Camper huren in Duitsland? Belangrijke tips en kosten

Door Piet Hein

0 reacties

Lees
tijd:
Nog

min.

Ben je van plan een camper te huren in Duitsland? Dit kan nogal een zoektocht zijn aangezien Duitsland behoorlijk groot is. Daarnaast is het handig als je de taal spreekt (of leest) waardoor je begrijpt waarvoor je betaald - en hoe veel.  

Er zijn namelijk verschillende kosten als je een Duitse camper gaat huren. In dit artikel worden die kosten besproken zodat je weet waar je op kan rekenen. Daarnaast ga je ontdekken of een mobilhome huren in Duitsland voordeliger is dan in Nederland. 

Ook vind je veel links naar websites van Duitse camperverhuurders. Dat bespaard je een hoop gezoek en zo kan je zelf ook prijzen vergelijken. En mocht de taal een probleem zijn dan wordt ook daarvoor een oplossing aangereikt. Heb je toch nog vragen of opmerkingen? Stel ze gerust onderaan dit artikel. 

Is een camperreis in Duitsland geschikt voor jou?

Ik zal direct maar met de deur in huis vallen, een camperreis door Duitsland is niet voor iedereen geschikt. Het kan op het eerste gezicht leuk en avontuurlijk lijken, maar het blijft kamperen. Een camper is, hoe luxueus ook, geen hotel of vakantiehuis. 

De looppaden zijn krapper, de stoelen en tafels staan op een vaste plek, de badkamer en toilet is kleiner (als het er al in zit) je moet met z’n tweeën of meerdere personen op een kleine plek leven.

Tot slot moet je alles met de camper doen, dus ook naar de winkel, naar een dorp, naar een restaurant.

Wanneer het wel iets voor je is

Mocht je van buitenleven houden, een camper juist knus in plaats van krap vinden en lijkt het je fantastisch om je onderkomen te kunnen parkeren waar je maar wilt? Dan is een camperreis in Duitsland wel geschikt voor je. 

Je kan kiezen voor compact en wendbaar door een buscamper te huren, of voor ruimtelijk en luxe door een halfintegraal of een integraal camper te huren. 

Waarom veel camperaars voor Duitsland kiezen

Een groot voordeel van Duitsland is dat je er zo bent. En zodra je de grens over rijdt met een camper merk je direct dat je in een ander land bent aangekomen. De huizen zien er anders uit, voor je het weet zit je in de bossen of in de bergen. Wat dat betreft heeft Duitsland qua natuur veel te bieden wat we in Nederland niet hebben.

Daarnaast is er ook nog weer verschil tussen Noord- en Zuid-Duitsland. Noord Duitsland heeft meer een zeeklimaat terwijl Zuid Duitsland een landklimaat heeft. Dit betekent dat het weer in Noord Duitsland net zo wisselvallig kan zijn als in Nederland en dat het in Zuid Duitsland behoorlijk warm kan worden. 

Er zijn veel verschillende camper routes die je door Duitsland kan maken, soms ook nog door andere landen heen. Dat is echter niet noodzakelijk aangezien Duitsland van zichzelf groot en afwisselend genoeg is om er maandenlang doorheen te trekken met de camper.

camperverhuur duitsland

Duitsland is qua natuur erg veelzijdig

Zelf een camper huren in Duitsland

Je kunt ervoor kiezen om zelf een camper te huren in Duitsland. Je bepaald dan voor jezelf in welke stad of welk dorp je wilt starten en kijkt in dit artikel voor camperverhuurders daar in de buurt. Vervolgens boek je bij die specifieke camperverhuurder je camper en haalt hem op de afgesproken datum op. Je bent dan vrij om te gaan en te staan waar je maar wilt - uiteraard moet de camper wel op de afgesproken tijd en plaats weer terug zijn. 

Er zijn een aantal zaken waar je op moet letten als je op eigen houtje een camper in Duitsland huurt. Ik heb zie hieronder kort beschreven:

 • Kies niet alleen voor de goedkoopste, kijk goed wat je er bij krijgt
 • Let ook op de bijkomende kosten (achteraf)
 • Vergeet niet dat je er eerst ook nog naartoe moet reizen
 • Vanwege de afstand is het lastig om de gehuurde camper vooraf te bezichtigen
 • Ga alleen met verhuurders in zee die goede reviews hebben
 • Kies de juiste camper voor je reisgezelschap en plannen
 • Bekijk goed de huurvoorwaarden en let op bijzonderheden

Uiteraard zul je hiervoor wel op zijn minst Duits moet kunnen lezen en schrijven. Enkele (grotere) verhuurders hebben hun website ook in het Engels vertaald, maar dat zijn er niet veel. 

