Camperreis boeken? Ontdek waar je op moet letten – per land

Door Piet Hein

0 reacties

Lees
tijd:
Nog

min.

Zit je er over te denken om een camperreis te gaan boeken? Lijkt het je fantastisch om een camper te huren en er dan op uit te trekken? Je kan natuurlijk een camper in Nederland huren en van daaruit Europa gaan verkennen. Je kan ook eerst naar een bepaald land binnen of buiten Europa reizen en daar een huurcamper oppikken. 

Wat je plannen ook zijn, het is slim om je goed voor te bereiden op een camperrondreis. Daarom kan je in dit artikel alles vinden over wat je wel en niet moet doen - en wat je kan verwachten per land.

Daarnaast gaan we het hebben over de kosten van camperreizen. Uiteraard is dit niet de goedkoopste vakantie, maar op hoeveel moet je precies rekenen?  

Tot slot wordt je geholpen bij de keuze tussen een georganiseerde camperreis, groeps camperreizen of een door jezelf uitgestippelde camperreis. Genoeg reden dus om direct verder te lezen. Voor een inhoudsopgave van dit artikel kan je op onderstaande link klikken. Mocht je nog vragen hebben, stel ze dan gerust helemaal onderaan deze pagina.

Wanneer kiezen voor een camperreis?

Als je voorheen altijd op andere manieren op vakantie bent geweest, dan is een camperreis een belevenis op zich. Het is niet te vergelijken met een vliegreis met hotel, een huisje op een vakantiepark of kamperen in een tent. 

Maar laat ik direct maar met de deur in huis vallen; Het is niet voor iedereen geschikt. Het lastige is dat je daar vaak pas achter komt als je met een camper bent weggeweest. Met dit artikel wil ik je daarvoor behoeden. Zelf heb ik een camperverhuurbedrijf gehad en vanuit die ervaring kan ik je goed vertellen wat voor mij en mijn klanten belangrijk was. 

De meeste mensen vinden net als ik het reizen met een camper fantastisch, en ook de reisbureaus weten goed hoe ze reclame moeten maken voor hun camperreizen. Het is dus ook niet zo gek dat je deze manier van vakantie vieren echt een keer wilt proberen. 

camper rondreizen

Camper rondreizen kennen voor- en nadelen

De nadelen van reizen met een camper

Toch is het niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Ten eerste heb je de prijs. Een camperreis is niet goedkoop. Je moet het geld er dus wel voor (over) hebben. Verderop in het artikel meer over de kosten. 

Daarnaast is het in vergelijking met een vakantiehuis of een hotelkamer altijd minder ruim. Tenzij je een super grote Amerikaanse camper met slide-outs hebt, blijft het behelpen met smalle gangetjes en kleine ruimtes. Vooral als je met meerdere personen bent en voor langere tijd op reis gaat is dit een belangrijk punt om rekening mee te houden. Je moet dus wel goed met elkaar overweg kunnen, je kunt je niet zomaar even terugtrekken in je eigen kamer. In feite leef je voor een paar weken in een ‘tiny house’.  

Tot slot is het goed om te weten dat in een camper rondreizen een speciale manier van aanpak vraagt. De camper is immers tegelijk je onderkomen én je vervoersmiddel. Als je dus even een boodschap wilt doen welke niet met de benenwagen kan, dan zul je hiervoor de camper moeten gebruiken. Dat betekent alles inpakken voordat je weg kan rijden. 

Dit vraagt dus een bepaalde manier van denken, want dit kan je ook prima doen als je toch al onderweg bent van de ene plaats naar de andere. Ben je zelf niet zo avontuurlijk ingesteld, dan is het maar de vraag of een camperreis echt iets voor jou is. 

De voordelen van een camperreis

Zo, nu dat ook direct helder is kunnen we snel door naar de voordelen. Zo is het gevoel van vrijheid waar camperaars het altijd over hebben ook echt waar. Overal waar je je camper parkeert heb je je huisje direct staan en kan je gaan genieten. Je bent nooit gebonden aan een vaste staplek en er is veel ruimte voor spontane acties. 

Je leeft veel meer buiten dan wanneer je in een hotel of vakantiehuis overnacht. Je krijgt dus veel mee van de natuur en wat er om je heen gebeurd en te zien is. En na een intensieve dag heb je een complete keuken en een heerlijk bed tot je beschikking zonder dat je daar veel moeite voor hoeft te doen zoals bij kamperen. 

Je kunt daadwerkelijk een land helemaal doorkruisen en daarbij grote of kleine afstanden afleggen. Het rijden in een camper kan even wennen zijn door de grotere afmetingen, maar eenmaal gewend voel je je een koning op de weg. Je hebt echt het idee dat iedere dag een nieuw avontuur is. Daar komt bij dat een camper huren in Nederland of daarbuiten helemaal niet duur hoeft te zijn.

