Wat is de beste airco voor je camper? Een top 5!

Door Piet Hein

0 reacties

Lees
tijd:
Nog

min.

In dit artikel worden de 5 beste airco’s voor campers besproken. Ik had er ook wel een top 10 of top 20 van kunnen maken, want er zijn veel verschillende airco’s voor onze lieftallige kampeermobielen verkrijgbaar. 

Dit geeft je echter alleen maar méér keuzestress, en daar wil je juist van af. 

De dakairco’s zijn het meest vertegenwoordigd in dit artikel, want deze worden toch het meest toegepast in campers. Daarnaast is er de beste 12 Volt airco én de beste mobiele airco voor campers. Er wordt in de vergelijking gekeken naar de prijs, uiteraard, maar ook naar functionaliteiten en naar toepasbaarheid. 

Ooh, en mocht je dit artikel lezen als caravan eigenaar, dan kan je ook je hart ophalen. 

Supercool toch? 

De keuze voor een airco in je camper

Ik schreef al eerder een artikel over de keuze voor een airco in je camper. Hier ben ik uitgebreid ingegaan op de voor- en nadelen per systeem; De dakairco, bankairco, 12 volt airco en mobiele airco. Ook kwam daar aan bod of je überhaupt wel voor een airco moet gaan.  

In dit artikel ga ik er van uit dat je zeker weet dat je een airco in je camper wilt maar dat je er nog niet over uit bent wat dan de beste airco voor jouw camper is. 

Dat is dan ook de reden dat je verschillende soorten airco’s terugvindt in dit lijstje. Zo kan je makkelijk zien wat de verschillende prijzen zijn en kan je voor jezelf afwegen of je dat er voor over hebt. 

Het zit ’m in de details

Zoals je hieronder kunt zien wordt er vrij diep op de details per airco ingegaan. Dat kan misschien wat overweldigend of technisch lijken, maar om de juiste keuze te maken is dit toch goed om te doen. 

Hopelijk wordt het op deze manier makkelijker voor je gemaakt om die keuze te maken aangezien je dit niet meer zelf hoeft uit te pluizen. 

Zelf installeren of laten doen? 

Ik ben er van uitgegaan dat je de dakairco liever laat installeren dan dat je het zelf doet. Bij de prijzen wordt waar mogelijk dan ook uitgegaan van het totaal, dus met installatie. 

Ben je een echte doe-het-zelver dan kan je de airco’s vast nog goedkoper vinden 😉 

Vergeet dan echter niet dat je ook de garantie die een goede installateur met zich meebrengt afwijst. Denk bijvoorbeeld aan lekkage achteraf of moeilijk herstelbare fouten.  

De top 5 beste airco’s voor campers

Per airco kan je verderop in dit artikel een uitgebreide beschrijving vinden. We beginnen met een samenvatting van de top 5 zodat je direct naar de airco gaan die het meest bij je past. Of je kiest ervoor om gewoon het hele artikel te lezen om zo een goede afweging te kunnen maken. 

1. Telair Silent Plus (dakairco)

Samenvatting: Je kiest voor deze dakairco als je een uiterst stille airco wilt met alle functies. Deze airco is er in twee uitvoeringen - afhankelijk van de grootte van je camper. De prijs is gemiddeld terwijl je er wel een boven gemiddeld product voor terug krijgt. 

Naar uitgebreide review >>

2. Gree Shark (dakairco)

Samenvatting: Je kiest voor deze dakairco als je op zoek bent naar een uitstekende prijs-kwaliteit verhouding. Ook hier twee uitvoeringen. Hij is rijk uitgerust en betrouwbaar. De prijs is zeer betaalbaar en hij doet wat hij moet doen. 

Naar uitgebreide review >>

3. Telair Clima E-VAN (dakairco)

Samenvatting: Je kiest voor deze dakairco als je een kleinere camper hebt zoals een buscamper. Je krijgt hiermee wel alle luxe zoals je die ook in een grote camper zou verwachten. Topkwaliteit voor een gemiddelde prijs. Ook hier twee uitvoeringen. 