In veel gevallen kan je via de e-mail de camper reserveren en hoef je niet perse te bellen. Duits kunnen lezen en schrijven is dan voldoende. Bellen geeft vaak wel een goed idee of een verhuurder te vertrouwen is of niet en je krijgt direct antwoord op je vragen. Daarnaast kunnen ook in Duitsland steeds meer mensen Engels spreken.

Grote camper of buscamper huren in Duitsland?

Noord Duitsland heeft zo’n beetje hetzelfde klimaat als Nederland waarbij je dus niet verzekerd bent van mooi weer. Het kan voorkomen dat je ook wel eens een dag(deel) in de camper je moet vermaken. In dat geval is een beetje ruimte wel lekker en dan kom je op een integraal of half-integraal camper uit. 

Ben je niet zo op ruimte en luxe gesteld of ga je naar Zuid Duitsland waar de kans op warm weer veel groter is? Dan kan je prima een buscamper gaan huren in Duitsland. Je moet er dan wel rekening mee houden dat je meer buiten leeft en minder snel in de bus gaat zitten omdat er gewoon wat minder ruimte voor is. 

Ook zul je in een buscamper in veel gevallen het zitgedeelte telkens moeten ombouwen tot slaapgedeelte. Dat is niet in alle buscampers het geval, let hier goed op bij het reserveren van de buscamper.

camper huren in duitsland goedkoper

Huur de juiste camper voor je reisgezelschap en je reisbestemming

Camper huren van een particulier in Duitsland

Net als in Nederland kan je ook in Duitsland een camper huren van een particulier. Soms kom je websites tegen van mensen die dit op eigen houtje doen en dus slechts een enkele camper te huur aanbieden. 

Wat je ook kan doen is een camper huren van een particulier in Duitsland via Goboony, hun website vind je hier. Dit is een Nederlandse website waar particulieren hun camper te huur kunnen aanbieden. Dat is veel veiliger voor jou als huurder omdat je dan zeker weet dat de particuliere huurder geverifieerd is en dat bijvoorbeeld ook de verhuurverzekering en het verhuurcontract in orde is. 

Dat zijn zaken die je altijd goed moet controleren als je bij een particulier een camper in Duitsland huurt. Doe je dit niet via een bemiddelaar, dan heb je ook geen backup mocht het ergens mis gaan in bijvoorbeeld de communicatie. 

Duitse camper huren via een reisbureau

Naast het zelf regelen van een gehuurde camper via een particulier of een bedrijf kan je ook een reisbureau inschakelen. Wat je dan doet is contact opnemen met een reisbureau in Nederland dat gespecialiseerd is in camperreizen in Duitsland. 

Vervolgens schakelen zij hun ervaring en connecties in Duitsland in om de juiste camper op de juiste plaats voor je te vinden. 

Je kan er dan voor kiezen om een complete campervakantie met hen te bespreken inclusief route, campings en bezichtigingen. Hierbij kan je vaak kiezen tussen een vakantie die al helemaal uitgedacht en kant en klaar is. Aan de andere kant kan je ook met hen bespreken wat jij wel en niet wilt gaan doen en een vakantie op maat laten samenstellen.  

Of je kiest ervoor om alleen de camper via hen te huren en zelf de route te bepalen en op de bonnefooi te gaan. 

In beide gevallen is het fijn dat je als startende camperaar een camper in Duitsland kan huren met gebruik van kennis, ervaring en connecties. Je kan er met al je vragen terecht, zowel voordat je de camper gaat huren, als voordat je campervakantie in Duitsland begint, maar ook tijdens de reis zelf. En dat is toch een rustgevende gedachte.

Beste Camper Reisorganisatie Duitsland

Zelf een camperreis in Duitsland plannen kan behoorlijk ingewikkeld en tijdrovend zijn. Gelukkig kan je dit uitbesteden aan Travelhome, de specialist in camperreizen. 

Ze bieden zowel georganiseerde als camperreizen op maat aan.

