Camptoo review: Ervaringen met camper huren en verhuren

Door Piet Hein

0 reacties

Lees
tijd:
Nog

min.

Zit je er over te denken om je camper via Camptoo te huren of verhuren maar weet je niet zeker of dat een goed idee is? In deze Camptoo review worden zowel het huren als verhuren grondig doorgelicht. Ook wordt stilgestaan bij Camptoo ervaringen van andere gebruikers. 

Wat ging goed, en wat kan beter? Hoe pakt Camptoo het huren en verhuren aan en welke (extra) kosten komen er bij kijken? Hoe is het met de verzekering geregeld? En wat verdien je eigenlijk met de verhuur?

Dit zijn terechte vragen die je als huurder én verhuurder kan hebben - en wat ook zeker goed geregeld moet zijn. We gaan zien of dit bij Camptoo ook daadwerkelijk het geval is. Lees snel verder om alles over dit bedrijf te weten te komen.  

Zelf ben ik ook jarenlang in de camperverhuur werkzaam geweest, ik had namelijk een eigen camperverhuurbedrijf. Vanuit m’n ervaringen daarmee heb ik deze review over Camptoo geschreven. 

Bij Camptoo kan je als campereigenaar je camper verhuren, maar je kan er ook een camper huren. Daarnaast kan je er ook nog caravans verhuren en huren. In deze review worden met name de mogelijkheden voor campers besproken.

Omdat huren en verhuren toch twee verschillende zaken zijn, is deze review ook in twee delen opgesplitst. In DEEL 1 vind je de Camptoo review over het verhuren van je camper, in DEEL 2 vind je de Camptoo review over het huren van een camper via hen.

Link naar juiste pagina van Camptoo: https://buitengids.nl/camptoo

Wat voor bedrijf is Camptoo?

Camptoo bestaat sinds 2014 en is een deelplatform voor eigenaren van campers en caravans. Als je dus één van deze twee kampeermiddelen hebt, kun je die als particulier op de website van Camptoo aanbieden voor de verhuur. Camptoo zorgt er dan voor dat er bezoekers op de website komen, die kiezen welk exemplaar ze willen huren en kunnen dit ook direct op de website allemaal regelen. 

3200 campers en caravans

In feite bemiddelen ze dus tussen eigenaren en huurders. Momenteel worden er zo’n 1.200 campers en 500 caravans op hun website in Nederland aangeboden voor de verhuur. Daarnaast verhuren ze ook nog in België, Engeland en Australië. In totaal verhuren ze zo'n 3200 campers en caravans.

Je kan je vast wel voorstellen dat hier nog best wel wat bij komt kijken. Zo moeten verzekeringen goed geregeld zijn, beide partijen moeten betrouwbaar zijn, de campers en caravans moeten in een goede staat verkeren en zowel financieel als contractueel moeten er goede afspraken gemaakt worden. Dit is waar Camptoo als bemiddelaar veel werk uit handen neemt. 

camptoo review

Camptoo oprichter en CEO Martijn Peters

Hoe Camptoo er in staat

Camptoo laat op hun website weten dat ze als doelstelling hebben om mensen in heel Europa het plezier te laten delen wat je met een camper of caravan kan hebben. Ze willen dit bereiken met de meest betrouwbare en inspirerende service. 

Dat zijn geen kleine woorden en daarmee hebben we een goed uitgangspunt van deze review. Zelf kreeg ik bij deze woorden een beetje het beeld van Coolblue in gedachten. Daar krijg je ook altijd uitstekende service, en alles met een glimlach. Zouden we aan het einde van deze review er ook zo’n gevoel aan over houden? Ik ben benieuwd. 

Bedrijfsgrootte

Hoewel er op de website momenteel slechts 23 medewerkers te tellen zijn, geeft hun Linkedin profiel aan dat er 38 mensen werken. Geen klein bedrijf dus. Ze zijn operationeel in Europa en Australië. Als CEO staat medeoprichter Martijn Peters aan het roer. 

Tot slot is het bedrijf gevestigd in Den Haag aan de Binckhorstlaan. Dit is zowel hun post- als bezoekadres. Mocht je een keer in de buurt zijn - kan je al je vragen persoonlijk stellen 😉

DEEL 1: Camptoo review over camper verhuren 

Je eigen camper verhuren is een idee waar campereigenaren steeds vaker aan denken. Dat is ook niet zo gek, want het wordt steeds normaler dat je je bezittingen met anderen gaat delen in de tijd dat je ze toch niet gebruikt. 

Financieel voordeel

Het leuke van het verhuren van je camper is aan de ene kan het financiële plaatje. Als je een beetje je best doet en je camper voor wat langere tijd voor verhuur beschikbaar is, kan je gratis een camper hebben, of er zelfs op verdienen. 

