Camper schoonmaken: Hoe doe je dit goed en snel?

Door Piet Hein

4 reacties

Lees
tijd:
Nog

min.

Als je een geweldige campervakantie hebt gehad in een camper, dan komt bij thuiskomst een minder leuk klusje om de hoek kijken; je moet de camper schoonmaken. Meestal komt dit na een leuke campervakantie niet echt gelegen. Het is namelijk geen personen auto die je even in een half uurtje schoon hebt. 

Voor het van binnen en buiten schoon maken van de camper moet je toch zeker 2 uur rekenen. En zonder het juiste gereedschap nog wel wat meer… 

Daarom hier enkele tips om de camper zo snel en efficiënt mogelijk toch goed schoon te krijgen. En met goed schoon bedoel ik zo schoon dat je er de volgende keer zo weer mee op stap kan (en bij een huurcamper dat je  niet alsnog schoonmaakkosten in rekening krijgt gebracht door de verhuurder). 

Buitenkant camper schoonmaken

Laten we eerst beginnen met het schoonmaken van de buitenkant van de camper. Tijdens de reis krijgt de buitenkant van de camper het zwaar te verduren. Een camper heb je vaak om veel kilometers mee te maken, dus het is niet gek dat deze dan goed vies is geworden. Vooral als je veel onder bomen hebt gestaan of langere tijd op een plek, dan kan ook het dak aardig smerig zijn geworden.  

Schoonmaken camper bij verhuur

Als het een gehuurde camper betreft is er vaak de mogelijkheid om de gehuurde camper door de verhuurder te laten schoonmaken. De meest verhuurders vinden dit niet erg, omdat zij dan zeker weten dat de camper goed en op de juiste manier wordt schoongemaakt. 

Bij de schoonmaak zie je namelijk altijd precies welke gebreken er aan de camper zijn en dan kunnen ze die zo nodig oplossen voor de volgende huurder. 

Als huurder voorkom je hiermee dat je onverhoopt beschadigingen aan brengt bij het zelf schoonmaken van de camper. Het schoonmaken kost vaak zo'n €50 voor de buitenkant. Bij andere verhuurders varieert dit tussen de €40,- en de €100,-. 

De wasstraat voor campers

Als je geen zin hebt of je hebt simpelweg de energie niet om de camper zelf schoon te maken kun je er voor kiezen om de camper door een wasstraat te doen. Let wel; door een camper wasstraat. De wasstraat voor  personen auto’s is hiervoor niet geschikt. 

Een half uurtje 

Eerst wordt de camper gewassen en vervolgens wordt deze van een waslaag voorzien. Meestal duurt dit ongeveer een half uurtje. Gemiddeld ben je voor een camper wasbeurt bij de camper wasstraat €50,- kwijt. 

Zelf  de camper schoon maken

Als je er voor kiest om de buitenkant van de camper zelf schoon te maken, zorg er dan eerst voor dat alle ramen goed dicht zijn. Werk vervolgens systematisch van boven naar beneden, dus eerst het dak en dan pas de zijkanten. En ook op de zijkanten werk je van boven naar beneden. 

Je kunt er voor kiezen om een hogedrukspuit hiervoor te gebruiken, maar pas wel op. Een camper is met de kitlaag die onder de rubbers van de ramen zitten gevoeliger voor schade dan bijvoorbeeld een personenauto. Spuit dus nooit heel dicht op de camper! Het gebruik van een gewone tuinslang werkt trouwens uitstekend. 

Eerst afspoelen

Spoel de camper eerst helemaal af zodat het dikste vuil verdwenen is, of in ieder geval kan weken. Daardoor wordt het schoonmaken met een spons of zachte borstel makkelijker. 

Vooral de voorkant van de camper zit na de vele kilometers onder het vuil van allerlei soorten vliegen. Als er veel zon is geweest, kunnen deze helemaal uitgedroogd zijn en hardnekkig vast zitten. 

Soorten borstels

Gebruik geen te harde borstels, die kunnen namelijk krassen veroorzaken. Omdat een camper nogal hoog is, is het het erg makkelijk om een telescoop borstel te gebruiken. Dit is een borstel met een uitschuifbaar handvat waardoor je ook bij hoger gelegen plekken kan komen. 

Op een trap staan schoonmaken met je armen naar boven gericht kost namelijk de nodige inspanning.  

Camperramen schoonmaken

Zorg er voor dat je de kunststof ramen niet schoonmaakt met een agressief schoonmaakmiddel. Dit kan schade aanbrengen aan deze ramen. Spoel ze enkel met lauw water af en gebruik hierbij een zachte spons. 

Het dak

Bij het schoonmaken van het dak is het belangrijk dat je zo weinig mogelijk op het dak zelf loopt. Als er een dakrek met een vaste trap op de camper is gemonteerd, kun je er van uit gaan dat het dak wel beloopbaar is. Maar ook dan blijft het uitkijken voor het maken van deuken. 

Wij adviseren de mensen altijd om enkel op de sporten van de trap en het dakrek te gaan staan. Dus niet op het dak zelf. 