Travelhome is onderdeel van de ANWB en bestaat 35+ jaar

Kosten van camper huren in Duitsland

Er zijn verschillende kosten waar je rekening mee moet houden bij het huren van een camper in Duitsland. Denk aan:

 • Camperhuur
 • Verzekeringen
 • Kilometerkosten
 • Milieusticker
 • Brandstof
 • Borg
 • Campings

Kosten van camperhuur in Duitsland

Ten eerste is er natuurlijk de huur van de camper zelf. Vaak is het zo dat hoe groter de camper is hoe hoger de huurkosten. Je kan een Duitse camper huren per weekend, per week of langer. De huurkosten zijn niet alleen afhankelijk van de grootte en het type camper, maar ook van het seizoen waarin je huurt. Omdat in het hoogseizoen meer mensen een camper willen huren zijn de prijzen in deze periode hoger. 

Voor camperhuur bij een bedrijf moet je denken aan gemiddeld 500 tot 1200 euro per week. Bij een particulier huren bespaard je zo’n 50 tot 200 euro per week.

Verzekeringskosten

Vaak is de camper zelf prima verzekerd bij verhuur. Je moet echter ook nog een borg betalen en daarnaast heb je nog een eigen risico. Dit laatste kan je verzekeren voor een vast bedrag of een bedrag per gehuurde dag. Dan heb je het ‘afgekocht’ en geldt dit eigen risico niet meer als je schade rijdt.

Kilometerkosten

In Duitsland is het heel normaal dat als je een camper huurt je daarbij een vrij aantal kilometers per periode krijgt. Bijvoorbeeld 200 kilometer per dag. Huur je de camper een week, dan heb je in dat geval 1400 kilometer per week vrij te rijden. Rij je in die week 2000 kilometer, dan zul je over 600 kilometer kosten moeten gaan betalen. 

Deze kosten variëren per verhuurder, hier is geen standaard bedrag voor. Gemiddeld betaal je zo’n 0,25 euro per kilometer. 

Milieusticker

In de meeste Duitse steden heb je een milieusticker nodig voor de milieuzones aldaar. Net als in Nederland worden ze daar steeds strenger mee. Juist omdat de meeste campers een dieselmotor hebben zijn deze Umweltplakette onmisbaar.

Gelukkig zijn ze niet duur als je ze op de juiste plek besteld. Reken op zo'n 15 tot 25 euro. Deze stickers zijn onbeperkt geldig en je hebt er dus verder geen omkijken meer naar.  

Op deze website kan je ze voordelig aanschaffen. Ze worden dan gewoon naar je thuisadres opgestuurd. Je hebt daarvoor wel het kenteken van je huurcamper nodig. 

Kosten all-in camperreis in Duitsland

De kosten van een camper huren in Duitsland als onderdeel van een all-in reis kan uiteraard ook erg verschillen. Hierbij is de duur van de reis bepalend, maar ook wat je naast het huren van de camper nog meer gaat doen. Denk aan uitstapjes als nationale parken, sightseeing en attractieparken. Ook is de ene camping duurder dan de andere. 

Hieronder enkele voorbeelden die je als indicatie kunt gebruiken:

 • 14 dagen, 2 personen: €1150,- per persoon 
 • 15 dagen, 6 personen: €399,- per persoon
 • 12 dagen 4 personen: €649,- per persoon

Zoals je ziet is er van alles mogelijk en gaat het echt om de inhoud van de reis. Het is dan ook het beste om contact op te nemen met een reisbureau dat gespecialiseerd is in camperreizen. Je kan dan gewoon zeggen welke periode jij beschikbaar hebt voor de reis, wat je budget is en welke wensen je hebt. 

Je krijgt dan een offerte opgestuurd zodat je van tevoren precies weet waar je aan toe bent.

Travelhome van de ANWB is zo'n gespecialiseerde camper reisorganisatie. Bekijk de mogelijkheden hier op hun website.

Is een camper huren in Duitsland goedkoper? 

De vraag of een camper huren in Duitsland goedkoper is komt vaak voorbij. Mensen hebben het van horen zeggen en denken dan een mooi voordeel te kunnen hebben door bijvoorbeeld net over de grens een camper te huren. 

Mocht je van plan zijn om met een in Duitsland gehuurde camper in Nederland te gaan camperen, lees dan hieronder het stukje over ‘Als Nederlander een camper huren in Duitsland’. Daar zitten namelijk nog wel een aantal haken en ogen aan. Maar als je ermee Duitsland en ook de rest van Europa wilt gaan verkennen dan is dit geen enkel probleem. 