Anderen blij maken

Aan de andere kant is het natuurlijk ook leuk om anderen blij te kunnen maken die zelf geen camper willen of kunnen hebben. Behalve je eigen verhalen hoor je dan ook verhalen van anderen hoe ze je camper hebben beleefd. Dit kan erg veel voldoening geven, het maakt je belevingswereld groter. 

Maar hoe werkt het precies als je je camper wilt verhuren via Camptoo?

Camper Kopen? Bespaar Duizenden Euro's

Voorkom een miskoop bij het kopen van een camper. Leer hoe je met je dierbare spaargeld de juiste camper koopt - zonder technische kennis - en bespaar duizenden euro's.

Bekijk de video voor meer info:

video camper kopen zonder spijt

Hoe werkt verhuren via Camptoo?

Er zijn een aantal stappen die je op de website van Camptoo moet doorlopen om daadwerkelijk met de verhuur via hen te kunnen beginnen:

 1. Registreren op Camptoo.nl
 2. Advertentie maken over je camper 
 3. Huuraanvragen ontvangen en accepteren
 4. Camper uitgifte doen
 5. Huurbedrag ontvangen 
 6. Camper inname doen

Voorwaarden verhuurder

Je mag via Camptoo verhuren als je in ieder geval aan de volgende voorwaarden voldoet. Als verhuurder moet je:

 • Minimaal 18 jaar oud zijn
 • In bezit te zijn van een geldig Nederlands of EU identificatiebewijs
 • De afgelopen 8 jaar je gedragen hebben bij verzekeraars

Je mag dus niet door enige verzekeraar uitgesloten, geweigerd of beperkingen hebben opgelegd gekregen vanwege slecht gedrag.

Dit alles om de huurder een veilige en kwalitatieve verhuurder aan te kunnen bieden. 

Eerst opbrengsten berekenen?

Voordat je je daadwerkelijk aanmeldt kan je ook eerst kijken naar wat de verwachte verdiensten zijn voor de camper die je wilt gaan verhuren. Daarvoor ga je naar deze pagina op de website van Camptoo en klik je op de button ‘Ik wil verhuren’ bovenin de website. Vervolgens geef je de volgende gegevens op: 

 • Of je een camper of caravan wilt verhuren
 • Hoeveel slaapplaatsen er zijn
 • Wat het bouwjaar is

Dan komt daar direct een weekprijs uit wat je ermee kan verdienen. Dit is een schatting op basis van de gemiddelde vraagprijs. Uiteraard kunnen prijzen verschillen, dit heeft onder andere te maken met uitvoeringen en accessoires. 

Als je dan klikt op ‘Aan de slag’ of direct bovenin de website klikt op ‘Start met verhuren’, begin je met de stappen zoals hierboven beschreven. Hieronder wordt iedere stap verder uitgewerkt. 

camptoo verhuur

1. Registreren op Camptoo.nl

Als je je als verhuurder wilt registreren doe je dat door bovenin de website van Camptoo te klikken op ‘Ik wil verhuren’ en vervolgens ‘Aan de slag’. Er verschijnt dan een pop-up scherm waarin je je naam, e-mailadres en telefoonnummer invult.

Vervolgens wordt je door een aantal schermen geleid waarin je de volgende zaken moet invullen:

 • Of je een camper of caravan wilt verhuren
 • Of je een semi-integraal, integraal, alkoof of camperbus hebt
 • Wat het bouwjaar is
 • Wat het merk van de opbouw is
 • Hoeveel slaap- en zitplaatsen er zijn
 • Of hij een handgeschakelde of een automatische versnellingsbak heeft
 • Soort brandstof
 •  Benodigde rijbewijs
 • Waar de huurder de camper kan ophalen

Als je dit allemaal hebt ingevuld kan je bevestigen of het klopt en ben je als verhuurder aangemeld. Het enige wat je dan nog moet doen is je e-mailadres bevestigen. Dit doe je door op de link te klikken in een mailtje wat je van Camptoo hebt ontvangen.

Je kan dan ook direct een eigen wachtwoord aanmaken voor het inloggen op Camptoo.nl in je eigen account. Vervolgens kan je je advertentie voor de verhuur van je camper voltooien.   

2. Advertentie maken over je camper

In de eerste stap heb je al een paar basisgegeven voor de advertentie verschaft, maar natuurlijk is dit nog niet genoeg voor een volledige advertentie. Daarvoor moet je nog een paar stappen doorlopen die gelukkig zo zijn gemaakt dat je vooral veel kan aanvinken. 

Het gaat dan om:

 • Titel van de advertentie en eigen beschrijving van de camper
 • Voorzieningen en faciliteiten waarvoor de camper beschikt
 • Huisregels die voor jouw camper gelden (huisdieren, roken, festivals etc.)
 • Minimale leeftijd huurder
 • Annuleringsvoorwaarden (flex of vast)
 • Aanvullende eigen huisregels
 • Of je camper al verzekerd is voor verhuur
 • Huurtarieven voor laag-, midden- en hoogseizoen
 • Foto’s van de camper

De juiste huurtarieven invullen

Bij huurtarieven moet je er rekening mee houden dat dit jouw verdiensten zijn. De commissie van Camptoo komt hier nog bovenop. Dat totaal moet natuurlijk wel aantrekkelijk blijven voor een huurder. Voor goede prijzen kan je kijken hoe vergelijkbare campers in het aanbod van Camptoo het doen. 

