Camper huren in Noorwegen? Belangrijke tips en kosten

Door Piet Hein

0 reacties

Lees
tijd:
Nog

min.

Wil je graag een camper huren in Noorwegen om daar een mooie camperreis te gaan maken? Of wellicht ook de andere Scandinavische landen te bezoeken? Er zijn een aantal punten waar je rekening mee moet houden om er een geslaagde (en betaalbare) vakantie van te maken. 

Je hebt als eerste de huurprijzen van de campers die nogal kunnen verschillen. Dit is onder andere afhankelijk van het soort camper dat je wilt huren. Vaak is het hoe groter, hoe luxer, hoe duurder. Van belang is ook de huurperiode, hoe lang mag de camperreis naar Noorwegen gaan duren? En op welk moment in het jaar?

Daarbij moet je je afvragen of je alles helemaal zelf wilt regelen, gedeeltelijk wilt uitbesteden of een all-in campervakantie naar Noorwegen boekt. We geven tips voor goede Nederlandse camperreis bureaus en ook kan je hier camperverhuurders in Noorwegen vinden. 

We gaan het hebben over prijzen en bijkomende kosten en hoe het is om met een camper door Noorwegen te trekken. Mocht je toch nog vragen hebben, stel ze dan gerust helemaal onderaan het artikel. Veel leesplezier. 

Is een camperreis in Noorwegen geschikt voor jou?

Laten we maar direct met de deur in huis vallen; Een camperreis in Noorwegen is helaas niet voor iedereen geschikt. Dit is namelijk de belangrijkste beslissing die je moet maken, anders heeft het niet eens zin om verder te lezen en je er verder in te verdiepen. Je kan je tijd dan beter besteden. 

De reden dat ik dit zeg is omdat ik zo nu en dan mensen een camper heb zien huren en dit na een paar dagen meer dan zat waren. Ik heb namelijk jarenlang een camperverhuurbedrijf gehad. 

Je kan dan twee dingen doen; Of je brengt de camper terug (en je gaat weer naar huis of boekt een hotel in Noorwegen), of je zet door en probeert er met frisse tegenzin nog wat van te maken. In beide gevallen is het niet alleen jammer van je geld, je houdt ook een bijsmaak over aan je Noorwegen vakantie. 

En dat wil je niet. 

Dat is gewoon pure tijd en energie verspilling. 

camper huren noorwegen tips

Voor je het weet ben je verliefd op Noorwegen... Maar ook op camperen?

Belevenis van zo’n campervakantie

Als je met een camper door Noorwegen trekt, dan moet je niet vergeten dat het een klein huisje op wielen is. Als je bijvoorbeeld gewend bent om altijd in huisjes, appartementen of een hotel je vakantie door te brengen, dan is dit wel even wennen. 

Bij een grotere camper heb je nog een vast bed, maar als je een mini camper in Noorwegen gaat huren zoals een buscamper, dan moet je ook iedere dag de bank ombouwen tot bed. Maar ook in de grotere campers zijn de gangpaden smal, kunnen de bedden krap aandoen en moet je je behelpen met de keuken die je hebt. Het is gewoon niet zoals thuis. 

Het blijft altijd een beetje kamperen, maar dan op een luxe manier. Je moet wel een beetje van het buitenleven houden. De camper is vooral bedoeld om in te eten en te slapen en een beetje ontspannen. Het is minder geschikt om er hele dagen in door te brengen. 

Als je je daar bij neer kunt leggen is er niets aan de hand en ga je een hele leuke campervakantie in Noorwegen hebben. Het is gewoon belangrijk om alles in het juiste perspectief te zien.

Ervaringen met een camper huren in Noorwegen

Maar wat zijn nou ervaringen van anderen die een camper hebben gehuurd in Noorwegen? Hebben ze het leuk gehad, wat was minder plezierig? 

