Een stille aggregaat voor je camper? Ontdek alles wat je moet weten!

Door Piet Hein

0 reacties

Lees
tijd:
Nog

min.

Als je ten alle tijde stroom wilt hebben en niet afhankelijk wilt zijn van zonnepanelen, je accu’s, een omvormer of een laadpaal, dan kan een aggregaat voor je camper een uitkomst zijn. De meeste aggregaten zijn echter behoorlijke lawaaischoppers. 

Dat is niet alleen voor de mensen om je heen behoorlijk irritant, ook kan je er zelf erg veel last van hebben. Zo’n zeurende brom is geen pretje om voor een bepaalde tijd te moeten ondergaan.

Hoe mooi zou het dan zijn als je een stille aggregaat voor je camper zou kunnen krijgen. Een generator die je nauwelijks hoort en toch voldoende stroom levert. 

De vraag is natuurlijk of die überhaupt wel bestaan en wat dat dan moet kosten. En als je er dan geld aan uit gaat geven, waar moet je aan denken als het gaat om betrouwbaarheid? En welke tips zijn er nog meer om het geluid zo veel mogelijk te reduceren bij de inbouw van zo’n generator in je camper? En hoe zit het met de stank? 

Dit en meer ga je in dit artikel ontdekken. Lees dus snel verder!

Voor- en nadelen van een camper aggregaat

Uiteraard klinkt het fantastisch zo’n stille aggregaat voor je camper. Je bent helemaal onafhankelijk en kan stroom opwekken wanneer het jou uitkomt. Maar heb je er wel echt eentje nodig? Zijn er bijvoorbeeld geen betere alternatieven, of zijn er grote nadelen die zwaarder wegen en je doen besluiten toch maar niet voor zo’n generator te gaan? 

De termen aggregaat en generator worden overigens vaak door elkaar gebruikt. Toch is het niet hetzelfde; In een aggregaat zit een generator - een soort dynamo - die stroom opwekt. 

Deze moet echter wel aangedreven worden en daarom zit er in een aggregaat ook een motor die de generator aandrijft en uiteraard is daar ook brandstof voor nodig. Het gehele apparaat wordt dan een aggregaat genoemd. 

Laten we eens alles op een rijtje zetten, zodat je weloverwogen een beslissing kan maken. 

Voordelen van een aggregaat

Wellicht wat overbodig, maar misschien staan er nog punten tussen die je zelf nog niet had bedacht:

 • Altijd stroom wanneer het jou uitkomt
 • Handig als je geen of nauwelijks zonnepanelen kwijt kan op je dak
 • Een must als je afhankelijk bent van medische apparatuur
 • Een must als je afhankelijk bent van een scootmobiel
 • Handig als je stroom opraakt maar nog niet wilt vertrekken
 • Handig als een laadpaal hapert of onvoldoende stroom levert

Het kan zijn dat je je ergert aan mensen met een aggregaat. Vergeet dan niet dat het kan zijn dat ze deze voor medische apparatuur nodig hebben of andere belangrijke zaken. Uiteraard ben je altijd vrij om wat verderop te gaan staan. 

Hoe asociaal het soms ook kan lijken, iedereen is vrij om het ding te gebruiken en kan daarvoor bijvoorbeeld niet beboet worden. 

aggregaat camper

Ga altijd sociaal met een camper aggregaat om 😉

Nadelen van een aggregaat

En zo komen we ook direct tot de nadelen, want die zijn er wel degelijk:

 • Ook de meest stille aggregaten voor campers zijn hoorbaar
 • Er komen altijd uitlaatgassen vanaf (stank en milieuvervuiling)
 • Aggregaten kunnen prijzig zijn: 300 - 2000 euro
 • Je moet extra gewicht meenemen: 13 - 25 kg + brandstof
 • Hij kan ook buiten gebruik naar brandstof ruiken

En uiteraard zijn aggregaten geen wonderproducten, je kan ze bijvoorbeeld niet vervangen voor een laadpaal. Dat zou je namelijk veel brandstof kosten. 

Mocht je deze hoeveelheid stroom echt nodig hebben dan kan je je afvragen of er ergens anders in het stroomverbruik of de opslag ervan niet ergens iets te verbeteren valt. 

Aggregaat zonder stank

Wat betreft de stank kan je ervoor kiezen om gebruik te maken van alkylaatbenzine. Deze ruikt niet zoals gewone benzine (dat ruik je altijd) en kan je zelfs gewoon opbergen in de camper zonder last te hebben van geurtjes. 