Als je alles hebt ingevuld en aangevinkt, klik je op de knop ‘Vraag publicatie aan’. Vervolgens controleren ze bij Camptoo je advertentie en of je op de juiste manier verzekerd bent. Dat laatste is natuurlijk wel zo prettig voor de huurder 😉

3. Huuraanvragen ontvangen en accepteren

Als je een huuraanvraag via de website van Camptoo hebt gekregen, ontvang je telkens automatisch een e-mail hierover. Mocht je dit handig vinden, dan kan je ook instellen dat je een sms ontvangt. 

Vervolgens heb je 24 uur de tijd om op de aanvraag te reageren. Reageer je niet of te laat, dan wordt de aanvraag automatisch geannuleerd. Je kan reserveringen bekijken en accepteren of weigeren via je account op de website van Camptoo. Overigens kan je ook via de ontvangen mail naar je dashboard. 

Na acceptatie

Als je accepteert wordt de aanvraag definitief indien de huurder binnen 96 uur (4 dagen) de aanbetaling overmaakt naar Camptoo. 

Zodra dit is gebeurd:

 • Kunnen anderen de camper niet meer reserveren voor die periode
 • Ook zijn vanaf dat moment de annuleringsvoorwaarden van toepassing
 • Bij de advertentie wordt deze periode als ‘niet beschikbaar’ weergegeven

Je kan ook een ‘optie’ instellen en zo de huurder meer tijd geven om de aanvraag definitief te maken. De datum wanneer de optie verloopt kan je zelf instellen. Dit is bijvoorbeeld handig als je met de huurder hebt overlegd dat hij eerst de camper nog komt kijken voordat hij definitief reserveert. 

4. Camper uitgifte doen

Als de huurders de camper komen ophalen kan je in je account bij het reserveringsoverzicht een overdrachtsformulier openen. Deze kan je uitprinten en invullen, je kan hem ook digitaal invullen. Zaken als schades, of alles werkt en aanwezig is, eventuele naheffingen, kilometerstanden en andere afspraken worden hierop genoteerd.

Digitaal overdrachtsformulier

Het handigste is om dit direct digitaal op je mobiel of op een tablet te doen. Je kan dan bijvoorbeeld ook foto’s van aanwezige schades direct toevoegen. Ook kan je zo eventuele naheffingen direct met elkaar afhandelen en de borg vrijgeven. Bij uitgifte van de camper is het aan de huurder om alle beschadigingen en defecten te noteren. Beschadigingen die na vertrek ontdekt worden tellen niet meer mee. 

Beide partijen moet het digitale formulier accorderen. Bij een papieren overdrachtsformulier moet deze in tweevoud worden opgesteld en door beide partijen ondertekend worden. 

Jij als verhuurder legt alles uit hoe het werkt en waar men rekening mee moet houden. Ook kan je eventueel tips geven over de camper en het camperen. 

camptoo camper huren

Het digitaal overdrachtsformulier bespaard tijd en moeite

5. Huurbedrag ontvangen

Je krijgt het huurbedrag de eerstvolgende werkdag na de startdatum van de huurperiode uitbetaald. Zo weet Camptoo zeker dat de huurders je camper hebben opgehaald. Anders hadden ze wel contact met Camptoo opgenomen en de reservering geannuleerd. 

Camptoo kan ook natuurlijk ook aan het digitaal geaccordeerde overdrachtsformulier bij de uitgifte zien dat dit goed is verlopen. 

Vertraging

Soms kan het een aantal dagen duren voordat het op je rekening staat omdat er een weekend of feestdag tussen zit of omdat de bank verwerkingstijd nodig heeft. 

6. Camper inname doen

Bij de camper inname is het overdrachtsformulier weer van belang. In dit geval is het aan de verhuurder om het voortouw te nemen. Jij als verhuurder zal om en door de camper moeten lopen om goed te controleren of er beschadigingen of defecten zijn die er eerst nog niet waren. Dit is hét moment om dat te noteren, als het formulier geaccordeerd/ondertekend is door beide partijen kan dat niet meer. 

Je doorloopt het hele formulier en ondertekent of accordeert het beiden. Zo weet je zeker dat alles goed geregeld is. 

Belangrijk bij geschillen

Let op, het door beide partijen ondertekende of geaccordeerde overdrachtsformulier is leidend als er een geschil ontstaat. Ook Camptoo zal enkel naar de formulieren kijken bij de bemiddeling hierin.

Wat zijn de kosten om via Camptoo te verhuren?