Wat je vaak ziet is dat mensen niet vanuit Nederland met de camper naar Noorwegen reizen omdat ze dit jammer van hun tijd en de kosten voor brandstof vinden. Ze gaan dan met het openbaar vervoer zoals de trein of het vliegtuig die kant op om daar een camper op te pikken bij een camperverhuurbedrijf. 

2 weken of langer

De meeste mensen gaan minstens 2 weken en vaak langer om genoeg van het land te kunnen zien en ontdekken. En omdat het best veel geregel is om zelf een camper te huren in Noorwegen, wordt vaak een reisbureau ingeschakeld dat gespecialiseerd is in camperreizen. (Onder het volgende kopje vertel ik je daar meer over). 

Een goede tip is om een ruimere camper te huren dan je nodig hebt voor het aantal personen waarmee je op reis gaat. Dit omdat Noorwegen niet altijd mooi weer kent en je dan op een mindere dag ook genoeg leefruimte in de camper hebt. Ga je dus met 2 personen, huur dan een 4 persoons camper en ga je met 4 personen, huur dan een 6 persoons camper. Mits je budget dit toelaat natuurlijk. 

camper huren noorwegen ervaringen

Je kunt het zo avontuurlijk maken als je wilt

Met kleine kinderen?

Ga je trouwens met kleine kinderen op reis, koop dan ter plaatse een kinderstoel (Een Ikea is vast in de buurt) en wat speelgoed. Dat is altijd betaalbaar en bespaard je een hoop gedoe als je met het OV komt. 

Tot slot is het een goede tip om je reis ‘ruim’ te plannen. Dus niet te veel kilometers op een dag te gaan rijden. Er is zoveel moois te zien in Noorwegen - ook buiten de toeristische hoogtepunten - dat het jammer is om te veel tijd rijdend in de camper door te brengen. 

Neem dus je tijd en probeer je niet te haasten omdat je bang bent dat je iets mist. 

Noorse camper huren via NL reisbureau

Je kunt natuurlijk alles zelf doen en de hele camperreis zelf regelen. Denk aan de reis naar Noorwegen, het huren van de camper aldaar, het uitstippelen van de route, de overnachtingsplaatsen en ga zo maar door. 

Je KAN daarmee geld besparen, en er zijn ervaren camperaars die dit met veel plezier doen en de grote tijdsinvestering voor lief nemen. Ik zeg wel met opzet ‘kan’. Want het kan ook zomaar zijn dat je zaken over het hoofd ziet waardoor je achteraf duurder uit bent dan je dacht. 

Besparen of onverwachte kosten?

Denk bijvoorbeeld aan het boeken van de reis naar Noorwegen op het juiste moment, het huren van de mobilhome in Noorwegen bij de juiste verhuurder en ga zo maar door. Of je denkt veel te hebben bespaard maar krijgt er een minder plezierige vakantie voor terug. Omdat de camper behoorlijk uitgeleefd is of omdat je te weinig vrije kilometers bij de camper hebt geboekt. 

Door via een reisbureau te boeken die gespecialiseerd is in camperreizen naar Noorwegen, kan je dit voorkomen. Zij weten precies wat voordelig, leuk, handig, makkelijk en plezierig is. En uiteraard kan je dan altijd nog aangeven tot in welke details ze de zaken voor je moeten regelen. 

Ze hebben gewoon de juiste connecties met vliegmaatschappijen, Noorse camperverhuurders en houden aanbiedingen in de gaten. Hun doel is om de beste service naar hun klanten te geven - tenminste, als het een goed reisbureau is.

Voorbeelden all-in prijzen campervakantie Noorwegen

Hieronder heb ik een aantal prijzen voor je op een rijtje gezet als indicatie. Het gaat om all-in prijzen, dus inclusief vlucht en het huren van een camper. Je moet niet vergeten dat iedere reis variabelen kent zoals de duur van de reis, de periode wanneer je op vakantie gaat en het soort camper dat je huurt. Maar dan weet je een beetje waar je aan moet denken. 

  • 4 personen, 13 dagen, vanaf €1399 p.p. 
  • 4 personen, 17 dagen, vanaf €1069 p.p. 

