Je camper pimpen? Een complete gids voor de binnen en buitenkant

Door Piet Hein

0 reacties

Lees
tijd:
Nog

min.

Wil je je camper pimpen om hem helemaal naar je eigen smaak te maken en om de waarde ervan te verhogen? Dat is zeker mogelijk - tenminste - als je het goed doet. Het is natuurlijk maar net wat je in gedachten hebt; Wil je de camper opknappen zodat je ‘m uiteindelijk ook voor meer kan verkopen of gaat het er vooral om dat je het zelf zo gezellig mogelijk hebt voor niet te veel geld? 

Het antwoord op deze vraag bepaald hoe grondig je het gaat aanpakken. Wel of niet goed schuren voordat je gaat verven bijvoorbeeld. Welke kwaliteit verf je gebruikt en hoe gedetailleerd je te werk gaat. Wat voor stof je gebruikt voor het bekleden van de kussens en de camper gordijnen. 

Wat je intenties ook zijn, in dit uitgebreide artikel ga je ontdekken hoe je het kan aanpakken om je camper op te knappen en te pimpen. Zowel de binnen als de buitenkant. Lees snel verder om te zien wat je kan verwachten en wat je moet doen om zo'n camper renovatie tot een succes te brengen. 

Voordat je begint met pimpen en opknappen

De kriebels om een camper te gaan pimpen ontstaan vaak op Instagram waar je veel plaatjes ziet van mensen die het interieur van hun camper of caravan hebben gepimpt. Of als je op zoek bent naar een betaalbare camper en ontdekt dat die dingen best duur zijn en je waarschijnlijk tevreden moet zijn met een wat ouder model of een opknap camper. 

Vervolgens zie je dat tweedehands campers en de wat oudere modellen niet altijd even up to date zijn en vaak last hebben van:

 • Veel gebruikerssporen
 • Gedateerde kleurstellingen
 • Ongewenste tierelantijntjes (hoe meer eigenaren hoe erger)

Daar kan jij natuurlijk doorheen kijken. Jij kijkt niet alleen naar de negatieve punten, maar je ziet ook wat het met een likje verf, een nieuw stofje en wat uurtjes werk wél kan worden.

Heerlijk, die positiviteit van mensen en nog mooier is de energie waar vervolgens mee gestart wordt. Allerlei inspiratie wordt opgedaan, men maakt zelfs ‘moodboards’ thuis aan de keukentafel, of ook op instagram. Printjes worden uitgezocht, vloerbedekking wordt besteld en verf wordt ingeslagen. 

De grote 'Maar' 

Heel leuk en aardig allemaal, maar is het echt alleen maar rozengeur en maneschijn? Kan je prima een goedkoop tweedehandsje scoren, die vervolgens pimpen om daarna lachend de mooiste avonturen te beleven met je opgeknapte camper?  

Ik zal je maar direct het verlossende antwoord geven: Ja, dat kan. 

Maar. 

Maar de basis moet wel goed zijn. En dat is juist waar het bij veel mensen mis gaat. Die kijken niet veel verder dan het uiterlijk van de camper om vervolgens te concluderen dat ze daar wel wat moois van kunnen maken. Met wat tijd en moeite zien ze zichzelf daar wel in kamperen. 

Toch heb je niets aan een opgeknapte en mooi gepimpte camper waarmee je alsnog tegen allerlei technische problemen aanloopt. Bedenk dat goed voordat je urenlang een camper gaat opknappen en veel tijd en geld in het uiterlijk steekt. Dit kan je natuurlijk al voor het grootste deel voorkomen als je een oudere camper gaat kopen. Want juist in die categorie is de kans op een miskoop groot.

Doe de check

Maar ook als je de camper eenmaal hebt kan het zomaar zijn dat de camper helemaal niet bevalt, om wat voor reden dan ook. Probeer hem dus eerst uit voordat je start met opknappen. Je weet dan zeker dat je alles niet voor niets doet. 

Heb je die check gedaan? Dan kan je aan de slag. Hieronder worden de verschillende projecten besproken die je kan gaan aanpakken. Eerst voor het pimpen van het interieur van de camper en vervolgens wordt ook het pimpen van de buitenkant van de camper besproken. 

