De regels voor gordelplicht en (extra) zitplaatsen in campers

Door Piet Hein

6 reacties

Lees
tijd:
Nog

min.

Bij campers kan het nog wel eens onduidelijk zijn hoeveel personen je in een camper mee mag nemen. Er is namelijk niet altijd een gordelplicht in een camper, dus wanneer moet je wel en wanneer hoef je geen gordels te dragen? 

En hoeveel personen mag je eigenlijk meenemen in een camper? Bij een personenauto is dit vaak wel duidelijk, er zijn namelijk zoveel veiligheidsgordels als dat er zitplaatsen zijn. 

In een camper heb je naast de stoelen in de cabine echter ook andere zitplaatsen. Met een beetje schikken kan je in een rondzit soms wel 9 personen kwijt. Kan je die rustig vervoeren ook al zijn het geen goedgekeurde zitplaatsen? 

Lees snel verder om te ontdekken wat wel en niet mag en wat de mogelijkheden zijn qua achteraf inbouwen van zitplaatsen en autogordels in een camper.   

Wat zijn de regels voor gordelplicht in een camper? 

Je komt ze nog wel eens tegen, advertenties van campers waarbij wordt gezegd dat er 9 mensen in ‘kunnen’ of ‘mogen’ zitten, maar als je dan op de foto’s kijkt dan kan je niet voldoende gordels ontdekken. Ook vraag je je soms af of de aangeduide zitplaatsen überhaupt wel veilig genoeg zijn als je een ongeluk krijgt. 

Het lastige is dat er best wel uitzonderingen zijn waarbij er geen gordelplicht is vanuit de wet. Uitzonderingen waar je ook je vraagtekens bij kan hebben. Daar zullen we zo wat dieper induiken. Laten we eerst even ophelderen wat er verstaan wordt onder gordels in een camper - en wat ook geldt voor wat er in de wet wordt gezegd in de paragrafen hieronder. 

Zitplaatsen in een camper

Als we het hebben over een zitplaats in een camper die je ook mag gebruiken tijdens het rijden, dan moet dit een zitplaats zijn die ook is bevestigd aan de camper zelf, op een deugdelijke manier. Zelfgemaakte zitplaatsen zonder een professionele bevestiging zijn niet toegestaan. 

Gordels in een camper

Als er wordt gesproken over de gordels van een camper dan gaat het om de aanwezige gordels die een goedkeuring hebben en vastzitten aan bevestigingspunten die op hun beurt ook weer goedgekeurd zijn. Dit geldt evenzo voor achteraf aangebrachte gordels.  

Volgens de wet

Ok, bovenstaande klinkt vrij logisch, is het niet? Toch heb je altijd mensen die daar net even anders over denken, en hun eigen interpretatie hebben op wat veilig is en wat niet. Daarom heeft de overheid hier wetten over gemaakt, en je kan de huidig geldende regels hier op wetten.overheid.nl vinden, en dan moet je even doorscrollen naar hoofdstuk 5, artikel 5.2.47.

Hieronder wordt beschreven waar deze wetten over gaan.

Dit is leidend bij zitplaatsen en autogordels in een camper

Als op het kentekenbewijs is vermeld hoeveel zitplaatsen er aanwezig zijn, dan is dat leidend. Deze zitplaatsen moeten voorzien zijn van veiligheidsgordels. Bij alle campers die een kenteken hebben gekregen na mei 2004 staat op het kentekenbewijs hoeveel geldige zitplaatsen de camper heeft. Als dit niet is vermeld, of wel is vermeld maar nog steeds onduidelijkheid geeft, dan kan je onderstaande regels aanhouden.

Overigens kan het zo zijn dat er meer zitplaatsen op het kenteken staan vermeld dan daadwerkelijk aanwezig zijn. In dat geval zijn er zitplaatsen later verwijderd en kan je wellicht op een relatief makkelijke manier zitplaatsen toevoegen. Verderop in dit artikel daarover meer. 

gordels in camper

Kijk eerst op het kentekenbewijs hoeveel zitplaatsen er zijn

Camper op basis van bedrijfsauto of personenauto?

Vervolgens wordt er een onderscheid gemaakt tussen kampeerauto’s die gebaseerd zijn op een bedrijfsauto of op een personenauto. Het is het één óf het ander. Dit kan je checken op je kentekenbewijs, en anders moet je je kenteken hier even invoeren op de website van de RDW om het te achterhalen.