De vliegreis naar Noorwegen duurt ongeveer 1,5 tot 2 uur. Je vliegt dan op de grote steden en als je slim bent dan maak je daar gebruik van door direct die stad te gaan bezichtigen bij aankomst. Wellicht kan je daar eerst een hotelovernachting boeken. 

Beste Camper Reisorganisatie Noorwegen

Zelf een camperreis naar Noorwegen plannen kan behoorlijk ingewikkeld en tijdrovend zijn. Gelukkig kan je dit uitbesteden aan Travelhome, de specialist in camperreizen. 

Ze bieden zowel georganiseerde als camperreizen op maat aan.

Prijs en extra kosten van camper huren in Noorwegen

Voor de exacte prijzen van een huur camper in Noorwegen kan je kijken bij de plaatselijke camperverhuurders verderop in dit artikel. Hou er rekening mee dat als je buiten het hoofdseizoen gaat huren, dit veel geld kan besparen. 

Aan de andere kant moet je dan ook de weersomstandigheden van Noorwegen in de gaten houden. Er is nou eenmaal een heel ander klimaat dan in bijvoorbeeld Spanje. 

Overige kosten bij een camper huren

Naast de huurprijzen van de campers heb je ook nog bijkomende kosten. Als je via een reisbureau boekt zitten heel veel van deze kosten er al bij in. Ga je alles zelf regelen dan zul je hier dus wel rekening mee moeten houden. 

Denk bijvoorbeeld aan:

  • Verzekeringen
  • Kilometerkosten
  • Brandstof 
  • Borg
  • Campings en camperplekken

Omdat hier nog best wel wat over te vertellen is heb ik de bovenstaande punten hieronder verder uitgelegd. 

Verzekeringen

De camper zelf is vaak door de verhuurder goed gedekt, daar hoef je dus zelf geen verzekering voor af te sluiten. Waar je wel om moet denken is het verzekeren van je eigen spullen. Dit kan je doen met een reisverzekering. 

Let bij het uitzoeken van een reisverzekering erop dat deze ook geldt tijdens het huren van een camper. Anders heb je er nog niet zo veel aan. 

Verder heb je altijd een eigen risico bedrag bij schade. Dit kan zomaar oplopen tot €1000 of meer. Er zijn verzekeringen die dit eigen risico afdekken. Je betaald dan een relatief klein bedrag per gehuurde dag waardoor je zeker weet dat je niet meer kosten gaat maken dan die betaalde premie. 

Het eigen risico is namelijk per gebeurtenis. Het kan dus zomaar zijn dat je met veel pech (of onoplettendheid) 3 schades maakt en die samen €2500 kosten. Dan moet je dat alsnog zelf betalen omdat dit onder je eigen risico valt - mits de schades per geval natuurlijk onder de €1000 blijven.

Kilometerkosten

Vaak krijg je een bepaald aantal vrije kilometers per huurperiode. Dit ligt meestal zo rond de 1500 km per week. Soms krijg je helemaal niets en moet je bepaalde kilometer-pakketten kopen. In dit laatste geval kan het dus lijken alsof je een hele goedkope camper hebt gehuurd, maar met de kilometerkosten erbij kan dit zomaar duurder uitpakken dan de concurrent. 

Je moet dan dus vooraf inschatten hoeveel kilometer je gaat rijden. 

Mocht je wel vrije kilometers hebben en je komt over dit aantal heen, dan betaal je een bepaald bedrag per extra gereden kilometer. Vooral als je van plan bent ver te gaan rijden, kan het de moeite waard zijn om te vergelijken wat de verschillende aanbieders per meer-kilometer rekenen. 

Brandstof

Veruit de meeste campers rijden op diesel. De brandstof van de huurcamper moet je altijd zelf betalen, deze kosten moet je dus niet vergeten binnen je budget. De dieselprijzen in Noorwegen liggen over het algemeen hoger dan in Nederland. 

