan andere accu’s. Ze zijn bijvoorbeeld gevoelig voor de juiste lading en ontlading en ook oververhitting kan een probleem zijn. Uiteraard zijn hier ook wel weer oplossingen voor, namelijk een Battery Management System ofwel BMS.   

Een component met zo’n systeem regelt dit dan allemaal voor jou maar dit moet dan dus wel erop aangesloten zijn. 

Geïntegreerde BMS

Overigens zijn er ook tegenwoordig ook lithium accu’s voor campers waarbij een dergelijke BMS geïntegreerd zijn. In dat geval heb je dus geen aanpassingen meer nodig als je de (over)stap naar een lithium exemplaar maakt. 

Tot slot moet je er rekening mee houden dat ook de acculader ervoor gemaakt is om (ook) lithium accu’s te kunnen laden. Mocht je dit ook moeten aanpassen, dan zijn dit natuurlijk ook weer bijkomende kosten. 

Hoeveel ah moet de accu voor je camper zijn? 

Ok, nu weet je alle voor- en nadelen per soort. Maar welke huishoudaccu moet je nu voor je camper kopen? Of nog preciezer; Hoeveel vermogen in Ah (Ampère-uur) moet jouw camper accu hebben? 

Dit is geen makkelijke keuze en dat is dan ook de reden waarom veel camperaars dit overlaten aan de verkoper, of domweg dezelfde accu’s kopen die er al in zaten. 

Zelf bepalen 

Op zich niets mis mee, maar het kan zijn dat jouw wensen en gebruik anders zijn dan waar de accu’s destijds voor bedoeld waren toen de camper uit de fabriek kwam rollen. Of misschien ben je wel zelf een camper aan het bouwen en wil je nu de juiste boordaccu in je camper plaatsen die het beste binnen jouw wensen en budget past. 

Daarnaast weet een verkoper vaak ook niet precies wat jij allemaal in je camper aan apparaten gebruikt en hoeveel vermogen die precies vragen. Als je er zelf niets van weet kan je dus zomaar spijt krijgen van je aankoop. 

Maak eerst een snelle rekensom!

Als je niet afhankelijk wilt zijn van een verkoper of een adviseur dan zul je dus zelf aan het rekenen moeten gaan.

Dat kan ingewikkeld lijken, maar dat is het niet. 

Sla je dit over en koop je zomaar wat, dan heb je of veel te veel geld uitgegeven of je komt tot de onplezierige ontdekking dat je tijdens het wildkamperen te weinig stroom aan boord hebt en verplicht bent te verkassen. 

Dit is de som:

 1. Je wilt weten hoeveel Ampère uur (Ah) je nodig hebt 
 2. Bekijk daarvoor hoeveel Watt ieder apparaat vraagt
 3. Vermenigvuldig dit met het aantal uren dat je hem per dag gebruikt
 4. Door de uitkomsten van alle apparaten op te tellen weet je de watt-uren (Wh)
 5. Deel de Wh door 12 (want 12V) en je weet jouw benodigde Ah per dag 

Als je eenmaal je energieverbruik per dag weet, zul je voor jezelf moeten bepalen hoeveel dagen je achter elkaar vrij wilt kunnen staan. Dus zonder laadpaal. Want dan moet al je energie uit je accu’s komen. 

Persoonlijk Accu Advies?

Zou je graag persoonlijk advies met een overzicht van de kosten willen krijgen voor de inbouw van een lithium fosfaat accu? Iedereen heeft zo zijn eigen eisen en ook niet iedere camper is hetzelfde. 

Via onderstaande knop kan je een advies + offerte ontvangen. 

Voorbeeld berekening

Stel dat je iedere dag 600 Wh verbruikt met alle apparaten samen in je camper. Dit deel je dan door 12 wat neerkomt op zo’n 50 Ah per dag. Mocht je in ieder geval 2 dagen zonder stroom van buitenaf willen kunnen overbruggen, dan heb je dus een beschikbare accucapaciteit nodig van ongeveer 100 Ah. 

Het gaat dus om de ‘beschikbare’ capaciteit, dat is hoeveel de betreffende accu ontladen kan worden. 

 • Benodigde AGM accu (50% ontlading): 100 Ah / 0,50 = 200 Ah
 • Benodigde Lithium accu (95% ontlading): 100 Ah / 0,95 = 105 Ah

Met een lithium accu heb je dus minder accucapaciteit nodig. 

Stroom uit zonnepanelen

Daarnaast heb je wellicht zonnepanelen die voor extra stroom zorgen. Hiervoor kan je een gemiddelde opbrengst nemen. 

