Je eigen camper verhuren? Alle voor- en nadelen op een rij

Door Piet Hein

7 reacties

Lees
tijd:
Nog

min.

Als je een camper hebt of overweegt om er eentje aan te schaffen, dan flitst ook al snel de gedachte om hem wel of niet te verhuren door je hoofd. Tegenwoordig zijn er verschillende online platformen waar je je makkelijk bij kan aanmelden en waar één en ander binnen mum van tijd geregeld is. 

Als je hun verhalen mag geloven kan je duizenden euro's met je (toekomstige) camper verdienen om zo een leuk zakcentje er aan over te houden. 

De vraag is natuurlijk; Is dit wel echt zo? Is het slim om hier aan te beginnen of kan je het beter naast je neerleggen? Waar moet je om denken en wat zijn punten waar je juist niet zo zwaar aan hoeft te tillen? 

Vanuit mijn ervaring als professioneel camperverhuurder, ook voor particuliere camper eigenaren, heb ik de voor- en nadelen voor je op een rij gezet. Zo kan je zelf een weloverwogen beslissing maken of je camper verhuren als particulier in jouw situatie slim is om te doen. 

Is je eigen camper verhuren rendabel?

Dat kan je pas weten als je de kosten tegen de opbrengsten hebt afgezet. Als er dan onderaan de streep een getal in de plus staat, dan is het rendabel. Een vraag die ik zelf veel belangrijker vindt is of het ook de moeite waard is. 

Stel dat je er een paar honderd euro op jaarbasis aan overhoud, is het dan de moeite om steeds met huurders contact te hebben, soms in spanning te moeten zitten omdat je niet weet hoe iets zal gaan aflopen en allerlei dingen te moeten regelen? 

Ik kan je één ding alvast wel vertellen; een camper kopen als enkel investering om geld mee te verdienen door de verhuur is als particulier geen enorme vetpot. Maar misschien vind je het heel erg leuk om te doen en vind je het niet erg dat je je eigen tijd er niet aan terugverdiend. Ook die conclusie zul je aan het einde van dit artikel zelf moeten maken.  

Wat zijn de opbrengsten?

De opbrengst van het verhuren van een camper is van meerdere factoren afhankelijk. De twee belangrijkste factoren zijn: 

 1. Hoeveel weken per jaar is de camper beschikbaar om verhuurd te worden;
 2. En welke huurprijs wordt hierbij aangehouden.

Je hebt te maken met een laagseizoen (winter), een voorseizoen (lente + voorzomer), een hoogseizoen (zomervakanties) en een naseizoen (nazomer en herfst). Daarbij verschillen de prijzen per seizoen aangezien de vraag naar campers ook per seizoen varieert. 

Het is dus maar net in welke maanden je wilt verhuren en welke prijzen je kunt vragen. 

Huurprijs bepalen

Om de huurprijs van je camper te bepalen kan je ruwweg kijken naar de volgende factoren:

 • Wat is het type camper
 • Op welk moment wordt hij verhuurd
 • Wat is de leeftijd van de camper

In het hoogseizoen is de vraag naar campers het grootst. Daarom kan in die weken de hoogste huur gevraagd worden. Voor jonge campers kan meer gevraagd worden dan voor campers van 10 jaar en ouder. Hetzelfde geldt voor grotere en kleinere campers, luxe en minder luxe campers.

Als je teveel vraagt verhuur je minder, als je te weinig vraagt verhuur je veel maar slijt je camper ook sneller en moet je meer werk doen voor minder geld. Het is dus zaak om de gulden middenweg te vinden. Verhuur prijzen kunnen variëren tussen de 400 tot 1400 euro per week. 

camper verhuren rendabel

Het kan lekker lopen met de verhuur van je camper, maar je moet er wel wat voor doen

Kan je een schatting maken van de huuropbrengst?

Ok, ik wil me wel aan een schatting van de huuropbrengst wagen. Maar let op, behaalde resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst 😉 

Als je er van uitgaat dat je een representatieve camper hebt en je zelf op vakantie gaat wanneer het zo uitkomt dat hij net even niet verhuurd is, dan moet het lukken om de camper gemiddeld 6 weken in het hoogseizoen en 4 weken daar omheen te verhuren.

Als je daarbij een inschatting maakt van de verhuurprijs op basis van het bouwjaar, het type camper en  de weken dat hij beschikbaar is voor verhuur, kun je zelf de rekensom van de verhuuropbrengst maken.