Regels bij camper op bedrijfsauto 

Als op het kenteken is vermeld dat het om een bedrijfsauto gaat, en deze voor het eerst in het verkeer is gebracht na 31-12-1997, dan mogen de volgende zitplaatsen tijdens het rijden worden gebruikt:

 • Naar achteren gerichte zitplaatsen
 • In de langsrichting geplaatste zitplaatsen
 • Naar voren gerichte zitplaatsen alleen als ze van gordels zijn voorzien

Is de bedrijfsauto voor het eerst in het verkeer gebracht vóór 01-01-1998, dan mogen alle zitplaatsen tijdens het rijden worden gebruikt. 

Regels bij camper op personenauto 

Als de camper is gebaseerd op een personenauto, dan liggen de regels nog iets gecompliceerder. 

Indien de personenauto in het verkeer is gebracht na 30-09-2000, dan mogen de volgende zitplaatsen tijdens het rijden worden gebruikt:

 • In de langsrichting geplaatste zitplaatsen
 • Naar voren en naar achteren gerichte zitplaatsen alleen als ze van gordels zijn voorzien

Echter, ook geldt dat personenautos die in gebruik zijn genomen na 31-12-2014 niet voorzien mogen zijn van zijdelings gerichte zitplaatsen. 

Deze datum van 21-12-2014 wordt aangehouden in de wetten die hier zijn te vinden, echter zijn er mensen die van de RDW te horen krijgen dat dit 21-07-2012 moet zijn, terwijl anderen hun zijdelings gerichte zitplaatsen ook goedgekeurd krijgen bij campers die in gebruik zijn genomen ná 21-07-2012. Er is dus onduidelijkheid over.  

Als de personenauto voor het eerst in het verkeer is gebracht na 31-12-1989 maar voor 01-10-2000, dan mogen de volgende zitplaatsen tijdens het rijden worden gebruikt:

 • Naar achteren gerichte zitplaatsen
 • In de langsrichting geplaatste zitplaatsen
 • Naar voren gerichte zitplaatsen alleen als ze van gordels zijn voorzien

Is de personenauto voor het eerst in het verkeer gebracht vóór 01-01-1990, dan mogen alle zitplaatsen tijdens het rijden worden gebruikt. 

Naast de gordelplicht in een camper zijn er ook nog een aantal zaken te zeggen over de wettelijke eisen aan zitplaatsen in een camper. 

Gordels en kinderzitjes in een camper

Als je kinderzitjes in een camper wilt plaatsen dan gelden hiervoor dezelfde regels als in een normale personenauto. Alles passagiers en kinderen die groter zijn dan 1.35 m dienen gebruik te maken van de beschikbare autogordels.

Kinderen kleiner dan 1.35 m moeten in een goedgekeurd en passend kinderbeveiligingssysteem zitten. Dit zijn kinderzitjes met ECE labels. Het kinderzitje moet aangepast zijn aan de lengte en het gewicht van het kind. 

zitplaatsen camper

Zowel het kinderzitje als de zitplaats zelf moet veilig zijn

Hoeveel zitplaatsen kan en mag een camper hebben? 

Zoals al eerder gezegd kan een camper meer zitplaatsen hebben dan je mag gebruiken tijdens het rijden. Ook werd duidelijk dat het aantal zitplaatsen van de camper welke op het kentekenbewijs staan leidend is, en dat deze zitplaatsen een propere gordel dienen te hebben. 

Maar stel nou dat je het aantal goedgekeurde zitplaatsen van de camper wilt uitbreiden? Tot hoe ver mag je dan gaan? 

Wat is mogelijk?

Eerst moet je natuurlijk kijken voor hoeveel stoelen er ruimte zou zijn, en als je van plan bent een zijdelings gerichte bank te plaatsen, of je dit überhaupt veilig genoeg vindt om personen op te vervoeren. Verder zul je moeten nagaan of je in de camper zitplaatsen deugdelijk kan bevestigen inclusief goedgekeurde gordels met een goedgekeurd bevestigingspunt. 

Vooral dat laatste kan nog wel eens een lastig punt zijn, verderop daarover meer. 

Tot slot mag je met een normaal B-rijbewijs naast de bestuurder niet meer dan 8 personen vervoeren. Dat is dus een totaal van 9 mensen die tegelijk vervoerd mogen worden. 

