Camper huren in Portugal? Belangrijke tips en kosten

Door Piet Hein

2 reacties

Lees
tijd:
Nog

min.

Wil je graag een camper huren in Portugal om daar een camperreis te maken? Er zijn dan veel dingen waar je op moet letten. Ten eerste zijn er natuurlijk de huurprijzen die uiteenlopen en door verschillende zaken worden beïnvloed. Wil je bijvoorbeeld een grote of een kleine camper, een luxe of een basic uitvoering? En hoe lang wil je huren? In welke periode? 

In dit artikel vind je veel antwoorden op deze vragen. Je krijgt een idee van de kosten en ook ontdek je hoe het is om met een camper door Portugal te reizen. Verder vind je camperverhuurbedrijven in de grootste steden van dit land zodat je makkelijk prijzen kan vergelijken. 

Wellicht is het nog een beter idee om alles vanuit Nederland te laten regelen. Ook daar meer informatie over. Mocht je toch nog met vragen zitten, laat ze dan vooral weten onderaan dit artikel. Laten we er nu snel in duiken! 

Is een camperreis in Portugal geschikt voor jou?

Laten we eerst even het belangrijkste bespreken. Voordat je een camperreis naar Portugal gaat boeken is het goed om te weten of zo’n camper eigenlijk wel wat voor je is. Uiteindelijk wil je wel een leuke vakantie hebben en achteraf geen spijt krijgen. 

Daarom moet je weten dat ook een grote camper nog best krap kan aanvoelen als je altijd hotels, resorts en vakantiewoningen gewend bent. De wanden zijn geïsoleerd, maar je hebt altijd wel geluiden van buitenaf die je kan horen. Als je even een boodschapje wilt doen die niet op loopafstand is, dan moet je alles inpakken en er met de hele camper naar toe. Je moet dus altijd alles ‘meezeulen’ als je onderweg gaat, en vooral de grotere campers kunnen even wennen zijn om in te rijden.

Ok, dat was de negatieve benadering. Als je nog steeds enthousiast bent en het helemaal ziet zitten, lees dan vooral verder. Want de positieve kant van een camper huren in Portugal is (natuurlijk) vele malen groter.  

Belevenis van een campervakantie

Een campervakantie is eigenlijk niet te vergelijken met andere vakanties. Een caravan lijkt er dicht bij te komen, maar daar kan je toch minder mee ‘zwerven’. Die zet je ergens neer voor langere tijd terwijl je met een camper meer impulsief kunt reizen. 

Verder zijn de meeste huurcampers ook luxe uitgevoerd met een airco, soepele motor en cruisecontrol. Het is misschien even wennen om in een groter voertuig te rijden. Maar voor je het weet ben je er aan gewend en weet je niet beter. 

De vrijheid die je ervaart in een camper is ongekend aangezien overal waar je hem parkeert je direct thuis bent. Je hebt immers alles bij je, een keuken, een bed en een zitgedeelte. Even de luifel uitdraaien en je kunt ook direct van het buitenleven genieten. 

De camper is een ideale manier om van Portugal te genieten met z’n vele stranden, mooie kustlijnen en culturele dorpjes. Juist ook omdat het er eigenlijk altijd mooi weer is en omdat het gewoon een heel veelzijdig land is, niet te ver van Nederland vandaan.

Waarom veel camperaars voor Portugal kiezen

Portugal heeft een mediterraans klimaat en dat is voor veel mensen erg aantrekkelijk. Dit komt doordat het land aan de Atlantische Oceaan ligt. Het brengt een bepaalde sfeer met zich mee welke erg gemoedelijk en uitnodigend is. 

Uiteraard kan het er in de zomermaanden (juli, augustus en september) erg heet worden en dan is het niet echt aan te raden om er te zijn tenzij je hier natuurlijk van houdt. 

Het is beter om er in de maanden omheen naartoe te reizen. Zelfs in de winter is het nog heerlijk aangenaam warm. Dat is dan ook precies de reden dat veel mensen buiten het hoofdseizoen om een camperreis door Portugal maken. Je kunt er prima overwinteren om zo de grijze en koude dagen in Nederland en België te ontvluchten. 

tips camper huren portugal

Portugal is zowel qua natuur als cultuur erg aantrekkelijk

Portugese camper huren via NL reisbureau

Je kan ervoor kiezen om zelf alles te regelen. Dus zelf een camper huren in Portugal, zelf een vlucht boeken die er op aan sluit, zelf de route met bezienswaardigheden en uitjes uitstippelen. 

