Alles over camper taxatie en waardebepaling van je camper

Door Piet Hein

0 reacties

Lees
tijd:
Nog

min.

Ben je bezig met het verzekeren van je camper en wordt er om een taxatie gevraagd? Of heb je zelf een camper gebouwd of verbouwd en wil je weten wat de waarde ervan is geworden? Of wellicht ben je gewoon benieuwd wat je camper waard is? In deze gevallen kan je je camper laten taxeren. 

De vraag is natuurlijk hoe je zo’n waardebepaling het beste kan aanpakken en of het echt nodig is. Een taxatie kost vaak geld, en het is een investering die je niet terugziet. Tenminste, dat zou je denken. Toch kan een camper taxatie je ook geld opleveren, verderop in het artikel wordt uitgelegd hoe.

Verder zijn er verschillende bedrijven die dergelijke taxaties uitvoeren, maar wat mag je van zo’n taxatie verwachten? En nog belangrijker; Op welke kosten kan je rekenen? Veel vragen, en als je verder leest ook veel antwoorden. Het is best een belangrijk onderwerp, zorg dus dat je goed op de hoogte bent. 

Redenen om je camper te laten taxeren

Als je wilt weten wat je camper waard is, kan je hem het beste door een expert laten taxeren. Naast dat het gewoon leuk is om te weten wat de waarde is van je eigendom, kan het ook handig zijn voor je camperverzekering. 

Dagwaarde tegenover taxatiewaarde

Mocht er iets met je camper gebeuren waardoor het total loss wordt verklaard (het schadebedrag is dan hoger dan de waarde van de camper) dan krijg je de werkelijke waarde uitgekeerd, namelijk die van de taxatie. Deze is vaak gunstiger dan de dagwaarde welke ergens in een algemene koerslijst is vermeld. Als je camper daar al tussen staat, wat bij een zelfbouwcamper sowieso niet het geval is. 

Het achteraf bepalen van de waarde van de camper - dus nadat de schade heeft plaatsgevonden - is in de meeste gevallen geen optie. Daar beginnen de meeste verzekeraars dan ook niet aan. Een taxatie kan dus veel gedoe en getouwtrek voorkomen. Je weet namelijk al van tevoren waar je aan toe bent mocht er iets met de camper gebeuren. 

Taxatie bij verkoop

Verder kan een taxatie handig zijn als je je camper wilt verkopen. Je kan dan aan potentiële kopers aantonen wat de waarde van de camper is - vastgesteld door een expert, namelijk een onafhankelijke taxateur. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je dat bedrag ook echt voor je camper gaat krijgen, maar het geeft wel aan wat voor vlees je in de kuip hebt - ook al is de taxatie alweer een aantal jaren geleden.

camper taxatie

Misschien is je camper wel meer waard dan je denkt - of minder...

Verderop in het artikel wordt besproken hoe je kan achterhalen wat je camper nog waard is door de dagwaarde te bepalen. Daarvoor is niet altijd een officiële taxatie nodig en die informatie kan je ook gebruiken als je je camper wilt verkopen of wilt inruilen. 

Het belang van taxeren voor je verzekering

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen kan de inschatting van de waarde van je camper verschillen. In de meeste gevallen vindt de eigenaar dat de camper een hogere waarde representeert dan wat de verzekeringsmaatschappij inschat. Maar zonder taxatie trekt de eigenaar meestal aan het kortste eind wat er in veel gevallen in resulteert dat hij met het uitgekeerde verzekeringsgeld geen gelijkwaardige camper weer kan kopen. 

Je kan je wel voorstellen dat zo’n discussie over de camper waarde in dat geval behoorlijk zinloos is en tot veel ergernis kan leiden bij de eigenaar van de camper. Het kan zomaar zijn dat je kostbare opties aan de camper hebt toegevoegd of zelf een camper hebt gebouwd van hoogwaardige materialen. De camper is dan veel meer waard dan in de koerslijsten terug te vinden is of wanneer er gekeken wordt naar een ‘vergelijkbare’ camper. 

Voorkom onder- of oververzekerd zijn

Het taxeren van een camper kan er voor zorgen dat je niet onderverzekerd en niet oververzekerd bent. Bij onderverzekeren is de camper meer waard dan het bedrag waarvoor je verzekerd bent. Je zult in dat geval met de uitgekeerde vergoeding niet weer dezelfde camper kunnen terugkopen.