Dit is in Nederland onder andere te krijgen van het merk ‘Aspen’. Let er daarbij wel op dat er verschil is tussen rode kannen en flessen voor 2 takt motoren en blauwe kannen en flessen voor 4 takt motoren.  

Ook als de aggregaat aan staat zal je hiermee nauwelijks tot geen last hebben van een brandstof lucht (stank) dan wanneer je gewone benzine gebruikt. 

Daarnaast gaat deze brandstof jarenlang mee, dit in tegenstelling tot normale benzine.  

Reukloze Benzine Voor Camper Aggregaat

Het merk Aspen heeft speciale benzine voor aggregaten welke niet of nauwelijks ruikt. Je hebt dus geen last van een benzinelucht tijdens het opbergen én niet tijdens het gebruik. 

Ook blijft het jarenlang goed waar normale benzine na verloop van tijd in kwaliteit verminderd.

aspen benzine camper aggregaat

Wel of geen aggregaat voor je camper? 

Of je wel of niet voor een aggregaat in je camper kiest hangt grotendeels van je benodigde stroom af. Veel camperaars (ook die maandenlang weg blijven) hebben geen grote behoefte aan een aggregaat. 

Dit komt mede door de steeds verbeterde zonnepanelen en systemen om stroom op te slaan. 

Er zijn situaties te bedenken waarin het handig zou kunnen zijn, bijvoorbeeld als je maar weinig zonlicht hebt voor je zonnepanelen. Zonder aggregaat kan je in zulke situaties natuurlijk ook andere keuzes maken:

 • Verder trekken
 • Zuiniger omgaan met stroom
 • Alternatieven voor je stroomverbruikers zoeken

Of je zorgt dat zulke situaties minder snel voorkomen door meer capaciteit aan zonnepanelen te monteren of meer capaciteit aan accu’s mee te nemen. Controleer dus altijd eerst (of laat dit doen) of je acculader en accu's goed samenwerken en in goede staat zijn voordat je op een aggregaat overstapt. 

Mocht je nou genoeg ruimte en laadvermogen over hebben in je camper, dan is een aggregaat wel handig in noodgevallen. En hoe meer je ‘vrij’ kampeert, hoe vaker dergelijke situatie kunnen voorkomen. 

Video met uitleg over werking aggregaat

In de volgende video wordt een oudere 650 watt aggregaat voor een camper besproken uit 1997. Uiteraard zijn er tegenwoordig veel modernere varianten te krijgen, maar het gaat er vooral even om dat je begrijpt hoe zo’n apparaat werkt in de praktijk.

Welke soorten camper aggregaten zijn er? 

Er zijn een aantal verschillende soorten aggregaten die je voor je camper zou kunnen gebruiken:

 1. Aggregaat op diesel
 2. Aggregaat op benzine
 3. Aggregaat op gas
 4. Stroomgenerator op… stroom

We zullen ze hieronder eens één voor één bij langs gaan om te zien wat ze te bieden hebben. 

1. Aggregaat op diesel

Dit zijn in veel gevallen grote en zware aggregaten - met het daarbij behorende prijskaartje. Deze leveren in veel gevallen veel meer vermogen dan je nodig hebt voor de gemiddelde camper. Daarnaast speelt het gewicht ook mee, je moet er de ruimte en het laadvermogen voor hebben. 

Je kiest voor een dergelijke aggregaat als je deze echt veel gaat gebruiken. Diesels zijn over het algemeen betrouwbaarder bij intensievere belasting dan een benzine variant omdat de techniek eenvoudiger is en daardoor minder storingsgevoelig. 

Zo’n diesel is niet bepaald een stille aggregaat voor je camper, of je moet hem goed inpakken om het geluid te reduceren. 

2. Aggregaat op benzine

Aggregaten op benzine zijn de meest voorkomende aggregaten voor campers. Zij zijn er in verschillende varianten wat betreft het vermogen wat ze leveren. Daarmee komen ze ook in verschillende prijsklassen. 

Verder heb je de keuze tussen 2 takt en 4 takt aggregaten, waarbij de laatstgenoemde een stuk zuiniger en - nog belangrijker - stiller zijn. Ga daarom altijd voor een 4 takt variant als je een stille aggregaat voor je camper zoekt. 