Camper Kopen? Bespaar Duizenden Euro's

Voorkom een miskoop bij het kopen van een camper. Leer hoe je met je dierbare spaargeld de juiste camper koopt - zonder technische kennis - en bespaar duizenden euro's.

Bekijk de video voor meer info:

video camper kopen zonder spijt

1. Camper interieur pimpen

Bij het pimpen van het camperinterieur zijn er verschillende zaken die je kan aanpakken. Je kan het natuurlijk zo grondig doen als je zelf wilt en de complete camper renoveren, het is maar net hoeveel tijd en geld je beschikbaar hebt. 

Dit is wat je zou kunnen gaan doen als je de binnenkant van de camper gaat opknappen:

 • Interieur van de camper verven
 • Interieur pimpen met decoratiefolie
 • Nieuwe vloer in de camper leggen
 • De camper tafel opknappen
 • Camper gordijnen vervangen
 • Kussen van de camper opnieuw bekleden

Laten we per onderdeel gaan kijken wat je hier allemaal voor moet doen om het zo mooi mogelijk te maken. 

Het camper interieur verven

Wat je veel ziet bij gedateerde campers is dat de nieuwe eigenaren het interieur gaan verven. Vaak is dit namelijk (donker)bruin, de kleur die in die tijd helemaal hip was, maar wat het interieur wel een beetje een sombere uitstraling geeft. Verven is is een klus die aanzienlijk tijd kost aangezien je ook veel voorwerk moet doen, maar waarmee je wel heel precies kan werken en als je het goed doet ook het meest duurzaam is. Vooral als je in je achterhoofd hebt om de waarde van je camper te verhogen, is dit het beste wat je kan doen.  

Verven met een roller

Het voordeel van gedateerde interieurs is dat het in veel gevallen van erg degelijk materiaal was gemaakt. Daardoor laat het zich goed behandelen. Maar kijk altijd even goed wat de materialen zijn waarmee je aan de slag moet. Als het bijvoorbeeld gelakt hout is, dan kan je prima gaan schuren en daarna verven. Als er een fineerlaag overheen zit dan kan je ook overwegen om het te spuiten. 

Dit is het stappenplan voor het verven van je camper interieur met behulp van een roller:

 1. Verwijder alle lampjes, knoppen, handvatten, haakjes en plakstrips
 2. Maak alles schoon wat je wilt gaan verven
 3. Schuur de te verven onderdelen op (bij fineerlaag niet te grof)
 4. Maak alles nogmaals schoon en ontvet het
 5. Plamuur alle oneffenheden en gaatjes dicht die je niet weer gebruikt 
 6. Schuur het geplamuurde licht op
 7. Maak alles nogmaals schoon en ontvet het
 8. Plak af wat je niet geverfd wil hebben
 9. Voor een goede hechting van de laklaag gebruik je eerst grondverf
 10. Vervolgens lak je alles met een roller af
 11. Als het na eenmaal lakken niet dekkend is, lak je alles nog een keer. 

Zoals je ziet is een camper interieur schilderen een intensief werkje. Uiteraard kan je sommige stappen overslaan, maar als je niet goed schuurt heb je kans dat de verf niet goed hecht en gaat afbladderen. Ook grondverf kan dit deels voorkomen plus dat het ervoor kan zorgen dat de laklaag beter dekkend is.  

Interieur pimpen met decoratiefolie

Mocht het interieur gemaakt zijn van spaanplaat met een gladde toplaag van fineer of kunststof, dan kan je ook een andere methode gebruiken om het interieur van een andere kleur te voorzien. Denk bijvoorbeeld aan decoratiefolie. Dit kost misschien wat minder voorbereidingstijd én minder geld in vergelijking met verven, maar het is wel een heel precies werkje. Oneffenheden en luchtbellen zijn je grootste vijand maar met wat geduld en handigheid moet het zeker lukken.  