Daar komt bij dat de verhuuropbrengst voor een particulier ook nog eens belastingvrij is. Je hoeft er geen BTW over af te dragen én geen inkomstenbelasting. 

Met welke kosten moet ik rekening houden bij verhuur?

Als je als particulier je camper gaat verhuren zijn er bepaalde kosten die zullen stijgen. Natuurlijk heb je sowieso al kosten aan je camper, maar dit zijn dus kosten die daar nog bovenop gaan komen, net zoals de inkomsten van verhuur bij je normale inkomen op gaat komen (dat klinkt al beter).

Extra kosten om rekening mee te houden:

 • Verdubbeling of verdrievoudiging van je verzekeringskosten
 • Hogere onderhoudskosten 
 • Hogere afschrijvingskosten

Waarbij de laatste twee punten behoorlijk kunnen variëren door de hoeveelheid van het extra gebruik.

De hogere onderhoudskosten kunnen meevallen, maar ook enorm tegenvallen. Het kan zijn dat bijvoorbeeld de versnellingsbak van je camper ongemerkt slijtage vertoont en door de vele extra kilometers net even dat zetje krijgt voor een revisie. Dat zijn dure reparaties die je zo een paar duizend euro kunnen kosten. 

Ook de afschrijvingskosten worden hoger naarmate de kilometerstand oploopt. Dit kun je enigszins beperken door de camper in picobello staat van onderhoud te houden. Dus elk krasje, vlekje en slijtage direct bij te werken.

Maarja, daar staan dan weer kosten tegenover. 

Daar komt bij dat je geluk of juist pech kan houden met de tijd waarin je de camper wilt verkopen, waardoor hij minder opbrengt dan wat je in je hoofd had. 

Onderhoud van de te verhuren camper

Voor jezelf en voor de huurder is het erg belangrijk dat de camper goed onderhouden wordt. Je wilt namelijk zo veel mogelijk vermijden dat een huurder met pech langs de kant van de weg komt te staan. Dit is niet leuk voor de huurder, maar ook zeker niet leuk voor de verhuurder!

Zorg er daarom voor dat een camper die je verhuurd zeer goed onderhouden is, je krijgt er immers ook geld voor? Het lastige is dat je vaak eerst geld moet uitgeven aan duur onderoud voordat je zelf betaald krijgt. De lasten gaan voor de baten uit. Vooral het eerste jaar kan dat even slikken zijn. 

Maar voor de verhuur kan het ook helpen als je bewijzen van onderhoud kan laten zien. Te denken valt aan APK rapporten, onderhoudsfacturen en keuringsrapporten van het campergedeelte. 

Je camper verhuren, mag dat eigenlijk wel?

Deze vraag komt ook meerdere malen bij particulieren voorbij die dit overwegen. Het antwoord is simpel; Ja, het mag zeker wel. De vraag is alleen of je de risico’s goed hebt afgedekt door bijvoorbeeld een verzekering met een verhuur clausule af te sluiten. 

Niet iedere camperverzekering staat dit automatisch toe, sterker nog, er zijn er maar een paar die er echt in gespecialiseerd zijn en dan ook nog onder uitdrukkelijke voorwaarden. 

camper verhuren verzekering

Een goede verzekering om je camper te verhuren is noodzakelijk - anders is het risico te groot

Je camper verhuren en de verzekering

Om de camper ook verzekerd te laten zijn tijdens de verhuurperiode, moet je er voor zorgen dat de verzekering van de camper een verhuur clausule heeft. Standaard is dit namelijk niet in een camperverzekering opgenomen en ben je dus ook niet gedekt bij verhuur. 

Daar komt bij dat niet alle verzekeraars een verhuur clausule willen verstrekken.  

Lees hier een vergelijking van de 4 meest populaire camperverzekeringen >> 

Natuurlijk zijn de premies van een verzekering mét verhuur clausule hoger dan zonder. Het risico is nou eenmaal groter. Je moet er van uitgaan dat je ongeveer twee tot drie keer zo veel gaat betalen. Dit is natuurlijk een flinke investering, maar dat kan je met één of twee weken verhuur alweer terugverdiend hebben. 

