Een camper aankoopkeuring – Waar moet je op letten?

Door Piet Hein

0 reacties

Lees
tijd:
Nog

min.

Als je een camper gaat kopen bij een particulier (en bij sommige handelaren) dan is het slim om een aankoopkeuring uit te laten voeren. Want zelfs als alle papieren kloppen, de camper er fris bij staat en hij er na eigen inspectie top uitziet, kunnen er gebreken aan de camper zijn die je over het hoofd hebt gezien.

Of onzichtbaar waren.

Je vergeeft het jezelf nooit als je die aankoopkeuring of campercheck van 100 of 200 euro hebt overgeslagen om geld te besparen en vervolgens met de gebakken peren zit. 

Ofwel een reparatie van honderden of zelfs duizenden euro's.

Niet alleen zijn het kosten die je bovenop de aankoopprijs krijgt, je had met de gebreken ook (flink) kunnen afdingen... Kans op dubbel pech dus als je het nalaat. 

Maar wat kan je van een aankoopkeuring voor een camper verwachten? En waar moet je op letten als je ergens een afspraak gaat maken? Ik ga mijn ervaringen met je delen die ik heb opgedaan met de verschillende tweedehands campers die ik persoonlijk heb aangekocht. 

Door wie wordt de campercheck uitgevoerd?

Deze eerste vraag is in meerdere opzichten belangrijk. Persoonlijk heeft het mijn voorkeur dat het een onafhankelijke garage is en bijvoorbeeld niet de garage waar hij altijd in onderhoud is geweest. 

Misschien klinkt het je gek in de oren, maar veel eigenaars stellen dit voor omdat die garage vaak in de buurt is en ze liever niet willen dat onbekende mensen aan hun camper zitten te rommelen. 

Dat is natuurlijk onzin, want een goede garage zal de camper heus niet beschadigen. Toch zijn veel particuliere campereigenaren wat dat betreft een beetje huiverig omdat ze hun camper als een goot bezit zien (is het natuurlijk ook) en vaak ook nog als troetelkindje.

Toch zou ik een camper laten staan als ik niet zelf de garage voor de aankoopkeuring mocht kiezen. Er is namelijk een relatie tussen de onderhoudsgarage en de eigenaar van de camper, en mocht er een twijfelgevalletje zijn, dan is de kans aanwezig dat ze sneller in het voordeel van de eigenaar zullen praten. 

Welke garage kiezen voor een aankoopkeuring?

Ten eerste zou ik kiezen voor een garage die gespecialiseerd is in campers. Een aankoopkeuring gaat namelijk niet alleen om het auto gedeelte met de motor en het onderstel, maar de camperopbouw is net zo belangrijk. Juist die combinatie maakt dat je een specialist moet hebben en niet ‘iemand die goed is in autotechniek’.  

Zelf zou ik kiezen voor een wat grotere garage, die hebben hun zaakjes vaak wat beter voor elkaar als het gaat om een checklist voor een aankoopkeuring en een uitdraai als eindrapport. 

Zo’n uitdraa heb je vaak meer aan dan ‘Het ziet er allemaal wel goed uit hoor!’.

Beoordelingen van andere klanten

Tegenwoordig hebben de meeste wat grotere garages een goede website en sommigen ook nog met beoordelingen van klanten via bijvoorbeeld klantenvertellen.nl. Dat is behoorlijk geloofwaardig aangezien dit onafhankelijke websites zijn die er hun uiterste best op doen om zo echt mogelijke beoordelingen te verzamelen. 

Het is niet voor niets dat garages zo huiverig zijn voor slechte online beoordelingen, want die poetsen ze niet zomaar even weg… 

Wees niet bang om wat verder te moeten rijden voor een goede garage (de spoeling kan in sommige gebieden wat dun zijn), dan kan je ook direct een goede proefrit maken. 

Maak een goede planning

Het kan misschien even lastig zijn om het te plannen, want alle drie de partijen moeten op dat moment tijd hebben, zowel jij als de verkoper als de garage. Mijn ervaring is dat garages het vaak niet zo nauw nemen met hun dagplanning, aangezien ze soms ook spoedklusjes tussendoor krijgen en een aankoopkeuring al snel wat lager op de prioriteitenlijst komt te staan. 

Daar verdienen ze in de meeste gevallen maar eenmalig aan, en dan ook nog maar een relatief klein bedrag. Zelf belde ik hen de dag voor de afspraak nog even om zeker te weten dat ze het niet vergeten zijn - ook al kan je dan een beetje klinken als een zeurpiet. 