Dit is het stappenplan voor het aanbrengen van decoratiefolie op je camper interieur:

 1. Verwijder alle lampjes, knoppen, handvatten, haakjes en plakstrips
 2. Maak alles schoon wat je wilt gaan decoreren
 3. Plamuur eventuele oneffenheden en gaatjes dicht die je niet hergebruikt 
 4. Schuur het geplamuurde licht op
 5. Maak alles nogmaals schoon en ontvet het
 6. Meet de vlakken op waarop je de folie wilt aanbrengen en noteer de maten
 7. Teken de maten op de achterkant van de folie
 8. Knip de folie uit op de afgetekende maten
 9. Verwijder de plakrand van de folie en leg deze luchtig maar strak op het oppervlak
 10. Strijk met een rakel over de folie van het midden uit naar de zijkanten
 11. Doe dit over het hele oppervlak, sla niets over
 12. Probeer geen luchtbellen over te houden

Mocht je onverhoopt toch een luchtbel in de folie krijgen dan moet je proberen deze zo klein mogelijk te maken. Vervolgens prik je hem met een naald lek waarna je het bobbeltje aandrukt. Dit is echter een redmiddel waarvan het eindresultaat niet altijd even mooi is, het beste is natuurlijk als je dit kan voorkomen. 

Goede Decoratiefolie

Decoratiefolie van d-c-fix is betaalbaar en in heel veel verschillende kleuren, patronen en decors verkrijgbaar. Het handige van deze zelfklevende folie is dat als je fout hebt geplakt je het weer los kan trekken om het recht te plakken. De volledige plakkracht is pas na een paar uur bereikt.  

camper opknappen

Nieuwe vloer in de camper leggen

De vloer van een camper wordt relatief veel op gelopen en krijgt daardoor extra veel te verduren. Het is maar een klein oppervlak waardoor je vaak op dezelfde plek staat en beweegt. Ook wordt er veel van buiten naar binnen en andersom gelopen. 

Daarnaast heeft het soort vloer ook een behoorlijke invloed op de sfeer in de camper. Zo kan zeil bijvoorbeeld wel heel praktisch zijn, maar kan het ook snel wat koud en kil aandoen. Tapijt daarentegen heeft al snel een warme uitstraling maar is weer lastiger schoon te houden. Ook kan tapijt bijdragen aan minder geluid tijdens het rijden omdat het ook een dempende functie heeft.

Welke soort camper vloer je voorkeur ook heeft, je kan er alle kanten mee op om de juiste sfeer te creëren in combinatie met wat jij het meest praktisch vindt. Zo heb je pvc vloeren voor campers met allerlei motiefjes en kleuren. Ook tapijt heb je in zowel hoog- als laagpolige uitvoeringen en ook in allerlei kleuren. 

Stappenplan camper vloer maken

Dit is het stappenplan voor het aanbrengen van een nieuwe vloer in je camper:

 1. Koop een vloerbedekking die je het meeste aanspreekt
 2. Haal de oude vloerbedekking eruit om die als mal te gebruiken
 3. Verwijder eventuele resten en maak de ondervloer goed schoon
 4. Leg de nieuwe vloerbedekking over de oude en teken de oude op de nieuwe af
 5. Knip de nieuwe vloerbedekking op de afgemeten maat uit
 6. Leg de nieuwe vloer in de camper
 7. Als hij gaat glijden gebruik dan dubbelzijdig tape om de vloerbedekking vast te leggen

Veel camperaars maken gebruik van tapijttegels. Het voordeel hiervan is dat als er eentje zo vies is geworden dat je hem niet meer schoon krijgt, je niet de hele vloerbedekking hoeft te vervangen, maar slechts één tegel. Daarnaast is het warm en comfortabel aan de (blote) voeten.

Bekijk ervaringen met tapijttegels voor de beste prijs op bol.com >>

De tafel in de camper opknappen

Een tafel in een camper wordt veel gebruikt en voor allerlei doeleinden. En omdat het slechts een klein oppervlak is, kan zo’n tafelblad hard slijten. Maar ook als je het tafelblad gewoon niet mooi vindt kan je ervoor kiezen om deze een opknapbeurt te geven of zelfs helemaal te vervangen. 