Naar uitgebreide review >>

4. Neil Camper (12V dakairco)

Samenvatting: Je kiest voor deze dakairco als je het heel belangrijk vindt dat je de airco zowel onder het rijden als off-grid kan gebruiken. Daarnaast is het een pré dat hij 100% natuurlijk werkt en zo goed als stil is. Grootste nadeel is dat hij minder goed koelt bij een hoge luchtvochtigheid. De prijs is gemiddeld... voor een reguliere dakairco. 

Naar uitgebreide review >>

5. Eurom AC2401 (mobiele split airco)

Samenvatting: Je kiest voor deze mobiele split airco als je voor weinig geld toch een goede airco in je camper wilt. Je vindt het niet erg om hem telkens te moeten plaatsen en verwijderen. Hij kost een derde van een dakairco. 

Naar uitgebreide review >>

1. Telair Silent Plus (dakairco)

telair silent plus beste dakairco camper

Telair is een merk dat onder de paraplu van de Teleco Group valt. Dit bedrijf maakt apparaten waarmee je TV signalen kan ontvangen, en dan vooral voor recreatievoertuigen. Telair is daarbij de handelsnaam voor andere producten voor kampeervoertuigen zoals dus airconditioners maar ook generatoren voor campers.

Als je dan bedenkt dat het bedrijf als sinds de begin zeventiger jaren bestaat, dan kan je je wel voorstellen dat ze behoorlijk wat kennis over deze markt in huis hebben.

Opvolger van de Telair Silent

Natuurlijk vraag je je af waarom juiste deze airco in dit rijtje is terecht gekomen. En dan ook nog op de eerste plaats. Wel, de Silent Plus is een doorontwikkeling van de Silent. 

De Silent was al een geweldige airco, maar na anderhalf jaar enginering hebben ze hem toch nog weer kunnen verbeteren. Waarschijnlijk vonden ze hem zo veel beter dat hij wel een ‘plus’ verdiend had. 

Zo is er nu een ventilatiefunctie toegevoegd en ook is er verlichting verwerkt in de luchtverspreider. Deze laatste kan je ook met de afstandsbediening bedienen waardoor je heel makkelijk extra licht in de camper krijgt. 

Compact binnengedeelte

Maar dat is niet het enige, ook de luchtverspreider is compacter geworden. Deze is nog maar 4,2 centimeter hoog waardoor je een ultraplat rooster tegen je camper plafond hebt zitten. Ook de afmetingen zijn beperkt; 45 bij 45 centimeter. 

Hij kan dan ook gewoon geplaatst worden op de plaats van een bestaand dakluik. Als er een nieuw gat gemaakt moet worden hoeft deze niet heel groot te worden en kan er in de toekomst eventueel nog weer een dakluik voor teruggeplaatst worden. 

Daarnaast heb je door de beperkte afmetingen van het ventilatierooster minder snel kans dat er kastdeurtjes tegenaan klappen. Je bent dus flexibeler in de plaatsing van de airco, zoals bijvoorbeeld in het gangpad. 

Verschillende modellen Silent

Overigens moet je dit niet zien als een enkele airco, maar het gaat om de serie. Dus afhankelijk van wat voor camper je hebt kan je een keuze tussen twee verschillende Silent Plus’en maken. 

Zo is er de Silent Plus 5900H en Silent Plus 8100H. Grofweg zou je kunnen zeggen dat de 5900 voor campers tussen de 4 en 6,5 meter geschikt is en de 8100 voor campers tussen de 6 en 8 meter. De laatste is dus gewoon krachtiger. 

Ik heb van specialisten begrepen dat de 8100 ook prima campers tot zelfs 9 meter kan koelen. 

Hieronder in de specificatietabel kan je de verschillen tussen de twee modellen nog verder bekijken. 

