Camper veilingen – Hoe kan je er succesvol mee zijn?

Door Piet Hein

0 reacties

Lees
tijd:
Nog

min.

Denk je erover om een camper te kopen en kijk je met een schuin oog naar camper veilingen? Dat is niet zo gek want de prijzen die je ziet staan kunnen bijzonder aantrekkelijk zijn. 

De vraag is natuurlijk of dit geschikt is voor de particuliere camperaar of dat je er een doorgewinterde autohandelaar voor moet zijn. Want wat komt er eigenlijk kijken bij het kopen van een camper via een tweedehands camper veiling? In dit artikel ga je ontdekken waar je om moet denken als je via een veiling een camper wilt bemachtigen. 

Ook gaan we kijken hoe het werkt als je je camper via zo’n veiling wilt verkopen. Waar moet je rekening mee houden en krijg je hiermee de beste prijs voor je camper? Verder komen er verschillende camper veilingen in Nederland, Duitsland en België aan bod. 

Laten we er snel in duiken om te zien of dit een goudmijntje voor je kan zijn.

Welke soorten camper veilingen zijn er?

Als je een camper wilt kopen of verkopen dan heb je de mogelijkheid om dit via een camper veiling te doen. De vraag is natuurlijk hoe zoiets in zijn werk gaat. We gaan dit eerst bekijken voor als je een particuliere koper bent en verderop in dit artikel kan je lezen wat je als verkoper van een camper van een dergelijke veiling kan verwachten. 

Camper veilingen komen best vaak voorbij, er wordt regelmatig voor geadverteerd, bijvoorbeeld tussen de tweedehands campers op Marktplaats.nl. In de meeste gevallen gaat het om online veilingen, de fysieke veilingen zijn er lang niet zo veel meer als dat het eerder wel het geval was. 

Je kan 3 soorten veilingen onderscheiden:

  1. Fysieke veiling (live-veiling)
  2. Internet veiling (online veiling)
  3. Hybride veiling (fysiek en online)

1. Fysieke camper veiling

Bij een fysieke camper veiling dien je op een fysieke plaats aanwezig te zijn om mee te kunnen bieden op de camper. Overigens wordt alles wat geveild wordt een ‘kavel’ genoemd, ongeacht wat het geveilde stuk is. 

Bij een fysieke veiling is een veilingmeester aanwezig en onder zijn leiding worden de kavels - in dit geval dus campers - verkocht. Jij als bieder moet hierbij dus persoonlijk aanwezig zijn om mee te kunnen doen en biedingen uit te brengen.

Dit kun je doen door tijdens de veiling van de camper je hand of een bordje op te steken bij het vragen van de veilingmeester om een bod. De veilingmeester geeft aan om welk bedrag het gaat. Zo bieden de verschillende kopers tegen elkaar op totdat er niemand meer hoger biedt. 

camper veiling

Bij een fysieke veiling moet je aanwezig zijn

2. Camper veiling via internet

Als je enkel online op de camper kan bieden dan heb je te maken met een online veiling, via het internet dus. Overigens heb je dan wel vaak kijkdagen waarbij je de camper kan bekijken, en vaak ook de motor wel even kan starten. 

Als je als particulier het hoogste bod hebt, dan gelden er in dit geval andere regels dan wanneer je bij een live of hybride veiling aanwezig was. Je hebt dan namelijk te maken met de wet ‘kopen op afstand’. In dat geval is wettelijk vastgesteld dat je een bedenktermijn van 14 dagen hebt. Je moet in die tijd wel in alle redelijkheid met de camper omgegaan zijn, maar in feite kan je zonder opgave van redenen zeggen dat je hem toch niet meer hoeft. Alle betalingen die je hebt gedaan, krijg je dan terug. 

3. Hybride veiling

Dit is een combinatie van een live veiling en een online veiling. Mocht je op een camper willen bieden dan hoef je hier dus niet per se fysiek bij aanwezig te zijn. Ben je wel fysiek aanwezig dan heb je dus ook te maken met online bieders. 

De kans is dan dus groter dat er iemand met je camper vandoor gaat, aangezien er ook ‘onzichtbare’ bieders van over de hele wereld tussen kunnen zitten.

Hieronder een voorbeeld video van een hybride veiling - online en fysiek, in dit geval gaat het over auto's:

Campers geveild uit een faillissement

Als een bedrijf dat campers verkoopt failliet gaat dan kan het zijn dat er een curator aan te pas komt die de campers laat veilen. Een camper veiling uit een faillissement kan misschien voor jou als koper voordelig lijken, aangezien het niet meer de eigenaar zelf is die zijn campers voor een zo goed mogelijke prijs wil verkopen. 