Camptoo geeft aan dat verhuren via hen gratis is, maar zij moeten natuurlijk wel ergens de verdiensten voor hun service vandaan halen. Zoals je bij het instellen van het huurtarief bij de advertentie al hebt kunnen zien, doen ze hun commissie hier nog weer bovenop.

camptoo kosten

Is verhuren echt zonder kosten bij Camptoo?

Echt kosteloos voor verhuurder?

Zo lijkt het alsof de huurder betaald en jij gratis kan verhuren. Maar je moet niet vergeten dat hoe hoger jouw verhuurprijs is, hoe hoger de uiteindelijke totaalprijs voor de huurder wordt. Dus uiteindelijk betaal jij ook mee aan deze kosten aangezien jij je prijs erop moet aanpassen. Anders prijs je jezelf de markt uit en verhuur je niet. 

De kosten om via Camptoo te verhuren is 15% of 18% over de huursom. Deze commissie worden servicekosten genoemd. 

Je kunt dus kiezen tussen de hoeveelheid commissie die je aan hen wilt afstaan. Het klinkt natuurlijk aantrekkelijk om voor de 15% te gaan maar daar zitten wel enkele voorwaarden aan verbonden. 

commissie camptoo verhuren camper

Is die 15% echt zo aantrekkelijk?

De annuleringsvoorwaarden zijn voor de huurder bij de 15% optie veel soepeler. Voor de huurder is dat aantrekkelijk, maar voor jou als verhuurder kan dat stress opleveren. De huurder kan immers vlak van tevoren nog tegen lage kosten annuleren, en krijg jij je camper dan wel weer verhuurd?

Mocht je er op vertrouwen dat dit lukt, dan kan je het risico nemen voor het afstaan van een lagere commissie aan Camptoo.  

Met de 18% optie ben je echter meer verzekerd van je inkomsten als je camper eenmaal gereserveerd is. Mocht er geannuleerd worden dan krijg je of een hogere annuleringsvergoeding, of je hebt meer tijd om je camper alsnog te verhuren. 

Wat zijn de verdiensten?

Dit is natuurlijk een belangrijk punt. Je kan de verdiensten via de tool op de website van Camptoo uitrekenen. Dan zie je gelijk wat je ongeveer per week kan gaan verdienen. Echter is dit een globale indicatie en verdien je per seizoen ook weer meer of minder. 

Het is dus maar net wanneer je camper beschikbaar is voor de verhuur. Als dit veel in het hoogseizoen is, dan heb je geluk, want dan zijn de verhuurprijzen het hoogste. Daarnaast spelen het bouwjaar, de uitvoering en de aanwezige accessoires een grote rol. Over het algemeen is het zo dat hoe nieuwer de camper is, hoe hoger het huurtarief is wat je ervoor kan vragen.

Verhuurprijzen vergelijken

De verdiensten kan je ook goed afleiden uit de prijzen van andere campers die op de website van Camptoo worden aangeboden. Wat je daarbij niet moet vergeten is dat je de 15% commissie van Camptoo daar nog weer af moet trekken. 

Als je op de website kijkt zijn dit hoogste en laagste dagprijzen die je tegenkomt:

 • Alkoof camper: van €35 tot €150 per nacht
 • Integraal camper: van €60 tot €180 per nacht
 • Half integraal camper: van €50 tot €150 per nacht
 • Buscamper: van €50 tot €150 per nacht

Binnen deze prijzen vallen de ‘normale’ campers. Je hebt daarbij nog hele exclusieve campers met bijbehorende prijzen. Denk bijvoorbeeld aan 4x4 voertuigen, amerikaanse schoolbussen, campers waarvoor een C rijbewijs nodig is en oldtimer campers. 

Hoe Camptoo de verzekering heeft geregeld

Als je je camper via Camptoo verhuurd, is het van belang dat je zelf een verzekering voor je camper regelt die ook particuliere verhuur toestaat. Dit is bij iedere camperverzekering standaard niet het geval. Zie daarvoor ook de vergelijking van de meest populaire camperverzekeringen die ik maakte op deze website. 

Verzekering camper ouder dan 15 jaar

Echter moet je voor verschillende campers andere camperverzekeringen kiezen die verhuur toestaan. Sinds 2020 hebben de meeste verzekeraars namelijk beslist dat zij geen campers meer willen verzekeren voor de particuliere verhuur die ouder zijn dan 15 jaar. 

Gelukkig hebben ze daar bij Camptoo wat op gevonden. Je kan namelijk bij NAG je camper van 15 jaar en ouder verzekeren waarbij ze verhuur exclusief via Camptoo toestaan. 

Geen allrisk

Overigens kun je bij NAG verzekeringen fabriekscampers van 15 jaar en ouder alleen WA en WA + Beperkt casco verzekeren, Allrisk dus niet. Bij zelfbouwcampers kan Allrisk weer wel.

