Welke camper airco moet je kiezen? Ontdek opties en kosten!

Door Piet Hein

10 reacties

Lees
tijd:
Nog

min.

Zit je er over te denken om een airco in je camper te laten inbouwen? Of wil je een camper kopen en wil je van tevoren weten wat de mogelijkheden zijn als het om airconditioning gaat? Dan ben je hier op de juiste plek want in dit artikel gaan we de verschillende opties bijlangs. Denk bijvoorbeeld aan een airco op het dak, onder de bank, of een mobiele airco. En wat als je een motor airco wilt, maar er in jouw camper niet een aanwezig is? 

Ook kijken we naar de kostenplaatjes van iedere optie zodat je een beetje weet wat je kan verwachten en waar je rekening mee moet houden in je budget. Lees dus snel verder en warm jezelf op om straks van een airco te kunnen genieten. Ijskoud, zou mijn moeder zeggen. 

Een airco en kamperen gaan NIET samen

Als je luistert naar ervaren kampeerders, dan vinden de meesten het vaak overdreven om geld uit te geven aan een airco. Wat een luxe, dat hoort toch niet bij kamperen? Als je in de natuur bent dan moet je het weer nemen zoals het komt en je niet zo aanstellen. Toch zie je steeds meer caravans en campers met een airco op het dak. 

Blijkbaar zit er toch een verschil tussen de ‘echte’ kampeerders en de mensen in een caravan of camper. Waarschijnlijk zit het al in de keuze tussen een tent of een kant en klaar huisje. Misschien heeft het ook te maken met budget, dat het een beetje afgunst is. 

Hoe het ook zij, laat ze maar mooi praten die ‘rasechte’ kampeerders. Als je op vakantie bent dan moet het leuk blijven en wat verkoeling kan je reis zoveel aangenamer maken. Mocht je dus in de positie zijn om je een airco te kunnen veroorloven dan zou ik dat zeker doen. Het wordt tenslotte steeds warmer in Europa, alleen al in Nederland hebben we regelmatig een hittegolf in de zomer. 

Soorten airco’s

Nu dat misverstand uit de weg is geruimd wordt het tijd om te kijken naar de verschillende soorten airconditionings die er voor een camper zijn. Elke variant heeft zo zijn voor- en nadelen en hier kan je uit kiezen:

 1. Motorairco
 2. Dakairco
 3. Bankairco
 4. Mobiele airco

Sommige campers hebben zelfs twee verschillende soorten airco’s en je zult ontdekken dat ook dat geen overbodige luxe hoeft te zijn. We beginnen met de zogenaamde motorairco. 

1. Motorairco voor tijdens het rijden

De naam zegt het al; Dit is een airco die op de motor van de camper is aangesloten. Zonder in allerlei technische details te treden zou je kunnen zeggen dat de motor de airco aandrijft. En dat is ook direct een nadeel van deze airco - je kan er alleen gebruik van maken als de motor draait. 

Er zijn niet veel mensen die de hele dag hun motor laten draaien om een beetje koelte te hebben in de camper en dat is maar goed ook. Zo’n grote motor om slechts een airco aan te drijven is zeer inefficiënt en ook nog eens slecht voor het milieu. 

Ben je echter aan het rijden en moet de motor op dat moment toch draaien, dan is het maar een kleine extra moeite voor die motor om ook de airco van energie te voorzien.

In veel personenauto’s is airconditioning en climate control al standaard aanwezig, of je moet echt een wat oudere auto hebben. Omdat een camper veel geld kost, kopen veel mensen een camper die wat ouder is en dan is een motorairco ineens niet zo vanzelfsprekend meer. 

Zonder airco - kwestie van wennen...

Op een gegeven moment kan je met je budget in de knoop zitten en in een prijsklasse komen waar de campers met motorairco schaars zijn. Dan heb je eindelijk een camper gevonden met de goede indeling en de juiste motor en dan zit er weer geen airco in de cabine. Wat ik vaak hoorde is dat ze ‘daar dan maar aan moesten wennen’. 

Toch is het de bedoeling dat je veel gaat rijden met een camper, anders had je net zo goed een caravan kunnen kopen, is het niet? En als je dan een airco gewend bent, dan is zonder airco rijden echt wel een flinke achteruitgang. Je kunt dan stapelgek worden als je daar in het warme Frankrijk rijdt. 