Als je oververzekerd bent is het verzekerde bedrag hoger dan de werkelijke waarde van de camper. Je betaald dan domweg teveel premie aangezien je nooit meer krijgt uitgekeerd dan dat de camper daadwerkelijk waard is - wat ze altijd even checken mocht het zo ver komen. 

Taxeren van zelfbouw campers

Mocht je zelf een camper hebben gebouwd of je hebt een camper laten bouwen, dan kan hij wel nieuw zijn, maar er is geen bedrag gekoppeld aan de waarde van de camper. Het bedrag wat jij hebt betaald om dit te (laten) doen kan wel eens heel erg afwijken van de werkelijke waarde van de camper. Vaak kost maatwerk veel meer geld dan wanneer het lopende band werk is. Er gaan domweg meer uren in zitten.

Je hebt dan wel een camper die helemaal naar je eigen wensen is samengesteld, maar dat wil niet zeggen dat de vervangingswaarde even hoog zal zijn. Het taxeren van een zelfbouw camper is dan ook erg lastig aangezien je wel een vervangende camper kan kopen voor een lager bedrag, maar deze zal dan nooit precies hetzelfde zijn. 

Toch is het taxeren van een zelfbouw camper zeker aan te raden aangezien je dan precies weet waar je aan toe bent mocht de camper totall loss raken. De meeste verzekeraars zullen dergelijke campers niet eens willen verzekeren zonder taxatie. 

Taxeren van tweedehands fabriekscampers 

Het nadeel van het aanhouden van koerslijsten is dat er geen rekening wordt gehouden met de accessoires die zijn toegevoegd nadat de camper voor het eerst werd verkocht. Er wordt simpelweg naar de nieuwwaarde in combinatie met de kilometerstand gekeken, waarop een formule voor de afschrijving wordt losgelaten. 

Misschien heb je achteraf wel een dak en motorairco laten inbouwen, de camper van lichtmetalen velgen voorzien en hem helemaal laten overspuiten. Of wellicht is het een verzamelobject vanwege zijn leeftijd of omdat hij zo schaars is. Er zijn dus verschillende redenen te bedenken waardoor de camper een hogere waarde representeert dan een koerslijst zou weergeven.

Met een camper taxatie kan je dit voorkomen en wellicht kom je tot de ontdekking dat hij nog veel meer waard is dan je dacht (of andersom…).

Camper Kopen? Bespaar Duizenden Euro's

Voorkom een miskoop bij het kopen van een camper. Leer hoe je met je dierbare spaargeld de juiste camper koopt - zonder technische kennis - en bespaar duizenden euro's.

Bekijk de video voor meer info:

video camper kopen zonder spijt

Alternatieven voor taxatie bij verzekeraars

Naast het laten taxeren van je camper kan je bij sommige verzekeraars ook andere regelingen krijgen. Hierdoor ben je net als bij een taxatie zeker van een bepaald bedrag en niet afhankelijk van de op dat moment geldende dagwaarde. 

3 jaar aankoopwaarde garantie

Eén daarvan is de aankoopwaarde garantie, waarbij je verzekerd bent voor het bedrag waarvoor je de tweedehands camper hebt aangekocht. Bij de NKC bijvoorbeeld kan je die voor 3 jaar afsluiten. Je bent dan de eerste 3 jaar ervan verzekerd dat je het aankoopbedrag terug krijgt bij totaal verlies zoals bij diefstal, brand of een ongeval. 

10 jaar nieuwwaarderegeling 

Mocht je een nieuwe camper hebben gekocht, dan kan je bij goede camperverzekeringen rekenen op 10 jaar nieuwwaarderegeling. In de praktijk houdt dit in dat je de eerste 5 jaar verzekerd bent van de nieuwwaarde mocht de camper totall loss raken. In de andere 5 jaar mag je dan profiteren van een hele gunstige afschrijvingsregeling. Als je dus een nieuwe fabriekscamper hebt gekocht is het taxeren van je camper vaak niet aan de orde. 

Hou er rekening mee dat een dergelijke regeling met betrekking tot de nieuwwaarde alleen geldt als jij de eerste eigenaar van de camper bent. Koop je dus een camper die slechts enkele jaren oud is, dan kan je niet meer voor de nieuwwaarderegeling in aanmerking komen en kan je alsnog het beste je camper laten taxeren om de eerder genoemde redenen. 

Bij wie moet je zijn voor een camper taxatie?