Tabel met specificaties Telair Silent Plus

Specificaties

Silent Plus 5900H

Silent Plus 8100H

Koelcapaciteit

5.900 BTU /1730 W

8.100 BTU /2370 W

Verwarming

5.600 BTU /1640 W

8.000 BTU / 2300 W

Ventilatie-snelheden

3 + AUTO

3 + AUTO

Voeding

230 V 50 Hz

230 V 50 Hz

Gemiddelde stroomopname

2,8 A koelen

2,6 A verwarmen

4,8 A koelen

4,4 A verwarmen

Startstroom

15 A (0,15 msec.)

18 A (0,15 msec.)

Opgenomen vermogen

640 W koelen

600 W verwarmen

1050 W koelen

1050 W verwarmen

Benodigde generator

2200 W

2200 W

Max. Luchtdoorvoer

400 m3/h

450 m3/h

Gewicht

34 Kg

35 Kg

Afmetingen H L B

23,9x98x65 cm

23,9x98x65 cm

Hoogte luchtverdeler

4,2 cm

4,2 cm

Afstandsbediening

Ja, met LCD scherm

Ja, met LCD scherm

Geschikt voor voertuigen

5-6,5 m

6-7,5 m

En waarom is dit zo’n goede camper airco?

Allemaal leuk, die verbeteringen, maar waarom is dit op zichzelf nou zo’n goede airco? Puur naar de prijs kijkend blinkt hij niet uit, prijzen variëren tussen 1600 en 1800 euro voor de verschillende modellen - wel inclusief installatie. Wat dat betreft zou je kunnen zeggen dat de Silent Plus in de gemiddelde prijsklasse zit wat betreft dakairco’s voor campers - de duurste dakairco’s variëren rond de 2500 euro inclusief installatie. 

Ook het feit dat hij kan koelen én verwarmen is niet enorm onderscheidend in dakairco camperland. 

Hij heet echter niet voor niets Silent, wat ‘Stil’ betekent. Het is namelijk de grootste ergernis van de camperaar; de constante brom van een airco in je omgeving. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor de camperaars en andere gasten om je heen. Die wil je liever niet tot last zijn.

Bij dit model heeft Telair heel specifiek gekeken naar geluidsreductie zowel aan de binnen- als de buitenzijde van de camper. Daardoor is het echt een stil apparaat geworden waar jij je niet snel aan zal ergeren, maar ook je buren niet.

Zelf een Telair dakairco installeren? (Video)

In onderstaande video kan je zien hoe een camperaar zelf een Telair Silent aan het inbouwen is (oude type). Is dit iets wat je ziet zitten of besteed je het toch liever uit? Vaak is een klein meerbedrag de goede afwerking met garantie wel waard…

Conclusie

Dit alles  in combinatie met de mooie vormgeving van zowel het inwendige (binnen) als het uitwendige deel (op het dak) van de airco én de handige functionaliteiten maakt het wat mij betreft een hele goede airco om in te investeren. Helemaal als je hem vergelijkt met de airco’s uit de duurste prijsklassen is het een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

Persoonlijk Airco Advies?

Zou je graag persoonlijk advies met een overzicht van de kosten willen krijgen voor de inbouw van deze dakairco? Iedereen heeft zo zijn eigen eisen en ook niet iedere camper is hetzelfde. 

Via onderstaande knop kan je een advies + offerte ontvangen. 

2. Gree Shark (dakairco)

Gree Shark camper dakairco

Dan zijn we aangekomen bij nummer 2 uit deze top 5 en dat is een dakairco van het merk Gree geworden. Het model heet de Gree Shark. 

Wellicht dat je dit merk nog niet kent. De kans dat je het wel kent is ook aanwezig aangezien ze erg groot zijn buiten de campermarkt als het gaat om airco’s. Het bedrijf startte in 1991 en is van origine Chinees. Het is het grootste airco-bedrijf ter wereld met 570 laboratoria, 8000 R&D medewerkers, 52 onderzoeksbureaus en meer dan 300 miljoen wereldwijde gebruikers…

Om het simpel te houden; 1 op de 3 aircosystemen is geproduceerd door Gree.

Robuust tegen een scherpe prijs

Geen kleine jongens dus en dat is ook terug te zien aan deze Gree Shark. Als je het kort wilt formuleren dan koop je de Gree omdat je een robuuste dakairco wilt tegen een scherpe prijs. Denk aan prijzen van 1400 tot 1700 euro, met installatie.  

We hebben het dan over de twee modellen die nu beschikbaar zijn op de markt, de Gree Shark 2500 en de Gree Shark 3500. Daarmee dekken ze vrijwel alle formaten campers af. 