Als je makkelijk wilt dan zou je het tafelblad opnieuw kunnen bekleden met decoratiefolie welke ook is benoemd in dit artikel bij de paragraaf over het pimpen van je interieur met decoratiefolie.  

Stappenplan decoratiefolie op camper tafel

Dit zou je in de volgende stappen kunnen uitvoeren:

 1. Koop de decoratiefolie die je wilt gebruiken 
 2. Maak het tafelblad goed schoon en ontvet hem
 3. Plamuur eventuele oneffenheden dicht
 4. Schuur het geplamuurde licht op zodat het mooi vlak wordt
 5. Maak alles nogmaals schoon en ontvet het
 6. Peuter de plakrand van de folie los over de gehele breedte
 7. Plak de folie aan de zijkant van de tafel vast 
 8. Verwijder steeds een beetje meer plakrand van de folie
 9. Ondertussen strijk je met een rakel de folie mooi glad zonder luchtbellen
 10. Als het hele tafelblad beplakt is snij je met een afbreekmes langs de randen
 11. Strijk de randen nog even ferm na voor een goede hechting

Met een relatief groot oppervlak als een tafelblad waar ook nog vaak licht op valt zie je oneffenheden goed. Ga dus secuur te werk en probeer luchtbellen ten alle tijde te voorkomen.

Goede Decoratiefolie

Decoratiefolie van d-c-fix is betaalbaar en in heel veel verschillende kleuren, patronen en decors verkrijgbaar. Het handige van deze zelfklevende folie is dat als je fout hebt geplakt je het weer los kan trekken om het recht te plakken. De volledige plakkracht wordt pas na een paar uur bereikt.  

camper opknappen

Zelf een camper tafel(blad) maken 

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om het tafelblad in de camper te vervangen. Je kunt dan kijken of er kant en klare tafelbladen te koop zijn in de juiste afmetingen. Je kunt natuurlijk ook zelf een tafelblad maken die je dan op de oude tafelpoot terug plaatst. 

Een camper tafel maken is echter niet altijd even makkelijk. Je wilt het liefst zo licht mogelijk materiaal gebruiken voor het tafelblad, maar aan de andere kant moet het wel stevig worden. Vaak wordt hiervoor vurenhout of trespa gebruikt. Vurenhout is zwaarder (28 mm dik weegt 12,5 kg per m2) maar daar kan je wel direct de tafelpoot aan monteren. Trespa is lichter (6 mm dik weegt 8,5 kg per m2) maar daar moet een extra plaat onder gemaakt worden om het blad stevig aan de tafelpoot te kunnen bevestigen. 

Betaalbaar tafelblad

Als je het goedkoop wilt aanpakken dan zou je op Marktplaats kunnen kijken naar een tweedehands kantoor tafel of bureau waarvan je de poten verwijderd en het tafelblad op maat zaagt. Trespa kan nog wel eens wat afbrokkelen bij het zagen, let dus goed op dat je een nette zaagsnede maakt. Gelukkig kan je die naderhand altijd nog mooi glad vijlen met de juiste vijl. Op die manier is een camper tafel maken betaalbaar en leuk. 

Camper gordijnen vervangen

Camper gordijnen vervangen is een klusje waarbij je veel eer van je werk hebt. Ze hangen telkens in het zicht, zowel vanuit de binnen- als buitenkant van de camper en het brengt echt meer sfeer in de camper. Het kan juist voor de ‘finishing touch’ zorgen als je bijvoorbeeld van strak houdt, maar het wel gezellig wilt maken. 

Vouwgordijnen en plisségordijnen

Er zijn verschillende soorten gordijnen die je in een camper kan maken. Wat je veel in meer recente campers ziet zijn vouwgordijnen of plisségordijnen. Dit zijn gordijnen die zichzelf opvouwen doordat je ze naar de zijkant duwt over een geleider, waar ze in een soort huls verdwijnen. Dit soort gordijnen zijn erg moeilijk om zelf te maken en koop je vaak kant en klaar op maat voor jouw specifieke camper. Mocht je deze los willen (na)bestellen dan moet je op behoorlijke prijzen rekenen.   