Uiteraard is het brandstofverbruik ook afhankelijk van je rechtervoet. Hoe harder je rijdt en hoe sneller je optrekt, hoe meer brandstof hij verbruikt. Aangezien de gemiddelde camper al snel een verbruik heeft van 1 liter op 9 kilometer, kan dit best oplopen. 

Hoewel de nieuwere dieselmotoren steeds zuiniger worden, is een camper nou eenmaal een groot en zwaar voertuig die veel wind vangt. 

Borg

De borg is vaak gelijk aan het eigen risico, dus rond de €1000,-. Dit moet je met je creditcard betalen. Als alles goed gaat krijg je dit natuurlijk gewoon weer teruggestort, maar het is wel een bedrag wat je tijdens je vakantie moet kunnen missen. 

Campings, camperplekken en wildkamperen

De campings in Noorwegen zijn niet goedkoop. Per nacht betaal je momenteel tussen de 30 en 50 euro voor een camperplek. Je krijgt er meestal wel waar voor je geld. De meeste campings zijn up to date en hebben schone douches en wc’s en andere voorzieningen. 

Je kan de kosten drukken door te gaan wildkamperen met de camper in Noorwegen. Dit is namelijk gewoon toegestaan in dit land en het is een fantastische ervaring. Het is gebaseerd op het Allemansrecht ofwel het Noorse Allemannsretten. Het land waarop je kampeert moet onbebouwd zijn en de afstand tot het volgende gebouw moet minimaal 150 meter zijn. Daarbij mag je slechts 2 dagen op dezelfde plek blijven staan. Wil je langer blijven dan zul je toestemming moeten vragen van de grondeigenaar.

Uiteraard doe je dit altijd met respect voor de natuur en laat je de plek achter zoals je hem aantrof. 

Beste Camper Reisorganisatie Noorwegen

Zelf een camperreis naar Noorwegen plannen kan behoorlijk ingewikkeld en tijdrovend zijn. Gelukkig kan je dit uitbesteden aan Travelhome, de specialist in camperreizen. 

Ze bieden zowel georganiseerde als camperreizen op maat aan.

Algemene tips voor camper huren in Noorwegen

Als je een mobilhome gaat huren in Noorwegen zijn er een paar zaken die je kan overwegen. Soms is het namelijk mogelijk om de camper op een andere plek in te leveren als waar je hem oppikte. Uiteraard heeft dit wel gevolgen voor je heen en terugreis naar Nederland. Maar je bent in dat geval niet verplicht om een rondje te maken. 

Verder krijgen we nog wel eens de vraag of je een speciale camper moet huren voor in de bergen van Noorwegen. Wel, vrijwel iedere camper komt bovenaan een berg. Je wilt echter niet in een slakkengangetje hoeven gaan aangezien dit onveilig is in verband met het overige verkeer en je grotere kans hebt dat de motor oververhit raakt. 

Om dit te voorkomen is het slim om een niet te oude camper te huren. Boek je via een reisbureau, dan hoef je hier niet bang  voor te zijn. 

Campings vooraf reserveren?

Ook is het slim om in het hoogseizoen de campings vooraf te reserveren en niet op de bonnefooi er naartoe te rijden. Het is dan best druk in Noorwegen en voor je het weet sta je buiten de camping en moet je aan het einde van de dag buiten de poort slapen… Dat vind niet iedereen even prettig. 

Het rijden met een camper in Noorwegen ben je zo aan gewend. Na een paar dagen weet je niet beter en zelfs mensen die er tegenop zien zeggen vaak dat ze het zelfs leuk gingen vinden. Je zit lekker hoog waardoor veel overzicht en je hebt grote spiegels. 

Uiteraard is achteruit inparkeren een ander verhaal. Dan is het slim om even iemand te laten uitstappen om aanwijzingen te laten geven.