Achteraf inbouwen van gordels in een camper

Het is mogelijk om achteraf gordels in een camper in te bouwen. Gordels inbouwen in een camper kan op het eerste gezicht niet moeilijk lijken, helemaal niet als je een beetje handig bent en zelf bijvoorbeeld goed kan lassen. 

Toch zitten hier nogal wat haken en ogen aan die je eerst goed moet overwegen voor je aan de slag gaat. Zo moeten extra zitplaatsen getoetst worden door de RDW alvorens deze toegevoegd kunnen worden op het kentekenbewijs. Om deze toetsing met goed gevolg te doorlopen moeten de zitplaatsen, de gordels én de gordelbevestigingspunten voldoen aan een aantal eisen. 

Het meest lastige

Juist de bevestigingspunten van de gordels is een lastig punt. De geldende Europese richtlijnen zijn erg strikt en je moet verschillende zaken kunnen aantonen om deze goedgekeurd te krijgen. 

Het is daarom slim om - voordat je de slijptol of het lasapparaat aan je camper zet - eerst de RWD te vragen of je aanpassingen wel mogelijk zijn en waar je aan moet voldoen. Je zult toch bij ze langs moeten om alles voor elkaar te krijgen, dus je kan maar beter vooraf om advies vragen dan achteraf veel tijd, geld en moeite verspild te hebben. 

Regels waar gordel-inbouwers mee te maken krijgen

Als jouw camper niet voorzien mag zijn van zijdelings ingebouwde zitplaatsen, dan ben je dus verplicht om gordels aan te brengen. Deze gordels moeten aan best wel strenge regels voldoen, namelijk bepaalde ECE normen.  

ECE staat voor Economische Commissie voor Europa, die dus voorschriften hebben ontwikkeld voor onder andere gordels, zitplaatsen en gordelbevestigingspunten. Je krijgt alleen een goedkeuring van de RDW als je volledig aan de voorschriften hebt voldaan. Dit kan je bijvoorbeeld aantonen door het uitvoeren van testen. Dat is echter bijna niet te doen ofwel een erg kostbaar proces. 

Methoden voor extra zitplaatsen en gordels inbouwen

Er zijn een aantal manieren om het proces van zelf moeten testen en certificaten krijgen kunt omzeilen. 

Bestaande bevestigingspunten

Je kan zitplaatsen en gordels achteraf inbouwen door gebruik te maken van bevestigingspunten die hiervoor al in de camper aanwezig zijn. Daarnaast zou je de fabrikant kunnen benaderen en vragen of je met zijn goedkeuring originele bevestigingspunten mag inbouwen, maar ook dit kan eigenlijk alleen als de camper daar al vanuit de fabriek op voorbereid is. 

Zitplaatsen met testrapport

Verder kan je zitplaatsen met gordels regelen die al een testrapport hebben waarin staat dat het bevestigen ervan getest is in precies hetzelfde voertuig waarin jij hem wilt gaan plaatsen. Je moet alles dan precies zo monteren als in het testrapport is voorgeschreven om de goedkeuring te kunnen krijgen. 

Er is niet veel keuze in dit soort zitplaatsen met gordels inclusief geldig testrapport aangezien het ook voor fabrikanten een proces van jaren betekent om een systeem te ontwikkelen dat aan alle strenge eisen voldoet. Je kan je wel voorstellen dat ze zeker moeten weten dat ze hun kosten er weer uit krijgen. Dit is erg onzeker aangezien er bij een wijziging in de regels alles weer opnieuw ontwikkeld moet worden. 

Gezond verstand gebruiken

Hoewel alles goed dichtgetimmerd is in Nederland qua wetten en regels omtrent gordelplicht in een camper, is het altijd slim om je eigen gezonde verstand te blijven gebruiken. Zo zijn sommige zitplaatsen die geen gordels hoeven te hebben minder veilig om te gebruiken. Ook het vervoeren van meer passagiers dan op het kenteken staat is geen slimme actie. Je zult er misschien niet snel op gecontroleerd en beboet worden door de politie, maar als je een ernstig ongeluk krijgt kan het verstrekkende gevolgen hebben.

Gevolgen verzekering

Een verzekeraar zal bijvoorbeeld niet uitkeren als ze er achter komen dat je je niet aan de regels hebt gehouden. Vooral bij ernstig letsel kan dit veel geld kosten welke je wellicht niet kan betalen met alle gevolgen van dien.