Verder ben je bij campers van 15 jaar en ouder niet verzekerd voor pechhulp, dus wel bij een ongeval, maar niet bij een eigen gebrek aan de camper. Daarvoor zou de huurder ‘pechhulp on demand’ van bijvoorbeeld Roadguard in kunnen schakelen.   

Verzekering camper jonger dan 15 jaar

Heb je een camper die 15 jaar of jonger is, dan kan je bij de camperverzekering van de NKC (Nederlandse Kampeerauto Club) terecht. Deze heeft overigens geen directe banden met Camptoo, hun verhuur clausule staat verhuur toe met of zonder welke bemiddelaar dan ook. Ook hebben zij een goede pechhulp service bij de verzekering in zitten, daarvoor hoef je dus niets apart af te sluiten. 

Camper Kopen? Bespaar Duizenden Euro's

Voorkom een miskoop bij het kopen van een camper. Leer hoe je met je dierbare spaargeld de juiste camper koopt - zonder technische kennis - en bespaar duizenden euro's.

Bekijk de video voor meer info:

video camper kopen zonder spijt

Camptoo ervaringen

Misschien heb je tot nu toe een goed en positief beeld gekregen van Camptoo. Maar hoe kijken andere gebruikers - die al ervaring hebben met het verhuren van hun camper via Camptoo - hier tegenaan? 

Er zijn op de website van Camptoo veel ervaringen te lezen:

 1. Ervaringen met Camptoo als bemiddelaar van zowel huurders als verhuurders
 2. Ervaringen van huurders met verhuurders
 3. Ervaringen van verhuurders met huurders

Het is wel jammer dat ze dit in eigen beheer doen, want er staat dat ze een beoordeling van 9.0 hebben uit 25.414 ervaringen. Er is echter maar een geringe selectie (ongeveer 75 per onderdeel, dus 3 x 75) op de website te lezen. 

Wij van WC-Eend adviseren WC-Eend 😉

Ervaringen op Trustpilot.com een 8,4

Gelukkig zijn er nog meer websites waar gebruikers hun ervaringen kunnen achterlaten. Zo is Trustpilot.com een externe beoordelingswebsite die door veel bedrijven wordt gebruikt. Hier heeft Camptoo sinds 2016 een profiel geclaimd en gelukkig laat deze website vrijwel eenzelfde beeld zien: 

 • Uit 850 reviews krijgt Camptoo een gemiddelde van 4,2 van de 5 sterren
 • Dit komt neer op een 8,4

Daarbij laten ze bij Trustpilot de laatste reviews het zwaarst meewegen zodat de score die getoond wordt ook daadwerkelijk een up to date ervaring met Camptoo is.  

Video’s - Ervaringen met Camptoo van verhuurders

Hieronder een aantal video’s met ervaringen van verhuurders via Camptoo:

Zoals je kan zien zijn het allerlei soorten campers (en mensen) die via Camptoo worden verhuurd. Men geeft aan dat ze het leuk vinden andere mensen blij te maken en er een leuke verdienste aan overhouden. Daarmee kunnen ze hun camper onderhouden en soms ook zelf gratis op vakantie gaan. 

Hoe verloopt het contact met Camptoo

Als verhuurder wil je een goed contact met de bemiddelaar hebben. Denk alleen al aan de geldstromen die ze regelen zoals de huur, de borg en de afhandeling van schades en andere zaken. Maar ook als het gaat om geschillen met de huurder is het fijn om te weten waar je aan toe bent. Daarom is het goed om vooraf te weten hoe het contact met Camptoo geregeld is. 

Het is bijvoorbeeld niet zo dat ze eerst even langs komen als je je camper voor de verhuur aanmeldt. Door zowel de verhuurder als de huurder goed te screenen hopen ze zoveel mogelijk ervoor te zorgen dat er veilig ge- en verhuurd kan worden. Uiteindelijk blijft de verhuurovereenkomst iets tussen de campereigenaar en de huurder, Camptoo staat daarbuiten. Uiteraard proberen ze dit proces wel zo goed mogelijk te faciliteren.

Contact met de Camptoo klantenservice

Zo kan je op verschillende manieren contact opnemen met de Camptoo klantenservice:

 • Check de veelgestelde vragen (FAQ) sectie op de website
 • Je kan ook mailen naar huren@camptoo.nl
 • Ook kan je Camptoo bellen op +31 (0)85 208 37 36 

Op de mail reageert de Camptoo klantenservice meestal binnen twee dagen. 

Gelukkig kan je Camptoo dus ook bellen als je spoedeisende vragen of problemen hebt. Wel zo fijn als je even niet meer weet wat je moet doen. Op werkdagen zijn ze telefonisch bereikbaar van 9:00 tot 17:30 en van mei tot september ook op zaterdagen. Dat is immers de meest drukke periode voor de verhuur. 