Vaak ben je op zoek naar een camper in een seizoen dat het thuis nog niet zo warm is, bijvoorbeeld in de winter. Je hebt dan misschien niet helemaal meer goed op je netvlies hoe warm het in de zomer is en hoe fijn airco dan is. Maar bedenk goed of je een camper zonder airco wilt - vaak zijn dit wat oudere campers - en of je dan niet beter nog een jaartje kan wachten en doorsparen voordat je een camper koopt met de juiste specificaties.  

motor airco inbouwen camper

Een motorairco kan je vakantie een stuk aangenamer maken

Kan je ook een motor airco inbouwen in een camper?

Ja, dit is in sommige gevallen prima mogelijk. Ik heb het bijvoorbeeld eens uitgezocht voor mensen die een camper zonder airco van ons wilden kopen. Ze vroegen zich af of een motor airco inbouwen in die specifieke camper mogelijk was.

Het ging hierbij om een Fiat Ducato met een 2.8 i.d.TD motor. Onze garage heeft aangegeven dat dit mogelijk was, en dat er een prijskaartje van rond de 3000 euro aan hing. Dit had vooral te maken met het feit dat er veel arbeidsuren in gingen zitten. Overigens is het ook in campers met andere soorten motoren mogelijk. 

Het lastige hiervan is wel dat het dus geen af-fabriek accessoire is waardoor je tegen kleine kinderziektes kan aanlopen. Zo moet de condens van de airco wel goed kunnen weglopen anders heb je kans op lekkage in de camper. Ook moet één en ander op de juiste manier op de bestaande luchttoevoer aangesloten worden inclusief de bediening ervan.

Tot slot is het slim om het door een bedrijf te laten doen die gespecialiseerd is in airco’s. Zo heeft bijvoorbeeld de plaats waar de verschillende onderdelen gemonteerd worden te maken met hoe goed de airco gaat presteren, juist als het buiten erg warm is. 

Conclusie

Het komt er in het kort op neer dat je het liefst een camper koopt die al een goed werkende motor airco heeft. Juist in de prijsklasse waar campers dit niet hebben is een extra uitgave van zo’n 3000 euro een flinke hap in het budget. Aan de andere kant zorgt het bij de verkoop van de camper wel voor meerwaarde. 

Tot slot zijn er ook dakairco’s die je tijdens het rijden kan laten koelen. Daarvoor moet je wel weer wat concessies doen. Meer hierover bij het onderdeel over de dakairco. 

Persoonlijk Airco Advies?

Zou je graag persoonlijk advies met een overzicht van de kosten willen krijgen voor de inbouw van een dakairco? Iedereen heeft zo zijn eigen eisen en ook niet iedere camper is hetzelfde.

Via onderstaande knop kan je een advies + offerte ontvangen. 

2. Dakairco op de camper

Een dakairco is op veel campers ook niet standaard en wordt vaak achteraf ingebouwd. Toch is dit veel makkelijker te realiseren dan een motorairco. De prijzen van een dakairco lopen uiteen aangezien het soort airco van meerdere factoren afhankelijk is. 

Hierbij moet je denken aan: 

 • Hoe groot is de camper die gekoeld moet worden
 • Van welk merk de dakairco is (bijv. Truma, Waeco, Dometic)
 • Welke functies er op zitten, kan hij bijv. ook verwarmen 
 • Kan hij ook koelen tijdens het rijden

Daarnaast kunnen inbouwprijzen nog verschillen, kan de airco bijvoorbeeld op de plaats komen van een dakluik of moet er een apart gat voor gemaakt worden in het dak? 

Een gemiddelde dakairco kost ongeveer 1800 euro en inbouwen zo’n 150 euro. Ook hiervoor geldt dat je een camper mét dakairco makkelijker kan verkopen dan zonder. 

Voor- en nadelen dakairco

Het voordeel van een dakairco is dat hij geen ruimte inneemt in een bank of andere opbergruimte. Daarnaast zit hij ook op de plek waar het vaak het warmst wordt in de camper, tegen het plafond. 