De meeste mensen die dit doen zijn vaker op campervakantie geweest, weten precies waar ze op moeten letten en vinden het leuk om hier veel tijd aan te besteden. Een andere groep mensen doet dit voor het eerst maar vinden het belangrijk om zoveel mogelijk geld te besparen en nemen de grote tijdsinvestering voor lief. 

Beide groepen lopen het risico dat ze achteraf toch met hogere kosten zitten dan gedacht omdat ze zaken over het hoofd zagen. Daarnaast kan een campervakantie in Portugal behoorlijk tegenvallen als je op alle punten voor de goedkoopste optie gaat. 

Een reisbureau dat gespecialiseerd is in camperreizen heeft uiteraard de kennis en kunde in huis om er een onvergetelijke campervakantie van te maken. Ze weten precies wat leuk is om te doen in welk gebied en welke camper het beste bij jou en je budget past. Ze houden aanbiedingen in de gaten en hebben relaties met camperverhuurbedrijven en vliegmaatschappijen. 

Dat alles maakt dat de prijs van een georganiseerde camperreis of een camperreis op maat zomaar goedkoper kan uitvallen dan je dacht.

Voorbeelden all-in prijzen campervakantie Portugal

Hieronder kan je een aantal prijzen vinden van all-in campervakanties naar Portugal. Dus inclusief vlucht, camperhuur en benodigde hotelovernachtingen. Let op, dit is natuurlijk een indicatie omdat er veel variabelen zijn tijdens een campervakantie. Denk aan de reisperiode, het soort camper dat je huurt en natuurlijk de duur van de vakantie.

 • 2 personen, 30 dagen, vanaf €1850 p.p.
 • 4 personen, 20 dagen, vanaf €1140 p.p.
 • 2 personen 15 dagen, vanaf €990 p.p.

Een vlucht naar Portugal duurt ongeveer 2,5 tot 3 uur. Omdat je meestal op grote steden vliegt is het leuk om je vakantie daar rustig te beginnen met een hotelovernachting. Je hebt dan ook even de tijd om de betreffende stad te bezichtigen en er leuke dingen te doen.  

Beste Camper Reisorganisatie Portugal

Zelf een camperreis naar Portugal plannen kan behoorlijk ingewikkeld en tijdrovend zijn. Gelukkig kan je dit uitbesteden aan Travelhome, de specialist in camperreizen. 

Ze bieden zowel georganiseerde als camperreizen op maat aan.

Travelhome is onderdeel van de ANWB en bestaat 35+ jaar

Kosten van camper huren in Portugal

Wat kost het eigenlijk om een camper te huren in Portugal? Is dit net zo duur als in Nederland en hoe zit het met de brandstofprijzen? Zijn er nog andere kosten waar je rekening mee moet houden bij camperhuur? 

Allemaal vragen die een antwoord nodig hebben voor een goede voorbereiding. 

Als je zelf actuele prijzen wilt gaan vergelijken dan kan je verderop in dit artikel websites vinden van camperverhuurders in de grote steden. Stel dat dit je eisen zijn:

 • Zo goed als nieuwe camper
 • Half integraal of integraal 
 • 2 weken
 • In Augustus (hoogseizoen)

Op moment van schrijven betaal je hiervoor zo’n 2700 euro, dat is 1350 euro per week. Dat is vergelijkbaar met Nederland. Uiteraard kan je goedkoper, maar dan moet je in het oor- of naseizoen gaan huren. 

Heb je dezelfde eisen maar dan bijvoorbeeld in december, dan komt de prijs neer op zo’n 1600 euro, dat is 800 euro per week. Dat is natuurlijk al veel aantrekkelijker, en ook is de warmte dan beter te doen. In het hoogseizoen is het al snel te warm voor de meeste mensen, ook met een airco.