Er zijn verschillende bedrijven die een camper taxatie voor je kunnen uitvoeren. Mensen die hun camper laten taxeren doen dit vaak in verband met de verzekering. Goede verzekeringsmaatschappijen vinden het zelf ook fijn als ze weten waar ze aan toe zijn en stimuleren hun klanten om een taxatie uit te laten voeren. Hoewel ze meer verdienen als hun klanten oververzekerd zijn, is het slimmer om zo veel mogelijk tevreden klanten te hebben. Daar krijgen ze een goede reputatie van en daarmee weer meer klanten. 

Met dat doel voor ogen kan je met korting via de verzekering je camper laten taxeren. Je betaalt dan minder dan dat je normaal zou betalen, wat het natuurlijk nog aantrekkelijker maakt. Een goede camperverzekering die werkt met verzekeren op basis van taxatiewaarde is die van de NKC (Nederlandse Kampeerauto Club).

Overigens zitten er nog veel meer voordelen aan hun verzekering, zo is een interessant detail dat zij als club geen winstoogmerk hebben. Hun doel is om alles voor camperaars zo goed mogelijk geregeld te krijgen, waaronder dus de camperverzekering. En omdat ze al zo groot zijn en steeds verder groeien, lukt dat erg goed. 

Taxatie bij NKC Camperverzekering

Bij de camperverzekering van de NKC kan je voor een tweedehands camper kiezen tussen 3 jaar aankoopwaarde garantie of 5 jaar taxatiewaarde. Je krijgt hierbij korting op de taxatie en hebt veel andere voordelen.

Je kan makkelijk de premie van een camperverzekering berekenen op de website van de NKC (Nederlandse Kampeerauto Club).

Kosten van camper laten taxeren (en opbrengsten)

Wacht even, kan de taxatie van je camper je ook geld opleveren? Ja dat lees je goed, maar de kosten gaan ook in dit geval voor de baten uit. Laten we het daar dus eerst even over hebben. 

De gemiddelde kosten van een goede onafhankelijke camper taxatie zijn ongeveer:

 • €150 voor campers onder de 3500 kg (campers voor B rijbewijs)
 • €250 voor campers boven de 3500 kg (campers voor C rijbewijs) 

Als je een verzekering bij de NKC afsluit kost de taxatie je eenmalig 130 euro. De taxatie wordt dan uitgevoerd door CED. Overigens heeft iedere verzekeringsmaatschappij bepaalde taxateurs waar ze mee samenwerken. Mocht je al een taxatierapport hebben dan kan je die soms ook gebruiken, maar dan mag deze niet ouder zijn dan een bepaald aantal jaren. Vaak wordt hiervoor 5 jaar aangehouden.  

Hoe een taxatie je geld oplevert

Misschien heb je het in het voorgaande al een beetje tussen de regels door kunnen lezen. Als je een taxatie laat uitvoeren, dan wordt er niet alleen naar de algemene waarde van de camper gekeken. Men gaat ook specifieker kijken naar de staat van de camper en de opties en accessoires die er op en aan zitten. Mocht je dan een keer aanspraak moeten maken op je verzekering dan kan je aantonen waarop alles is getaxeerd om vervolgens dat bedrag uitgekeerd te krijgen en niet (veel) minder.

Overigens kan je de waarde op het taxatierapport ook verhogen door ervoor te zorgen dat je camper in een goede staat van onderhoud is. Denk bijvoorbeeld aan recente banden met een goed profiel, het schoonmaken van de verwarming of combiketel, kleine beschadiging direct (laten) bijwerken en ga zo maar door. 

Daarnaast kan een taxatie je meer geld opleveren als je de camper verkoopt aangezien je kan aantonen met een officieel document wat de camper waard is. Maar ook als je aan de andere kant staat en de kopende partij bent kan het je meer zekerheid geven over de waarde van de camper. Zo is de kans dat je een kat in de zak koopt en er veel geld bij in schiet een stuk kleiner. 

Wat kan je verwachten van een camper taxatie?

Als je een camper laat taxeren wordt hiervoor ongeveer 1 tot 2 uur uitgetrokken. Maar hoe gaat dat in z’n werk en wat doen ze allemaal in die tijd? De soorten campers die je kan laten taxeren zijn de volgende:

 • Fabriekscampers
 • Zelfbouwcampers
 • Omgebouwde campers
 • Expeditie campers
 • Omgebouwde touringcars 
 • Camperunits

Vaak kan je ervoor kiezen om zelf langs de taxateur te gaan of dat ze bij jou thuis of in de stalling langs komen. Meestal zijn er geen voorrijkosten, maar als je echt verder weg woont moet je daar wel op rekenen. 

