Welk camper matras moet je kiezen? Alles wat je moet weten

Door Piet Hein

0 reacties

Lees
tijd:
Nog

min.

Ben je een camper aan het bouwen en wil je graag een goed matras erin hebben? Of heb je een camper gekocht en wil je het huidige matras vervangen? Of wellicht heb je je eigen camper al zo lang dat je wel eens een nieuw matras kan gebruiken…

In alle gevallen zit je hier goed. In dit artikel wordt besproken waar je om moet denken als je een matras voor je camper aanschaft. Of dit nou een camper matras op maat is, een matras voor een buscamper, een matras voor een queensbed in je camper of een topdekmatras voor een camper, alles komt langs. 

Aangezien je een camper hebt om te kunnen genieten mag een goed matras niet ontbreken. Sterker nog, een goede nachtrust kan je vakantie maken of breken. Vooral als je al een wat slechtere slaper bent of lichamelijke klachten hebt. 

Laten we er dus maar snel in duiken 😉

Het standaard matras in een camper

Als je een nieuwe camper koopt, dan is het matras wat daarin ligt meestal niet van de allerbeste kwaliteit. Deze wordt vaak gemaakt van polyether wat niet bijzonder veel comfort geeft en ook gaan ze niet erg lang mee. Er kan al snel kuilvorming in ontstaan.  

De reden dat hiervoor wordt gekozen is dat het relatief goedkoop is terwijl het wel luxe kan ogen.  

Daarbij moet je er nog rekening mee houden dat de lattenbodems in een camper erop zijn gemaakt om gewichtsbesparend te zijn. Hierdoor kan het zijn dat ze minder stevig zijn gemaakt en daardoor minder ondersteuning bieden. Of er worden domweg minder latten gebruikt om op die manier gewicht te besparen. Op zich hoeft dit geen probleem te zijn, maar het geeft wel aan dat het des te belangrijker is dat je een goed ondersteunend matras nodig hebt.  

camper matrassen

De standaard camper matrassen zijn niet de meest comfortabele

Hoe worden ze gebruikt en hoe lang al?

Daarnaast heb je natuurlijk nog de kussens op banken die omgebouwd kunnen worden naar een bed zoals bij een treinzit. Voor het zitten en tijdelijk op liggen geven die voldoende comfort, maar voor een goede nachtrust is de kwaliteit hiervan echt ondermaats.  

Het wordt er al helemaal niet beter op als een camper al (tientallen) jaren oud is en nog steeds de originele matras(sen) heeft. Aangezien de meeste originele camper matrassen snel slijten, wordt aangeraden om na een jaar of 5 het standaard matras te vernieuwen.  

Dit zijn factoren die bepalen hoe lang een matras meegaat:

 • De matrassoort
 • De kwaliteit van het matras
 • Het gewicht van de slaper(s)
 • Hoe goed het matras vocht kan afvoeren
 • Hoe goed het matras onderhouden is (daarover verderop meer)

Misschien klinkt dit allemaal negatief en heb je het idee dat het allemaal wel wat mee zal vallen. Uiteraard ben je altijd zelf degene die uiteindelijk beslist. Vergeet echter niet dat ook een versleten matras kan bijdragen bij het afdingen als je een camper koopt

Moet je hier echt in investeren? 

Wellicht is dat al te laat in jouw geval en heb je hier niet echt aandacht aan besteed toen je de camper kocht. Laat ik het dan zo zeggen, heb je een camper van duizenden, zo niet tienduizenden euro’s gekocht om daar vervolgens niet al te best in te slapen? Dat je er bijna tegenop kan zien om je bed in te duiken na een mooie dag? 

Ik kan begrijpen dat je niet onnodig geld wilt uitgeven, maar je moet daarin wel de juiste prioriteiten stellen. Laten we daarom nu eerst even kijken naar hoe je een versleten matras kan herkennen. 

Is Je Matras Wel Het Probleem?

Als je slecht slaapt, kan dat ook aan andere zaken liggen als het matras. Soms is het niet zo eenvoudig als het matras vervangen om van deze slaapproblemen af te komen. Zelf heb ik veel gehad aan de methode Perfect Slapen in 7 Stappen. 