Overige kosten bij een camper huren

Naast de camperhuur zelf zijn er nog een aantal andere kosten waar je rekening mee moet houden bij het huren van een camper in Portugal. Denk aan:

 • Verzekeringen
 • Kilometerkosten
 • Brandstof
 • Borg
 • Campings

Verzekeringen

Meestal is de huurcamper goed verzekerd, maar moet je nog wel je eigen spullen verzekeren. Dit kan je doen met een reisverzekering, waarbij je moet opletten dat je ook verzekerd bent als je een camper huurt. 

Verder is er de mogelijkheid om je eigen risico te verzekeren. Je bepaald dan een bedrag per gehuurde dag en mocht je dan schade rijden dan hoef je het eigen risico niet meer te betalen. 

Dit is zeker te overwegen aangezien het eigen risico gemiddeld zo’n 1000 tot 1500 euro is - per schadegeval. Uit ervaring kan ik je vertellen dat ook kleine schades (kras of deukje) aan een camper al snel honderden euro’s kosten. 

Omdat een camper nou eenmaal een groot voertuig is zit een ongeluk in een klein hoekje. Raak je bijvoorbeeld een paaltje dan is de schade vaak groter dan een krasje of deukje… 

Kilometerkosten

Meestal krijg je bij het huren van een camper een beperkt aantal kilometers per week wat je mag rijden. In veel gevallen is dit genoeg om je vakantie mee door te komen, vaak is dit zo’n 1500 tot 2000 kilometer per week. 

Als je van tevoren weet dat je meer gaat rijden dan is het slim om naar een huurcamper te kijken waar meer standaard kilometers bij in zitten. Of eentje die zelfs kilometervrij is. 

Meer-kilometers kosten al snel 20 cent per kilometer, of meer. Stel, je komt er 500 kilometer overheen dan kost dit dus zomaar 100 euro extra. Iets om op te letten dus - als je het makkelijk kan voorkomen. 

Brandstof

De brandstof in Portugal is goedkoper dan in Nederland, maar niet veel. Momenteel is het ongeveer 15 cent per liter goedkoper. De meeste campers rijden op diesel, dus daar heb je voordeel mee qua prijs. Een half integraal camper rijdt ongeveer 1 op 8, zuiniger als je minder gas geeft en minder zuinig als je flink doorrijdt.

Borg

Vaak is de borg even hoog als het eigen risico, zo’n 1000 tot 1500 euro en moet je deze per creditcard betalen. Uiteraard krijg je dit weer terug als er verder geen kosten zijn gemaakt zoals boetes, tol en schades.

Het is wel een bedrag wat je tijdens je vakantie moet missen, hou er dus rekening mee dat je dit paraat moet hebben.  

Campings, camperplekken en wildkamperen

Met een camper zou je overal kunnen slapen, maar in Portugal is dat niet overal toegestaan. Momenteel is het zo dat je in principe mag wildkamperen, behalve waar verbodsborden staan. Boetes zijn niet mals, het kan je zomaar 250 euro kosten. 

En waar het is toegestaan mag je niet langer dan 48 uur binnen dezelfde gemeente kamperen én je mag niet je luifel uitdraaien en met stoeltjes voor je camper gaan zitten. Je zult dus alles IN de camper moeten doen. Het is dus eigenlijk alleen bedoeld voor overnachting.   

Overigens zijn er ook camperplekken die goedkoper zijn dan campings. Sommige zijn gratis, anderen betaal je zo’n 6 tot 15 euro per nacht voor. Dit kan bij een boer zijn, op een particulier terrein of iets wat door een gemeente is geïnitieerd. 

Verder heb je nog de campings met plekken voor campers. Afhankelijk van de faciliteiten lopen de prijzen uiteen tussen 15 en 35 euro per nacht. Bij faciliteiten kan je denken aan toiletten, douches, winkel, zwembad, speeltuin, wasmachines, vuilwater en toilet lozen en schoon water tanken.

Beste Camper Reisorganisatie Portugal

Zelf een camperreis naar Portugal plannen kan behoorlijk ingewikkeld en tijdrovend zijn. Gelukkig kan je dit uitbesteden aan Travelhome, de specialist in camperreizen. 

Ze bieden zowel georganiseerde als camperreizen op maat aan.

