5 Tips voor veilig en schadevrij rijden in een camper

Door Piet Hein

4 reacties

Lees
tijd:
Nog

min.

Omdat een camper anders rijd als een personenauto, heb ik speciaal een artikel gewijd aan het rijden in een camper. Het kan misschien wat eng lijken de eerste keer aangezien hij een stuk langer, breder en hoger is dan een normale auto. En toch mag je er met je gewone B-rijbewijs in rijden. 

Daarom hierbij wat snelle en handige tips die je zeker van pas kunnen komen om met meer zelfvertrouwen achter het stuur van een camper te kruipen. Zo voorkom je grotendeels de kans op schades en ongelukken. 

Rekening houden met de hoogte

Het moge duidelijk zijn dat een camper groter is dan een personenauto. Sommige campers zijn niet veel groter, zoals een kleinere buscamper, maar de meeste campers zijn al gauw een stuk groter. 

Je zult dan rekening moeten houden met de hoogte. Laaghangende takken, overstekende dakgoten, en soms zelfs overkappingen van benzinepompen zijn objecten waar je extra op moet letten. 

Rekening houden met de breedte

Ook de breedte is belangrijk om aandacht aan te besteden, met name bij het rijden op smallere (land)weggetjes. 

Zo is de plek op de weghelft belangrijk om rekening mee te houden. Je wilt namelijk niet deels op de verkeerde weghelft of telkens door de kuilen van de berm rijden. 

Als je op de weg rijdt kun je goed in je rechterbuitenspiegel zien hoe ver je van de berm af zit. Kijk dan in een lijn langs de zijkant van de camper naar de berm. Zo kun je voorkomen dat je telkens door de kuilen in de berm rijdt.

Het zelfde geld voor het kijken in de linkerbuitenspiegel.

Op de juiste manier remmen 

Omdat een camper al gauw 2500kg weegt (en beladen vaak nog meer) zal je rekening moeten houden met een langere remweg. Om de vergelijking te maken, een gemiddelde personen auto weegt 1100kg. 

Dit betekend dat je ver genoeg vooruit moet kijken om de verkeerssituaties goed in te schatten. Kun je de rotonde of kruising in één keer op rijden of moet je inhouden? 

Kun je die vrachtwagen over 100 meter gewoon inhalen of moet je wachten op verkeer dat op de linkerbaan rijdt? Wees je dus bewust van wat er verderop zowel vóór als achter je rijdt. 

Als je dit goed in kunt schatten hoef je niet telkens helemaal af te remmen en weer op te trekken. Het rijdt rustiger en comfortabeler en scheelt ook nog eens brandstof. 

Rijgedrag bij rijden in een camper

Als eerste, je bent op vakantie, je rijd geen snelheidsrace. Geniet van de omgeving en van het rijden. Daar komt bij dat niet elke camper er op is gebouwd om comfortabel op topsnelheid te rijden. 

Zo zijn campers met een alkoof (slaapruimte boven de bestuurder) door hun hoogte veel gevoeliger voor rij- en zijwind als lagere campers. Vooral bij windvlagen en het inhalen van grotere voertuigen zoals vrachtauto’s is dit goed te merken. 

camper besturen

Vanwege de omvang en het gewicht moet je wat verder vooruitkijken tijdens het rijden

JOUW comfortabele snelheid

Ga dus de snelheid rijden die je zelf comfortabel vindt. Vooral als je een lange afstand moet rijden, is dit aan te raden. Zo kom je niet oververmoeid op je bestemming aan. 

Wees niet bang dat je anderen in de weg zit. Het is natuurlijk wel fijn als je in ieder geval zo hard als de vrachtauto’s rijd op de snelweg, om zo voor een goede doorstroming te zorgen. 

Een hogere snelheid heeft ook een hoger brandstof verbruik tot gevolg. 

Op de juiste manier bochten nemen

Verder zal je rekening moeten houden met een hoger topgewicht van de camper. Dit betekend dat hij in scherpe bochten wat meer de neiging heeft om over te hellen. 

Je kunt dit beperken door met een rustig tempo de bochten te nemen. Dit is vaak ook prettig voor het behoud van de inhoud van de kastjes en de manier waarop dat geordend is…

Vragen? Stel ze hieronder!

Heb je nog vragen over het rijden in een camper of het besturen van een camper? Stel ze dan vooral hieronder. Zo kan je goed voorbereid op reis en hoef je er niet tegenop te zien.

 • Jan Joosen schreef:

  Ik vind ondanks een camera achteruit rijden wel dingetje. Zeker op een camping met bomen e.d. Wij zorgen altijd dat iemand achter de camper kijkt en eventueel met afgesproken handsignalen de goede richting of stopteken geeft.

  • Ja dat is inderdaad wel het meest veilig. Het enige is dat je dan wel een beetje op elkaar ingespeeld moet zijn.

 • Andre Jansen schreef:

  Ik raakte met de alkoof bijna een verkeersbord, omdat ik keek naar de paal zelf en mijn bumper!

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Misschien vind je dit ook interessant:

  Bespaar Tijd, Geld & Frustratie met Gratis Tips Over Campers

  >