Conclusie Camptoo review over verhuren

Ik heb de website van Camptoo voor deze review flink door de mangel gehaald. Ook heb ik erg veel reviews doorgenomen om te zien wat mensen van Camptoo vinden. Waar Camptoo op hun eigen website zeggen een 9 te scoren, krijgen ze ook bij een externe partij een score van een 8,4. 

Enkele negatieve Camptoo ervaringen

Uiteraard staan daar ook enkele negatieve ervaringen op van verhuurders. Ik zeg ‘uiteraard’ aangezien het lastig kan zijn om aan de wensen van iedereen te voldoen. Waar je rekening mee moet houden is dat Camptoo alleen de bemiddelaar is. Jij blijft als verhuurder altijd hoofdelijk aansprakelijk, er is een overeenkomst tussen jou en de huurder, waar Camptoo dus feitelijk buiten staat. 

Overvloed aan positieve ervaringen

Zoals je bij de externe reviews kan lezen zijn er ook een overvloed aan positieve ervaringen met Camptoo. Ga simpelweg altijd na wat er in de algemene voorwaarden staat en neem je verantwoordelijkheid als het gaat om het meegeven van een veilige en goed onderhouden camper. 

M’n conclusie van deze Camptoo review is als je dat als verhuurder doet, dan kan je aan Camptoo een goede partner hebben. 


DEEL 2: Camptoo review over camper huren

Als je een camper wilt gaan huren van een particulier, dan ben je bij Camptoo aan het juiste adres. Ze bemiddelen namelijk op hun website tussen particuliere verhuurders en huurders. De vraag is natuurlijk wat deze bemiddeling inhoudt en wat je ervan mag verwachten. 

Goedkoper camper huren?

Uiteraard is deze manier van huren veelal goedkoper dan wanneer je bij een bedrijf een camper zou huren. Uiteraard moet Camptoo er ook wat aan overhouden en daar betaal je als huurder ook voor. Maar onderaan de streep kan het voor jou als huurder alsnog honderden euro’s per periode goedkoper zijn. 

Dit komt onder andere doordat het voor particuliere verhuurders al snel winstgevend is. De meeste kosten die zij maken moeten ze sowieso maken, de bijkomende kosten zijn relatief laag. Daarnaast hoeven zij geen btw af te dragen over de huurtarieven, wat dus ook al snel 21% bespaard. 

Camper Kopen? Bespaar Duizenden Euro's

Voorkom een miskoop bij het kopen van een camper. Leer hoe je met je dierbare spaargeld de juiste camper koopt - zonder technische kennis - en bespaar duizenden euro's.

Bekijk de video voor meer info:

video camper kopen zonder spijt

Hoe werkt een camper huren bij Camptoo?

Het stappenplan om een camper te huren bij Camptoo is niet ingewikkeld. Ik heb het hieronder voor je uitgeschreven:

 1. Ga naar de website van Camptoo en bekijk het aanbod
 2. Reserveer vrijblijvend een camper naar keuze
 3. Verhuurder accepteert de aanvraag wel of niet
 4. Je betaalt huur en borg via Camptoo
 5. Je haalt de camper op bij de eigenaar (waarna hij uitbetaald krijgt)
 6. Breng de camper terug naar de eigenaar en krijg borg terug

Zoals je kan zien zorgt Camptoo er met hun website voor dat het proces soepel verloopt. Je kan via hen reserveren, betalen en contact hebben met de verhuurder. Uiteindelijk heb je met de verhuurder alleen fysiek contact bij het halen en brengen van de camper. 

Hieronder zullen we de stappen nog even doorlopen om te zien wat ze inhouden. 

1. Aanbod op website Camptoo bekijken

Als je op de website van Camptoo kijkt, dan kan je op verschillende manieren het aanbod van campers bekijken. Je kan in het menu direct naar ‘Aanbod’ gaan, maar je kan ook eerst de reisdata, vertreklocatie en reisgezelschap invullen om zo een voorselectie te maken op de campers die getoond gaan worden. 

Kom je eenmaal in het overzicht met campers, dan kan je selecteren op de volgende eigenschappen van de campers:

 • Beschikbaarheid
 • Aantal zitplaatsen met gordels
 • Aantal slaapplaatsen
 • Ophaallocatie
 • Type camper 
 • Transmissie
 • Prijs
 • Merk
 • Bouwjaar
 • Voorzieningen
 • Huisregels

Zo kan je precies de camper vinden die het meest in de buurt komt van jouw wensen, letterlijk en figuurlijk 😉

2. Camper op de website reserveren

Als je dan een camper hebt gevonden die je graag wilt gaan huren en ook nog eens beschikbaar is, kan je hiervoor direct een reservering aanvragen. Dit doe je door de volgende stappen te doorlopen:

 1. Voer een ophaal- en inleverdatum in
 2. Je ziet direct het totaalbedrag, de aanbetaling en de borg
 3. Klik op ‘Reservering aanvragen’
 4. Vul je voornaam, achternaam en e-mailadres in
 5. Klik op ‘Meld aan en ga verder’
 6. Vul je reisbestemming, aantal reizigers, reisplannen en telefoonnummer in
 7. Klik op ‘Reservering aanvragen’

Je hebt nu een reserverings aanvraag gedaan en een account op Camptoo aangemaakt waarop je alles in de gaten kan houden omtrent het huren van een camper. 