Travelhome is onderdeel van de ANWB en bestaat 35+ jaar

Goedkoop een camper huren in Portugal

Als je goedkoop een camper wilt huren in Portugal dan is het slim om het hoogseizoen te vermijden. De meeste mensen gaan dan op vakantie en daardoor is de vraag naar huurcampers op dat moment het hoogst. Dat zorgt ervoor dat de huurprijzen in die maanden ook hoog zijn. 

Je kan zomaar 30 tot 50% besparen als je in het laagseizoen een camper in Portugal huurt. Bijkomend voordeel is dat ook campings dan minder druk zijn en soms ook goedkoper. Hetzelfde geldt voor vluchten, in het hoogseizoen pakken meer mensen het vliegtuig wat de prijzen opdrijft. 

Verder kan je in plaats van een nieuwe halfintegraal of integraal camper ook een wat oudere camper huren. Of je kiest voor een kleiner model, een buscamper. En een oudere buscamper is natuurlijk het meest goedkoop. 

Je moet alleen wel voor jezelf uitmaken of je vakantie dan nog leuk genoeg blijft. Een buscamper heeft vaak als nadeel dat je in een aanzienlijk kleinere ruimte moet leven en je spullen mee moet nemen. Ook zijn er buscampers waarbij je telkens de banken moet ombouwen naar een bed als je wilt gaan slapen. 

Dat moet je er dan voor over hebben. 

Overigens is er nog een manier om goedkoop een camper te huren in Portugal en dat is een camper huren van een particulier. Meer daarover hieronder. 

Camper huren van een particulier in Portugal?

Net als in Nederland kan je ook in Portugal een camper huren van een particulier. Ook als Nederlander. Vaak zijn dit wat oudere campers plus het feit dat je afspraken maakt met een particulier (en niet met een bedrijf) maakt dat er wel een risico aan zit. 

Uiteraard is het goedkoper, maar je moet wel weten of het ‘t risico waard is. Een particulier kan niet zomaar even een vervangende camper regelen als er iets gebeurd. Ook moet je zeker weten dat de verzekering voor de camper goed geregeld is. 

Het is daarom van belang dat je een goed huurcontract met de particuliere verhuurder opstelt. En dan het liefst een contract wat jij ook kan lezen en begrijpen. Mocht je geen Portugees spreken, zorg dan dat het contract in ieder geval in het Engels wordt opgesteld. 

Aangezien een taalbarrière een probleem kan zijn, maar ook het zeker weten dat alles goed geregeld is, is het aan te raden om met een goede bemiddelaar te werken. Daarmee behoud je het prijsvoordeel van het huren van een particulier in Portugal maar heb je meer zekerheid dat alles goed geregeld is. 

Daarnaast kan je bij een bemiddelaar terecht als je vragen hebt, toch in de problemen komt of als je wilt annuleren. Zowel voor, tijdens als na de huurperiode. En dat is toch wel een fijne gedachte.

Camper Huren Particulier Portugal 

Een camper huren van een particulier brengt risico's met zich mee. Als je zeker wilt weten dat alles goed geregeld is (verzekering, huurcontract, backup), huur dan van een particulier in Portugal via het Nederlandse Goboony.

Je kunt dan goedkoop een camper huren maar wel op een professionele manier. Bekijk beschikbare campers in Portugal via onderstaande knop.

Algemene tips voor camper huren in Portugal

Als je zelf een camper gaat huren in Portugal bedenk dan goed vanuit welke stad je wilt starten. Dit hangt natuurlijk ook af van de manier waarop je naar Portugal reist. Ga je per vliegtuig, met ander openbaar vervoer of rij je erheen met een auto? In dat laatste geval is het slim om met de verhuurder af te spreken dat je op hun terrein je auto kan parkeren tijdens je vakantie. 

Ga je met het openbaar vervoer dan wil je goed vervoer hebben naar de verhuurlocatie. Vergeet niet dat tijdens deze transfer ook alle bagage mee moet. Bestel dus niet een te kleine taxi. 

Verder is het slim om van tevoren te bedenken en af te spreken of je de camper op dezelfde locatie weer inlevert of dat dit ook op een andere locatie mag. Bij de laatste optie ben je dan niet verplicht om een rondje te rijden, en kan je meer van het land ontdekken. 