Noorse steden en gebieden voor camperhuur

Een camperreis door Noorwegen moet je natuurlijk ergens starten. Maar waar kan je het beste een camper huren? Dat is uiteraard waar camperverhuurders zitten. Klinkt logisch allemaal, maar dat bepaald dus wel waar je het best naartoe kan reizen vanuit Nederland. En dat niet alleen, je kunt ook het beste daar starten waar je het dichts bij het gebied zit wat je wilt gaan doorkruisen. 

Daarom kan je hieronder verschillende plaatsen vinden met daarbij de beschikbare camperverhuurders: 

  • Oslo (Hoofdstad, zuidoosten van Noorwegen)
  • Kristiansand (Zuiden van Noorwegen)
  • Tromso (Noorden van Noorwegen)

Camper huren in Oslo

Als je een camper huurt vanuit Oslo dan vertrek je vanuit de hoofdstad en tevens grootste stad van Noorwegen. Oslo kreeg in 2019 het predikaat ‘De groenste stad van Europa’. Dit vanwege de vele groene parken die je in de stad kan vinden en de vele bosrijke gebieden in de omgeving.

Naast veel moderne architectuur vind je ook veel oude gebouwen zoals een paleis, een fort en andere oude gebouwen. Ook kan je er allerlei musea en theaters vinden. Veel te zien en te beleven dus en een mooi vertrekpunt voor je camperreis door Noorwegen.  

Als je zelf een camper wilt gaan huren vanuit Oslo (of in de buurt) dan kan je dat bij onderstaande camperverhuurders doen:

Camper huren in Kristiansand

Er zijn best veel Nederlanders die hun camperreis door Noorwegen vanuit Kristiansand beginnen. De Ferry vanuit Denemarken komt namelijk in deze stad aan. Het is ook de stad waar de meeste zonuren per jaar in Noorwegen opgevangen worden. Je vind hier ook Dyreparken wat een avonturenpark en dierenpark ineen is. In de zomermaanden kan je er ook nog een waterpark vinden. Een heerlijk dagje uit dus. 

De volgende camperverhuurders kan je in de buurt van Kristiansand vinden, dit ligt in het Zuidelijkste puntje van Noorwegen:

Camper huren in Tromso

De stad Tromso heeft een eigen luchthaven. Mocht je dus in het Noorden van Noorwegen je camperreis willen beginnen, dan zul je op deze stad moeten vliegen, vaak met een overstap in Oslo.  

Tromso ligt boven de poolcirkel op een eiland middenin de fjorden. Avontuurlijker starten kan bijna niet… Je kan er genieten van panoramische uitzichten op de schitterende natuur. Zowel in de winter als in de zomer is er van alles te beleven en is de natuur er overweldigend.  

In Tromso of in de buurt van deze Noordelijke stad van Noorwegen kan je bij de volgende camperverhuurders terecht: 

camperreis noorwegen

Ook in de zomer kan Noorwegen fantastisch zijn

Conclusie van een camper huren in Noorwegen

Een camper huren in Noorwegen vraag best wel wat voorbereiding die niet veel camperaars zomaar zelf doen. Het is daarom sterk aan te raden hiervoor een reisbureau in te schakelen die gespecialiseerd is in camperreizen. Juist ook omdat het klimaat in Noorwegen per gebied verschilt. 

Veel mensen associëren Noorwegen met een koud land, maar in de zomer kan het er ook prima 23-25 graden worden. Met een camper waarin altijd een verwarming aanwezig is, is dit een ideale combinatie. 

Daarnaast is de natuur er prachtig en kan je zowel in de zomer als de winter er voluit van genieten. 

Mocht je niet goed weten welke route je moet volgen en welke Noorse bezienswaardigheden je niet mag missen, neem dan ook even contact op met het camper reisbureau uit dit artikel. Ze helpen je met alle liefde en geduld. 

Mocht je nog met vragen zitten over een camperreis door Noorwegen, stel ze dan gerust hieronder. Wellicht kan ik of een andere lezer je van een goed antwoord voorzien. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Misschien vind je dit ook interessant:

Bespaar Tijd, Geld & Frustratie met Gratis Tips Over Campers

>