Zelfstaande trap

Nog makkelijker is om een zelfstaande trap te gebruiken waarmee je vanaf de zijkant bij het dak kan. Gebruik nooit een ladder die je tegen de camper aan zet. Deze kan deuken veroorzaken en bij het schuren tegen de camper kunnen krassen ontstaan. 

Wanneer is een camper schoon genoeg?

Dit ligt natuurlijk aan je eigen wensen, maar het kan zijn dat je een camper geleend of gehuurd hebt. Wat ons betreft is de camper schoon genoeg als je voor het oog geen vuil en strepen meer ziet. Als richtpunt kun je jezelf na het schoonmaken de vraag stellen of je hem in deze staat zelf weer zou willen meenemen.

Binnenkant van de camper schoonmaken

Ook de binnenkant van de camper kan na één of meerdere weken intensief gebruik wel een schoonmaakbeurt gebruiken. Broodkruimels, vliegen en moddervoeten veroorzaken het nodige vuil. Ook tijdens het koken kan er veel vuil ontstaan. 

Schoonmaken binnenkant camper door verhuurder

Ook voor de het schoonmaken van de binnenkant geld dat een verhuurder meestal wel de mogelijkheid bied om de camper door hen schoon te laten maken. Bij de meeste verhuurders zit je ook hierbij tussen de €40 en de €100,-.

Zelf de binnenkant schoon maken

Zorg er eerst voor dat alles uit de camper is verwijderd wat er niet in moet blijven liggen. Het is het handigst om vervolgens alle losse delen te verwijderen, zoals de losse kussens en verwijderbare matten. Door dan overal met de stofzuiger bij langs te gaan ben je al een heel eind in de goede richting.

Denk hierbij aan de vloer, de kussens en alle gaatjes en kiertjes die je hiermee kan schoonmaken. Daarna pak je een schoonmaakdoek en een emmer met water met daarin allesreiniger. Daarmee neem je alle oppervlakten af, zoals de kastjes, de tafels en het dashboard. 

camper reinigen

De binnenkant kan flink vuil worden van etensresten

Keuken en toilet

Bij het keukentje zitten vaak veel vetvlekken door het koken. Hier zul je dus extra aandacht aan moeten besteden om het goed schoon te krijgen. Ook de koelkast is een punt van aandacht. Vaak is er wel iets gemorst door het rijden of het gebruik. 

Omdat je de volgende keer je etenswaren hier ook weer in wil bewaren, moet je deze altijd goed op schoonheid controleren. 

Geen sporen en geuren

Het zelfde geld voor de toiletruimte. Ook hier is het van belang dat deze goed wordt schoongemaakt en er geen geuren of sporen meer te ruiken of te zien zijn. Verwijder dus alle resten van zeep en ook eventuele kalkaanslag. Vergeet ook de spiegels niet vleer en vlek vrij te maken. 

De kussens en de vloer

De kussens kun je schoon maken met wat lauw water. Als er vlekken in zitten die er echt niet uit willen, dan zal de verhuurder daar een vergoeding voor vragen. Hiervoor moet namelijk een schoonmaakbedrijf ingehuurd worden. Je kan altijd nog een stoomreiniger gebruiken om de vlekken er uit te krijgen.  

Als de vloerbedekking bestaat uit een zacht soort, dan kun je deze schoonmaken met wat lauw water en zeep. Bestaat de vloerbedekking uit uit zijl, dan kun je deze eenvoudig afnemen met een dweil.  

Helemaal klaar!

De hele camper weer spik en span? Je kunt er achter zijn gekomen dat het misschien toch verstandig was geweest om tijdens de vakantie ook even de stoffer en blik ter hand te nemen. Of even de neus van de camper bij een pompstation van het ergste vuil te ontdoen. 

Dan was de eindschoonmaak misschien toch wat makkelijker geweest 😉

Heb je zelf nog tips om de camper snel en efficiënt schoon te maken? We horen ze graag van je hieronder in de reacties!

 • G.Verwer. schreef:

  Ik mis: de schoon- en zeker de vuilwater-tank goed schoonspoelen. En natuurlijk de toilet cassette schoonmaken. Liet ik een dag met azijn oplossing staan om minder kalk aanslag te krijgen. Zo heb ik 16 jaar met onze camper ( 2 jaar oud bij aankoop) gedaan.
  Ben nu 84, helaas gestopt.

  • Goede aanvulling, bedankt! Jammer dat je hebt moeten stoppen met camperen…

 • Schoonmaken dak, staande op losse trap, zeker op latere leeftijd onveilig. Gebruik zelf sedert enkele jaren wel een lichtgewicht laddertje. Geeft veilig en stabiel gevoel. Uitkijken waar je de ladder plaatst en een rubber mat er achter. Je eigen veiligheid blijft belangrijker dan de heilige koe. Wellicht is veiligheid een item voor een van je volgende artikelen. Ik lees ze graag!

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Misschien vind je dit ook interessant:

  Bespaar Tijd, Geld & Frustratie met Gratis Tips Over Campers

  >