Een curator is er echter verantwoordelijk voor dat alle schuldeisers zoveel mogelijk geld krijgen. Hij moet zelf ook betaald worden uit de opbrengsten van de verkochte campers (en eventuele overige geveilde stukken). Daarnaast moet hij verantwoording afleggen over zijn werkzaamheden aan de rechter-commissaris - bijvoorbeeld bij klachten vanuit de schuldeisers of degene die failliet is gegaan. 

Faillissement veilingen een voordeel?

Toch kunnen camper veilingen vanuit een faillissement voordeliger zijn aangezien er meer druk staat op het verkopen van de campers. Schuldeisers willen zo snel mogelijk hun geld terug en hebben liever iets dan niets. 

Waar je je echter niet op moet verkijken is dat hoe meer mensen er in een camper geïnteresseerd zijn, hoe hoger de prijs opgedreven kan worden omdat men tegen elkaar op biedt. Wat dat betreft maakt het dus weer niet zo veel uit of een camper wordt geveild vanuit een faillissement of niet. 

Kans op nieuwe campers

Tot slot is de kans bij campers vanuit een faillissement groter dat het nieuwe campers betreft. Mocht je daarop gericht zijn dan kan dit een manier zijn om met voordeel aan een nieuwe camper te komen. Let daarbij wel goed op het feit of er nog btw afgedragen dient te worden. Dit kan behoorlijk oplopen bij nieuwe campers.

Camper Kopen? Bespaar Duizenden Euro's

Voorkom een miskoop bij het kopen van een camper. Leer hoe je met je dierbare spaargeld de juiste camper koopt - zonder technische kennis - en bespaar duizenden euro's.

Bekijk de video voor meer info:

video camper kopen zonder spijt

Hoe zo'n veiling werkt voor kopers

Als je via een camper veiling biedingen wilt doen dan moet je je vrijwel altijd registreren. Helemaal in het geval van een online veiling, dan moet je je aanmelden om een account aan te maken op de betreffende website. Een van de zaken die je daarin moet aangeven is of je particulier of ondernemer bent. 

Aantonen dat je geld hebt

Soms moet je naast de registratie ook nog een borg betalen om mee te kunnen bieden of een bankgarantie afgeven. Daarmee kan je je financiële status aantonen, wat met name belangrijk is als het om grote bedragen gaat.  

We hebben het hier dan over officiële veilingen, geen veilingen die door een camperbedrijf of een goed doel of iets dergelijks worden georganiseerd. 

Overigens ga je met een dergelijke registratie ook direct akkoord met de algemene voorwaarden die voor die veiling gelden, dus achteraf kun je nooit zeggen dat je iets niet wist… 

Verder moet je meerderjarig zijn om biedingen uit te kunnen brengen op een camper. Ook moet je de beschikking hebben over het geld waarmee je bied, je mag dus niet onder curatele staan of in staat van faillissement verkeren. Dat klinkt misschien logisch, maar er zijn genoeg mensen met een gat in hun hand. 

veiling camper

Soms moet je kunnen aantonen dat je serieus geld te besteden hebt

Kijkdagen en bieden

Met de registratie heb je ook direct het recht gekregen om op georganiseerde kijkdagen de camper te gaan bekijken. Tijdens zo’n kijkdag kan je in de camper kijken, onder de motorkap, de motor starten en vragen stellen over de staat van de camper. 

Ga je vervolgens bieden op de camper(s) dan moet je weten dat elk bod wat je doet onherroepelijk is. Je kunt dan dus niet meer terug. Ook kan je geen voorwaarden aan je bod stellen. Dat er bijvoorbeeld wel alle onderhoudspapieren bij zitten, of dat je bod alleen geldt wanneer je een financiering kan regelen. 

Wat zijn de bijkomende kosten?

Je bent dus verplicht om voldoende geld te kunnen besteden en dan gaat het niet enkel om het bod wat je hebt uitgebracht, maar ook om de bijkomende kosten. Voor dit alles samen ben je na het uitbrengen van je bod aansprakelijk.

Naast het bod wat je uitbrengt op de camper moet je rekening houden met bijkomende kosten:

  • Opgelden (veilingkosten)
  • BTW
  • BPM
  • Administratieve kosten

De opgelden zijn de verdiensten voor het veilinghuis, dit is meestal een percentage van het aankoopbedrag, maar het kan ook een vast bedrag zijn. Opgelden kunnen variëren van 10% tot wel 40%. Weet dus van tevoren goed wat wordt berekend voor de camper waar je op biedt.

