Goboony of Camptoo, wat is de beste bemiddelaar voor verhuur?

Door Piet Hein

0 reacties

Lees
tijd:
Nog

min.

Goboony en Camptoo zijn allebei deelplatformen voor campers. Je kan er als particulier je camper verhuren door een advertentie op hun website aan te maken. Deze bedrijven gaan dan voor je bemiddelen door huurders voor je te vinden en ook het vervolg te regelen. 

Omdat deze platformen en de bijbehorende websites zo veel op elkaar lijken, is de vraag al snel voor welke je moet kiezen; Goboony of Camptoo? Wat zijn de voor- en nadelen van Goboony en welke van Camptoo? 

In dit artikel ga je daar antwoord op vinden. Ik ben namelijk helemaal in deze bedrijven gedoken om te zien hoe ze werkzaam zijn en wat de ervaringen van andere verhuurders - en huurders - zijn. Lees dus snel verder om je eigen conclusie te kunnen trekken.

Uitgebreide reviews van Goboony en Camptoo

Eerder werden op deze website al lang en breed geschreven over beide bemiddelaars. Deze reviews schreef ik vanuit mijn eigen ervaring met het verhuren van campers. Ik heb deze camperverhuur zowel als particulier en als bedrijf gedaan. 

Je kan de reviews hier vinden:

Maar toen was er nog een prangende vraag over die een eigen artikel verdiende: Moet je nu kiezen voor Goboony of Camptoo? Met name camper eigenaren kunnen deze vraag hebben maar ook de huurders van deze camper kunnen hiermee zitten. 

Vergelijking voor verhuurders en voor huurders

Om hiervan een goed beeld te geven is dit artikel opgedeeld. In DEEL 1 vind je een vergelijking tussen beide partijen voor verhuurders, voor de eigenaren van de campers dus. In DEEL 2 vind je een vergelijking tussen Goboony en Camptoo voor huurders.

Verschillen tussen beide bedrijven

Laten we eerst even wat cijfers naast elkaar zetten om te zien wat de verschillen daarin zijn. 

Eerst die van Goboony:

 • Vestiging: Utrecht
 • Opgericht in: 2015
 • Landen actief: Nederland, Engeland, Italie, België
 • Aantal medewerkers: 30
 • Aantal kampeermiddelen op website: 4000 campers

Dan de cijfers van Camptoo:

 • Vestiging: Den Haag
 • Opgericht in: 2014
 • Landen actief: Nederland, Engeland, België, Australië
 • Aantal medewerkers: 38
 • Aantal kampeermiddelen op website: 2500 campers en 700 caravans

Camptoo bestaat dus een jaartje langer maar heeft momenteel minder kampeermiddelen op hun website staan. Ze verhuren daarbij niet alleen campers, maar ook caravans. 

goboony vergelijking

Goboony verhuurd echt alleen maar campers

DEEL 1: Vergelijking voor camper verhuren

Hieronder wordt per onderwerp besproken wat de verschillen tussen beide bemiddelaars zijn. Uiteraard zullen er vast nog wel wat meer kleinere verschillen zijn. Het is dan ook niet de bedoeling om helemaal volledig te zijn, maar om de belangrijkste punten eruit te lichten. 

Vergelijking gebruiksgemak website en account

Zowel bij Goboony als bij Camptoo krijg je een eigen account op hun website waarin je je advertentie kan aanmaken en belangrijke gegevens over jezelf moet invullen. Denk hierbij aan je adres- en contactgegevens. 

Mijn ervaring is dat op beide websites dit gebruiksvriendelijk is ingericht en je op een handige manier hier doorheen geloodst wordt middels een stappenplan. Daar komt bij dat je van beide partijen snel hulp kan krijgen hierbij om dit op te zetten.   

Het opzetten van je advertentie en invullen van je gegevens is echter maar eenmalig, behalve als je zo nu en dan wat aan je advertentie wilt aanpassen. Wat je in de toekomst veel vaker gaat gebruiken is de rest van je account. 

Van daaruit wordt namelijk alles geregeld; 

 • Contact met huurders
 • Overzicht van verhuurde periodes
 • Verdiensten 
 • Overdrachtsformulieren
 • Openstaande kosten van huurders

Als je de accounts van Goboony en Camptoo vergelijkt, zitten er geen grote verschillen tussen. In beide gevallen moet je even wennen om met het account om te gaan, maar daarna is het logisch en gebruiksvriendelijk. 