De inhoud van een aankoopkeuring

Het lastige is dat er geen wettelijke eisen aan een aankoopkeuring of campercheck worden gesteld. Ieder bedrijf kan dus zelf bepalen hoe grondig (of juist niet) zo’n keuring wordt uitgevoerd. 

Vraag daarom vooraf waar er bij dat specifieke bedrijf naar gekeken wordt, het liefst wil je een lijst gemaild krijgen.  

Je kunt in dit artikel over een camper kopen een aankoop checklist vinden. Dit zou een garage dus minimaal moeten uitvoeren. Samengevat komt het hierop neer: 

 • Uitgebreide vochtmeting
 • Motorisch
 • Onderstel/bodem
 • Interieur
 • Opbouw
 • Watersysteem
 • Gasinstallatie
 • Elektrische installatie 12V/230V
 • Koeling/Verwarming
 • Buitenuitrusting
 • Proefrit

Dan weet je wat je mag of zou moeten verwachten. Ik zal hieronder kort toelichten waarom deze punten bij de koop van belang zijn.  

Uitgebreide vochtmeting

De vochtmeting is misschien wel het belangrijkste punt in dit rijtje. In dit artikel over vochtschade in een camper lees je waarom. Het komt er op neer dat je met de juiste meetapparatuur detecteert of er vocht in de camper aanwezig is op plekken waar het niet hoort te zijn. Dit komt vaak doordat kitnaden niet meer intact zijn door ouderdom, beschadiging of onjuist aangebracht te zijn. Hierdoor kan er vocht van buitenaf in de de dubbele wand van de camper terechtkomen. 

Als het hierbij om een beginnende vochtschade gaat dan is dit in de meeste gevallen simpel op te lossen. Als het vocht al langere tijd zijn werk heeft kunnen doen dan kunnen grote delen van de camper onzichtbaar verrot zijn en je begrijpt wel dat hier veel hogere herstelkosten aan verbonden zijn. 

Een goede vochtmeting komt met een apart rapport waarbij op zo’n 20 punten in de camper is gecontroleerd. 

Motorische controle

Waar vaak naar wordt gekeken is wanneer er voor het laatst een onderhoudsbeurt is gedaan en wanneer de distributieriem is vervangen. Een goede garage geeft ook direct aan wanneer het eerstvolgende onderhoud kan worden verwacht en welke kosten dat ongeveer met zich mee zal brengen.

Verder kan gekeken worden naar lekkages zoals van olie en in welke staat de uitlaat verkeerd. 

Onderstel/bodem

Ook de onderzijde van de camper kan aangetast zijn door vocht. Verder is het goed om naar de staat van de reserveband te kijken en of de beugel waarin deze vaak hangt nog makkelijk te openen is. Ook eventuele aanwezige steunpoten kunnen worden geïnspecteerd. 

De andere 4 banden worden bekeken op ouderdom (verstandig om deze om de 6 jaar te vervangen) en gecontroleerd op aanwezigheid van beschadigingen zoals haarscheurtjes of teveel slijtage.

Interieur

Nagegaan wordt of alles in het interieur nog naar behoren werkt. Denk aan de sluitingen van kastjes, staat van lattenbodems en horren en raamverduisteringen. Maar ook het gasfornuis en de koelkast moeten worden gecontroleerd. Al met al kan dit een flinke kostenpost worden als er veel moet worden vervangen. Daar komt bij dat als deze lijst lang wordt, het een indicatie kan zijn van hoe de vorige eigenaren met de camper zijn omgegaan. 

Opbouw

Hierbij wordt gekeken naar de buitenkant van het campergedeelte. Zijn er schades geweest in het verleden, hoe zijn deze gerepareerd en is bijvoorbeeld de lak aan het verkleuren? Allerlei zaken die prijs behoorlijk kunnen beïnvloeden. 

Watersysteem

Gecontroleerd wordt of alles naar behoren werkt. Een aandachtspunt is bijvoorbeeld een douchebak die nog wel eens wil scheuren waardoor vochtschade kan ontstaan. Deze vervangen kan kostbaar zijn. Maar ook de waterleidingen moeten natuurlijk waterdicht zijn. 

Gasinstallatie

Zijn er gasflessen aanwezig en hoe lang zijn die nog houdbaar? Zijn de gasslangen en drukregelaars aan vervanging toe? Werkt de koelkast ook op goed op gas? 

Elektrische installatie 12V/230V

Gekeken wordt naar de staat van de huishoudaccu(‘s) door deze met speciale apparatuur door te meten, of alles goed geladen wordt en of de omvormer zijn werk goed doet. Een nieuwe kost al snel een paar honderd euro, net als een nieuwe accu. 