Als de camper een BTW voertuig is (de vorige eigenaar was dan een bedrijf) dan moet je ook nog bw afstaan over het aankoopbedrag.  

Ook kan er nog een rest BPM op de camper aanwezig zijn. BPM staat voor Belasting Personenauto's en Motorrijwielen. Dit kan voor jou als particulier echter alleen het geval zijn als het om een buitenlandse camper gaat. In feite ben je dan bezig met een camper importeren

Tot slot worden er bij sommige veilingen ‘administratiekosten’ gerekend. Tussen haakjes, want het is altijd onduidelijk wat hier precies onder valt. Ze hebben immers ook al opgeld gerekend?  

Kosten inzichtelijk vóór bieding

Bij de meeste gerenommeerde online veilingen wordt voordat je definitief een bod uitbrengt een overzicht getoond waarin de totale kosten van je bod zijn opgenomen. 

Daarmee willen zij natuurlijk ook voorkomen dat er allerlei zaken geregeld moeten worden omdat een bieder zijn verplichtingen niet na kan komen. Dit is voor de verkopende partij ook niet wenselijk. En voor jezelf als bieder op een camper is het wel zo prettig om direct te kunnen zien wat je moet betalen als je een bepaald bod plaatst. 

Mocht je nou toch niet je betaalverplichting voor de camper na kunnen komen, dan wordt je wel aansprakelijk gesteld voor de geleden schade van het veilinghuis en de verkoper. Denk bijvoorbeeld aan de tijd en moeite die deze partijen hebben moeten investeren om de camper op de veiling aan te bieden. 

De organisator niet aansprakelijk

Bij de meeste (online) veilingen is het zo dat de veiling zelf niet de verkopende partij is van de camper maar slechts als bemiddelaar optreedt. Het veilinghuis of de veilingwebsite is in dat geval dus geen partij in de koopovereenkomst. 

Sterker nog, de organisator zet altijd in z’n algemene voorwaarden dat hij nergens aansprakelijk voor is, ook niet voor onjuiste informatie vanuit de verkopende partij. Dit is iets wat je goed in je oren moet knopen zoals we verderop in dit artikel ook zullen zien.   

Als jij de hoogste bieder bent 

Meestal wordt een camper per opbod geveild. Je ziet dan wat het hoogste bod is en kan daar overheen bieden totdat er iemand is met het eindbod waar niemand meer overheen wil bieden. 

Als jij het hoogste bod op de camper hebt uitgebracht, dan wordt er een koopovereenkomst opgesteld welke jouw schriftelijk toegewezen wordt. Uiteraard moet je dan wel aan de gevraagde voorwaarden hebben voldaan, mochten deze van toepassing zijn.  

Je koopt de camper in de staat waarin deze is tijdens de levering. Omdat je vooraf de mogelijkheid hebt gehad om de camper te bekijken en vragen te stellen, kan je na de koop geen beroep meer doen op garantie, bijvoorbeeld vanwege onzichtbare gebreken zoals een lekkend dak. Niet bij de organisator van de veiling en ook niet bij de verkoper van de camper.

camper veilingen faillissement

Heb je gewonnen? Nu ben je verplicht de camper te kopen - zonder recht op garantie

Aandachtspunten bij levering van de camper 

Als het een fysieke veiling is, kan je de camper meestal direct meenemen na betaling. Gaat het om een online veiling, dan krijg je de factuur meestal per e-mail. Deze dient betaald te zijn binnen een bepaalde termijn maar in ieder geval voordat je de camper op gaat halen of af laat leveren. 

Als je niet, niet op tijd of slechts deels betaald, dan moet je rekenen op allerlei extra kosten. Denk bijvoorbeeld aan rente, buitengerechtelijke kosten, boete en schade kosten voor het veilinghuis en de verkoper. 

Daarnaast bestaat de mogelijkheid dat het veilinghuis de camper opnieuw gaat veilen, of toewijst aan de bieder de het één na hoogste bod deed op de camper. 

Regelen voor de camper

De camper wordt direct jouw verantwoordelijkheid zodra je de koopsom heb betaald. Het is dus belangrijk dat je vanaf dat moment ook een goede camperverzekering hebt geregeld.  

Ook moet je er om denken dat je op de juiste datum en tijdstip de camper komt ophalen. Anders heb je grote kans dat het veilinghuis kosten in rekening gaat brengen voor het stallen van de camper op hun terrein - en allerlei bijkomende kosten. Je moet niet vergeten dat ze vaak ook andere campers, voertuigen en allerlei andere (grote) spullen veilen, dus opslag is een grote kostenpost voor ze. 

Laten afleveren?