In beide gevallen is er een vrij grote database met antwoorden op veelgestelde vragen. Desnoods kan je altijd via de mail of telefonisch om hulp vragen.

Vergelijking van de verhuurkosten

Bij beide partijen wordt gezegd dat verhuren helemaal gratis is. Er wordt namelijk een bepaald percentage bij het verhuurbedrag opgeteld. Dit zijn de bemiddelingskosten. Op deze manier lijkt het of jij als campereigenaar gratis kan verhuren, want de huurder betaald immers deze kosten? 

Een huurder kijkt echter altijd naar het eindbedrag. Als jij bijvoorbeeld 100 euro per dag wilt verdienen met de verhuur, dan kan de huurder een prijs van bijvoorbeeld 120 euro zien staan (20 euro bemiddelingskosten). 

Op basis van die 120 euro beslist de huurder om wel of niet te gaan huren. Dus hoe meer een bemiddelaar vraagt, hoe hoger het eindbedrag wordt. Hierdoor kan de kans dat je verhuurd kleiner worden - tenzij jij dus lager gaat zitten met jouw huurprijs, waarmee je alsnog meebetaald aan de bemiddelingskosten. Hier zitten echter nog wel wat haken en ogen aan, lees daarvoor verder onder het kopje ‘Verdiensten’. 

Bemiddelingskosten per bemiddelaar

Dit zijn de bemiddelingskosten die door de huurder worden betaald:

 • Goboony: 17,5% over de totale huursom + €35 boeking fee (per boeking)
 • Camptoo: 15% OF 18% over de huursom 

Goboony geeft hierbij aan dat er niet 17,5% over jouw dagprijs wordt berekend, maar dat jouw dagprijs 82,5% van het totaalbedrag is. Dus een dagprijs van €100 staat gelijk aan 82,5%. Dan is 100% gelijk aan €121,21. Daarvan is dus €21,21 voor de bemiddelaar. 

Bij Camptoo hangt het er vanaf hoe flexibel je wilt zijn in je annuleringvoorwaarden. Als je minder flexibel bent, moet je meer commissie afstaan. Ben je flexibel, dan kunnen huurders kort van tevoren nog annuleren tegen lage annuleringkosten. Lees er hier meer over.

Vergelijking van de verdiensten

Je zou aan de hand van bovenstaande bemiddelingskosten kunnen zeggen dat je minder verdient bij degene die meer bemiddelingskosten rekend. Maar wat nou als degene met de laagste bemiddelingskosten minder huurders aanbrengt vanwege minder goede marketing?

Bij beide partijen kan je gezien de ervaringen van andere verhuurders (zie verderop in dit artikel) goed je camper verhuren, dus in de verdiensten zal waarschijnlijk niet veel verschil zitten. 

Anders zou degene met de hoogste bemiddelingskosten dit niet blijven volhouden aangezien ze dan te weinig huurders zouden krijgen en daardoor steeds minder verhuurders. Het zou een neerwaartse spiraal zijn. Dus blijkbaar kunnen ze dit zichzelf veroorloven. 

Camper Kopen? Bespaar Duizenden Euro's

Voorkom een miskoop bij het kopen van een camper. Leer hoe je met je dierbare spaargeld de juiste camper koopt - zonder technische kennis - en bespaar duizenden euro's.

Bekijk de video voor meer info:

video camper kopen zonder spijt

Vergelijking van de verhuurverzekering

Voordat je zelf met je camper de weg op mag moet deze minimaal WA verzekerd zijn. Zie voor meer uitleg ook het artikel met een vergelijking tussen camperverzekeringen

Maar met een normale camperverzekering ben je niet gedekt als je je camper verhuurd. Daarvoor moet je een extra dekking afsluiten. Bij sommige verzekeraars is deze extra dekking voor verhuur een optie, bij andere verzekeraars is dit niet mogelijk.  

Verzekering bij Camptoo

Camptoo biedt zelf geen verzekering aan waarbij je gedekt bent voor verhuur. Dit moet je dus zelf in orde maken. Dit zijn daarbij opties qua verzekeraars:

Je kan niet via Camptoo verhuren als je camper niet voor verhuur verzekerd is (uiteraard).