Standaard gordijnen met rails

Andere raambekleding voor je camper zijn de standaard gordijnen die je over een rails open en dicht kan schuiven. Hiervoor zijn flexibele gordijnrails verkrijgbaar die van kunststof zijn gemaakt. Deze schuiven vaak niet zo soepel als je gordijnen thuis - daardoor bewegen de gordijnen ook minder tijdens het rijden - en behoeven net even wat meer beleid bij het open en dicht schuiven.  

Bij het vervangen van de gordijnen kan je meestal gebruik maken van de aanwezige gordijnrails en soms kan je ook de haakjes van de huidige gordijnen hergebruiken. Mocht dat niet het geval zijn dan kosten nieuwe haakjes geen rib uit je lijf.

Meest eenvoudige gordijnen

Overigens kan het nog eenvoudiger wat betreft de raambekleding van je camper; Je hebt dan gordijnen met een tunnel bovenaan genaaid waar een buis doorheen gestoken is die als roede fungeert. De buis zit dan met twee haakjes vast boven het camperraam. 

En mocht je nou nóg eenvoudiger willen - bijvoorbeeld voor gordijnen in een camper bus - dan kan je de gordijnen ook met klittenband bevestigen of met magneten. Je hebt dan helemaal geen gordijnroede of gordijnrails nodig. 

Stappenplan camper gordijnen maken

Onderstaand stappenplan kan je gebruiken om geplooide gordijnen met haakjes voor een gordijnrails te maken - met een naaimachine. De gordijnen worden gemaakt door een stof dubbel te vouwen zodat je aan beide zijden een mooie kant hebt. Verder worden de plooien er in gemaakt met behulp van een plooiband (ook wel gordijnband genoemd) waar een koord in zit die je kan aantrekken. Aan deze plooiband kan je ook direct de gordijnhaken bevestigen. 

Dit zijn de stappen:

 1. Meet de lengte van de rails op en hoe hoog het gordijn moet worden
 2. Koop een stof van 1,5x de lengte (plooien kosten extra stof) en 2x de hoogte + 8 cm
 3. Koop een plooiband/gordijnband met koord (3 cm breed) voor bevestiging haken
 4. Stoffen met een streepje of een ruitje helpen je recht te naaien
 5. Vouw het gehele gordijn dubbel zodat je aan beide zijden een mooie kant krijgt 
 6. Zoom beide zijkanten van het gordijn 1 cm om 
 7. Vouw hiervoor eerst 1 cm om en naai vast, vouw dan weer 1 cm om en naai vast
 8. Zoom de onderkant van de gordijnen 2 cm om (doe meer als je de onderkant wilt verzwaren)
 9. Vouw hiervoor eerst 1 cm om en naai vast, vouw dan 2 cm om en naai vast
 10. Zoom de bovenkant 4 cm om 
 11. Vouw hiervoor eerst 1 cm om en naai vast, vouw dan 4 cm om en naai vast
 12. Naai de plooiband op de bovenste zoom - 0,5 tot 1 cm van de bovenkant af
 13. Trek aan het koord van de plooiband/gordijnband zodat plooien ontstaan
 14. Bevestig de gordijnhaken in de plooiband/gordijnband
 15. Hang het gordijn op 

Het is even een werkje, maar als je eenmaal klaar bent kan je supertrots zijn dat je zelf gordijnen in je camper gemaakt hebt. 

Camper Kopen? Bespaar Duizenden Euro's

Voorkom een miskoop bij het kopen van een camper. Leer hoe je met je dierbare spaargeld de juiste camper koopt - zonder technische kennis - en bespaar duizenden euro's.

Bekijk de video voor meer info:

video camper kopen zonder spijt

Kussens van de camper opnieuw bekleden

Het opnieuw bekleden van de kussens van een camper is net zo’n leuk werkje als het vervangen van de gordijnen. Door alleen al deze bekleding te vervangen kan je het interieur van de camper een hele andere uitstraling geven. Vooral als het een wat oudere camper betreft kan het voor een mooie upgrade zorgen. In veel gevallen is namelijk het binnenwerk van de kussens nog in prima staat, maar laat de bekleding ervan te wensen over vanwege slijtage, vlekken en beschadigingen. 