Wellicht is het ook iets voor jou.

Hoe je een versleten camper matras herkend

Soms weet je hoe oud het matras in je camper is. Een ‘normaal’ matras waar je vrijwel dagelijks op slaapt, dag in dag uit, gaat zo’n 10 jaar mee. Uiteraard worden matrassen in een camper niet alle dagen van het jaar beslapen, uitzonderingen daargelaten. Als je er 10 weken per jaar op slaapt is het voor de meeste camperaars al veel. 

Daar staat de lagere kwaliteit van een camper matras tegenover. 

Voor mensen die hun camper verhuren gaat de slijtage harder, juist ook omdat er telkens verschillende personen op slapen. Maar voor hen kan de drempel om een nieuw matras te kopen lager zijn vanwege de huuropbrengst. 

Zelf bepalen of je matras versleten is

Eerder kon je al lezen dat een camper matras zo’n 5 jaar meegaat. Uiteraard is dit een gemiddelde en een inschatting, het is beter om zelf te kunnen bepalen of het matras in je camper aan vervanging toe is. Vergeet echter niet dat bij de meeste symptomen voor een nieuw matras je eigenlijk te laat bent - dan is het leed vaak al geleden. Wat dat betreft zou je die 5 tot 10 jaar ook preventief aan kunnen houden. 

Het eerste waar je naar kan kijken is de kwaliteit van je nachtrust. Sta je na een nacht slapen in je camper fris op? Of heb je het idee dat je na iedere nacht steeds een beetje minder uitgerust bent? Voel je van die kleine pijntjes in je rug of nek? 

Slijtage niet altijd zichtbaar

Een matras moet goede ondersteuning bieden. Delen van het lichaam welke verder in het matras wegzakken - zoals schouders en heupen als je op je zij ligt - moeten goed opgevangen worden. Dit wordt ook wel drukverdeling genoemd en als deze niet meer optimaal is krijg je last van pijntjes. Het is overigens niet altijd duidelijk te zien dat dit niet meer optimaal is. 

Hier hoort overigens ook bij dat je onrustig slaapt aangezien je geen goede slaaphouding meer kan vinden en daardoor maar blijft draaien. Geen enkele houding ligt echt lekker waardoor je de volgende ochtend niet optimaal uitgerust wakker wordt, terwijl je wel lang genoeg op bed hebt gelegen. 

Soms ook duidelijk zichtbaar

Het kan daarbij ook heel duidelijk te zien zijn als je een nieuw matras nodig hebt. Dat is als er een kuil in het matras waarneembaar is. Het binnenwerk is dan niet meer flexibel genoeg om weer terug te veren in zijn oorspronkelijke vorm. Als dit het geval is dan ben je ZEKER aan een nieuw matras toe.  

Tot slot kan je kijken naar vlekken in het matras. In oudere matrassen zie je vaak vochtkringen die op verschillende manieren kunnen ontstaan. Juist in een camper kan het soms vochtig zijn, maar het kan ook door mensen zelf komen. Je zweet nou eenmaal veel in je slaap en niet ieder matras is even goed in vochtregulatie. 

Waar viezigheid met het blote oog te zien is, kan het goed zijn dat er onder de oppervlakte schimmels, bacteriën en huisstofmijt in het matras ontstaan. Dit kan weer tot gevolg hebben dat je last krijgt van allergische reacties zoals jeuk, benauwdheid of eczeem. 

Uiteraard kan dit je slaap ernstig verstoren. 

matras voor buscamper

Check het matras altijd op zichtbare en minder zichtbare slijtage

Hygiëne en een camper matras...

Hierboven werd al even aangestipt dat een camper meer gevoelig is voor vochtigheid dan een normaal huis. Dit komt onder andere doordat een camper niet zo goed geïsoleerd is. Ook wordt er een groot gedeelte van de tijd niet geleefd in de camper. Daardoor zijn er dan perioden dat er minder warmte in de camper aanwezig is en er minder goed wordt geventileerd.