Uiteraard lever je wel wat in qua geluid (als je hem vergelijkt met de nummer 1 uit dit rijtje) en ziet hij er niet zo mooi uit als de Telair Silent Plus (binnen- en buitenzijde). Echter de prijs maakt veel goed want voor de rest heeft hij wel gewoon alle toeters en bellen aan boord die je ook van de airco’s in de hogere prijsklassen verwacht. 

Maar wat kan de Gree allemaal?

Zie voor de specificaties de tabel die je hieronder kan vinden, maar hieronder worden de belangrijkste opties kort toegelicht. 

Zo kan deze airco zowel koelen als verwarmen. En als je de verwarmingsfunctie gebruikt, dan warmt hij eerst voor zodat er niet eerst koude lucht uit het apparaat komt. 

Daar komt bij dat je de airco met een afstandsbediening kan aansturen. Het maakt dus niet uit waar je de airco in de camper plaatst als het gaat om de bediening ervan. Overigens blijft handmatige bediening gewoon mogelijk, mocht je de afstandsbediening even niet kunnen vinden. 

Ook heeft hij ledlampjes in het binnenpaneel zitten zodat je extra verlichting er bij krijgt. 

Tabel met technische gegevens Gree Shark

Specificaties

Shark 2500

Shark 3500

Koelvermogen

2,6 kW

3,6 kW

Verwarmen

2,4 kW

3,4 kW

Elektrische aansluiting

220-240 V

220-240 V

Gemiddelde stroomopname

4,5 Amp

4,6 Amp

Opgenomen vermogen max.

1.160 W

1.270 W

Geschikt voor voertuigen

10-17 m2

12-18 m2

Werkgebied temp. koelen

18 ~ 46 gr C

18 ~ 46 gr C

Werkgebied temp. verwarmen

-5 ~ 24 gr C

-5 ~ 24 gr C

Luchthoeveelheid

200 - 330 m3/h

220 - 350 m3/h

Geluid binnen

42 - 53 dB(A)

43 - 54 dB(A)

Afmetingen binnen BxHxD

610x485x49

610x485x49

Gewicht binnendeel

2,7 Kg

2,7 Kg

Geluid buiten

53 dB(A)

54 dB(A)

Afmetingen buiten BxHxD

1077x720x283

1077x720x283

Gewicht buitendeel

35 Kg

35 Kg

Kleur

Wit

Wit

Koudemiddel inhoud

0,47 Kg

0,47 Kg

Koudemiddel

R32

R32

Moeilijk kiezen uit 2 uitvoeringen

Overigens verschillen de opgegeven gegevens voor de te koelen ruimte niet zo veel tussen de twee modellen. Zo zou de Gree Shark 2500 10-17m2 kunnen koelen en de 3500 12-18m2. Dat is ook niet zo gek aangezien de overige specificaties van de twee modellen ook niet ver uit elkaar liggen. 

Overigens past deze airco in een standaard dakgat van 40 bij 40 centimeter. Maten die voor veel dakramen gelden waar de airco voor in de plaats kan komen. 

Tot slot is het nog goed om te noemen dat er de combinatie is van een timer én dat je de airco ook via een app met wifi kan bedienen. Handig als je de camper koel wilt hebben als je een tijdje weg bent geweest.

Video introductie Gree Shark airco

Hieronder kan je een video bekijken waarin de Gree Shark wordt geïntroduceerd. Wellicht een beetje een saaie video, maar zo kan je wel een beeld van de Gree Shark airco krijgen.

Conclusie

De dakairco’s van Gree zijn zeer voordelige airco's met veel functionaliteit. Het zijn misschien niet de meest verkochte dakairco's maar dat zegt niets. Gree is namelijk onderdeel van het allergrootste airco productie bedrijf ter wereld. Intelligente producten van goede kwaliteit tegen een zeer scherpe prijs. 

Dat maakt dat je deze dakairco in deze top 5 kan terugvinden.

Persoonlijk Airco Advies?

Zou je graag persoonlijk advies met een overzicht van de kosten willen krijgen voor de inbouw van deze dakairco? Iedereen heeft zo zijn eigen eisen en ook niet iedere camper is hetzelfde. 

Via onderstaande knop kan je een advies + offerte ontvangen. 