Extra apparatuur

Naast de koelkast en het gasfornuis kunnen er nog veel meer apparatuur in de camper aanwezig zijn. Denk bijvoorbeeld aan een verwarming, een airco, een achteruitkijkcamera, een oven, een schotel met ontvanger en tv of zonnepanelen. 

Mooie posten om mee af te dingen als ze niet naar behoren werken 😉

Buitenuitrusting

Aan de buitenkant vind je natuurlijk de luifel waarvan vervanging al snel zo’n 1000 euro kost. Werkt hij nog naar behoren en zijn de armen of palen niet krom? Is het doek nog in takt? Ook de fietsendrager moet worden gecontroleerd op functioneren, stevigheid en bevestiging aan de camper. 

Proefrit 

Tot slot de proefrit, deze zal een goede monteur een indicatie geven over het overall presteren van de rijeigenschappen van de camper. Zit er speling op het stuurwiel en waardoor komt dat? Hoe doen de remmen het? Schakelt hij zoals het hoort? Is het vermogen aanwezig dat het blok zou moeten kunnen leveren? Geen rare of verdachte geluiden? 

Als leek zijn dit zaken die moeilijk op te merken zijn omdat je waarschijnlijk niet veel referentiemateriaal hebt. 

APK Keuring = Camper keuring?

Er zijn mensen die een APK keuring verwarren met een camper keuring of aankoopkeuring. Of dit gelijkwaardig stellen. Een keuring is immers een keuring? 

Niets is minder waar. 

Een APK keuring is een verplichte keuring waarbij wel zaken worden nagelopen, maar enkel om vast te stellen dat de camper veilig genoeg is om aan de openbare weg deel te nemen. Dat een camper APK gekeurd is zegt niets over de waarde van een camper of over vele gebreken. 

Een camper die bijvoorbeeld zo lek is als een mandje kan prima APK gekeurd zijn. Ook de banden kunnen een minimaal toegestaan profiel hebben en of de motor onlangs een beurt heeft gehad maakt voor de APK keuring niets uit. 

Natuurlijk zegt het wel IETS dat een camper APK gekeurd is, maar het is bij lange na geen aankoopkeuring. Het zegt bijvoorbeeld dat de camper er technisch gezien niet ZO slecht aan toe is dat hij de weg niet op mag. En dat er een garage naar de camper heeft gekeken met personeel dat opgeleid is om een APK te mogen uitvoeren. Welke conclusie je daar ook uit zou willen trekken. 

Is een Aankoopkeuring doorslaggevend? 

Deze vraag is een beetje lastig. Je kunt namelijk heel veel uit zo’n aankoopkeuring concluderen. Maar ik heb wel eens een aankoopkeuring gezien waarin alles precies aangevinkt stond hoe het met de tientallen punten van de camper zat. Zo zag het er met de vochtmeting bijvoorbeeld goed uit, slechts één puntje die wat minder hoog scoorde. 

Daar heb ik echt op moeten doorvragen wat dat was waaruit bleek dat er toch een lek aanwezig was. 

Misschien is dit het bedrijf aan te rekenen wat de keuring uitvoerde, maar het gaat me erom dat zij vaak enkel aangeven wat de staat van de camper is. Ze zoeken niet verder als iets om aandacht vraagt. Ze geven geen waardeoordeel aan iets, ze geven alleen de feiten die ze opmerken. 

Het is dus zaak om een keuringsrapport goed door te nemen en door te vragen op punten waar minder op wordt gescoord. Veel mensen vinden dit al snel goed genoeg aangezien ze geen zin hebben om over techniek te praten en het lastig vinden om door te vragen. 

Toch ben je een dief van je eigen portemonnee als je dit niet doet. 

Conclusie van de camper aankoopkeuring 

Eén ding zal je wel duidelijk zijn geworden, zolang je geen camper koopt met (goede) garantie, doe je er slim aan om ALTIJD een aankoopkeuring te doen. Die 100 of 200 euro staan in het niets bij een miskoop of grote reparaties achteraf. En in verhouding met de waarde van de camper zijn ze vaak ook verwaarloosbaar. 

Zelf verkocht ik mijn campers altijd met een aankoopkeuring die ik zelf vooraf liet doen. Dan wist ik precies wat ik verkocht en het gaf de koper extra zekerheid, al in de verkoopadvertentie. 

Veel succes met het aankopen van jouw droomcamper en mocht je met vragen zitten over het aankoopproces, schroom dan niet om hieronder je vragen te stellen.   

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Misschien vind je dit ook interessant:

Bespaar Tijd, Geld & Frustratie met Gratis Tips Over Campers

>