Mocht je ervoor kiezen om de camper door het veilinghuis te laten afleveren op jouw adres, dan zijn niet alleen de kosten daarvan geheel voor jouw rekening, maar ook het risico. Aangezien er bij het transport van campers nog best wel eens beschadigingen ontstaan is het slim om dit aan de juiste partij uit te besteden - met de juist verzekering. 

Een camper is nou eenmaal een groot voertuig die relatief snel beschadigd kan raken.

Camper Kopen? Bespaar Duizenden Euro's

Voorkom een miskoop bij het kopen van een camper. Leer hoe je met je dierbare spaargeld de juiste camper koopt - zonder technische kennis - en bespaar duizenden euro's.

Bekijk de video voor meer info:

video camper kopen zonder spijt

Tips bij bieden op een tweedehands camper veiling

Buiten alle regels en het verloop van de veiling valt er nog wel wat te zeggen over het meedoen aan een tweedehands camper veiling. Naast dat je met de bijkomende kosten rekening moet houden (er komt dus altijd nog een aardig bedrag over je bod heen) is het ook goed om met onvoorziene kosten rekening te houden. 

Ga altijd naar kijkdagen

Net als dat je bij een normale koop van een camper dit niet alleen op afstand doet is dit bij een tweedehands camper veiling ook sterk af te raden. Ga altijd naar een kijkdag voordat je biedt. Een camper kan er aan de buitenkant nog zo mooi uitzien, maar het herstellen van een gebrek aan de motor kan al snel in de duizenden euro’s lopen. 

Hetzelfde geldt voor een gebrek aan het woongedeelte van de camper. Misschien heeft de camper wel een lekkage aan het dak wat al jarenlang speelt. Daardoor kan het hele binnenwerk van de camper verrot zijn. 

Gebruik daarvoor ook de checklist in dit artikel over waar je op moet letten als je een camper koopt.

Laat je niet gek maken

Een tweedehands camper veiling kan erg leuk zijn. Het is spannend, je weet niet hoeveel andere gegadigden er zijn en tot hoe ver ze willen gaan. Mocht je een camper op het oog hebben en deze hebben bekeken, stel dan voor jezelf een prijs vast tot hoe ver je wilt gaan en hou je daar ook aan. 

Laat je niet gek maken door de biedingen in de zaal of online. In ‘the heat of the moment’ kan je zomaar het idee hebben dat je nog best een paar duizend euro verder kan gaan. 

Behoed jezelf daarvoor door van tevoren een weloverwogen maximaal bedrag vast te stellen. Waarom zou je dan in enkele seconden ineens een inzicht kunnen krijgen om dat overboord te gooien? Hou voor ogen dat er heus wel weer een nieuwe kans voorbij komt, mocht je maximale bod overboden worden.

Zijn de laatste minuten cruciaal?

Vaak zie je dat bij een camper veiling in de laatste minuten de meeste biedingen geplaatst worden. Mensen bieden nog even lekker tegen elkaar op omdat ze de tijd zien verstrijken. Een veilingsite kan echter beslissen dat als er in de laatste minuten of seconden nog geboden wordt, de eindtijd verlengt wordt. 

Het is dus niet altijd het geval dat die eindtijd zo belangrijk is. Toch heb je altijd mensen die daar niet van af weten en zich door de aftellende klok laten meeslepen, wat natuurlijk jammer is voor jou als koper.

tweedehands camper veiling

Bieden online? Prima, maar bezoek de kijkdag bij een tweedehands camper veiling

Je camper verkopen via een veiling

Ook als particulier kan je je camper verkopen via een camper veiling. Uiteraard betaal je hier wel kosten voor en loop je het risico dat je niet zo veel voor de camper krijgt dan je graag zou willen. Of dat je zelfs minder krijgt dan wanneer je hem had ingeruild bij de dealer. 

Het is vaak niet voor niets dat campers op een veiling aangeboden worden. Het kan dan gaan om een faillissement, maar ook om campers die te lang in de voorraad van een camperverkoper staan. En dat laatste heeft vaak een goede reden. 

Bedenk dus goed of dit de juiste manier (lees: meest winstgevend) voor jou is om je camper te verkopen.

Jij blijft verantwoordelijk

Als je je camper laat veilen, is het niet zo dat de veilingsite of de organisator van de veiling de verkoper wordt. De verkoopovereenkomst is altijd tussen jou (jij blijft de verkoper) en de koper - degene met het hoogste bod. 

Verder moet je akkoord gaan met de voorwaarden van de veiler. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je geen minimumprijs mag instellen, omdat ze daar niet aan doen. Je camper kan dan voor een heel laag bedrag weg gaan. 