Overigens is dit ook makkelijker in gebruik aangezien je bij een 2 takt camping aggregaat zelf nog olie bij de brandstof moet mengen of voorgemengde brandstof moet kopen wat duurder is. 

3. Aggregaat op gas

De meeste aggregaten op gas (LPG, butaan, propaan) zijn veel groter en daardoor minder geschikt voor in de camper. Er zijn echter enkele handzamere uitvoeringen die je ook heel goed voor de camper zou kunnen gebruiken. 

Denk bijvoorbeeld aan de 2000 Watt LPG Dual Fuel Inverter Generator van Champion die zowel op LPG als op benzine loopt. Hij is zuinig en produceert slechts 53 decibel, wat erg stil is - voor een aggregaat.

In het algemeen is de ervaring dat (omgebouwde) aggregaten op gas stiller zijn dan die op benzine - en vaak ook zuiniger. 

Overigens is vrijwel iedere aggregaat die op benzine loopt ook om te bouwen naar gas als brandstof, echter moet je daar wel een handige Harry voor zijn. Als je niet precies weet wat je doet, is zo’n ombouw niet aan te raden. 

camper aggregaat op gas en benzine

De Dual Fuel Aggregaat van Champion werkt op gas én benzine

4. Stroomgenerator op… stroom

Naast de camper aggregaten met een brandstofmotor is er ook nog de stroomgenerator. Eigenlijk is dit dus geen aggregaat maar meer een extra draagbare accu, een enorme powerbank zeg maar. 

Het nadeel hiervan is natuurlijk dat als hij leeg is, je hem zonder stroom niet kan vullen. 

Zo heb je bijvoorbeeld de Litionite Titan 500 watt waarmee je een telefoon meer dan 30 keer kan opladen, een laptop 6 keer en ook kleine apparaten kunnen er enkele uren op werken. 

Hij is binnen 8 uur volledig opgeladen, en als je het hebt over een stille aggregaat voor een camper, dan is dit de winnaar met 0 decibel 😉

De eisen van een stille aggregaat voor je camper

Afhankelijk van het vermogen in watt kan je een aggregaat voor veel verschillende apparaten in je camper gebruiken. Naast het vermogen is het ook belangrijk om te kijken naar hoe de spanning geregeld wordt. 

Bij de modernere aggregaten wordt dit exact geregeld met een zuivere sinus. Hierdoor kan je ook gevoelige apparaten met een microprocessor zoals een telefoon, een laptop of een camera er op aansluiten. 

Hoeveel vermogen (watt) heb je nodig?

Je zou het grofweg zo in kunnen delen:

 • Tot zo’n 100 watt: Telefoon, laptop, tablet, verlichting, verwarming (ventilator), waterpomp
 • Tot zo’n 1000 watt: Stofzuiger, föhn, koffiezetapparaat, stofzuiger

Voor enkel het opladen van je huishoudaccu(‘s) heb je met zo’n 500 watt vaak voldoende. 

Het is dan ook niet voor niets dat de meeste camperaars voor een exemplaar van zo’n 1000 watt kiezen, daarmee kan je de meeste verbruikers voeden. 

Uiteraard kan het slim zijn om in je camper te kiezen voor apparaten die relatief weinig vermogen (watt) vragen. Daar kan je op letten bij de aanschaf ervan.

Verschil piekvermogen en continu belasting

Hou er tenslotte ook rekening mee dat het aantal watt welke de aggregaat kan leveren zijn piekvermogen is. Als het dus een 1000 watt exemplaar is, dan kan het zijn dat de continu belasting (nominale vermogen) ‘slechts’ 900 watt is. 

De continue belasting ligt meestal op zo’n 90% van het maximale vermogen. 

Dit piekvermogen hebben veel apparaten nodig om op te starten. Bekijk daarom ook per apparaat wat het het gevraagde piekvermogen is. Als het apparaat daarna eenmaal aan staat vraagt het een bepaalde continue belasting, en dat is dus wat je aggregaat doorlopend moet kunnen leveren. Hierbij tel je het gevraagde vermogen van de apparaten die je tegelijk wilt kunnen gebruiken bij elkaar op. 

Het kan dan handig zijn dat je de verschillende apparaten niet toevallig tegelijk aanzet, maar eerst één, en als die aanstaat de volgende. Dan krijg je niet alle piekvermogens in een keer.  

Wat is een acceptabel geluidsniveau?

