Het camper rijbewijs – Wat zijn de echte regels?

Door Piet Hein

0 reacties

Lees
tijd:
Nog

min.

Hoewel een camper een groot voertuig kan zijn en imposant kan overkomen, mag je er in veel gevallen toch met een normaal autorijbewijs in rijden en heb je geen speciaal camper rijbewijs nodig. 

Het rijbewijs B is namelijk toegestaan voor voertuigen met een maximaal toegestane massa van 3.500 kg. Dat is dus het totale gewicht van de camper, en de meeste campers zitten daar onder of zijn er op gemaakt om precies tot die grens te gaan.

Toch zijn er uitzonderingen op deze regel en daar wordt in dit artikel dieper op ingegaan. Er is namelijk ook nog een C rijbewijs waarmee je in campers mag rijden die zwaarder zijn dan die 3.500kg  

Met welk rijbewijs mag je in welke camper rijden? 

Als de camper een maximaal toegestane massa van 3.500kg heeft, dan mag je er met een B-rijbewijs in rijden. Je mag met dat rijbewijs maximaal 8 personen vervoeren in de camper, en dan wordt de bestuurder niet meegerekend. 

Dit betekend echter niet dat je iedere camper mag beladen tot die 3.500kg of zomaar 8 personen mag vervoeren. Wat wel toegestaan is in de camper waarmee je op pad gaat, staat aangegeven op het kentekenbewijs van de camper. 

Let wel op dat het maximaal toegestane gewicht op het kenteken INCLUSIEF belading is. Dus ook met de fietsen, volle watertanks, bagage, passagiers etc. Verder is niet iedere zitplaats in de camper ook een toegestane zitplaats onder het rijden. Alleen de zitplaatsen waar een gordel voor aanwezig is geldt als officiële zitplaats, zoveel als er op het kentekenbewijs aangegeven zijn. Je mag dus ook niet zomaar even een gordel toevoegen...

Meer dan 3.500kg toegestaan?

Er zijn campers die op het kentekenbewijs een hoger getal hebben staan dan het maximaal toegestane gewicht van 3.500kg. Hiervoor heb je een C rijbewijs of een C1 rijbewijs nodig. Let wel op dat bij dit rijbewijs je alsnog niet meer dan 8 personen mag vervoeren, exclusief de bestuurder. Ook een aandachtspunt is dat het gewicht op het kentekenbewijs leidend is, en niet het soort rijbewijs dat je hebt. Een camper met een maximaal toegestaan gewicht van 2900kg mag dus ook niet meer wegen, ook al heb je een C rijbewijs. 

En staan er meer dan 8 personen op het kentekenbewijs van de camper, dan zou je een autobus rijbewijs nodig hebben, dit is rijbewijs D. Maar er zijn nauwelijks campers waarin je meer dan 8 personen mag vervoeren, ik moet de eerste nog tegenkomen. 

camper c rijbewijs

Een C rijbewijs is nodig voor campers van 3500kg + 

Wat mag wel en niet in een camper met B-rijbewijs?

Met een rijbewijs B is het toegestaan om campers te besturen tot een toegestane maximale massa van 3.500kg. Je mag daarmee maximaal 8 personen vervoeren, exclusief de bestuurder. 

Mocht je niet genoeg bagage mee kunnen nemen omdat je dan het toegestande maximale gewicht overschrijd, dan kan je overwegen een aanhanger er achter te koppelen, welk soort camper je ook hebt. Natuurlijk ben je dan beperkt in de toegestane maximale snelheid, want met een camper op B rijbewijs mag je net zo hard rijden als een personenwagen. 

Regels aanhangwagen met B-rijbewijs 

Je hoeft niet direct een extra rijbewijs te halen om met een aanhanger te mogen rijden, zolang het gewicht van de lege aanhangwagen plus het laadvermogen van de aanhanger niet zwaarder is dan 750kg. Hierop zijn echter uitzonderingen (het zou ook niet). 

Uitzonderingen op deze regels

Het totale gewicht van de aanhanger plus laadvermogen mag zwaarder zijn dan die 750kg ALS de auto en aanhanger samen niet boven de 3.500kg uitkomen. Dan hebben we het dus over het toegestane maximum massa van de aanhanger én de toegestane maximum massa van het trekkende voertuig (de camper). Het is daarbij niet van belang of de aanhanger op dat moment misschien niet of nauwelijks beladen is, het gaat om de getalletjes op de kentekens. 

Wanneer je een BE rijbewijs nodig hebt met de camper

Mocht je met een aanhanger willen rijden die een hoger maximum toegestane massa heeft dan 750kg, dan heb je een BE-rijbewijs nodig, dit wordt ook wel E achter B genoemd. Zowel voor de aanhanger als voor het trekkende voertuig (je camper dus) geldt dan een maximum toegestane massa van 3500kg. Kijk echter altijd op het kentekenbewijs van de camper en de papieren van de aanhanger wat die maximaal mogen hebben, want daar mag je niet overheen gaan. 