Onderstaande tips voor een camper huren in Portugal zijn handig als je dit voor het eerst doet. Hiermee kan je veel gedoe (achteraf) voorkomen en ben je beter voorbereid. 

 • Zorg dat je een creditcard hebt waarmee je o.a. de borg kan betalen
 • Deze creditcard moet op naam van de hoofdbestuurder staan
 • Bij toevoegen van meerdere bestuurders moet je vaak extra betalen
 • Regel goede (reis)verzekeringen
 • Je kan gewoon met je Nederlandse B-rijbewijs een camper in Portugal huren
 • Je moet minimaal 21 jaar zijn om te mogen huren
 • Bijkomende eis is dat je minimaal 1 jaar je rijbewijs moet hebben
 • Onder de 25 jaar moet je vaak een toeslag betalen 

Verder is het goed om te noemen dat als je de camper bij de verhuurder ophaalt je deze zelf ook goed controleert. De aanwezige beschadigingen worden namelijk genoteerd en als je niet oppast vergeten ze iets te noteren waar jij dan onnodig voor opdraait. Wellicht wordt dit vergoed door de verzekering, maar ten eerste is het niet eerlijk en ten tweede heb je er wel even weer gedoe en papierwerk van. 

Camperbusje huren in Portugal

Een campervan of camperbusje huren in Portugal is erg populair. Vooral als je wat avontuurlijker bent ingesteld en bijvoorbeeld in dit prachtige land wilt gaan surfen is dit een ideale manier om rond te trekken. 

Het is niet voor niets dat de meeste lokale camperverhuurders in Portugal vooral camperbusjes verhuren. Kijk voor deze verhuurders in de grote Portugese steden verderop in dit artikel. Je kan dan makkelijk vergelijken welke camperbusjes bij jou passen inclusief de prijzen. 

Portugese steden en gebieden voor camperhuur

Een camper huren in Portugal kan vanuit verschillende steden. Het is maar net welk gebied je wilt gaan bezoeken en wat je wensen zijn. Uiteraard is het dan wel handig om daar zo dichtbij mogelijk een camper te huren, dat bespaard je tijd en kilomters. 

Hierinder worden de volgend plaatsen en gebieden in Portugal besproken met websites waar je een camper kan huren:

 • Lissabon (zuidwest Portugal, aan de kust)
 • Porto (noordwest Portugal, aan de kust)
 • Algarve (gebied zuiden van Portugal)
 • Faro (zuid Portugal, aan de kust)
camper huren lissabon

Ga eerst Lissabon verkennen voordat je op camperreis gaat

Camper huren in Lissabon

Als je een camper wilt huren in Lissabon dan kies je voor de hoofdstad van Portugal. De stad heeft ongeveer 600.000 inwoners en een vlucht er naar toe duurt vanuit Nederland zo’n 3 uur. De stad ligt op het Iberisch schiereiland aan de uitmonding van de rivier de Taag. 

Als je aankomt in Lissabon om je camper op te halen, neem dan ook zeker even de tijd om de stad zelf te bekijken en direct wat cultuur te snuiven. Iedere wijk van deze stad ligt namelijk op een andere hoogte zodat je steeds weer een mooi uitzicht hebt. 

Die hoogteverschillen maken ook dat er hele steile straten in de stad te vinden zijn, gemiddeld 15%. Gelukkig hoef je dit niet allemaal te voet te doen want er zijn (oude) trams, kabeltreinen en een lift. 

Op de hoogste heuvel ligt een Moors kasteel met poorten en torens, een bezienswaardigheid op zich, ook voor kinderen. 

Een camper huren in Lissabon is een goede start van je campervakantie, je komt direct in de juiste sfeer en relaxmodus. Als je zelf je camper wilt regelen kan je dit doen bij de volgende lokale bedrijven:

Beste Camper Reisorganisatie Portugal

Zelf een camperreis naar Portugal plannen kan behoorlijk ingewikkeld en tijdrovend zijn. Gelukkig kan je dit uitbesteden aan Travelhome, de specialist in camperreizen. 

Ze bieden zowel georganiseerde als camperreizen op maat aan.