Camper kussens op maat maken

Let op, het opnieuw bekleden van de kussens is wel even wat anders dan camper kussens compleet vervangen. Bijvoorbeeld omdat je ze niet lekker vindt zitten of slapen vanwege de dikte of stugheid. 

Mocht je de camper kussens willen vervangen, bedenk dan of de huidige bekleding nog goed is en of je die nog mooi vindt. Je hoeft dan namelijk alleen maar ander binnenwerk te kopen, wat vaak gemaakt wordt van schuimrubber. Dit heb je in verschillende soorten waarbij de prijs oploopt naarmate je voor een betere kwaliteit kiest. Overigens kan je dit prima in elke gewenste dikte krijgen en op elke gewenste maat (laten) snijden. 

Welke stof kiezen?

Voor de stof van de bekleding is het slim om te kiezen voor kwalitatieve meubelstof. Dit is vaak goed schoon te maken en gaat lekker lang mee, want het kan tegen een stootje. Uiteraard zijn er stoffen te krijgen in allerlei kleuren en met allerlei printjes. Het kan echter slim zijn om te kiezen voor een meer neutrale kleur als je de camper ook nog weer makkelijk wilt kunnen verkopen. Mensen knappen er toch vaak op af als de eerste indruk niet goed is en de stof van het interieur kan hier een grote rol in spelen. 

Er zijn verschillende manieren om de bekleding voor de kussens te maken. Het mooiste en strakste resultaat krijg je als je met de naaimachine aan de gang gaat. Je kan dit op verschillende manieren aanpakken:

 • Een hoes maken op basis van de maten van het schuimrubber
 • De oude hoes op de naden uit elkaar knippen en dit als mal gebruiken
 • Patroonpapier op de oude kussens leggen, op basis daarvan uitknippen en nieuwe maken

Je kan het jezelf zo makkelijk of moeilijk maken als je wilt. Je kan bijvoorbeeld gebruik maken van een rits en deze in de hoes naaien. Maar je kan ook een elastiek in de opening maken waar het schuimrubber doorheen moet. 

Gedetailleerd stappenplan kussens opnieuw bekleden

Voor een gedetailleerd stappenplan kan je op deze pagina kijken, zoek dan even naar de link met de pdf voor het maken van kussens voor een caravan, wat je prima kan toepassen voor camper kussens maken.

2. Buitenkant van de camper pimpen

Naast het pimpen van de binnenkant van de camper kan je natuurlijk ook de buitenkant flink pimpen. Ik heb het nu niet direct over spoilers, verlagingsveren en veel te grote velgen met platte bandjes. Wat je hieronder wel kan vinden is informatie over het opleuken van je camper met relatieve kleine ingrepen. Door de jaren heen kan een camper steeds wat meer ouderdomsverschijnselen krijgen. Die kan je accepteren, maar je kan er ook prima wat aan doen. Denk bijvoorbeeld aan het verven van de buitenkant van de camper, het opknappen van de velgen en de plastic delen zoals bumpers en spiegels. 

Uiteraard kan je hier nog veel verder in gaan zoals het aanbrengen van allerlei leuke (contour)verlichting, verstralers, bullbars en stickers, maar dat is helemaal aan jou.  

Camper velgen opknappen

De wielen van een camper vallen vaak direct in het oog. Zo kunnen blinkende aluminium velgen een oudere camper direct een mooiere en sportieve uitstraling geven. Het grote nadeel is dat het een behoorlijke investering is, want naast de velgen moet je ook nieuwe banden hebben. Ook tweedehands kan je dat al snel honderden euro’s kosten. 

Je kan er daarom ook voor kiezen om de huidige velgen van je camper op te knappen. Dit kan zelfs door de wielen er gewoon onder te laten, hoewel het wel makkelijker wordt als je ze kan demonteren.  

Wieldoppen van juiste soort en maat

De eerste optie is de makkelijkste, dat kost je alleen een paar tientjes en wat tijd. Je kan namelijk leuke wieldoppen kopen en die er op drukken. Ze zijn er in allerlei soorten en maten, en ze hoeven echt niet heel opzichtig te zijn. Vaak staat het een stuk netter dan de stalen velgen, en ze zijn ook nog eens makkelijker schoon te houden. 