Verzekering bij Goboony

Bij Goboony is het zo geregeld dat het niet uitmaakt waar je camper verzekerd is. Je mag je camper via je eigen verzekering verhuren indien zij dit dekken. Maar je kan ook per verhuurde periode een dagverzekering via Goboony afsluiten die de verhuur van je camper dekt. 

Dit zijn dus je opties:

 • Een eigen camperverzekering inclusief verhuur clausule zoals bij de NKC
 • Een eigen camperverzekering + Goboony dagverzekering

Dus ook al ben je normaal gesproken enkel WA verzekerd voor je camper, via de Goboony dagverzekering kan je je camper toch verzekeren voor iedere betreffende verhuurperiode. 

Vergelijking van contactmogelijkheden

Zowel bij Goboony als bij Camptoo kan je op verschillende manieren contact leggen:

 • Mailen
 • Bellen
 • Veelgestelde vragen + antwoorden op de website

Gezien de vele ervaringen van andere verhuurders is er nauwelijks verschil tussen wie klantvriendelijker is, sneller reageert of beter bereikbaar is. 

Vergelijking van ervaringen van anderen

Hiervoor heb ik niet alleen gekeken naar de ervaringen die op de websites stonden. Deze kan men namelijk makkelijk beïnvloeden door de negatieve ervaringen weg te laten. Daarom heb ik ook gekeken op websites als Kiyooh.com en Trustpilot.com.

Dit waren de uitslagen:

 • Uit 850 reviews krijgt Camptoo een gemiddelde van 4,2 van de 5 sterren (score van 8,4)
 • Goboony krijgt gemiddeld een 8,7 uit 1338 beoordelingen en 93% beveelt hen bij anderen aan

Dat ontloopt elkaar dus ook niet veel. 

Conclusie voor verhuurders; Goboony of Camptoo?

De vraag is natuurlijk of je nu voor Goboony of Camptoo moet kiezen. Wel, als ik zou moeten kiezen dan zou ik in eerste instantie naar mijn camperverzekering kijken. 

Verzekering bij Camptoo zelf regelen

Bij Camptoo ben je verplicht de verzekering voor verhuur zelf te regelen waarbij het met name voor campers van ouder dan 15 jaar best een beetje ingewikkeld kan worden. Je hebt dan namelijk maar de keuze uit één verzekeraar waar je zowel voor jezelf als voor de verhuur verzekerd kan zijn. En waar je ook nog eens extern de pechhulp moet laten regelen door de huurder. 

Voor campers jonger dan 15 jaar mag je het ook zelf regelen, maar heb je iets meer keuze. Dan zou je voor de NKC verzekering kunnen gaan aangezien die én een verhuurdekking hebben én standaard pechhulp daarin meeverzekerd hebben. 

Verzekering bij Goboony makkelijker

Bij Goboony is de verzekering voor verhuur makkelijker geregeld. Daarbij is de leeftijd van je camper niet van belang en kan je altijd een dagverzekering voor verhuur bij hen afsluiten. Waar je de camper dan voor jezelf verzekerd hebt maakt niet uit. 

Aan de andere kant betaal je natuurlijk wel voor deze dagverzekering, wat van je inkomsten af gaat. Bij veel verhuren kan dit aardig oplopen. 

Wat zegt je gevoel?

In tweede instantie zou ik op mijn gevoel afgaan. Als je kijkt naar de ervaringen van andere verhuurders gaan beide bemiddelaars vrijwel gelijk op. 

En ja, voor beiden zijn er ook enkele hele negatieve ervaringen te vinden. Uiteraard heeft een verhaal altijd twee kanten en is het lastig om te beoordelen of dit soort ervaringen terecht zijn of niet. Daar zou ik het dus niet vanaf laten hangen, vooral niet omdat de positieve ervaringen in beide gevallen flink in de meerderheid zijn. 

Kies dus wat praktisch voor jou het handigst is qua verzekering en mocht dat om het even zijn laat het dan afhangen waar je je het prettigst bij voelt. 