Travelhome is onderdeel van de ANWB en bestaat 35+ jaar

Camper huren in Porto

Porto ligt in het noordwesten van Portugal aan de Atlantische Oceaan, zo’n 320 kilometer van Lissabon vandaan. Een camper huren in Porto betekent dus dat je direct het noordelijke deel van Portugal met de camper kunt gaan verkennen zonder dat je eerst honderden kilometers hoeft te gaan rijden. 

Met ongeveer 240.000 inwoners is het geen hele grote stad, maar als een na grootste stad van Portugal groot genoeg om er in te kunnen verdwalen. Het ligt aan de rivier de Douro, wat ook direct een hele fijne sfeer met zich meebrengt. 

Je vind er veel terrassen en historische aanzichten waaronder oude gebouwen en schepen. De stad kent dan ook een rijke historie. 

Voor een camper huren in Porto kun je bij de volgende lokale camperverhuurbedrijven terecht:  

Camper huren in Faro

Faro ligt in het zuiden van Portugal, zo’n 280 kilometer van Lissabon vandaan. Een camper huren in Faro betekent dat je de toegangspoort van de Algarve hebt gevonden. 

Neem ook zeker even de tijd om deze stad te bezichtigen voordat je met je camperreis in Portugal start. Je vindt er oude gebouwen zoals kathedralen, een klooster en musea. 

Vanuit deze stad kun je ook allerlei dagtripjes plannen zoals boottochten, dolfijnen spotten, een natuurpark ingaan of de Benagil Grotten bezichtigen. 

Mocht je een camper willen huren in Faro dan kan je bij de onderstaande lokale camperverhuurbedrijven terecht:

Camper huren in de Algarve

Een camper huren in de Algarve is een goed idee als je van natuur en cultuur houdt. De Algarve is namelijk een gebied waar je niet snel op uitgekeken bent. Je kan kiezen voor het binnenland met de grote hoogteverschillen of voor de kust. 

Beide opties bieden ook veel mogelijkheden als je van buiten sporten houdt zoals mountainbiken en surfen.  

Naast camperverhuurders in Faro (plaats in de Algarve) die je hierboven kan vinden, kan je ook bij de volgende camperverhuurders in de Algarve terecht:

Conclusie van een camper huren in Portugal

Een camper huren in Portugal is een goed idee als je van mooi weer, natuur en cultuur houdt. Voor de meeste mensen is dit een ideale combinatie. Je kan een camperreis naar Portugal ook heel goed combineren met Spanje, hou er dan wel rekening mee dat dit is toegestaan (en vooral ook gedekt door de verzekering) vanuit het camperverhuurbedrijf waar je de camper hebt gehuurd. 

Ben je vaker met een huurcamper op pad geweest dan is dit een reis die je wellicht zelf kan regelen en heb je er geen reisbureau voor nodig. Je kan dan zelf een camper huren via bijvoorbeeld Wolrdwide Campers (zit je ook niet met de taalbarrière) of bij een lokale camperverhuurder.

Ga je voor het eerst met een camper op pad dan is het toch aan te raden hierbij de hulp van een reisbureau in te schakelen die gespecialiseerd is in camperreizen. 

Het Nederlandse Travelhome is zo’n reisbureau die goed is in campervakanties. Je kan er vrijblijvend een offerte opvragen zodat je weet waar je aan toe bent. Ze zijn onderdeel van de ANWB en bestaan al meer dan 35 jaar. Dat moet goedkomen dus. 

Je weet dan zeker dat alles goed geregeld is. Een campervakantie in Portugal kan zomaar in duigen vallen als blijkt dat je niet goed verzekerd bent, of dat je achteraf ineens nog veel geld extra moet betalen. Gelukkig kan je dit op een makkelijke manier voorkomen. 

 • Michal schreef:

  Thank you for including Siesta Campers in your article! You bring up many excellent points. I’d also like to expand a little on the current rules & regulations related to wild camping. We wrote a very helpful article about it on our website.

  Our Van Life Blog also contains a lot of great information on popular travel itineraries and campsite recommendations. Enjoy!

  – Siesta Campers

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Misschien vind je dit ook interessant:

  Bespaar Tijd, Geld & Frustratie met Gratis Tips Over Campers

  >