Waar je even rekening mee moet houden is dat sommige velgen van campers (zoals bepaalde Ducato modellen) een bepaalde bolling hebben waar niet iedere wieldop op past. De wielbouten steken dan wat verder uit dan bij andere modellen. Je moet dan bolle wieldoppen hebben, die overigens ook in ruime mate verkrijgbaar zijn. 

Zorg wel dat je de juiste maat wieldoppen in huis haalt. Die maat kan je op de banden vinden, dit wordt aangegeven met de letter ‘R’ van radiaal. ‘R15’ bijvoorbeeld betekent dat je te maken hebt met een velg van 15 inch. 

Direct ervaringen met alle soorten en maten wieldoppen op bol.com bekijken >>

Stalen camper velgen spuiten

Wat je ook kan doen is je stalen camper velgen opknappen door ze over te spuiten. Omdat het maar een klein oppervlak is met veel rondingen, komt het niet heel precies. Je zult dus niet heel snel zien dat het door een amateur is gedaan 😉

Dit gaat het makkelijkste als je de velgen onder de camper weg kan halen, en nog makkelijker is als je ze allemaal tegelijk eronder vandaan hebt. Je kan dan iedere stap direct voor iedere velg uitvoeren, waardoor je sneller klaar zult zijn. Het allermooiste resultaat krijg je als de banden ook nog van de velg zijn, maar dat is voor veel mensen vaak te veel moeite.

Als je de velgen onder de camper laat zitten, zul je aldoor op je knieën moeten werken en niet overal even goed bij kunnen wat het eindresultaat natuurlijk zal beïnvloeden. Maar het kán wel. 

Stappenplan voor het spuiten

Dit zijn de stappen voor het spuiten van stalen camper velgen:

 1. Verwijder eventueel de velgen van de camper
 2. Maak de velgen goed schoon en gebruik een sterke ontvetter
 3. Verwijder eventuele roest met een staalborstel
 4. Schuur de velgen licht op, originele lak niet helemaal verwijderen, roest wel  
 5. Verwijder alle stof en ontvet de velgen opnieuw
 6. Spuit de velgen met de gewenste kleur velgenlak

Waar je rekening mee moet houden is dat hoe meer roest er op een velg zit, hoe sneller deze ook weer zichtbaar zal zijn na het spuiten van de velgen - juist ook als je lak van mindere kwaliteit gebruikt. Mocht je het echt goed willen doen dan zou je de roest helemaal moeten laten verwijderen door de velgen te laten stralen. Echter is dat zo kostbaar dat je bijna net zo goed een nieuw setje stalen velgen kan kopen.  

Goede Velgenlak

Veel gebruikers geven hoog op van de spuitlakken van Dupli-Color voor het spuiten van stalen velgen. Het merk geeft aan geschikt te zijn voor professionals en de lakken zijn kras- en stootvast en corrosie werend.  De spuitbussen zijn in vele kleuren verkrijgbaar.

buitenkant camper opknappen

Buitenkant camper verven

De buitenkant van een camper verven is geen kleinigheid. Ten eerste heb je natuurlijk het grote oppervlak, er gaat veel verf in zitten wat niet alleen geld kost, maar waar ook veel tijd in gaat zitten.

Naast dat het behoorlijk arbeidsintensief is moet je er goed over nadenken of dit is wat je wilt. Een geverfde camper is vaak moeilijker te verkopen, hoeveel tijd en geld je er ook in hebt gestoken. En als je eenmaal begint met de voorbereidingen zoals het verwijderen van stickers en schuren, kan je vrijwel niet meer terug.

Tot slot moet de camper de moeite wel waard zijn, weet dus zeker of dit de camper is waar je graag mee op pad gaat. De technische staat gaat wat dat betreft vóór het uiterlijk. 

Stappenplan buitenkant camper verven

Weet je zeker dat je de camper wilt schilderen? Dan kan je hieronder zien wat het stappenplan hiervoor is en een inschatting maken wat betreft de tijdsinvestering. 