Laten we eens prijzen gaan vergelijken van verhuurders in Nederland met verhuurders in Duitsland. Dit zijn de voorwaarden waarmee vergeleken wordt;

 • All-in prijzen, dus geen bijkomende kosten achteraf
 • Half integraal van tenminste bouwjaar 2020
 • Camper voor 4 personen
 • 2 weken in Augustus
 • Zonder kortingen
 • Bij een bedrijf

Dit zijn de prijzen bij 3 willekeurige camperverhuurders in Nederland:

 1. €2.333 inclusief 3010 vrije kilometers
 2. €3.063 kilometervrij
 3. €2.502 kilometervrij

Dit zijn de prijzen bij 3 willekeurige camperverhuurders in Duitsland:

 1. €2.240 kilometervrij
 2. €1.946 inclusief 3500 vrije kilometers 
 3. €1.960 inclusief 3500 vrije kilometers 

Let op, dit is slechts een steekproef. Het kan zomaar zijn dat ik toevallig de duurste of de goedkoopste 3 in beide landen heb gevonden. Het geeft aan dat de duurste camper in Duitsland goedkoper is dan de goedkoopste in Nederland. 

Als we de gemiddelden van elke 3 in beide landen nemen dan komen we in Nederland op €2.633,- uit en in Duitsland op €2.049. Dat is een verschil van €584,-. Je kunt dus wel stellen dat een camper huren in Duitsland goedkoper is. 

Uiteraard moet je daarvoor wel eerst naar Duitsland reizen met de auto of met het openbaar vervoer. Als je vlak aan de grens woont is dat geen probleem, en kun je makkelijk even terug naar huis rijden met de gehuurde camper. 

In de andere gevallen zul je dus je reisspullen mee moeten nemen naar de plaats waar je de camper kunt oppikken en van daaruit de reis vervolgen.

Echt goedkoop een camper huren in Duitsland 

Mocht je nog goedkoper een camper in Duitsland willen huren, huur dan een camper van een particulier. Uiteraard rijd je dan niet altijd in de nieuwste camper maar een oudere, goed onderhouden camper kan minstens zoveel plezier geven als een nieuwe.  

Hier op Goboony kan je campers van Duitse particulieren vinden om te huren.

Beste Camper Reisorganisatie Duitsland

Zelf een camperreis in Duitsland plannen kan behoorlijk ingewikkeld en tijdrovend zijn. Gelukkig kan je dit uitbesteden aan Travelhome, de specialist in camperreizen. 

Ze bieden zowel georganiseerde als camperreizen op maat aan.

Travelhome is onderdeel van de ANWB en bestaat 35+ jaar

Als Nederlander een camper huren in Duitsland

Wanneer je als Nederlander een camper wilt huren in Duitsland dan zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Er zijn mensen die zeggen dat je als Nederlander niet met een gehuurde Duitse camper in Nederland mag rijden. Gelukkig is dit niet waar, maar er zitten wel een aantal beperkingen aan. 

Officieel zou je voor zo’n camper namelijk BPM en motorrijtuigenbelasting moeten betalen. Je kan hiervoor vrijstelling krijgen, een keer per jaar en een keer per huishouden. Je mag met deze camper dan maximaal twee weken in Nederland rijden.  

Maar om dit voor elkaar te krijgen zul je wel voordat de huurperiode ingaat deze vrijstelling aanvragen. De aanvraag kan je doen hier bij de belastingdienst en gelukkig kan dit via internet. Je kan het ook doen vlak voor je de camper ophaalt bij de Duitse verhuurder aangezien de vrijstelling direct ingaat als je hem hebt aangevraagd.  

Je moet wel een bewijs van de gevraagde vrijstelling kunnen tonen als je in Nederland staande wordt gehouden. Het is dus slim om er een uitdraai van in de camper te leggen of deze goed op je telefoon op te slaan - waar je ook bij kan als je toevallig even geen internet hebt. 

Mochten de 14 dagen verlopen zijn en je rijdt nog steeds met de gehuurde Duitse camper in Nederland rond, dan ben je strafbaar. Eigenlijk zou je de 15e dag direct aangifte moeten doen voor de motorrijtuigenbelasting en de BPM. 

Waarschijnlijk is dit door de overheid zo ingesteld om ontduiking aan belastingen en heffingen te voorkomen.  

Een camper huren in Duitsland met een hond

Tijdens mijn zoektocht naar camperverhuur in Duitsland bleek dat opvallend veel verhuurders zich juist richten op hondeneigenaars. Duitsland is net als Nederland een behoorlijk diervriendelijk land als het om honden gaat.  