Een nadeel zou kunnen zijn dat hij behoorlijk wat geluid kan produceren, maar nieuwere types hebben hier steeds minder last van. Dit is overigens ook afhankelijk van de kwaliteit van de dakairco. En de recentere types kan je ook zo instellen dat ze op een bepaalde tijd minderen met blazen of helemaal stoppen, bijvoorbeeld als je gaat slapen. 

dak airco camper

Verschillende uitvoeringen beschikbaar met ervaringen van anderen.

Een dakairco die ook koelt tijdens het rijden?

Dit is vooral een vraag van mensen die geen motorairco in hun camper hebben en zo twee vliegen in één klap willen slaan. Dat zou ook wel erg handig zijn, is het niet? En ja, tegenwoordig kan je dakairco’s krijgen die door middel van een omvormer op de accu van de camper kan blijven koelen tijdens het rijden. Toch vraagt een beetje airco wel veel stroom en kan zo’n omvormer dat niet altijd leveren waardoor je airco waarschijnlijk niet hetzelfde werkt dan wanneer je 220v aansluit als je stilstaat. 

Er zijn mensen die onder het rijden een extra stroomgenerator hebben aanstaan om hun dakairco van voldoende stroom te voorzien. Zo’n generator maakt vaak wat geluid, maar daar merk je onder het rijden toch niets van als deze bijvoorbeeld in een aparte (geluiddichte) compartiment aan de onderkant van de camper is geplaatst. 

Hoe zit het met een dakairco op 12v?

Hierboven heb je al even kunnen lezen hoe je een dakairco die normaal gesproken op 220v werkt ook op 12v kunt laten werken. Er zijn echter ook dakairco’s die van zichzelf al op 12v werken. We hebben het dan eigenlijk over een waterverdamper, maar over het algemeen wordt dit ook een airco genoemd. 

Wat een dergelijk apparaat doet is water laten verdampen door de warmte in de camper waardoor deze warmte aan de lucht onttrokken wordt en het dus kouder wordt in de camper. Er is echter één nadeel aan deze methode van koelen; Er kan niet verder gekoelt worden dan het dauwpunt. Dit is het punt waarop waterdamp in de lucht gaat condenseren, en daar komt juist weer warmte bij vrij - ofwel het tegenovergestelde van wat je wilt bij een airco. 

Soms maar 4 graden koeler

In de praktijk hangt het er dus vanaf hoe hoog de luchtvochtigheid is in de omgeving waar je op dat moment bent. Dus hoe hoger de luchtvochtigheid, hoe lastiger het is om te koelen in dit geval. Soms kan je het dan maar een graad of 4 koeler krijgen in de camper. Maar ook hoe hoger de luchtvochtigheid, hoe onplezieriger en benauwder het aanvoelt. 

En dat is precies waar een ‘normale’ dakairco die een compressor heeft, wel aan kan voldoen. 

Natuurlijk heeft een dergelijk systeem ook voordelen. Je moet hierbij denken aan de geluidsarme werking, hij ‘bromt’ dus niet zoals een compressor-airco en hij verbruikt vele malen minder stroom, wat je prima met bijvoorbeeld een zonnepaneel zou kunnen opwekken. De prijs van een dergelijke dakairco op 12v varieert tussen de 1200 en 1500 euro, wat ook als een voordeel kan worden gezien.  

Persoonlijk Airco Advies?

Zou je graag persoonlijk advies met een overzicht van de kosten willen krijgen voor de inbouw van een dakairco? Iedereen heeft zo zijn eigen eisen en ook niet iedere camper is hetzelfde.

Via onderstaande knop kan je een advies + offerte ontvangen. 

3. Bankairco voor onder de bank (inbouw airco)

Een bankairco wordt ook wel een inbouw airco genoemd aangezien hij in de camper kan worden ingebouwd. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als je geen plaats hebt voor een dakairco op je camper naast bijvoorbeeld de zonnepanelen en een schotel. Of omdat je het licht niet wil missen van een dakluik waar een dakairco voor in de plaats komt, hoewel er tegenwoordig ook dakairco’s zijn met een dakluik geïntegreerd. 

Een bankairco kan onder een bank ingebouwd worden omdat daar vaak ruimte voor is. Maar hij kan natuurlijk ook in een andere opbergruimte geplaatst worden zoals de garage van de camper of zelfs in de dubbele bodem. 