Onderdelen van taxatierapport

Wat gaan ze allemaal bij langs als je camper getaxeerd wordt? Dit kan op detailniveau per taxateur verschillen. Ook is het afhankelijk van het soort camper, zo kan er niet altijd een nieuwwaarde achterhaald worden. In grote lijnen komt het hierop neer:

 • De oorspronkelijke nieuwwaarde 
 • De nieuwwaarde van een vergelijkbare camper op dit moment
 • De nieuwwaarde van alle accessoires
 • De getaxeerde waarde inclusief alle accessoires
 • Wat de technische staat van de camper is
 • Hoe de status van onderhoud is van de camper
 • Welke schades er aanwezig zijn
 • Vochtmeting
 • Welke beveiliging en alarm aanwezig zijn
 • Foto’s van de camper 

Je krijgt het taxatierapport meestal als PDF toegestuurd via de mail en soms kun je er ook voor kiezen om het te laten uitprinten in een mapje. De foto’s komen er dan als bijlage bij. Waar je rekening mee moet houden is dat een taxatie geen technische controle is. Toch kan je er natuurlijk wel enige conclusies uit trekken zoals bij de status van het onderhoud. 

Dagwaarde van je camper bepalen zonder taxatie

Kan je ook op eigen houtje een camper te taxeren? Daarmee bespaar je geld aan een taxateur, en kan je ook de waarde van een camper beter bepalen die je wellicht wilt gaan kopen. Uiteraard is een dergelijke eigen taxatie goed mogelijk maar de kans is erg groot dat deze niet wordt geaccepteerd door een verzekeringsmaatschappij. Het is niet voor niets dat goede camper taxateurs gecertificeerd zijn door de VRT (Vereniging Register van Taxateurs), en zo’n certificaat krijg je niet zomaar.

Wat is mijn camper waard?

Naast een taxatie kan je het antwoord op deze vraag ook achterhalen door simpelweg naar vergelijkbare campers te gaan zoeken op de tweedehandsmarkt. Denk bijvoorbeeld aan Marktplaats.nl of Autoscout24.nl. De dagwaarde van je camper bereken je eigenlijk hetzelfde als een taxateur zou doen. Om een goede vergelijking met andere campers te maken die te koop worden aangeboden dien je de volgende zaken op een rijtje te zetten:

 • Merk van de camper
 • Merk van het onderstel 
 • De kilometerstand
 • Het bouwjaar
 • Type motor
 • Staat van onderhoud
 • Indeling van de camper
 • Waarde accessoires

Aangezien er best veel variabelen zijn, valt het niet altijd mee om een vergelijkbare camper te vinden. 

Veelgemaakte fouten bij dagwaarde camper berekenen

Het lastige van zelf de waarde van je camper bepalen is dat je er ook (ongemerkt) emotionele waarde aan kan toekennen. Daarnaast kijken veel mensen naar de aanschafwaarde van de camper, en misschien is die destijds wel te hoog geweest, of is de afschrijving hoger dan men denkt. Het is dan niet onbegrijpelijk dat je daarmee de waarde van je camper toch iets te hoog inschat. Natuurlijk merk je dat vanzelf omdat de camper steeds maar niet verkocht wordt, maar ook dat kan je geld kosten.   

Is er geen koerslijst voor campers?

Hoe handig zou het zijn als je gewoon de dagwaarde van je camper kan opvragen aan de hand van een koerslijst voor campers. Helaas is er geen koerslijst voor campers zoals je die wel voor personenautos hebt. Waarschijnlijk komt dit doordat camper onderling zoveel van elkaar kunnen verschillen dat het niet te doen is om dit allemaal bij te houden. Overigens wordt je ook niet altijd even blij van de prijzen in de koerslijsten van personenauto's, dus misschien is het ook maar beter zo 😉 

Vragen of opmerkingen? Stel ze hier!

Je hebt nu veel kunnen lezen en opsteken over camper taxaties en waardebepalingen van campers. Wellicht zit je nog met vragen over jouw specifieke situatie of heb je bepaalde ervaringen met een taxatie. Laat het dan hieronder vooral even weten, wellicht kunnen we van elkaar leren of elkaar verder helpen.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Misschien vind je dit ook interessant:

Bespaar Tijd, Geld & Frustratie met Gratis Tips Over Campers

>