Uiteraard zijn zonnepanelen geen garantie voor iedere dag een volle woonbatterij. Het kan namelijk ook best een paar dagen achter elkaar regenen of bewolkt zijn. Of je staat toevallig op een mooie plek in het bos waar nauwelijks zon doorheen kan komen. 

Het is aan jou hoeveel je hier op vertrouwd en hoeveel je voor de opbrengst van zonnepanelen meeneemt in je berekening. 

Garantie voor laadmogelijkheid?

Zonnepanelen zijn dus geen garantie. Wat wel een garantie zou kunnen zijn is een aggregaat voor je camper. Lees het bijbehorende artikel zeker even door, vooral als je hier vooroordelen over hebt 😉 

Welke accu moet je voor je camper kopen?

Nu je weet welke capaciteit je accu moet hebben zijn er nog een aantal punten waar je rekening mee moet houden als je een accu voor je camper gaat kopen. 

Om het je makkelijk te maken; de meeste camperaars kiezen voor een AGM accu of een lithium accu. Daarom is er bij deze keuzehulp ook uitgegaan van deze twee soorten. 

Kiezen voor een AGM huishoudaccu

In de onderstaande situaties is het slim om voor een AGM accu te kiezen in plaats van een lithium accu:

 • Gewicht speelt geen rol (+/- 60 kg per accu)
 • Je staat vrij regelmatig aan de laadpaal tijdens het camperen
 • Met max. 50% ontlading heb je voldoende capaciteit voor jouw verbruik
 • Je gaat ook regelmatig onder het vriespunt camperen
 • Een levensduur van +/- 10 jaar is lang genoeg
 • Je budget is niet toereikend voor een lithium accu

Een lithium accu heeft nog andere voordelen, maar vergeet niet dat een AGM accu in veel gevallen ook prima kan voldoen. Maak dus voor jezelf de overweging in combinatie met je verbruik en ga niet af op wat ‘trending’ is - gebruik je gezonde verstand. 

Beste AGM Camper Accu

Een veelgekozen merk voor AGM huishoudaccu’s is Victron. Ze zijn in verschillende hoeveelheden Ah verkrijgbaar en bewezen degelijk. Ze zijn zeer geschikt voor omvormers en indien goed geladen kunnen ze makkelijk de winter doorkomen zonder bijladen of onderhoud.

Ze voldoen aan de Europese CE richtlijnen en komen met 2 jaar garantie. 

camper accu kopen

(Meestal gratis verzending)

Kiezen voor een Lithium huishoudaccu

Een lithium accu wordt vaak gezien als de beste camper accu. Maar zoals je hierboven hebt kunnen lezen zou een AGM accu ook prima kunnen voldoen - als je situatie ernaar is. Dit zijn punten waardoor een lithium accu de beste oplossing voor je is: 

 • Je hebt voldoende budget voor een lithium accu
 • Je hebt bovengemiddeld veel accucapaciteit nodig
 • Bijvoorbeeld omdat je lang achtereen zonder een laadpaal wilt camperen
 • Of omdat je van veel apparaten gebruik maakt
 • Gewicht is voor jou erg belangrijk (slechts +/- 15 kg per stuk)
 • Je hebt maar weinig ruimte om de accu te plaatsen
 • Je vind levensduur belangrijk (zo’n 20 jaar)
 • Je hoeft de accu niet onder de 5 graden op te laden

Het grootste voordeel van een lithium accu is dat je hem tot wel 95% kan ontladen waardoor je veel minder Ah nodig hebt per accu dan bij een AGM accu. Het is aan jou of je daar de hogere prijs voor over hebt. 

Beste Lithium Camper Accu

Ook voor Lithium huishoudaccu’s is Victron favoriet. Ze zijn in verschillende hoeveelheden Ah verkrijgbaar en hebben een ingebouwde Battery Management System. Er zijn dus geen extra componenten nodig: Bij te ver ontladen, overladen en een te hoge temperatuur zal de accu zichzelf loskoppelen.

beste accu voor camper

Lichtgewicht accu voor je camper

Nog een laatste woord over het gewicht van de camper accu. Veel camperaars moeten behoorlijk uitkijken als het gaat om het totale gewicht van de camper en de belading. Er zijn campers die minder dan 300(!) kg laadvermogen hebben. Daar zit je al snel op met 2 personen, fietsen en allerlei extra spullen die de gemiddelde camperaar meeneemt. Laat staan als je met een gezin erop uit trekt…

Als jij ook op iedere kilogram moet letten, dan is de keuze voor een lithium accu de beste. Ze zijn echt veel lichter dan AGM accu’s, die wegen tot wel 4 keer meer. 

Hoe zit het met LiFePO4 camper accu’s?