Wanneer heb je een stille aggregaat voor je camper, hoeveel decibel mag deze dan produceren? Uiteraard is ‘stil’ niet voor iedereen hetzelfde. De aggregaat van 1997 uit de video hierboven produceert bijvoorbeeld 82 decibel. 

In de video klinkt dat als best wel veel lawaai (de camera staat er op den duur ook vlakbij), maar de eigenaar geeft aan het prima te vinden. Hij zegt dat als je binnen in de camper zit en aan het kletsen bent, je de aggregaat al nauwelijks meer hoort. 

Zo’n quasi stille generator voor je camper kunnen je buren op een camping of camperplaats uiteraard niet stil genoeg vinden. Sta je dus op een camperplaats waar je behoorlijk dicht op elkaar staat (zo’n 5 meter of minder), vraag dan even of ze er last van hebben. 

Geef bijvoorbeeld aan hoe lang je van plan bent hem te laten draaien zodat ze weten wanneer het weer stopt. Het kan ook helpen om bepaalde tijden te vermijden zoals voeg in de ochtend, laat in de avond en ‘s nachts. 

Video met geluiden van verschillende decibel

Hieronder een video van Coolblue waarin stofzuigers worden getest op het aantal decibel. Zo kun je een klein beetje een indruk krijgen hoe hard 50-80 decibel ongeveer is.

Welke generator voor je camper kopen? 

Hierboven zijn al een aantal zaken genoemd waar je op kunt letten als je een generator voor je camper wilt gaan kopen. Uiteraard is daarbij het vermogen - het aantal watt - het belangrijkste. Als je een te zwak exemplaar koopt, dan heb je er nog niets aan. 

Aantal stopcontacten

Daarnaast kan je letten op de uitvoer, is het bijvoorbeeld handig om meer dan één stopcontact te hebben? Uiteraard kan je ook altijd gebruik maken van een stekkerdoos die je er in plugt. 

Prijs camper generator

Verder kan de prijs een belangrijke factor zijn, hoewel het vaak een investering voor jaren is. Een kwalitatieve aggregaat kan zo 30 jaar meegaan. Het is altijd weer een afweging; Hoe vaak ga je hem gebruiken - misschien niet vaak - maar hoe goed moet hij zijn als de nood echt aan de man is? 

Vermogen (watt) 

Zoals eerder genoemd is het goed om te kijken waarvoor je hem gaat gebruiken. Is het enkel voor het opladen van de huishoudaccu’s of wil je er ook zwaardere apparaten aan koppelen zoals een koffiezetapparaat of een föhn?

Inverter technologie

Kies altijd voor een aggregaat met inverter technologie. Dit betekent dat hij een hoge stroomkwaliteit levert met een zuivere sinus en stabiele spanning. Dit heb je nodig om gevoelige apparatuur op te laden zoals je telefoon, tablet, laptop en veel apparaten - zonder dat ze stuk gaan. 

Daarnaast kan de aggregaat hiermee ook zelf zijn toerental bepalen. Hij past deze dan aan naar de belasting die gevraagd wordt waardoor het geluid gereduceerd wordt net als het verbruik. 

Een stille generator

Als je een aggregaat hebt die minder dan 60 decibel produceert, dan heb je een behoorlijk stil exemplaar. 60 decibel is vergelijkbaar met het geluid van een naaimachine, vaatwasser, wasmachine of wasdroger. Als je zo’n aggregaat buiten hebt draaien en je zit binnen in de camper, dan hoor je hem wel maar je hebt er nauwelijks last van.

Goede Stille Aggregaat Voor Campers

Veel camperaars hebben goede ervaringen met de Honda EU 10i. Dit is een draagbare 1000 watt aggregaat welke slechts 52-57 decibel produceert en 13 kg weegt.

Door de aanwezige inverter technologie geeft hij een zuivere sinus en stabiele spanning af waardoor je al je (gevoelige) 230V apparaten er veilig op kunt aansluiten.

stille generator voor camper

Wanneer een inbouw aggregaat in je camper?

Bovenstaande aggregaten voor campers gaan over draagbare varianten die je makkelijk kan opbergen en verplaatsen. De voordelen daarvan mogen duidelijk zijn; Je bent veel flexibeler omdat je er ook voor kan kiezen hem thuis te laten of hem op andere locaties dan bij je camper te gebruiken. 