Ook hier weer een uitzondering; Als je je BE rijbewijs voor 19 januari 2013 hebt gehaald, dan gelden er geen maximum gewichten waar je mee mag rijden, mits de aanhanger en je camper het ook aantoonbaar aankunnen. 

Wat is een camper C1 rijbewijs? 

Als je met een voertuig wilt kunnen rijden die een hoger toegestaan maximum massa dan 3.500kg heeft, dan heb je een C rijbewijs nodig. Dit is een vrachtwagenrijbewijs waar veel eisen aan worden gesteld en die ook best in de kosten kan lopen. 

Daarom is er het C1 rijbewijs in het leven geroepen wat ook wel het camper C rijbewijs wordt genoemd. Het C1 rijbewijs is iets makkelijker te halen en te behouden. Zo hoef je bijvoorbeeld niet te voldoen aan de vakbekwaamheidseis als je de camper niet gebruikt om geld te verdienen met het vervoeren van mensen of producten. 

camper rijbewijs halen

Hoe groter de camper, hoe zwaarder hij is...

Verschillen C en C1 rijbewijs

Toch zitten er ook wel wat restricties aan het C1 camperrijbewijs. Zo mag je bijvoorbeeld alleen met campers rijden met een maximum toegestane massa van 7.500kg. Veel grote campers komen daar niet boven, dus in de meeste gevallen zit je hiermee goed, tenzij je natuurlijk een vrachtwagen hebt die omgebouwd is naar camper.  

Voor zowel het C als het C1 rijbewijs geldt dat je in het voertuig niet meer dan 8 personen plus de bestuurder mag vervoeren. Ook geldt voor beide dat je enkel aanhangers mag trekken met een toegestane maximum massa van 750kg. 

Mocht je met zwaardere aanhangers willen rijden, dan is er het C1E rijbewijs of het CE rijbewijs. 

Hoe kan je het camper rijbewijs halen (C1)?

Ten eerste even iets over de geldigheid, je C1 rijbewijs is 5 jaar geldig nadat je hem hebt gehaald. En als je hem wilt vernieuwen moet je een gezondheidsverklaring indienen. 

Dan weet je dat alvast 😉

Verder moet je aan de voorwaarden voldoen dat je minimaal 18 jaar bent en in het bezit bent van een B rijbewijs. 

Ook als je het praktijkexamen voor het C1 rijbewijs wilt aanvragen moet je eerst medisch zijn goedgekeurd. Dit kan door een bedrijfsarts of een gecertificeerde arbodienst. Als je bent goedgekeurd sturen zij een Verklaring van geschiktheid naar de RDW welke 1 jaar geldig is. 

Verder moet je de volgende examens halen:

 1. Examen Vrachtauto rijbewijs – theorie deel 1, Verkeer en Techniek light (RV1 light)
 2. Examen Vrachtauto rijbewijs – theorie deel 2, administratie (R2C) Examen Vrachtauto
 3. Examen Vrachtauto C1 praktijk (C1)

Met nummer 3 mag je pas starten als je nummer 1 en 2 met goed resultaat hebt afgerond.

Wat zijn de kosten van een C1 rijbewijs? 

Ik zie nog wel eens de vraag voorbij komen; Waar kan ik zo’n camper C rijbewijs kopen? Tja, het is net als op school, je kunt niet om de theorie en praktijkexamens heen, je MOET ze doorlopen om je C1 rijbewijs te kunnen halen. 

Dit zijn de kosten voor een C1 rijbewijs op een rij voor 2019, alles bij het CBR:

 • RV1 light (theorie deel 1): €31,55
 • R2C (theorie deel 2): €34,55
 • Praktijkexamen C1 rijbewijs: €212,30
 • Gezondheidsverklaring: €37,80
 • Zelfstudie pakket theorie (boeken + online leeromgeving) €195,-
 • 2 losse theorie boeken voor theorie deel 1 en 2: €30,- + €35,-
 • C1 Praktijklessen: +/- €70,- per les
 • Complete pakketten bij rijscholen variëren van €900,- (alleen praktijk + praktijkexamen) tot €1700,- all-in (zelfstudie theorie) 

De kosten verschillen zoals je kan zien, zo kan je bijvoorbeeld geen, meer of minder rijlessen nemen om het te halen, en het maakt ook uit of je via internet of uit een boek de theorie leert. 

Is het moeilijk om je C1 rijbewijs te halen?

Veel mensen geven aan dat de praktijkexamens niet zo moeilijk zijn, je hebt er niet veel lessen voor nodig. De theorie kan nog wel eens een worsteling zijn, afhankelijk van hoe goed je kan leren natuurlijk.

En tot slot moet de medische keuring in orde zijn. 

Maar laat me je één ding vertellen; Het is nooit te laat en je bent nooit te oud om iets nieuws te leren. Als je het niet probeert, weet je ook niet of het je lukt. Want wat is er nou mooier dan met de camper van je dromen op pad te kunnen? 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Misschien vind je dit ook interessant:

Bespaar Tijd, Geld & Frustratie met Gratis Tips Over Campers

>