Het lastige met verzekeringen is dat je er echt in moet duiken om te kunnen bepalen wat je voor je geld krijgt. Dat kan een flinke kluif zijn waar veel tijd in gaat zitten. Maar je zult de eerste niet zijn die zijn camper uitleent aan familie, vrienden of bekenden en er te laat achter komt dat je niet verzekerd bent voor bepaalde schade of voorvallen. 

Dat kan niet alleen financieel een flinke strop zijn, ook je relatie met degenen die je camper leenden kan er een flinke deuk aan overhouden. Zorg dus dat je je camper in alle gevallen goed verzekerd is, ook bij verhuur.

Premie Verzekering Berekenen

Je kan makkelijk de premie van een camperverzekering inclusief verhuur clausule berekenen op de website van de NKC (Nederlandse Kampeerauto Club).

Nog geen camper? Zoek een camper op bijvoorbeeld Marktplaats die je graag zou willen hebben en voer daarvan de gegevens in om te zien wat de premie wordt.

2 Manieren om je camper te verhuren

Grof gezegd kun je helemaal zelf je camper verhuren of er hulp bij inschakelen. 

Als je het zelf doet moet je ook alles zelf regelen. Op zich niet moeilijk, maar het moet allemaal wel even gebeuren:

 • Verzekering regelen
 • Adverteren 
 • Bezichtigingen 
 • Administratie (Verhuurcontracten, kopieën ID kaart en rijbewijs, aanmaning) 
 • Geldstromen regelen (aanbetaling, restbetaling, borg)
 • Uitgiftes
 • Innames
 • Schoonmaak
 • Afwikkeling calamiteiten (inclusief bereikbaarheid)
 • Reparaties
 • Stalling

1. Aandachtspunten bij alles zelf doen

Zoals je kan zien komt er wel wat bij kijken. En als je nog andere verplichtingen hebt zoals werk of zorg voor anderen, dan kan het een behoorlijke extra belasting zijn. Juist ook omdat de werkzaamheden vaak niet op vaste tijdstippen zijn. Gelukkig kan je hierin wel je eigen voorwaarden bedenken. Door bijvoorbeeld te kiezen voor een vaste wisseldag en huurperioden van minimaal 2 weken kan je voor wat rust zorgen. 

Hoe wij werkten met huurperiodes

Je kan zelf bepalen wat de minimale huurperiode is, bijvoorbeeld een weekend, een aantal dagen, een week of twee weken. Wij werkten met minimale huurperiodes van een week. De camper kon dan op zaterdagochtend om 10:00 opgehaald worden en de camper moest vrijdagmiddag om 14:00 weer terug zijn. 

Dit geeft je als verhuurder de tijd om eventuele kleine schades of onverhoopte laatkomers op te kunnen vangen en de camper toch op tijd klaar te krijgen voor de volgende huurperiode.  

2. Aandachtspunten bij verhuurbemiddeling

De andere manier is om werkzaamheden deels of helemaal uit te besteden. Dit kan je doen bij camperverhuurbedrijven of bij online verhuurplatformen. Dit wordt ook wel verhuurbemiddeling genoemd. 

Zelf heb ik bijvoorbeeld campers van particulieren in beheer gehad waarvan ik alle werkzaamheden voor hen uit handen nam. Dit kostte hen ook wat - een percentage van de opbrengst, maar ze hadden er verder geen omkijken naar. 

Je kan ook slechts een deel uit handen geven. Dat je de camper zelf bij huis uitgeeft aan en inneemt van de huurders. Ook de eventuele bezichtigingen vinden dan bij jou thuis plaats. Het verhuurbedrijf zorgt dan je (potentiële) klanten krijgt, dat de geldstromen geregeld worden, de administratie en ze doen de afwikkeling van calamiteiten. 

Ook dat kost je geld, vaak ook een percentage van de opbrengst, maar natuurlijk minder dan wanneer je alles volledig uit handen geeft.  

Een contract met de bemiddelaar?

Net zoals je met contracten werkt tussen verhuurder en huurders, werk je vaak ook met een contract tussen de bemiddelaar en jou als camper eigenaar. Het geeft gewoon de nodige duidelijkheid voor iedereen en hierdoor heb je geen last van nare dingen achteraf. 

In dit contract leg je vast wat de afspraken zijn over alle bovenstaande zaken. Wel zo transparant.

Opbrengst Verhuur Berekenen

Je kan makkelijk de verhuuropbrengsten van je (toekomstige) camper berekenen op de website van Camptoo, een kwalitatieve verhuurbemiddelaar. 

