Wat verbruikt een camper aan brandstof?

Door Piet Hein

0 reacties

Lees
tijd:
Nog

min.

Natuurlijk is het rijden van een camper niet gratis. Maar wat kost het hebben van een camper dan wel? Met welke kostenposten moet je rekening houden? In dit artikel geven we antwoord op de vraag wat het brandstofverbruik van een camper is, per model.

Dit zijn overigens geen fabrieksgegevens, daar heb je over het algemeen niet zo veel aan, die kloppen toch vaak niet. Het is een megeling van onze eigen ervaring en die van onze huurders in de tijd dat we nog campers verhuurden. 

Brandstofkosten en luchtweerstand

Naast andere kosten heb je nog de brandstof die betaald moet worden. Ook als je een camper huurt is dit voor eigen rekening. Natuurlijk varieert het brandstof verbruik per soort camper, en ook hetzelfde soort camper kan toch een ander verbruik hebben. 

Zo verbruikt een kleinere buscamper minder dan een grotere camper met alkoof van 3,3 meter hoog en 2,2 meter breed. Dit heeft te maken met de stroomlijn en luchtweerstand van de verschillende campers. 

Welke snelheid houd je aan?

Ook de snelheid heeft een grote invloed op het verbruik van de camper. Zo kan het verschil tussen het rijden van 120km/h en 110km/h al een kilometer op een liter brandstof schelen. 

Ga je 100km/h rijden dan kan het je nog eens een kilometer op een liter brandstof besparen.

Een fijne snelheid is vaak rond de 100 kilometer per uur, aangezien je dan sneller bent dan de vrachtauto's maar geen hinder veroorzaakt aan andere weggebruikers. Ook heb je dan maar weinig tijdverlies aangezien je minder hoeft te remmen en op te trekken. Een goed gemiddelde zeg maar.  

Wat is het gewicht van de camper?

Als laatste wat nog genoemd moet worden is het gewicht van de camper dat invloed heeft op het verbruik. 

Heb je de camper maximaal beladen? Je kan je afvragen of het noodzakelijk is om grote afstanden te gaan rijden met een volle schoonwatertank van bijvoorbeeld 120 liter en/of een volle vuilwatertank van nog eens 80 liter

Soort brandstof

Veruit de meeste campers rijden op de brandstof diesel. Dit is goedkoper dan benzine, aangezien het verbruik lager is en de prijs ook. En omdat je zowel voor diesel als benzine maar een kwart wegenbelasting betaald, kan het al snel uit om voor een camper op diesel te kiezen. 

Onze ervaringen met het brandstofverbruik van campers

  • Onze ervaring is dat buscampers een verbruik hebben tussen 1:9 (1 liter op 9km) en 1:12 (1 liter op 12km).
  • Half integraal en integraal campers verbruiken tussen de 1:8 en de 1:11.
  • En alkoof campers hebben een verbruik variërend tussen 1:6 en 1:9

Het heeft ook te maken met de kracht van de motor. Een motor met meer pk's heeft vaak minder moeite met optrekken en verbruikt daardoor iets minder. Aan de andere kant ben je al snel gewend aan de hoeveelheid pk's die je hebt en trek je sneller op waardoor het voordeel weer weg is. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Misschien vind je dit ook interessant:

Bespaar Tijd, Geld & Frustratie met Gratis Tips Over Campers

>