De voor- en nadelen van een bankairco

De voordelen zijn dat bankairco’s maar weinig geluid produceren en feitelijk in elke ruimte in de camper ingebouwd kan worden. Een ander voordeel is de lagere prijs ten opzichte van een dakairco, zie hieronder. Een nadeel is dat het inbouwen meer tijd kost, er moeten verschillende buizen door de camper getrokken worden - die ook weer ruimte innemen. Daarnaast ben je ook opslagruimte kwijt, hoewel dit niet heel veel hoeft te zijn. 

Verder zou een bankairco net zo goed moeten koelen als een dakairco. 

Prijzen variëren tussen de 1200 en 1800 euro en inbouwen kost zo’n 250 euro. Dit laatste zou je met een beetje handigheid ook zelf kunnen doen. 

inbouw airco camper

Verschillende uitvoeringen beschikbaar met ervaringen van anderen.

4. Mobiele airco in de camper

Dan zijn we bij de laatste optie aangekomen, een mobiele airco in de camper. Het moge duidelijk zijn dat dit een makkelijkere oplossing lijkt dan de voorgaande airco’s aangezien de airco mobiel is en je zelf kan weten of je hem meeneemt of niet en op welke plek je hem plaatst. Het zou ook handig kunnen zijn om eens uit te proberen of het hebben van een airco in de camper wel iets voor je is als je er nog aan twijfelt. 

De vraag is natuurlijk of een mobiele airco wel bruikbaar is in een camper. Ten eerste heb je te maken met het hoge stroomverbruik van dit soort airco’s. Niet iedere camping of camperplaats kan zoveel stroom leveren, en dan gaat het met name om de piek die nodig is om de airco op te laten starten. We hebben het dan over de mobiele airco die je ook bij veel mensen thuis ziet staan. 

Split airco

Er is echter nog een versie, en dat is de zogenaamde split airco. Dit is een airco die uit twee delen bestaat. Een deel staat binnen, terwijl het andere deel aan de buitenkant van de camper hangt. Overigens is niet elke split airco goed om de camping te gebruiken, er zijn echter modellen met een heel laag stroomverbruik, speciaal voor caravans en campers gemaakt. 

Er zijn ook mensen die dit model gewoon thuis voor bijvoorbeeld de slaapkamer gebruiken. Daarmee kun je de aanschafprijs misschien ook wat meer rechtvaardigen dan alleen die weken dat je met de camper weggaat én het ook nog eens zo warm is. Ik heb het over de Eurom AC4201. Hij kost trouwens lang niet zo veel geld als een dak- of bankairco, meer dan de helft minder zelfs. Voor rond de 500 euro heb je al een mobiele airco in je camper (en eventueel dus ook in huis).

camper split airco

Een airco inbouwen in een camper; Zelf doen of uitbesteden?

Een airco inbouwen in een camper is een klus die de meeste camperbezitters uitbesteden. Natuurlijk zit er wel verschil in de soorten airco’s, zo worden bankairco’s wat vaker zelf geïnstalleerd. Dit heeft waarschijnlijk ook te maken met het feit dat je niets te maken hebt met de buitenzijde van de camper. Als je namelijk een dakairco inbouwt, moet het gat daarvoor goed passend gemaakt worden en ook waterdicht afgesloten worden met kit. Het zou jammer zijn als je een dure airco hebt ingebouwd waar je achteraf waterschade aan overhoud. 

Op zich is ook het inbouwen van een dakairco niet ingewikkeld, maar het is toch een fijne gedachte om garantie op de geleverde werkzaamheden te hebben. En als je dan toch zoveel geld uitgeeft aan een airco dan kunnen die paar honderd euro voor een installatie er ook nog wel bij. 

Persoonlijk Airco Advies?

Zou je graag persoonlijk advies met een overzicht van de kosten willen krijgen voor de inbouw van een dakairco? Iedereen heeft zo zijn eigen eisen en ook niet iedere camper is hetzelfde.

Via onderstaande knop kan je een advies + offerte ontvangen. 

Wanneer zelf doen 

Aan de andere kant, als het gat er al zit omdat de dakairco in plaats van een dakluik komt, hoeft het niet bepaald moeilijk te zijn. Heb je al eens vaker zelf een dakluik vervangen? En vind je het erg leuk om te doen en kan je er ook nog eens de tijd ervoor nemen? Dan is het een klus die je ook zelf kan uitvoeren.  