3. Acceptatie van de aanvraag door de verhuurder

De eigenaar van de camper heeft nu 24 uur de tijd om je aanvraag te accepteren of af te wijzen. Ook kan hij of zij een bericht naar je sturen. Je ontvangt in alle gevallen automatisch een mail als de verhuurder iets doet. Mocht er binnen 24 uur geen enkele reactie komen, dan vervalt de aanvraag automatisch. 

Je kan dit alles ook volgen in je account op de website van Camptoo. 

4. Huur en borg betalen via Camptoo

Als de verhuurder je aanvraag heeft geaccepteerd, heb je 96 uur (4 dagen) de tijd om de aanbetaling te voldoen en daarmee de reservering definitief te maken. Dit betalen kan je binnen je account op Camptoo doen, en je maakt het dan ook over naar hen en niet naar de verhuurder. 

Op tijd betalen

Betaal je niet op tijd, dan wordt de reservering automatisch geannuleerd. Je kan zowel met creditcard als met iDeal betalen. 

Als je kort van tevoren boekt (korter dan 8 weken) dan betaal je de gehele huursom in een keer. Boek je langer van tevoren dan hoef je eerst alleen een aanbetaling te doen van 25% om de reservering definitief te maken. Je krijgt dan een mailtje als het tijd is om het restbedrag over te maken, welke minimaal 8 weken voor vertrek overgemaakt moet zijn.  

De borg

Normaal gesproken is de borg 1000 euro bij het huren van een camper. Dit kan je verlagen naar 350 euro door via Camptoo een eigen risico verzekering af te sluiten. Ook de borg maak je over binnen je account op de website van Camptoo, je kan de borg pas overmaken als ook de restbetaling is overgemaakt.

5. Camper ophalen bij de eigenaar

Op de dag dat de huurperiode ingaat kan je de camper ophalen bij de eigenaar. Het adres staat dan ook in je account. Een paar weken voor vertrek ontvang je deze informatie ook in een e-mail van Camptoo. 

Als je bij de verhuurder aankomt doorloop je samen de camper aan de hand van een digitaal overdrachtsformulier. Beide partijen krijgen een sms als deze klaar staat, eventueel kan je hem ook in je account vinden bij de reservering. 

Overdrachtsformulier gebruiken

Jij als huurder bent hier bij ophalen leidend in. De stappen in het formulier zorgen ervoor dat jullie samen de staat van de camper en afspraken goed vastleggen. Eventueel kan het formulier ook in tweevoud uitgeprint worden zodat beide partijen een kopie hebben. 

Schades en kilometerstand

Onder andere aanwezige schades en de kilometerstand worden vastgelegd. Als huurder wil je dat alle schades worden genoteerd zodat de verhuurder achteraf niet kan zeggen dat jij die veroorzaakt hebt.

Uiteindelijk geven beide partijen akkoord voor wat er in het overdrachtsformulier beschreven is. 

6. Camper terugbrengen naar de eigenaar

Het is de bedoeling dat je de camper terugbrengt op de laatste dag van de huurperiode, tenzij je andere afspraken met de huurder hebt gemaakt. Ook dan doe je dit aan de hand van het overdrachtsformulier. Op dit moment is de verhuurder hierin leidend, hij heeft er natuurlijk baat bij dat alle eventuele nieuwe beschadigingen en defecten worden beschreven. 

Ook wordt bekeken of de camper schoon is en wat de kilometerstand op dat moment is. Dit alles wordt in het formulier genoteerd. Als deze volledig ingevuld is ondertekenen beide partijen het formulier weer. 

Borg terugkrijgen

De borg krijg je weer terug als er geen meerkosten zijn over de huurperiode. Denk hierbij aan schades, extra kilometers, aftanken, schoonmaak en dergelijke. Als zowel de huurder als verhuurder zijn overeengekomen dat er verder niets afgerekend hoeft te worden, dan krijg je de borg op zijn vroegst een dag na het einde van de huurperiode terug.

Camptoo ervaringen van huurders

Camptoo heeft een aantal ervaringen van huurders op de website staan. Dit komt wat mij betreft altijd wat minder betrouwbaar over dan een externe review partij. Daarom kan je ook kijken op Trustpilot.com waar ook honderden ervaringen met Camptoo beschreven staan. 

Gemiddeld een 8,4

Hier krijgt Camptoo een gemiddelde van 4,2 uit 5 sterren wat neerkomt op een 8,4 - uit 850 reviews. Er staan dus heel erg veel positieve ervaringen op, maar ook enkele negatieve. 