Tevens vind je er antwoorden op vragen en veel ervaringen van anderen over het particulier verhuren van je camper.

Wat je in ieder geval voor elkaar moet hebben

Of je nou voor volledige of gedeeltelijke verhuurbemiddeling kiest, of dat je alles zelf gaat doen, de volgende zaken moet je goed voor elkaar hebben en zelf regelen bij particuliere camper verhuur; 

 • De camper moet goed onderhouden en netjes zijn 
 • Een complete inventaris in de camper is aantrekkelijk;
 • De verzekering van de camper moet verhuur toestaan;
 • Bepaal wanneer de camper beschikbaar is om te verhuren

Als je de inname en uitgifte zelf verzorgd, moet je met deze extra zaken rekening houden: 

 • Het kan voorkomen dat huurders eerst willen komen bezichtigen, je zult in dat geval de camper moet kunnen tonen
 • Als de huurders de camper komen ophalen, zul je als verhuurder een complete uitleg moeten kunnen geven van de camper
 • Er moet voldoende gas in de gasflessen zitten en er dient voldoende toiletvloeistof aanwezig te zijn.

Ervaring met of vragen over je eigen camper verhuren?

Ben je er nog steeds niet helemaal over uit of je je camper moet gaan verhuren? Of heb je het al gedaan en wil je graag je ervaringen delen?

Reageer dan hieronder! Misschien kan ik je nog ergens mee helpen of misschien kan jouw verhaal anderen inspireren om ook - of juist niet - te gaan starten met de verhuur van hun privé camper. 

Nog veel meer leren over campers?

Met de Ultieme CamperGids bespaar je veel tijd, geld en moeite bij:


 • Kamperen met een camper
 • Huren van een camper
 • Kopen van een camper
 • Verhuren van je camper
 • Verkopen van je camper
 • Duidelijk verhaal en prima informatie . Met dank en groet jan de jong.

 • Hallo. Is het ook mogelijk om als bedrijf een camper te gaan verhuren en wat is dan het grote verschil

  • Uiteraard kan je een camperverhuurbedrijf beginnen als je dat wilt. In eerste instantie zul je dan in plaats van een kwarttarief met een halftarief te maken krijgen als het gaat om de wegenbelasting. Daarnaast zul je rekening moeten houden met eventuele btw afdracht over je inkomsten. Als particulier kan je tot op zekere hoogte belastingvrij bijverdienen. Tot slot ben je als bedrijf meer aansprakelijk, de verhouding van particulier naar particulier is anders dan van bedrijf naar particulier. Als je slechts een camper verhuurt is het vrijwel altijd voordeliger om deze particulier te verhuren. Ga je meerdere campers verhuren dan zul je voor jezelf de rekensom moeten maken hoeveel campers je moet hebben en hoeveel je die moet verhuren om er winst mee te maken. Met meerdere campers komt er vaak ook een verhuurlocatie om de hoek kijken die geld kost.

 • Jolanda Lagarde schreef:

  Hoe zit het als ik mijn camper verhuur en de mensen krijgen onderweg pech?

  • Hoi Jolande, tja, dan ben je in de aap gelogeerd 😉 Het belangrijkste hierin is dat je een verzekering hebt die verhuur toestaat. Vervolgens is het slim om een verzekering te kiezen die een eigen pechhulp erbij in heeft zitten! Lees wel goed de kleine lettertjes van de verzekering door, heel vaak wordt je niet geholpen als je camper 15 jaar of ouder is. Helaas biedt de ANWB momenteel geen pechhulp aan voor een gehuurde camper, het heeft dus geen zin om de huurder een ANWB abonnement te laten afsluiten.

 • Bernard schreef:

  Starten met de verhuur van een Camper welke je nog moet afbetalen.

  • Dag Bernard, het is belangrijk dat je zeker weet dat de camper van jezelf is. Lees dat dus eerst even goed na in de overeenkomst die je hebt mbt de camper op afbetaling. En of daar ook zaken in staan over het uitlenen of verhuren van de camper. Als je zeker weet dat je er mee mag doen wat je wilt, dan is de weg naar verhuur vrij. Succes!

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Misschien vind je dit ook interessant:

  Bespaar Tijd, Geld & Frustratie met Gratis Tips Over Campers

  >