3. Telair Clima E-VAN (dakairco, buscampers?!)

telair clima e-van beste camper airco

Ja, weer een dakairco van Telair. Het is niet voor niets, want Telair maakt gewoon topproducten voor concurrerende prijzen. Een uitstekende prijs-kwaliteit verhouding bij dit merk dus. 

De hoofdreden dat de Clima E-VAN van Telair ook in deze top 5 is komen te staan is de volgende; Hij is super-compact - voor een dakairco wel te verstaan. Als het gaat om de kleinste dakairco die er te vinden is, dan kan deze meedingen naar de eerste plek. 

Hij past in een standaard gat van 40 bij 40 centimeter en de buitenunit is slechts 71 centimeter lang en 23 centimeter hoog. 

Twee uitvoeringen

Er zijn twee modellen; de Telair Clima E-VAN 5400H en de Clima E-VAN 7400H. De 5400H is geschikt voor campers van 4-6 meter en de 7400H voor campers van 5-7 meter. 

Deze dakairco is dus ook heel geschikt voor veel buscampers aangezien die minder dakoppervlak hebben. Dan hou je meer ruimte over voor dakramen, zonnepanelen en eventueel een bagagerek. Het gat in het dak hoeft niet groter te zijn dan 36 x 36 centimeter, maar mag ook 40 x 40 zijn.  

Verder is hij net als zijn grote broer heel erg stil maar vooral ook heel erg licht; 30/31kg. Ook dat moet je als eigenaar van een kleinere camper erg aanspreken.

Tabel met specificaties Telair Clima E-Van

Specificaties

E-VAN 5400H

E-VAN 7400H

Koelcapaciteit

5.800 BTU /1,7 kw

7.200 BTU /2,1 kw

Verwarming

5.600 BTU /1,65 kw

7.700 BTU / 2 kw

Ventilatie-snelheden

3 + AUTO

3 + AUTO

Voeding

230 V 50 Hz

230 V 50 Hz

Gemiddelde stroomopname

2,6 A koelen

2,6 A verwarmen

4 A koelen

4 A verwarmen

Startstroom

15 A (100 msec.)

18 A (100 msec.)

Opgenomen vermogen

600 W koelen

600 W verwarmen

920 W koelen

920 W verwarmen

Benodigde generator

2200 W

2200 W

Max. Luchtdoorvoer

270 m3/h

370 m3/h

Gewicht

30 Kg

31 Kg

Afmetingen H L B

23,2x71x61,9 cm

23,2x71x61,9 cm

Hoogte luchtverdeler

4,2 cm

4,2 cm

Afstandsbediening

Ja, met LCD scherm

Ja, met LCD scherm

Geschikt voor voertuigen

4-6 m

5-7 m

Off-grid gebruik!?

Vanwege zijn beperkte formaat en z’n efficiëntie qua energie is hij ook tijdens het rijden te gebruiken middels een omvormer. Hij verbruikt namelijk slechts 2,8 ampère (startstroom is wel 15A - 100 ms).

Voor het off-grid kamperen kan dit erg handig zijn, mits je dit kan opbrengen met je accu's.

En dan ga je pas echt zien waarom hij zijn geld waard is.

Video installatie Telair Clima E-Van 

In onderstaande video kan je zien hoe een Clima E-VAN wordt geïnstalleerd. Is dit iets wat je ziet zitten of besteed je het toch liever uit? Vaak is een klein meerbedrag de goede afwerking met garantie wel waard…

Conclusie

Het is echt een kleine krachtpatser deze E-VAN. Wellicht niet de goedkoopste met zo’n 1700 euro inclusief installatie. Maar wel met de meeste functionaliteiten en een luxe uitstraling, ook aan de binnenzijde van de camper. 

Je kan hem warm, koud en automatisch laten blazen en ook zit er een timerfunctie op. 

Al met al zeker een plekje in deze top 5 waard.

Persoonlijk Airco Advies?

Zou je graag persoonlijk advies met een overzicht van de kosten willen krijgen voor de inbouw van deze dakairco? Iedereen heeft zo zijn eigen eisen en ook niet iedere camper is hetzelfde. 

Via onderstaande knop kan je een advies + offerte ontvangen. 