Daarnaast heb je natuurlijk nog de periodes waarin de camper wel intensief wordt gebruikt. Wat betreft vocht heb je het dan over transpiratie. Een mens verliest in een nacht gemiddeld zo’n kwart tot een halve liter vocht waarvan zo’n 60% zweet is wat in het matras terecht komt. Dit moet het matras uiteraard ook weer kunnen verlaten.

Tot slot moet je niet vergeten dat veel campers het bed boven de interne garage hebben liggen. Het matras staat in direct contact met de lucht van die ruimte. In die ruimte kunnen soms ook vochtige materialen liggen zoals een grondzeil of een waterslang. 

Het matras in je camper onderhouden

Het is daarom van groot belang dat de matrassen in een camper goed onderhouden worden. Dit kan niet alleen de hygiëne van het matras bevorderen, maar ook de levensduur. 

Dit is wat je kan doen:

 • Vouw het dekbed open na het opstaan
 • Laat deze gedurende de dag voor een lange periode openliggen
 • Zorg voor een goede ventilatie in de camper voor het drogen van het matras
 • Laat eventueel ook de deur van de garage onder het bed een tijdje openstaan
 • Een molton of onderdeken tussen hoeslaken en matras is schoner en hygiënischer
 • Was zo’n onderdeken minimaal één maal per maand
 • Maak ook de garage onder het bed minimaal één maal per maand goed schoon
 • Bij een rechthoekig matras kan je hem zo nu en dan keren (frans bed niet)
 • Heb je een afritsbare tijk (hoes) om je matras? Was hem jaarlijks
 • Beddengoed wassen op 60+ graden - dan wordt huisstofmijt gedood 

Omdat je in een camper meestal ook overdag zicht hebt op de ‘slaapkamer’ ben je al snel geneigd het dekbed er netjes helemaal overheen te leggen. Toch is een goede ventilatie erg belangrijk voor het drogen van het matras en kun je hem beter dubbelgevouwen open laten liggen.  

Wat een matras voor een camper comfortabel maakt

Als je dan voor een ander matras gaat kijken, waar moet je in dat geval om denken? Hoe zorg je ervoor dat je een comfortabel matras krijgt? Een matras heeft twee belangrijke aspecten waar je rekening mee kan houden; De binnenzijde en de buitenzijde - de matrastijk. 

Belangrijk bij de buitenkant - de matrastijk

Wat je nog wel eens ziet is dat de buitenkant van een camper matras - de tijk - van dezelfde stof is gemaakt als de zitkussens in de camper. Dit ziet er natuurlijk erg mooi uit en is vooral heel erg uniform, maar meestal is dit niet de meeste geschikte stof om op te slapen. 

Een belangrijke eigenschap voor de stof van zitkussens is bijvoorbeeld dat ze eenvoudig schoon te maken zijn en dat het vuil niet makkelijk naar binnen kan dringen. Dit betekent echter ook dat de stof niet heel erg goed kan ademen, wat voor een matras natuurlijk wel weer van groot belang is. 

De stof van een matrastijk moet juist goed kunnen ademen, zodat het vocht wat het heeft opgenomen gedurende de nacht snel kan verdampen. Dit is in een camper extra belangrijk aangezien het daar vochtiger kan zjn dan in bijvoorbeeld een huis. 

Een goede matrastijk in een camper moet - net als de kern - dus geen vocht tegen- of vasthouden. Hij moet het juist opnemen en vervolgens laten verdampen zodat er geen schimmel of vochtplekken kunnen ontstaan en het matras mooi droog blijft. 

Belangrijk bij de kern van een camper matras 

Dan heb je nog de kern van het matras welke van verschillende materialen gemaakt kan worden. Standaard wordt er maar één soort matras in een nieuwe camper geleverd, terwijl ieder mens weer andere voorkeuren heeft voor een matras. De één wil graag een wat zachter matras terwijl de ander van een hard matras houdt. 

Daarbij speelt ook het gewicht van de persoon of personen een grote rol om de juiste hardheid te krijgen. Als je dus aan een nieuw matras toe bent in de camper, is dit een mooie gelegenheid om deze naar jouw voorkeuren af te stemmen. 