DEEL 2: Vergelijking voor camper huren

Bij zowel Goboony als Camptoo kan je natuurlijk ook een camper huren. Maar is er hierbij een winnaar? Kan je het beste naar één van de twee gaan om een camper te huren? Dat gaan we zien in de vergelijking hieronder. 

Vergelijking van gebruiksgemak van website en account

Bij beide partijen kan je vrij rondkijken om te zien welke campers er te huur zijn, wat ze kosten en voor welke periode ze nog vrij zijn. Maar als je actie erop wilt ondernemen, moet je altijd een account aanmaken.

Denk bijvoorbeeld aan contact zoeken met de verhuurder, een reserveringsaanvraag doen en kunnen betalen. Zowel bij Goboony als bij Camptoo kan je vrijblijvend een reserveringsaanvraag doen. Je moet dan wel een account aanmaken, maar je zit nog nergens aan vast. Een aanvraag wordt pas een definitieve reservering als je binnen een bepaalde termijn de aanbetaling hebt voldaan. 

Beiden even goed

Overigens wordt je helemaal door het proces van het maken van een account heen geloodst. Je moet wat vragen beantwoorden en wat gegevens over jezelf invullen. Bij beide partijen is dit echt gebruiksvriendelijk, net als door je account heen navigeren. 

Wat dat betreft is er geen betere of mindere aan te wijzen. 

Vergelijking van huurkosten

Bij zowel Goboony als Camptoo is het zo dat de bemiddelingskosten worden betaald door de huurder, jij dus. Deze kosten worden bovenop de huurprijs berekend die de verhuurder wil ontvangen voor zijn camper. 

Dit zijn de kosten per platform:

 • Goboony: 17,5% over de totale huursom + €35 boeking fee (per boeking)
 • Camptoo: 15% over de huursom

Goboony heeft een boeking fee wat volgens hen persoonlijke service garandeert en waardoor de huursom verzekerd is. 

Zoals je kan zien betaal je bij Goboony iets meer bemiddelingskosten en ook nog die 35 euro per boeking. Op het totaalbedrag is dat vaak niet veel geld, maar als je op de kleintjes wilt letten kan het voor jou de doorslag geven. 

Niet alleen naar bemiddelingskosten kijken

Overigens is dit lastig te vergelijken, want wellicht vraagt de gemiddelde verhuurder bij Camptoo wel een hoger huurbedrag waardoor je onderaan de streep alsnog duurder uitkomt. 

Als je echt voor de laagste prijs wilt gaan dan zou je gewoon twee vrijwel identieke campers op beide platformen moeten opzoek en een prijsvergelijking maken. 

Vergelijking van ervaringen van andere huurders

Als je kijkt naar de ervaring van andere huurders op bijvoorbeeld Kiyooh.com en Trustpilot.com, dan zie je dat beide partijen even goed scoren. Camptoo krijgt gemiddeld een 8,4 en Goboony gemiddeld een 8,7. 

Uiteraard zitten er hier en daar een enkele ontevreden huurder tussen, maar dat kan met verschillende zaken te maken hebben. Overigens komt ook dit bij beide partijen voor. 

Verhuurders worden gescreend

Feit is dat zowel Goboony als Camptoo hun verhuurders op dezelfde manier ‘screenen’ voordat ze als verhuurder aan de slag mogen gaan. De campers zelf worden echter niet gecontroleerd. De verhuurder moet daarvoor verklaren dat hij voldoet aan de wettelijke eisen en het door de fabrikant voorgeschreven onderhoud. 

Wil je er zeker van zijn dat je een mooie en goed onderhouden camper meekrijgt? Vraag dan of je eerst de camper mag bezichtigen voordat je definitief reserveert. Verhuurders hebben altijd de mogelijkheid om ook via het platform de camper voor je vast te houden. 

Conclusie voor verhuurders; Goboony of Camptoo?

Mijn conclusie is dat je als huurder bij beide partijen goed zit als je van een particulier een camper wilt huren. Het is daarbij altijd van belang dat je niet te naïef er naar kijkt en goed weet wat je rechten en plichten zijn als huurder. En welke rol de bemiddelaar daarin speelt. 

Ze hebben allebei een goede klantenservice die zowel via de website als via de mail als via de telefoon bereikbaar is. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Misschien vind je dit ook interessant:

Bespaar Tijd, Geld & Frustratie met Gratis Tips Over Campers

>