4. Neil Camper (12V dakairco)

neil camper 12V dakairco

En dan door naar de dakairco van Neil, de Neil Camper. Dit is een beetje een vreemde eend in de bijt, deze draait namelijk op 12V. Kan dat wel, een dakairco die goed koelt met zo weinig vermogen? 

Laten we er snel in duiken. 

Neil Evaporative Coolers is een bedrijf dat gevestigd is in Argentinië. Ze hebben meer dan 20 jaar ervaring met zogenaamde verdampingskoelers. Deze dakairco is ook zo’n koeler. Dit werkt anders dan de traditionele airco’s en kan daarom op 12V aangesloten worden. 

Werking verdampingskoeler

In het kort wordt er lucht van buiten de camper aangetrokken welke door een filter met water wordt geblazen. Het water verdampt waardoor er warmte uit de lucht wordt onttrokken welke als koudere lucht de camper in wordt geblazen. 

Daardoor is deze manier van koelen 100% natuurlijk en het meest milieuvriendelijk, is er maar weinig energie voor nodig en is er altijd frisse lucht in de camper. Hij gebruikt dus geen brandstof en kan ook tijdens het rijden en off-grid gebruikt worden. 

Het nadeel (voor sommigen)

Dit klinkt allemaal fantastisch en dat is het ook. Er zit alleen 1 groot nadeel aan; hoe hoger de luchtvochtigheid buiten, hoe minder goed hij koelt. In Zuid-Europa is de luchtvochtigheid vaak laag, maar in Nederland kan die erg hoog zijn. Het is dus maar net waar je veel verblijft en welke eigenschappen van een airco je belangrijk vindt.

Tabel met specificaties Neil Camper 12V dakairco

Specificaties

Neil Camper

Pre-Cooling System

2,6 kW

Water Tank

Extern 16L / Aanwezig in camper

Hoogte

9 cm

Controller

Premium (klok, alarm etc.)

Afstandsbediening 

Ja

Luchthoeveelheid max

700 m3/h

Ventilatie-snelheden

10

Koelcapaciteit

1000 - 6000 BTU

Afmetingen buiten

87cm x 62cm x 9cm

Afmetingen binnen

56cm x 34cm x 4cm 

Watertank afmetingen (optie)

80cm x 20cm x 12cm

Gewicht zonder water

12 Kg

Gewicht met water

14 Kg

Afmetingen buiten BxHxD

1077x720x283

Gewicht buitendeel

35 Kg

Minimale opening in dak

30cm x 48cm 

Stroomopname laag/gemidd./hoog ventilatie

1A/2,5A/7A

Waterverbruik

500ml - 1500ml per uur

Waarom de Neil Camper zo goed is

Mocht je voor een 12V airco willen gaan dan is de Neil Camper wel een echte aanrader. Hij is zo goed als geluidsstil en de buitenunit is slechts 9 centimeter hoog. Daarnaast heeft hij een pre-cooling functie die ervoor zorgt dat het gebruikte water voor het verdampingsproces veel minder warm is waardoor hij veel efficiënter werkt op hele warme dagen.

Als je verder kijkt naar de eigenschappen dan heeft deze airco ook een afstandsbediening, 10 standen waarmee de lucht kan blazen en weegt hij slechts 14kg inclusief koelwatervoorraad.

Qua prijs valt hij binnen de airco’s in de middenklasse; zo’n 1500 euro inclusief installatie. Omdat het een vreemde eend in de bijt van de dakairco's is, kan je voor jezelf afwegen of dit de voordelen waard zijn.

Video installatie Neil Camper 12V 

In onderstaande video kan je zien hoe een Neil Camper wordt geïnstalleerd (video in het Spaans, gaat dus vooral om de beelden). Is dit iets wat je ziet zitten of besteed je het toch liever uit? Vaak is een klein meerbedrag de goede afwerking met garantie wel waard…

Conclusie

Als je voor de 12V dakairco van Neil Camper kiest dan weet je dat je kwaliteit in huis haalt. Je kan genieten van koele lucht op een natuurlijke manier en ook nog eens bijzonder milieuvriendelijk. Daarnaast is hij compact, vrijwel helemaal stil en kan zowel onder het rijden als tijdens het off-grid kamperen gewoon op de camperaccu draaien. 