Verder speelt ook gewicht van het matras nog een rol in de camper. De standaard matrassen worden gemaakt van polyether, wat lekker licht is, maar niet lang meegaat en al snel minder comfortabel ligt. Vooral als je maar een beperkt laadvermogen hebt in je camper wil je dit niet te snel ‘verspillen’ aan een zwaar matras.

Meest geschikte matras voor in de camper

Daarom kan je in een camper het beste kiezen voor een matras gemaakt van koudschuim. Dit heeft een open celstructuur en is niet heel erg zwaar. Hierdoor is de ventilatie uitstekend en kan het tegelijk veel comfort bieden en lang meegaan. 

In onderstaande video wordt meer uitleg gegeven over de verschillende soorten kernen van een matras en waarom het ene beter werkt dan het andere: 

Wat betreft de hardheid is dit van meerdere factoren afhankelijk. Natuurlijk heb je zo je eigen voorkeur, maar wat iemand van 70 kg als een hard matras kan aanvoelen, is voor een ander van 100 kg een zacht matras. 

Hardheid bepalen

Bij sommige verkopers kan je enkel kiezen tussen hard en zacht, terwijl je bij anderen complete tabellen heb om daar de juiste hardheid uit te lezen. Je kan soms zelfs kiezen tussen 5 verschillende soorten:

 • H1: Soepel, voor mensen tot 80 kg
 • H2: Medium, voor mensen tot 100 kg
 • H3: Stevig, voor mensen tot 120 kg 
 • H4: Extra stevig, voor mensen tot 150 kg
 • H5: Stevig XXL, voor mensen boven de 150 kg

Er wordt dan per gewicht uitgegaan van een gemiddelde stevigheid per matras. Stel, je bent 75 kg en je houdt van een vrij stevig matras, dan zou je voor Medium kunnen kiezen.

Goed Topdekmatras Voor Campers

Onderstaande koudschuim topdekmatras is wellicht niet de goedkoopste welke je online kan vinden, het is echter wel een hele goede. De afmetingen (veel verschillende maten verkrijgbaar) kunnen er soms enkele centimeters naast zitten, maar de gebruikerservaringen zijn qua slaapcomfort zeer positief. Lees ze er maar op na. 

topdekmatras camper

Hoe zit het met topdekmatrassen voor campers?

Er zijn veel camperaars die kiezen voor een topdekmatras in hun camper. Dit worden ook wel oplegmatrassen of toppers genoemd. Er zijn verschillende situaties waarin je zou kunnen kiezen voor zo’n topper: 

 • Je vind je huidige matras niet comfortabel genoeg (maar nog niet versleten)
 • Je wilt af van de spleet tussen twee losse matrassen
 • Je wilt de knopen van de treinzit-kussens niet meer voelen prikken
 • Je hebt geen budget voor een nieuw (op maat gemaakt) matras 

Vooral dat laatste punt is een veelgenoemd argument. Je hebt al een tweepersoons topdekmatras voor je camper voor zo’n 80 euro. Daar komt bij dat een topdekmatras makkelijker in meerdere situaties te gebruiken is en meegenomen kan worden naar een volgende camper. Dat is met een normaal matras vaak niet het geval. 

Relatief makkelijke oplossing

Ook kan je met een goed oplegmatras van een oncomfortabel matras een lekker slapend bed maken. Je kan ze namelijk in verschillende diktes krijgen, variërend van 4 tot wel 10 cm. Hierbij is een centimeter of 6 vaak voldoende voor volwassenen, maar een en ander is afhankelijk van het gewicht van de persoon en het gebruikte materiaal. 

Uiteraard kan een topdekmatras geen wonderen verrichten. Mocht je echt last hebben van rug- en nekklachten, dan geeft het originele matras niet voldoende ondersteuning op de juiste punten van het lichaam. Een topdekmatras kan het onderliggende matras nou eenmaal niet compleet vervangen. 