Mocht je dus een campervehruurder hebben gevonden waar je een goed gevoel bij hebt, dan is de kans groot dat je ook je hond in de camper mee mag nemen. Let wel goed op hoe je je hond meeneeemt in de camper

Daar komt bij dat als je door Europa reist met je hond je verplicht bent een EU hondenpaspoort mee te nemen. Mocht hierom gevraagd worden en je hebt hem niet bij je, dan kan je de toegang geweigerd worden. Vaak is er wel de eis dat je de hond aangelijnd houdt als je naar openbare plaatsen gaat zoals bij bezienswaardigheden of als je naar een restaurant gaat. 

En is de hond zwaarder dan 20 kilo of is de schofthoogte hoger dan 40 centimeter? Dan ben je in Duitsland verplicht om een muilkorf bij je te hebben, ongeacht het ras van de hond. Tot slot mogen ze niet langer dan 4 weken achtereen in Duitsland zijn, maar eerlijk gezegd is dat lastig te controleren. 

Verkeersregels voor campers in Duitsland

Allereerst is het goed om te weten dat voor campers in Duitsland dezelfde regels gelden als in Nederland als het om het rijbewijs gaat. Tot 3500 kg eigen gewicht + lading mag je dus met je B rijbewijs in een camper rijden. Met een rijbewijs C1 mag je in een camper rijden met een maximummassa van 3500 tot 7500 kg. 

Verder is de toegestane maximale snelheid op de snelweg voor een camper tot 3500 kg 130 km/h en boven de 3,5 ton mag je maximaal 100 km/h. 

Mocht er een inhaalverbod gelden voor vrachtwagens, dan geldt deze ook voor campers van meer dan 3500 kg. En bij winterse weersomstandigheden zijn winterbanden onder de camper verplicht. 

Voor de rest komen de verkeersregels in Duitsland voor campers voor een groot deel overeen met die in Nederland. 

Mag je in Duitsland wildkamperen met de camper?  

Helaas is wildkamperen in Duitsland net als in Nederland niet toegestaan. Sterker nog, ze controleren hier behoorlijk streng op. De boete op het niet naleven van deze regel kan variëren, maar sta niet raar te kijken van enkele honderden euro’s. Daar kan je natuurlijk veel leukere dingen voor doen. 

Omdat Duitsland minder dichtbevolkt is dan Nederland heb je er vrij veel mensen die een groot stuk grond hebben. Als je het vriendelijk vraagt dan zijn er Duitsers die het prima vinden als je op hun terrein met de camper overnacht. Dit is dan wel weer volkomen legaal.

Beste Camper Reisorganisatie Duitsland

Zelf een camperreis in Duitsland plannen kan behoorlijk ingewikkeld en tijdrovend zijn. Gelukkig kan je dit uitbesteden aan Travelhome, de specialist in camperreizen. 

Ze bieden zowel georganiseerde als camperreizen op maat aan.

Travelhome is onderdeel van de ANWB en bestaat 35+ jaar

Duitse steden voor camperhuur

Hieronder vind je voor de grootste steden in Duitsland links naar websites van camperverhuurders. Daarnaast vind je ook een aantal kleinere plaatsen waar je campers kan huren vlak over de grens in Duitsland. Handig voor hen die daar dichtbij wonen en op die manier geld willen besparen.

Camper huren in Hamburg

Als je een camper wilt huren in Hamburg dan kun je bij de onderstaande verhuurders terecht. Ter indicatie; Hamburg ligt in het noorden van Duitsland en zo’n 430 km van Utrecht vandaan. 

Camper huren in Stuttgart

Voor het huren van een camper in Stuttgart kun je hieronder links naar websites van camperverhuurders in deze stad vinden. Ter indicatie; Stuttgart ligt in het zuiden van Duitsland en zo’n 590 km van Utrecht vandaan. 

Camper huren in Keulen

Een camper huren in Keulen? Onderstaande verhuurders staan voor je klaar. Vergelijk aanbiedingen en prijzen en kies er eentje uit die bij jou past. Ter indicatie; Keulen ligt in het westen van Duitsland en zo’n 230 km van Utrecht vandaan. 

Camper huren in Hannover

Voor het huren van een camper in Hannover kun je op de websites van de onderstaande camperverhuurders terecht. Klik op de links om te zien wat ze te bieden hebben en of het iets voor je is. Ter indicatie; Hannover ligt in het noorden van Duitsland en zo’n 360 km van Utrecht vandaan. 