Een goede keuze als dit eisen zijn waar jij van droomt en je de droge lucht van een reguliere airco toch niets vindt.

Persoonlijk Airco Advies?

Zou je graag persoonlijk advies met een overzicht van de kosten willen krijgen voor de inbouw van deze dakairco? Iedereen heeft zo zijn eigen eisen en ook niet iedere camper is hetzelfde. 

Via onderstaande knop kan je een advies + offerte ontvangen. 

5. Eurom AC2401 (mobiele split airco)

beste mobiele airco camper caravan

Tot slot in deze top 5 nog een mobiele airco voor je camper die veel wordt gebruikt in caravans en campers. Het is een zogenaamde split airco, de Eurom AC2401. Bij een split airco heb je net als bij een dakairco een binnen- en een buitengedeelte. 

Het bedrijf Eurom ontwikkeld en verkoopt al elektrische producten sinds 1974. Dit op het gebied van reiniging, tuin & recreatie, verwarming (binnen en buiten), airco’s en aggregaten. Ze doen zowel de productie als de aftersales van de producten zelf welke moeten staan voor sterk, betrouwbaar en krachtig.

Werking van deze mobiele split airco

De AC2401 bestaat uit twee ‘kastjes’ die door een stevig breed ‘snoer’ aan elkaar verbonden zijn. Hierin zitten de leidingen verwerkt welke met dik rubber beschermd worden. Het buitengedeelte hang je in de raamsponning met het raam op een kiertje zodat de leidingen naar binnen kunnen. Het binnengedeelte kan je in bijgeleverde beugels hangen of zet je op een tafel in de camper. 

Qua prijs is hij een stuk betaalbaarder dan een dakairco. Hij kost zo’n 500 euro. Als je daarbij bedenkt dat je hem makkelijk kan doorverkopen aan andere camperaars of mensen met een caravan, dan is het zeker het proberen waard. 

Je zou hem zelfs ook thuis - bijvoorbeeld in de slaapkamer - kunnen gebruiken als je niet met de camper op pad bent. 

Tabel met technische gegevens Eurom AC2401

Specificaties

Eurom AC2401

Functies

Drogen, Koelen, Ventileren

Koelcapaciteit

696 W

Koelmiddel

R134a

Buitenmaat HxLxB

38cm x 44cm x 20cm

Geluidsniveau

55 dB

Bereik

16 m3

Ventilatiestanden

2

Max. verbruik koelen

1,63 Amp

Lengte leidingen

100cm

Totaalgewicht

22 Kg

Vermogen

450 W

Aansluitspanning

230 V

Slechts 450 Watt

Hij vraagt maar weinig stroom (450 watt) waardoor hij heel goed op de camping of camperplaats te gebruiken is als je walstroom voorhanden hebt. Met de juiste installatie (zonnepanelen, accu) zou je hem zelfs een dagdeel off-grid kunnen laten draaien. 

De AC2401 is overigens niet voor de grootste campers bedoeld; tot 16m3. Overigens kan je dit oplossen door bijvoorbeeld het slaapgedeelte af te sluiten, of de cabine. Het geluidsniveau valt heel erg mee, hooguit 55 dB, maar dat is alleen als je hem op de hoogste ventilatiestand laat draaien.

Video Eurom AC2401 in gebruik

In onderstaande video kan je zien hoe deze split airco kan worden geïnstalleerd in een camper. Het is erg eenvoudig en met wat beleid wordt er niets aan de camper beschadigd.

Conclusie

Gezien de prijs-kwaliteit verhouding is dit een hele goede aankoop. Doordat deze split airco mobiel is kan je hem op meerdere plaatsen inzetten en kan je altijd de keuze maken of je hem wel of niet meeneemt op een camperreis. Het is ook een goede optie om te testen of een airco iets voor je is en daarna de stap naar een dakairco te maken. 

Waar je wel rekening mee moet houden is het gewicht; dat is zo’n 20 kilo. Daar komt bij dat de beide componenten met de leidingen permanent aan elkaar verbonden zijn. Wellicht handig om de installatie dus met z’n tweeën te doen.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Misschien vind je dit ook interessant:

Bespaar Tijd, Geld & Frustratie met Gratis Tips Over Campers

>