Bij een bankairco is het risico wat kleiner, en daarom misschien wat beter te doen. Maar ook daarvoor geldt, een foute installatie kan ervoor zorgen dat de airco niet naar behoren werkt. 

Gelukkig geldt voor beide airco’s dat er meestal een goede inbouw beschrijving bij zit (vraag ernaar!) en dan is het een kwestie van de stappen nauwkeurig op te volgen. Mocht je er daarmee niet helemaal uitkomen dan is internet en Youtube ook erg gewillig. 

Aandachtspunten bij een camper airco kopen

Je weet nu een beetje hoe diep je in de buidel moet tasten om een bepaalde airco voor je camper te kunnen aanschaffen. Welke airco dat moet zijn kan ik niet voor je bepalen, bekijk daarvoor goed de voor- en nadelen per optie. Wat ik wel wil benadrukken is dat je jezelf goed laat informeren bij de winkel waar je de airco wil gaan kopen. Daar hebben ze vaak veel verstand van de airco’s en de juiste oplossing voor iedere camper. Wees dus niet bang om te bellen, het kan je voor een miskoop behoeden. 

Prijzen voor een camper airco hoog?

Ik krijg nog wel eens te horen dat men de prijzen van een airco voor in de camper zo hoog vindt. Ieder zijn mening natuurlijk, maar je haalt wel een knap staaltje techniek in je mobiele huis waar je nog jarenlang plezier van gaat hebben. Ook bij het verkopen van de camper heeft het zeker een meerwaarde waar je dan weer van kan profiteren.

Juist als je op vakantie bent wil je kunnen genieten, en daarbij is bijvoorbeeld een goede nachtrust erg belangrijk bij. Kijk, als het koud is kan je nog een extra kledingstuk aantrekken, maar zodra het zelfs in de schaduw te warm wordt kan je daar zonder een stukje techniek niet veel aan doen. 

Vragen over camper airco's? Stel ze hieronder!

Ben je op zoek naar de juiste airco voor je (toekomstige) camper en zit je nog met vragen? Of heb je een camper met airco en wil je graag je ervaringen delen? Laat het hieronder weten, grote kans dat we elkaar verder kunnen helpen. Ik vind het in ieder geval leuk om van je te horen!

 • Niek Schraa schreef:

  Beste Piet,

  Bedankt weer voor je artikel!

  Wij hebben een dakluik ventilator boven onze lengte-bedden die zowel kan blazen als afzuigen. Een goed alternatief voor een dak-airco.
  De ventilator is redelijk stil en neemt bijna geen stroom. (Dus ook te gebruiken zonder walstroom)
  De ventilator gebruiken we ook soms tijdens het koken om damp af te voeren (dan wel het keukenraam op een kiertje zetten)

  Hartelijke groeten,

  Niek Schraa

 • Jean-Philippe Valk schreef:

  Beste Piet,
  Hartelijk dank voor je heldere artikel over de diverse airco’s.
  Ik heb echter nog enkele vragen.
  We willen binnenkort een camper (Hymer) aan te schaffen. We willen de camper ook regelmatig in de winter gaan gebruiken eigenlijk alle seizoenen wel. En, hoe raar het misschien ook klinkt, overwegen we de airco met name voor de wintermaanden te laten monteren. Mijn idee hierbij is dat een airco het vocht uit de camper haalt, zoals in een auto de airco ramen snel laat omtwasemen en het vocht onttrekt.
  klopt dit argument van mij? en is het de moeite (met name) hiervoor een airco aan te schaffen?
  Zo ja, wat voor soort of type airco zou je mij adviseren? of zijn er misschien andere, betere methodes?

  Vast bedankt voor je tijd en antwoord.

  Met vriendelijke groet,
  Jean-Philippe Valk

  • Ja, een airco kan inderdaad vocht uit de lucht onttrekken. Echter ontstaat de meeste vocht snachts tijdens het slapen als de kachel lager gaat of helemaal uit en ik denk niet dat je de hele nacht je airco aan wilt hebben, helemaal niet in de winter. Ik zou het eerst zonder airco proberen en dan voor het slapen extra ventileren, maar ook tijdens de nachtrust een bepaalde ventilatie. Daarbij helpt het ‘s nachts isoleren van de cabineruiten ook, met name aan de buitenzijde. Wat er dan aan condens ontstaat kan ook met een doekje verwijderd worden en eventueel daarna de blower van de motor even goed aanzetten, gericht op de ruiten. Veel succes met de aanschaf van de camper!