Ook kan je de plaatsing ervan tijdens het gebruik zelf bepalen om bijvoorbeeld geluidsoverlast naar anderen zoveel mogelijk te beperken. 

Als je meer vermogen wilt

Wat betreft draagbare aggregaten houdt het bij een vermogen van zo’n 2000 watt wel op. Wil je meer vermogen - om wat voor reden dan ook - dan kom je al snel bij grotere varianten uit die amper meer te tillen zijn. 

Dat is dan ook het moment om uit te gaan kijken naar een inbouw aggregaat voor je camper. Als we het hebben over en inbouw aggregaat, dan hoeft deze niet perse IN de camper gemonteerd te zijn. Hij kan er bijvoorbeeld ook onder hangen of op een drager achterop de camper bevestigd zijn. 

Benzine of diesel?

De keuze tussen een benzine of diesel aggregaat hangt van verschillende factoren af, waarbij je zelf moet bepalen wat in jouw situatie het meest belangrijk is:

 • Prijs
 • Vermogen (watt)
 • Geluidsproductie
 • Betrouwbaarheid

Diesels worden bij intensief gebruik vaak als meer betrouwbaar gezien dan benzine aggregaten. Ook kunnen ze meer vermogen leveren. Toch zijn ze wel luidruchtiger dan de benzine varianten. 

Bij een diesel aggregaat zul je in de meeste gevallen dus altijd een ombouw moeten hebben om het geluid te reduceren. 

Een voordeel van een aggregaat op diesel is dat je deze zou kunnen aansluiten op de brandstoftank van je camper. Een installatie als deze is eigenlijk alleen interessant als je én veel op plekken komt waar geen stroom voorhanden is - en hem daarom vaak nodig gaat hebben - én als je een grote camper hebt met veel verbruikers zoals bijvoorbeeld een naar camper omgebouwde touringcar of vrachtauto. 

Een hobby als autocross of motocross kan daar ook nog wel bij helpen 😉

Tips voor het inbouwen 

Bij de inbouw van een aggregaat in je camper is het belangrijk dat deze stevig vast komt te staan op rubbers die de trillingen opvangen. Dit gezien de vibraties die hij kan produceren als hij in werking is. 

Vaak is er de wens dat hij zo stil mogelijk is, dit kan je mede bereiken door er een bekisting omheen te plaatsen. 

Zo’n bekisting heeft ook een beschermende functie, met name als de aggregaat aan de buitenzijde van de camper wordt geplaatst. Je voorkomt dan dat ongenode gasten bij kunnen komen en onder het rijden is de aggregaat beschermd tegen vocht, opspattende stenen en andere zaken die op de weg kunnen liggen. 

Je zou deze bekisting van hout of aluminium kunnen (laten) maken. Dit is afhankelijk van hoe zwaar het geheel mag zijn en waar de aggregaat geplaatst wordt - aan de binnen of buitenzijde van de camper. 

Het lastige van een bekisting

Voor de (geluids)isolatie kan je bijvoorbeeld gebruik maken van steenwol aan de binnenzijde van de bekisting. Hou er met het gebruik van isolatiemateriaal rekening mee dat het behoorlijk warm wordt in de kist. 

Daarmee creëer je ook direct een ander probleem, en dat is dat de meeste aggregaten luchtgekoeld zijn. Er zal dus ergen voldoende koele lucht vandaan moeten komen voor deze koeling. Dit zou je kunnen oplossen door een ventilator in de kist te moneteren. 

Verder is het verstandig om de uitlaat van de aggregaat te verlengen zodat alle uitlaatgassen buiten de bekisting terechtkomen. Eventueel kan je een dergelijke pijp met een demper monteren om voor nog meer geluidsreductie te zorgen. 

In de praktijk blijkt de combinatie van goede koeling en geluidsreductie er lastig te zijn als je met een bekisting werkt. Het zal altijd wel iets helpen, maar je zult de aggregaat altijd blijven horen.

Vragen? Stel ze hieronder! 

Mocht je nog met vragen zitten over een stille aggregaat voor je camper, stel ze dan gerust onderaan dit artikel. Ook als je er zelf ervaringen mee hebt, laat het dan vooral weten. 

Gezien de vele online discussies over dit onderwerp zijn er genoeg camperaars die tips van ervaringsdeskundigen kunnen gebruiken. Alvast bedankt! 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Misschien vind je dit ook interessant:

Bespaar Tijd, Geld & Frustratie met Gratis Tips Over Campers

>