Juiste binnenwerk kiezen 

Net als bij een gewoon matras kan je bij een topdekmatras voor in de camper het beste kiezen voor koudschuim. Dit heeft een goed ventilerend vermogen en een goede veerkracht waardoor je veel minder snel last krijgt van kuilvorming.  

Er zijn topdekmatrassen in verschillende afmetingen en vormen. Zo kan je één- en tweepersoons topdekmatrassen krijgen, maar ook topdekmatrassen voor een frans bed - dus met een schuine kant - zijn gewoon verkrijgbaar. 

Goed Matras Voor Campers

Als je op zoek bent naar een rechthoekig matras voor je camper of buscamper dan is onderstaande 15 cm dikke koudschuim matras een aanrader. Hij heeft een gemiddelde hardheid en is voor personen tot 105 kg. De tijk is afritsbaar en wasbaar. Tot slot heeft hij een goede prijs-kwaliteitverhouding, is er in veel verschillende afmetingen en heeft'ie erg veel positieve ervaringen. Lees ze er maar op na.

camper matras op maat

Camper matras op maat laten maken

Er zijn veel camperaars die hun camper matras op maat laten maken. Dit is ook niet zo gek, want camperbouwers hebben er een handje van om niet-standaard maten voor hun bedden te gebruiken. Deze worden aangepast naar de indeling van de camper, dus het is maar net hoe het uitkomt met de rest van de camper. 

Daar komt nog bij dat je allerlei soorten bedden in een camper kan hebben, bijvoorbeeld:

 • Een hefbed
 • Een frans bed
 • Een lengtebed
 • Een queensbed
 • Een breedtebed
 • Twee eenpersoonsbedden

Het kan dus zomaar zijn dat je een matras voor je camper op maat moet laten maken aangezien er een schuine hoek of zelfs meerdere in moet komen te zitten. Daar komt nog bij dat je het matras graag op jouw gewenste hardheid afgestemd wilt hebben. 

Prijzen voor maatwerk matrassen

Tegenwoordig is eigenlijk alles wel mogelijk als het gaat om een camper matras op maat laten maken. Schuine kanten, rondingen (zoals bij een matras voor een queensbed in een camper), hard of zacht, dik of dun, allerlei stoffen en kleuren zijn geen enkel probleem.  

Uiteraard heeft wel alles zijn prijs. Bij een aantal webwinkels hoef je maar de maten en wensen in een rekentool te stoppen en je krijgt direct de prijs te zien. Je kunt hierbij rekenen op prijzen variërend tussen de 500 en 1000 euro. Dit is afhankelijk van de maten en de gebruikte materialen. 

Conclusie over een goed matras voor je camper

Aan de ene kant is het gek dat we een behoorlijk dure camper kopen die bedoeld is om van te genieten, terwijl we willen besparen op een goed matras. Goed uitrusten betekent immers meer plezier overdag? 

Aan de andere kant zie je niet direct wat van je investering terug; Slapen doe je niet bewust en het (dure) matras wordt helemaal weggestopt. 

Je weet pas wat je mist als je het niet meer hebt

Achteraf weet je pas wat een goede nachtrust je waard is - als je het verschil hebt gemerkt. Dat je nu ineens met meer energie wakker wordt, een beter humeur overdag hebt, meer gedaan krijgt. En misschien zelfs wel zonder nare pijntjes en klachten de dag kan beginnen. 

Eigenlijk zou deze investering dus vóór die nieuwe zonnepanelen, dakairco of navigatie moeten komen. Het heeft namelijk direct invloed op de kwaliteit van je leven gedurende de hele dag. 

Mocht je nog met vragen zitten of je ervaringen met campermatrassen willen delen, laat het dan vooral hieronder weten. Ik vind het leuk om van je te horen!

Nog veel meer leren over campers?

Met de Ultieme CamperGids bespaar je veel tijd, geld en moeite bij:


 • Kamperen met een camper
 • Huren van een camper
 • Kopen van een camper
 • Verhuren van je camper
 • Verkopen van je camper
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Misschien vind je dit ook interessant:

Bespaar Tijd, Geld & Frustratie met Gratis Tips Over Campers

>