 1. Maak de camper goed schoon, verwijder alle stickers die je niet wilt behouden
 2. Ontvet de camper ook helemaal, je wilt geen vuil in de camper schuren
 3. Schuur de gehele camper licht op, hoeft niet tot de originele grondverf
 4. Maak de camper stofvrij, ontvet hem ook weer
 5. Plak alles af met plastic en schilderstape wat je niet geverfd wil hebben
 6. Voor goede hechting en dekking bij aflakken, gebruik een primer 
 7. Schuur de hele camper weer licht op
 8. Maak de camper stofvrij en ontvet hem
 9. Breng de lak aan met een roller, niet te hard drukken

Welke lak voor buitenkant camper kiezen?

Kies voor de lak een buitenlak. Tegenwoordig is dit in zowel hoogglans als zijdeglans verkrijgbaar. Vraag dan ook direct naar de juiste roller voor die specifieke lak. Een goede roller zorgt voor minder strepen, luchtbellen en een betere verdeling van de verf. In het ene geval zou dit een schuimroller kunnen zijn, in het andere geval een vachtroller.

Je kan de buitenkant van de camper het beste verven als je ergens binnen aan de slag kan. Dit in verband met wind, vuiligheid, grotere temperatuurverschillen door direct zonlicht etc. Ga je toch buiten aan de slag, probeer dan een moment te kiezen voor het schilderen als het buiten niet waait, de zon niet schijnt maar het toch een temperatuur is van zo’n 15-20 graden.   

Plastic (bumper)delen opknappen

De buitenkant van je camper krijgt een flinke opknapbeurt als je de vaal geworden zwarte plastic onderdelen weer mooi donker zwart maakt. Denk aan bumpers, stootstrippen en spiegelkappen. Deze worden door invloed van weer en wind, en ook uv straling van de zon, aangetast. Gelukkig kan je dit vrij eenvoudig doen met een smeersel wat je er op poetst. Dit geeft niet alleen een mooiere kleur, het is in het vervolg ook weer beter bestand tegen alle invloeden van buitenaf. De laag is namelijk waterafstotend en UV-bestendig. 

Overigens kan je dit spul ook gebruiken voor andere kleuren plastic aan het exterieur van je camper. Je kan er zelfs je banden mee laten glimmen (hoewel dat wel wat ver gaat…)

Stappenplan plastic onderdelen oppoetsen

Dit is hoe je een bumperzwart product kunt aanbrengen:

 1. Maak de bumpers en eventuele andere plastic delen goed schoon en vetvrij
 2. Laat het plastic goed drogen voordat je de poets aanbrengt
 3. Schud de flacon met poets goed voordat je het gebruikt
 4. Breng het poetsmiddel gelijkmatig aan met een niet-pluizende doek, spons of kwast
 5. Begin in een hoekje wat niet in het zicht is om het uit te proberen
 6. Meestal heeft het 15-30 minuten droogtijd nodig om het eindresultaat te kunnen zien
 7. Soms moet je meerdere lagen aanbrengen voor het gewenste resultaat

Goede Plastic Poets

Het merk wat telkens terugkomt als het gaat over het poetsen van bumpers is Turtle Wax - Black in a flash. Het brengt verschoten kunststof terug naar de oorspronkelijke kleur (niet alleen zwart) en is makkelijk aan te brengen. 

camper renoveren

Zorg dat het poetsmiddel alleen op de plastic delen terecht komt en niet op de lak. Het is erg vettig spul en er weer lastig af te krijgen. Een niet-pluizende doek kan bijvoorbeeld een oude theedoek zijn. Pluisjes kunnen makkelijk in de wax achterblijven en dat kan een goed eindresultaat negatief beïnvloeden. 

Vragen? Stel ze hier!

Je hebt nu veel informatie gekregen over het opknappen en pimpen van je camper. Mocht je toch nog met vragen zitten, stel ze dan gerust hieronder. Ook als je al ervaring hebt met bovenstaande klussen, deel ze dan hieronder, iedereen vindt het leuk om je ervaringen te lezen.  

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Misschien vind je dit ook interessant:

Bespaar Tijd, Geld & Frustratie met Gratis Tips Over Campers

>