Een camper huren van een particulier?! De voor- én nadelen

Door Piet Hein

0 reacties

Lees
tijd:
Nog

min.

Als je ervoor kiest een camper  te huren van een particulier, dan zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden. De vraag is natuurlijk of het wel betrouwbaar is, of je de kans loopt je geld zomaar kwijt te zijn of dat je met een camper opgescheept zit die je vakantie in het water laat vallen. 

Denk bijvoorbeeld aan autopech, aan schades of onbereikbare verhuurders... 

Zijn dit slechts uitzonderingen die je net zo goed bij bedrijfsmatige verhuurders kan tegenkomen? En is het echt zo betrouwbaar als sommige verhuurplatformen doen geloven? In dit artikel ga je er achter komen hoe de vork in de steel zit en waar je op moet letten als je overweegt om een mobilhome particulier te gaan huren. 

We zetten het af tegen bedrijfsmatige camperverhuur en benoemen voor- en nadelen van particuliere verhuur.

Goedkoop een camper huren bij een particulier

Eén van de belangrijkste voordelen van particuliere camperverhuur is waarschijnlijk de prijs. De meeste particulieren die hun camper verhuren zijn er vooral op uit om de kosten van hun camper te dekken en niet zozeer om winst te maken. 

Als ze zelf kosteloos een camper kunnen hebben en daar wat moeite voor moeten doen door het verhuren van de camper, is dat voor hen mooi meegenomen. Een camper hebben is voor de meeste mensen namelijk een behoorlijke investering, vooral als er jaren tussen zitten dat je er slechts één of twee weken zelf mee weg kan door wat voor omstandigheden dan ook.

Zowel de verzekering als de stallingskosten lopen gewoon door en ook het onderhoud is niet alleen aan de kilometerstand onderhevig, maar ook aan de leeftijd van de camper. 

Ander voordeel; Camper als troetelkindje

Net als bij mensen met een caravan willen particuliere verhuurders alles graag goed in orde houden zodat iedere vakantie zonder problemen en met veel plezier kan verklopen. Ze moeten er immers ook zelf mee op pad?

Veel camper eigenaren zien hun camper als hobby en daardoor zijn veel campers dan ook rijk uitgerust met allerlei leuke assecoires. 

En omdat ze gek zijn van hun camper, vinden ze het leuk om je er alles over te vertellen en nemen daar graag de tijd voor. Je hoeft in de meeste gevallen niet bang te zijn dat je onvoorbereid op vakantie gaat omdat dingen niet meegedeeld zijn. 

Nadelen van particulier een camper huren

Het grootste nadeel van particuliere camperverhuur is dat een particulier in de meeste gevallen niet zakelijk denkt. Dat hoeven ze ook niet, want het is voor hen niet de hoogste prioriteit dat de huurder een goede ervaring met de camper heeft.

Misschien hebben ze die intentie wel, maar ze denken er minder over na - het belangrijkste is dat het leuk blijft en dat de camper heel blijft. Ze hoeven niet persé hun brood ermee te verdienen en ze zullen dus minder hun best doen om ervoor te zorgen dat ze bijvoorbeeld geen slechte reviews krijgen.  

camper huren van particulier

Startproblemen met een gehuurde camper is geen pretje...

Perfect onderhouden?!

Dat kan ook doorwerken in het onderhoud van de camper die je gaat huren; Hij kan in hun ogen wel ‘perfect onderhouden’ zijn, maar welke maatstaven worden er gehanteerd? Voor sommigen is het al heel wat als de APK ieder jaar netjes op tijd wordt uitgevoerd. Dat er wel kosten noch moeite zijn gespaard op het up-to-date houden van het campergedeelte, maar dat het auto-gedeelte al lang over datum is wat betreft onderhoud. 

Er zijn genoeg garages die wel de Algemene Periodieke Keuring doen, maar de eigenaar er niet op wijzen dat hij ook aan een onderhoudsbeurt toe is. 

Wat als het fout gaat?

Verder werkt het niet-professioneel-zijn ook door in hoe goed zaken geregeld zijn als er iets fout gaat. Bij pech onderweg. Bij schade. Bij uitval. Een particulier doet het er bij en zal niet elk moment klaar kunnen staan voor de huurder als dat nodig is. 

Als laatste willen we nog noemen dat het makkelijk is om op onderhoud te besparen door dingen niet preventief te onderhouden. Ook kan er geld bespaard worden door het onderhoud zelf te doen, en dan gebeurd het niet door een ervaren monteur - terwijl de eigenaar er zelf van overtuigd is dat de camper ‘uitstekend onderhouden’ is.  

Natuurlijk hoeft dit allemaal niet bij iedere particuliere verhuurder het geval te zijn, maar de kans is wel stukken groter. 

Wel of niet kiezen voor een particulier?!

De keuze of je wel of niet moet kiezen voor particuliere camper verhuur ga ik niet voor je maken. Als je de prijs erg belangrijk vind, dan kan je goedkoop een camper huren via een particulier. 

Vergeet niet dat een goedkope camper vakantie dan alsnog duur kan uitpakken als zaken niet helemaal goed geregeld zijn. Vraag daarom altijd naar het onderhoud van de camper, en hoe het geregeld is als je pech onderweg krijgt of schade rijdt. 

De meeste bedrijfsmatige camperverhuurders doen goed hun best om hun klanten tevreden te houden. Daarbij hoort een goed onderhouden camper en dat zaken goed voor elkaar zijn. 

Veilig Particulier Huren

Naast huren van een particulier of van een bedrijf kan je ook een camper huren via een bemiddelaar. Zo huur je via de website van Camptoo professioneel een camper van een particulier.

Je kan er ook direct ervaringen van heel veel andere huurders vinden. 

Wat je ALTIJD op orde moet hebben

Of je nou een camper van een bedrijf, een particulier of zelfs een familielid huurt, er is één ding wat je altijd moet opstellen. Ik heb het over een verhuurcontract. Alles is leuk en aardig zolang het allemaal goed gaat. 

Maar mocht er een gebrek aan de camper ontstaan zoals een deukje of een 3e versnelling die ineens gaat ratelen (het hoeft echt niet aan de bestuurder te liggen!) dan gaat het al snel om serieus geld. 

En als het om geld gaat kan ineens de meest goede familieband in het geding komen en is het voor sommige mensen lastig om zakelijk en persoonlijk uit elkaar te blijven houden. Zorg dus gewoon dat je een (standaard) verhuurcontract met duidelijke algemene voorwaarden hebt opgesteld. Dit kan voor zowel de huurder als verhuurder een hoop gedoe besparen. 

Nog vragen of ervaring met particuliere camperverhuur?

Ben je aan het overwegen om een camper van een particulier te gaan huren? Of heb je al eens een camper van een particulier gehuurd en heb je daar goede of juiste slechte ervaringen mee? 

Laat het hieronder in de reacties weten. Het kan een ander veel plezier opleveren of juist ellende besparen.  

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Misschien vind je dit ook interessant:

Bespaar Tijd, Geld & Frustratie met Gratis Tips Over Campers

>