Mocht je verkeerde informatie over de camper meegeven of de juiste papieren niet in bezit hebben, dan blijf jij aansprakelijk voor de schade die daaruit voort kan komen. 

Naast de periode waarin er geboden kan worden op je camper moet je ook rekening houden met een bepaalde periode waarin kijkdagen georganiseerd worden. De camper moet daar dus wel beschikbaar voor zijn en naar die locatie gebracht worden. Je bent er daarnaast verantwoordelijk voor dat de camper verzekerd is totdat hij verkocht is aan de hoogste bieder.

Geen weg meer terug

Als je camper eenmaal bij de veiler is ondergebracht dan kan je niet meer terug, tenzij je alle (extra) kosten betaald. Dit kan zuur zijn als je net een andere koper hebt gevonden. De camper mag op dat moment alleen nog maar verkocht worden via de veiling.

De commissie die je aan de veiler moet betalen bestaat vaak uit een bepaald % van de verkoopsom, maar het kan ook een vast bedrag zijn.

Al het werk uit handen

De veiler zal in veel gevallen ervoor zorgen dat er goede foto’s en een beschrijving van je camper worden gemaakt. Ook zal hij voor bieders zorgen via de website of bij een fysieke veiling. Daarnaast organiseren zij de kijkdagen en hoef je daar zelf niet aanwezig te zijn. 

Waar kan je camper veilingen vinden? 

Er zijn verschillende online camper veilingen te vinden, maar ook fysieke veilingen bestaan nog steeds. Deze kan je zowel in Nederland vinden als in het buitenland. 

Bij campers gaat het als snel om grote bedragen met een behoorlijk risico. Daarnaast zul je toch behoorlijk moeite moet doen om jezelf van de juiste informatie te voorzien - je zult echt naar een kijkdag toe moeten. 

Deze combinatie zorgt ervoor dat je best nog wel eens een buitenkansje kan tegenkomen. 

Hieronder kan je een aantal camper veilingen vinden en worden de meest bekende kort besproken. 

Camper veiling in Nederland

Er zijn verschillende veilers die zowel online als fysieke camper veilingen in Nederland organiseren:

Soms adverteren de verschillende veilers bij elkaar op de website en kom je alsnog bij een andere website uit, maar het gaat er om dat je de te veilen camper kan vinden. 

Degene die je momenteel het meest ziet terugkomen is BVA Auctions. Zij hebben ook een erg duidelijke website als het gaat om informatieverstrekking en tijdens het bieden. 

Camper veiling in Duitsland

Als je zoekt naar camper veilingen in Duitsland, dan kom je onder andere bij de volgende bedrijven met bijbehorende websites uit:

Uiteraard zullen hier ook weer campers op staan van andere veilinghuizen, maar dan heb je tenminste een beginpunt om een goede camper te vinden. 

Tip: Zoek op ‘Wohnmobil’ op een camper veiling in Duitsland of typ een campermerk in het zoekveld in.

Camper veiling in België

Als je zoekt naar camper veilingen in België, dan kom je onder andere op de volgende websites uit:

De grote Nederlandse veilingsites zijn ook in België actief. 

Tip: Zoek op ‘motorhome’ of ‘mobilhome’ op een camper veiling in België.

Verder kan je op de veilingsites beter ook op merken van de campers zoeken zoals ‘Hymer’ of ‘Dethleffs’. 

Conclusie: Meedoen aan een camper veiling

Met de juiste voorbereiding en ervaring KAN een nieuwe of tweedehands camper veiling een manier zijn om goedkoop aan een camper te komen. Het blijft echter altijd een gok, ook voor de ervaren bieders op campers. Dit komt omdat er vrijwel altijd een grijs gebied is over de staat van de camper. 

Mocht dit grijze gebied minimaal zijn omdat bijvoorbeeld alle onderhoudspapieren aanwezig zijn en je uitgebreid de kans hebt gehad om de camper met kennis van zaken te keuren, dan heb je alsnog te maken met andere bieders. 

Bieders die de prijs omhoog kunnen drijven, hoger dan dat gezond is - met een marge voor onvoorziene kosten. 

Weet dus wat je doet en sta sterk in je schoenen als je gaat bieden op een camper, met name als het gaat om je maximum bedrag. 

Vragen? Stel ze hieronder!

Mocht je nog vragen hebben over het meedoen aan een camper veiling, als koper of verkoper, stel ze dan gerust hieronder. Heb je er ervaring mee, laat het dan vooral ook weten, we vinden het leuk om van je te horen. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Misschien vind je dit ook interessant:

Bespaar Tijd, Geld & Frustratie met Gratis Tips Over Campers

>