Camper huren in Berlijn

Als je een camper wilt huren in Berlijn kan je bij verschillende verhuurders terecht. Hieronder vind je daarvan een selectie. Ter indicatie; Berlijn ligt in het oosten van Duitsland en zo’n 700 km van Utrecht vandaan. 

Camper huren in München

Een camper huren in München is geen probleem, je hebt er behoorlijk veel verhuurders. Zie voor hun websites het rijtje hieronder. Ter indicatie; München ligt in het zuiden van Duitsland en zo’n 800 km van Utrecht vandaan. 

Camper huren in Bremen

Voor een camper huren in Bremen kun je bij onderstaande verhuurders terecht. Zij staan je graag een camper ter beschikking. Je hebt keuze tussen verschillende soorten campers zoals buscampers en (half) integraal campers. Ter indicatie; Bremen ligt in het noordwesten van Duitsland en zo’n 350 km van Utrecht vandaan. 

Camper huren in Düsseldorf

Als je een camper wilt huren in Düsseldorf dan staan hieronder een rijtje met camperverhuurders met links naar hun websites. Op die manier kan je makkelijk vergelijken om te zien welke bij jou past. Ter indicatie; Düsseldorf ligt in het westen van Duitsland en zo’n 200 km van Utrecht vandaan.

Beste Camper Reisorganisatie Duitsland

Zelf een camperreis in Duitsland plannen kan behoorlijk ingewikkeld en tijdrovend zijn. Gelukkig kan je dit uitbesteden aan Travelhome, de specialist in camperreizen. 

Ze bieden zowel georganiseerde als camperreizen op maat aan.

Travelhome is onderdeel van de ANWB en bestaat 35+ jaar

Camper huren in Nordrhein Westfalen

Als je een camper wilt huren in Nordrhein Westfalen dan heb je het over een behoorlijk gebied. Er zijn verschillende plaatsen in dit gebied waar je net over de grens van Nederland bij een Duitse camperverhuurder terecht kan.

Vlak over de grens bij Arnhem, Nijmegen en Doetinchem:

 • Emmerik
 • Kleef
 • Bocholt
 • Goch

Vlak over de grens bij Enschede:

 • Nordhorn
 • Bad Bentheim
 • Gronau
 • Uelsen

Vlak over de grens bij Heerlen en Kerkrade in Limburg:

 • Aken

Maar denk ook aan de grotere steden zoals Keulen en Düsseldorf die ook in Nordrhein Westfalen liggen. Voor camperverhuurders in en nabij deze plaatsen zie per plaats hieronder in dit artikel. 

Camper huren in Emmerich (Emmerik)

Camper huren in Kleve (Kleef)

Camper huren in Bocholt

Camper huren in Goch

In het Duitse Goch is helaas geen camperverhuurder te vinden. Vlakbij ligt de plaats Kleef waar wel een camperverhuurder gevestigd is. Kijk voor de website van deze verhuurder bij de betreffende plaats verderop in dit artikel.

Camper huren in Nordhorn

Camper huren in Bad Bentheim

Camper huren in Gronau

In het Duitse Gronau is geen camperverhuurder te vinden. In de vlakbij gelegen plaatsen Nordhorn en Uelsen echter wel. Kijk voor de websites van deze verhuurders bij de betreffende plaatsen verderop in dit artikel. 

Camper huren in Uelsen

Camper huren in Aken

Conclusie van een camper huren in Duitsland

Het leuke van het schrijven van een artikel als deze is dat je weer wat wijzer over Duitsland bent geworden. De prijzen voor camperhuur verschillen behoorlijk met die in Nederland, vooral als je voor meerdere weken erop uit trekt. 

Wat dat betreft zal een camper huren in Duitsland via een reisbureau je nog best eens mee kunnen vallen. Natuurlijk zijn er nog meer kosten zoals campings, uitjes en eten. Maar al met al kan het verrassend betaalbaar uitpakken. 

Daar komt bij dat de Duitsers behoorlijk camper-minded zijn gebleken. Vooral ook heel diervriendelijk. Zo kan je bij veel camperverhuurders prima een camper huren waarin ook de hond mee mag. Als je daarbij optelt dat Duitsland niet al te ver weg ligt en toch erg divers is als het gaat om natuur en cultuur dan is het zeker een goede optie voor een campervakantie vanuit Nederland en België.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Misschien vind je dit ook interessant:

Bespaar Tijd, Geld & Frustratie met Gratis Tips Over Campers

>