Hoe vervoer ik mijn hond in een camper?

Door Piet Hein

2 reacties

Lees
tijd:
Nog

min.

Als je met een camper op pad gaat, neem je natuurlijk het liefst je geliefde viervoeter mee. Maar hoe vervoer je een hond in een camper? 

Hond in een camper meenemen

Er is geen specifieke regelgeving voor het vervoeren van huisdieren in een camper of auto. Zolang het vervoeren van een huisdier niet tot gevaarlijke situaties of verkeershinder leidt, is het geen probleem. 

Het is daarom aan te raden om een huisdier gewoon veilig te vervoeren. Dit kan door gebruik te maken van de volgende tips: 

 • Laat je hond aan de camper wennen. Je kunt bijvoorbeeld eerst een paar korte ritten maken voordat je een lange rit met de camper gaat maken. 
 • Maak je hond of hondenmand vast tijdens de rit. Je wil niet dat hij door de camper vliegt bij een remactie, of erger: een aanrijding. Er zijn hondenmanden te krijgen die nog weer eigen gordels geïntegreerd hebben.
 • Voor honden zijn er speciale harnassen die je kunt verbinden met de veiligheidsgordels van de camper. 
 • Laat je hond tijdens de rit regelmatig drinken. Wacht met eten geven tot je op plek van bestemming bent. 
 • Neem iets mee waar je hond vertrouwd mee is. Zoals een bepaald kleed. Je hond blijft dan rustiger.)

Verhouding tussen vrijheid en veiligheid

Het gaat om de juiste verhouding tussen de hond voldoende vrijheid geven tijdens de reis en toch zorgen dat hij vast zit vanwege de veiligheid.

Wat je vaak ziet is dat de hond onder de tafel van de treinzit ligt of zit. 

Dan kan hij tegen het schot aanliggen van de voorste bank waardoor hij bij plotseling remmen of scherpe bochten tegengehouden wordt door de bank en aan één zijde de zijwand van de camper.  

Video over hond vervoeren in een camper:

Stel je vragen of opmerkingen!

Heb je vragen of opmerkingen over het vervoeren van je hond in een camper? Stel ze dan gerust hieronder, ik kijk uit naar je reactie. Leuk om van elkaars vragen en ervaringen te kunnen leren.

 • anne voerman schreef:

  Dag!
  Ik ben van plan van mijn auto een minicamper te maken. Auto is model Citroen Berlingo
  Nu vervoer ik mijn hond nog op de achterbank, zit hij met zn tuigje vast aan het gordelpunt.
  Als het een campertje wordt wil ik de achterbank eruit hebben. Ik krijg een kleine slaapplaats aan de zijkant van de auto, op een verhoging van hout. Daarnaast is dan genoeg plek voor de hond om te slapen s nachts. Maar als ik aan het rijden ben? Daar kom ik niet goed uit. Ik heb verschillende opties:
  1. een net achter de voorstoelen. De hond erachter. Maar dan moet hij toch ook worden vastgezet? Maar waaraan dan, want de achterbank is er dan niet meer. Of kan hij los achter dat net?
  2. Op de voorstoel, dan kan hij in zn tuig aan de gordel worden geklikt. Eventueel vul ik de plaats vóór de voorstoel, op de grond dus, helemaal op met dekens enzo. Dan heeft hij meer plaats om te gaan liggen. Ik weet echter niet of dit veilig is en of het mag.
  3. In een bench, maar die zou dan achter de voorstoelen moeten staan en vastgezet worden. Er is daar geen autogordelsysteem meer want de achterbank gaat eruit. Kan ik die bench evt. ook echt vast sjorren aan de voorstoelen? Moet de hond dan in de bench ook nog worden vastgezet?
  Dit is zo’n beetje mijn gepieker.
  Kijk uit naar uw antwoord, vriendelijke groeten, Anne Voerman

  • Voor zover ik weet heeft Nederland geen specifieke regels voor het vervoeren van honden in de camper. Uiteraard is het net als bij andere ‘lading’ dat het niet mag leiden tot gevaarlijke situaties, bijvoorbeeld dat je geen goed zicht meer hebt op je spiegels of iets dergelijks.

   Het komt er dus op neer dat je je gezonde verstand gebruikt, daarbij is het denk ik goed om een goede balans te vinden tussen de bewegingsvrijheid en de veiligheid van de hond. Sommige honden kunnen prima lang stil liggen en luisteren goed naar instructies. Anderen zijn daar minder goed in en moeten echt strak aangelijnd zitten tijdens de reis. Mochten er geen gordels voor handen zijn dan kan je bijvoorbeeld ook een stalen oog/ring in de auto te bevestigen, ergens in het staal zodat hij stevig vast zit. Wellicht twee. Misschien als je de achterbank verwijderd is er al iets waar je zijn lijn aan kan bevestigen.

   Als je hem in een bench gaat vervoeren is de vraag hoe ruim die bench is. Kan de hond nog een stuk vooruit vliegen bij een botsing of zit hij vrijwel direct tegen een zijkant aan. De bench moet dan natuurlijk wel degelijk bevestigd zitten zodat deze niet door de auto kan vliegen.

   Succes, klinkt als een leuk plan!

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Misschien vind je dit ook interessant:

  Bespaar Tijd, Geld & Frustratie met Gratis Tips Over Campers

  >