   • Jean-Philippe Valk schreef:

    Dank voor je antwoord. Inderdaad de airco ‘s nachts aan laten in de winter is misschien niet zo’n goed idee. goed ventileren zal zeker helpen.
    Bedankt voor je tips!

 • Lieven Vanhecke schreef:

  Hoe zit dat met het stroomverbruik ? Op de meeste camperplaatsen is er maar 6 ampére . zoals in warme landen moet men toch zeer veel airco gebruiken ! Mijn camper is zeer slecht geisoleerd en moet dus constant gekoeld worden . Zijn er hiervoor stroomomvormers nodig als men wild parkeerd in de hitte , want het kan gemakkelijk 45 graden worden in de camper .

  • Om het aantal watt te berekenen wat je op de betreffende camping kan gebruiken doe je Ampère x Voltage (230) = Watt. Dus bij 6 ampere kan je 1380 watt tegelijk van je aansluiting vragen. Bijvoorbeeld de Eurom split airco die hierboven wordt genoemd vraagt 450 watt. Maar de meeste dakairco’s vragen veel meer, en dan gaat het met name om het piekvermogen dat nodig is bij het opstarten van de airco. Met de juiste omvormer kan dit ook, echter moeten daar de huishoudaccu’s van je camper en de kabeldiktes wel op afgestemd zijn.

 • Dirk Wauters schreef:

  Beste Piet,
  ik las met veel interesse jouw artikel over airco’s in kampeerwagens. Wij hebben net een tweedehands bestelwagen gekocht met als doel dit om te bouwen tot kampeerwagen. Helaas zit er inderdaad geen airco in (hadden we even niet op gelet…). Nu ja, het is zo en we gaan er wel mee door, maar dan vertrok uiteraard onze zoektocht om zelf een airco in te bouwen.
  Na alle ervaringen en voor -en nadelen die we vonden op verschillende sites, gaat onze voorkeur toch uit naar een bankairco.
  Nu las ik in jouw artikel dat je bij een dakairco dit wel kan gebruiken tijdens het rijden en deze opmerking of mogelijkheid zet je niet bij een bankairco. En dat is nu net wat we willen bekomen: een airco die kan aangezet worden tijdens het rijden. Eens we ergens op een camping staan, zal dat niet vaak gebruikt worden, tot voor kort gingen we altijd met de tent weg en had je een airco zowiezo niet. Maar onze wagen heeft wel een airco voor onderweg.
  Waarom we ook voor een bankairco kiezen is om eventueel te kunnen verwarmen als we een weekendje weg trekken in het voor -of naseizoen. Moeten we natuurlijk wel het juiste type airco kiezen, want niet elk toestel kan dat blijkbaar.

  Maar dus kortom: kan een bankairco ook koelen tijdens het rijden, met bijkomende installatie van een omvormer bijvoorbeeld?

  Alvast dank voor je tijd en je heldere artikels en blogs!

  Vriendelijke groeten,

  Dirk.

  • Dag Dirk, Je zou daarvoor kunnen kijken naar de Truma Saphir Compact en Truma Saphir Vario. Icm met wisselstroomomvormer TG 1000 sinus kunnen deze ook koelen tijdens het rijden. Helaas kunnen deze niet verwarmen. Dat kan de Dometic FreshWell 3000 met zogenaamde DC-kit weer wel allebei; dus koelen tijdens het rijden én verwarmen.

   • Dirk Wauters schreef:

    Dag Piet, dankjewel voor je info. Kunnen we weer wat mee verder. Vermits daar uiteraard ook een flink prijskaartje aan hangt (wat te verwachten was) zal dat vermoedelijk iets voor volgend jaar zijn. Eerst de rest van de camper nog aanpassen. Maar met wat we nu weten, kunnen we al vast wat ruimte voorzien om die spullen te voorzien.
    Dankje!

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Misschien vind je dit ook interessant:

  Bespaar Tijd, Geld & Frustratie met Gratis Tips Over Campers

  >