Mocht je extra zitplaatsen willen gaan plaatsen, laat je dan altijd vooraf adviseren door een expert. Je weet dan zeker of het überhaupt mogelijk is en of het de moeite waard is. Het beste is natuurlijk een camper te kopen waarin al voldoende zitplaatsen aanwezig zijn, of in ieder geval dat de camper er op voorbereid is met aanwezige bevestigingspunten. 

Vragen of opmerkingen? Stel ze hieronder! 

Zit je nog met vragen over gordelplicht of het inbouwen van extra zitplaatsen en gordels in je camper? Stel ze dan hieronder, we vinden het leuk om jouw ervaringen en vragen te horen. Het kan namelijk een behoorlijk ingewikkeld vraagstuk zijn, en je wilt natuurlijk geen onnodig risico lopen.

Nog veel meer leren over campers?

Met de Ultieme CamperGids bespaar je veel tijd, geld en moeite bij:


 • Kamperen met een camper
 • Huren van een camper
 • Kopen van een camper
 • Verhuren van je camper
 • Verkopen van je camper
 • Hans B. schreef:

  Ik wil graag van een peugeot boxer uit 2013 met 3 plaatsen op kenteken ( 1 bestuurdersstoel + voorbank) naar 4 zitplaatsen op kenteken. Ik wil hiervoor de huidige voorbank naar achteren plaatsen op de plaats waar je vaak standaard een bank ziet en op de plaats van de voorbank een nieuwe originele stoel plaatsen en draaibaar maken. Mag deze bank hiervoor zonder meer voor gebruikt worden mits ik deze stevig vast zet (zonder aantoonbare berekeningen) of dien ik deze bank opnieuw te laten keuren en aan te tonen dat deze voldoet aan alle eisen.

  • Om meer zitplaatsen op kenteken te krijgen zul je naar de RDW moeten om dit goedgekeurd krijgen. Ik zou gewoon even naar hen bellen om te vragen of en hoe dit op jouw manier goedgekeurd kan worden.

 • Ik heb een bedrijfs bus (vito) uit mei 2012. Als grijs kenteken heb ik nu 6 personen staan op kenteken maar de dubbele cabine is er uit. Hij moet straks worden gekeurd naar camper. Lees ik dan goed dat je ook langs banken zonder gordel mag gebruiken? Dus alleen naar voren gerichte stoelen een gordel?

  • Dat is inderdaad wat je uit dit artikel kan opmaken. Uiteraard ben je zelf altijd eindverantwoordelijk en is het slim om hier de RDW naar te vragen voordat je gaat toepassen (laat je bevindingen vooral hier weten). Tot slot is het goed om voor jezelf te bedenken of je dit überhaupt wel wilt, bij een ongeval is dit niet bepaald veilig.

 • Wij hebben ons oog laten vallen op een ford transit nugget uit 1994. Er zijn twee stoelen met gordel en een slaapbank zonder gordels. Wij willen onze kinderen vervoeren op de slaapbank. De garagehouder zegt dat er bevestigingspunten aanwezig zijn en dat daarom later ingebouwde gordels niet door de rdw gekeurd hoeven te worden. Wij hebben daar onze twijfels over. Daarbij is de bank zelf (losse kussens en oud klap mechanisme) in onze ogen niet degelijk. We willen een nieuw bankje (laten) inbouwen waarbij de verkoper van het bankje aangeeft dat zijn bankjes goedgekeurd zijn door de rdw. Moet dit dan na inbouw gecontroleerd worden door de rdw?

  • Als je nu maar 2 zitplaatsen hebt op het kenteken en je wilt meerdere zitplaatsen op het kenteken krijgen, dan zal de rdw deze zitplaatsen willen zien. Maar waarschijnlijk staan er geen zitplaatsen op je kenteken vermeld ivm de leeftijd van de camper (1994). Eigenlijk ben je dan wat vrijer, omdat er dan wel gordels aanwezig moeten zijn, maar die worden al snel apk goedgekeurd want alleen visuele controle. Zie hiervoor de regels: https://wetten.overheid.nl/BWBR0025798/2021-01-21 en dan Artikel 5.2.47.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Misschien vind je dit ook interessant:

  Bespaar Tijd, Geld & Frustratie met Gratis Tips Over Campers

  >