Naast bovengenoemde merken zijn er natuurlijk ook andere goede merken voor camper accu’s. Omdat er op het internet met allerlei termen en merken wordt rondgestrooid, willen we een aantal daarvan hieronder nog even kort doornemen. 

Dit voorkomt dat je door de bomen het bos niet meer ziet en precies weet waarover het gaat. 

Verschil Li-ion en LiFePO4 

Binnen de lithium accu’s voor campers kan je onderscheid maken tussen de Li-ion accu en de LiFePO4 accu, welke ook wel LFP wordt genoemd. Eerder in dit artikel werd al geschreven over de voordelen van een lithium accu an sich, maar er zitten ook nog verschillen de Li-ion variant en de LiFePO4. 

Zo is de laatstgenoemde de duurste van de twee, maar is hij tegelijk chemisch stabieler en daarnaast onbrandbaar. Verder zijn de LiFePO4 accu’s tegen hogere temperaturen bestand en gaan langer mee. 

Waar de Li-on al een hele goede accu is, is de LiFePO4 accu voor campers toch superieur, maar daarbij moet je wel rekening houden met een hoger prijskaartje.

lifepo4 accu camper

Super B is een Nederlands merk met LiFePO4 accu's, bekijk ze hier

Super B accu (video)

Als je leest over een Super B accu voor in je camper dan gaat het om een LiFePO4 accu van het merk Super B (of super-B of SuperB). Dit is een Nederlands merk en een dochteronderneming van Koolen Industries. 

Grappige naam voor een bedrijf dat staat voor schone energie oplossingen, maar dat terzijde.

Hieronder een Nederlandse video over de Super B accu’s voor campers.  

Een tweede huishoudaccu in je camper? Tips! 

Stel nou dat je overweegt een extra accu in je camper te plaatsen. Dus een tweede huishoudaccu in je camper om zo langer vrij te kunnen staan zonder laadpaal. 

Je zou kunnen zeggen, ga dan voor een lithium accu, maar die zijn natuurlijk nogal aan de prijs en dat kan of wil niet iedereen zich veroorloven. Daarnaast kan het zijn dat er prima ruimte is in de camper voor een tweede accu en er ook laadvermogen is om een tweede accu mee te kunnen nemen. 

Tot slot kan er de overweging zijn om een tweede batterij in je camper te installeren als backup voor de startaccu. Mocht deze een keer uitvallen of leeg zijn, dan kan je in ieder geval zonder hulp de motor nog starten.  

Maar kan je zo’n tweede accu gewoon 1 op 1 verbinden met de eerste accu en zijn er nog andere zaken waar je om moet denken? 

Een tweede batterij installeren in je camper

In onderstaande video kan je zien hoe een tweede huishoudaccu wordt geïnstalleerd. Daarin wordt bijvoorbeeld ook benoemd dat je hem parallel met elkaar moet schakelen en niet in serie. Als je het wel in serie doet, dan krijg je namelijk 24 volt, terwijl alles in je camper is afgestemd op 12 volt. 

Het kan slim zijn om voor exact dezelfde accu als de eerste accu te kiezen zodat je zeker weet dat je er geen problemen mee krijgt. Denk er ook om dat de kabels waarmee je beide accu’s aan elkaar verbindt dik genoeg zijn.

Verder kan je gewoon plus aan plus koppelen en min aan min. Op die manier heb je ineens twee keer zo veel accucapaciteit wat erg fijn kan zijn, helemaal in combinatie met zonnepanelen.  

Vragen en opmerkingen

In dit artikel is veel informatie gegeven over de camper accu. Hiermee kun je nu beter bepalen of je eerder een camper accu van 100ah of toch beter voor een 200ah variant kan gaan. 

Daarnaast kan je een betere afweging maken wat voor soort huishoudaccu voor jouw camper en situatie geschikt is. 

Mocht je toch nog met vragen zitten, stel ze dan gerust hieronder. Samen weten we meer en wellicht kunnen anderen ook leren van jouw ervaringen. Ik hoor graag van je. 

 • Dag Piet Hein, Ik zoek een goede, betaalbare 180 – 200 Ah AGM accu, 70% ontlaadbaar. Afgezien van Victron nog andere? M.vr.gr. Janna

  • Hoi Janna, deze zou je kunnen overwegen

   Dit is wat er bij staat:

   Gasdicht
   Lekvrij
   Bijvullen niet meer nodig
   Langer levensduur
   Bestand tot 80% ontladen
   Kantelbaar en op zijkant monteerbaar
   A-kwaliteit
   Onderhoudsvrij gesloten
   Gevuld
   Geladen en direct gebruiksklaar

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Misschien vind je dit ook interessant:

  Bespaar Tijd, Geld & Frustratie met Gratis Tips Over Campers

  >