Enkele negatieve Camptoo ervaringen

De negatieve gaan vaak over het afhandelen van schades en dat mensen zich daarin benadeeld voelen. Uit ervaring kan ik je zeggen dat er met schades altijd een verhaal achter zit waar de details een belangrijke rol spelen. Conclusies over wie hier de schuldige is kan je dus niet altijd zomaar trekken.

Het gemiddelde uit de ervaringen

Uitgaande van het hoge gemiddelde zijn het overgrote deel van de huurders heel erg tevreden over Camptoo en het huren van een camper bij hen. 

Dit zijn punten die veel huurders naar voren brengen:

 • Goede communicatie
 • Veel reminders via mail en sms
 • Professionele begeleiding bij afhandeling schade
 • Snelle reactie en goede beantwoording van vragen
 • Oog voor belangen van zowel huurder als verhuurder
 • Vriendelijke en enthousiaste medewerkers

Veel lovende woorden dus en een enkele negatieve.

Conclusie Camptoo review over huren

Wat je als huurder bij Camptoo of welke bemiddelaar dan ook niet moet vergeten is dat er een overeenkomst is tussen de eigenaar van de camper en jij als huurder. Mocht er dus wat misgaan, dan heb je in eerste instantie met de eigenaar te doen en niet met de bemiddelaar. 

Een goede bemiddelaar

Een goede bemiddelaar wil je uiteraard zo goed mogelijk met alles helpen maar uiteindelijk zijn de algemene voorwaarden leidend. Ik heb uit alle reviews die ik heb doorgenomen wel het idee gekregen dat Camptoo in de meeste gevallen dit op een juiste manier oplost. En dat ze daarmee het predicaat van een ‘goede bemiddelaar’ mogen dragen. 

Daarnaast hebben ze hun website en automatisatie met klantenservice goed op orde. Je kan ze bijvoorbeeld naast digitaal ook gewoon telefonisch bereiken wat erg prettig is. 


Is er ook een Camptoo app?

Nee, er is (nog) geen Camptoo app op dit moment. Ze hebben wel de website zoveel mogelijk mobielvriendelijk gemaakt zodat je die als een soort app kan gebruiken. 

Camptoo heeft wel aangegeven een app te willen ontwikkelen maar wanneer deze up and running is, is niet duidelijk. 

De app zal waarschijnlijk vooral voor verhuurders handig zijn om op die manier makkelijker n sneller met huurders te communiceren. Een goede app ontwikkelen kost echter behoorlijk veel tijd en geld. Ik ben benieuwd wanneer de Camptoo app er is, laat het vooral in de reacties onder dit artikel weten als je hem al hebt gespot! 

Goboony of Camptoo, welke is beter?

Dit is een vraag die door best veel mensen wordt gesteld. Goboony is namelijk net als Camptoo een deelplatform voor campers. Ook daar kunnen campereigenaren en huurders elkaar vinden. 

Beide hebben ze goede service en zijn er heel veel goede ervaringen online te vinden. Over beide kan je ook enkele hele negatieve ervaringen vinden, maar dat is niet zo gek als mensen zich benadeeld voelen en het om geld gaat.   

Eigenlijk verschillen ze niet zoveel met elkaar, behalve op details. Wat deze details zijn heb ik in dit artikel besproken. Als je dat artikel leest kan je zien voor welke bemiddelaar je het beste kan gaan.  

Conclusie van deze Camptoo ervaringen en review

Het was weer een hele zoektocht om deze Camptoo review te maken en m’n Camptoo ervaringen met je te delen. Camptoo komt over als een hele sympathieke club met mensen met de juiste intenties. Ook de vele positieve ervaringen die online te vinden zijn bevestigen dat. 

Voor verhuurders 

Als verhuurder kan je eenvoudig en binnen korte tijd je camper verhuren en er geld mee gaan verdienen. Uiteraard gaat er niets helemaal vanzelf en zul je wel de in- en uitgifte moeten doen. Als je dit verantwoord doet en een goed onderhouden camper meegeeft, kan er niet veel misgaan en kan Camptoo je goed ondersteunen in het hele traject

Uiteraard is er niets zonder risico, er kan altijd een geschil ontstaan bij schade en dergelijke. Wees daar altijd op voorbereid en weet wat de procedure daarin is bij Camptoo. 

Voor huurders

En eigenlijk geldt voor huurders hetzelfde, stap er niet te naïef in. Je huurt wel een kampeermiddel van vaak enkele tienduizenden euro’s en het KAN misgaan, met of zonder eigen schuld.

Mijn eigen ervaringen met Camptoo zijn bij het maken van deze review positief, ik zou het anderen prima durven aanraden om met hen in zee te gaan.   

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Misschien vind je dit ook interessant:

Bespaar Tijd, Geld & Frustratie met Gratis Tips Over Campers

>