Voordelig Camper Huren

Een camper huren bij een bedrijf is erg duur. Veel betaalbaarder is een camper huren van een particulier, maar daaraan kleven risico's. Als je echter via de website van Goboony een particuliere camper huurt weet je zeker dat alles professioneel geregeld is.

Bekijk campers bij jou in de buurt en ontdek de voordelen van Goboony als bemiddelaar. Ze scoren een 9,6 gebaseerd op 35.221 ervaringen. 

Hoe vind je mooie camper routes? 

Er zijn twee manieren om mooie camper routes waar dan ook ter wereld te vinden. Je doet het helemaal zelf of je laat het doen.

Alles zelf uitzoeken

Bij de eerste optie pak je een kaart en bepaal je in een gebied waar je sowieso langs wilt trekken. Je speurt urenlang het internet af naar allerlei mooie verhalen en ervaringen van anderen om zo je eigen reis helemaal uit te stippelen. Vervolgens huur je (in dat gebied) een camper en gaat op pad. 

Deze eerste methode is echt heel leuk om te doen en je zult er veel van leren. Wat bijvoorbeeld afstanden zijn die je wel of niet in één ruk wilt afleggen. Of dat je te veel hooi op je vork hebt genomen wat betreft het aantal plekken die je wilt hebben gezien. Misschien kom je er achter dat het toch nog best lastig is om alternatieven te verzinnen als bepaalde plekken toch niet zo leuk waren als je van tevoren had gedacht. Tot slot is het altijd maar afwachten wat de totale kosten zijn van deze aanpak. 

Uitzoekwerk uitbesteden

De tweede methode is een camperreis boeken. In dat geval laat je anderen voor je uitzoeken wat een mooie camper route is met de juiste plekken om te bezoeken. Als je dit doet is het wel belangrijk dat je hiervoor het juiste reisbureau inschakelt. Je hebt namelijk reisbureaus die camperreizen er bij doen, naast allerlei andere soorten reizen. 

Maar er zijn er ook die zich helemaal gespecialiseerd hebben in camperreizen zoals Travelhome van de ANWB, bekijk hun website hier. Daardoor weten zij precies welke routes leuk zijn met een camper en welke minder leuk. Daarnaast kunnen zij de reis vaak ook op je specifieke eisen afstemmen. Wil je bijvoorbeeld dat ze de vlucht ook voor je regelen naar het land waar je de camperreis gaat doen? Kies je liever voor meer luxe of voor meer avontuur? Of allebei? Daar kunnen ze de reis dan op afstemmen.  

Wat zijn de kosten van een camperrondreis?

Als je een camperrondreis helemaal zelf gaat plannen en regelen dan zijn er nogal wat kosten waar je rekening mee moet houden. Je vind ze hieronder op een rij:

 • Camperhuur
 • Reserveringskosten
 • Schoonmaakkosten
 • Kosten meer-kilometers
 • Extra’s huren (navigatie, kampeerspullen etc.)
 • Brandstofkosten
 • Eigen risico
 • Borg
 • Ferry’s
 • Vignetten
 • Reisdocumenten
 • Hotelovernachtingen
 • Uitstapjes
 • Extra (camper)verzekeringen
 • Kosten overnachtingsplekken
 • Eten en drinken
 • Eventuele reiskosten naar land van camperreis (vliegtuig, bus, auto)

Het is dus best wel een uitzoekwerk om dit goed op een rij te zetten en ervoor te zorgen dat je niet voor nare verrassingen achteraf komt te staan. Want als je eenmaal onderweg bent, dan ga je natuurlijk niet meer terug. Een manier om dit te voorkomen is door een camper reisbureau een offerte te laten maken. Dat bespaard je niet alleen veel tijd en moeite, je weet ook direct waar je aan toe bent. Vaak kan zo’n offerte al binnen een of twee werkdagen geregeld zijn. 

Voorbeeld prijzen camperreis

Uiteraard bestaat de camperhuur uit een groot deel van het beschikbare vakantiebudget. Omdat dit niet alleen per soort camper maar ook per huurperiode én per land verschilt, is het onmogelijk om hier een richtprijs voor te geven. 

Om enkele voorbeelden te geven van camperreizen; 

 • Een camper roadtrip met 6 personen voor 21 dagen van Nederland naar Scandinavië kost een kleine €700 per persoon. 
 • Een camperreis met 4 personen voor 17 dagen in Canada kost inclusief vlucht zo’n €2500 per persoon. 

Wat dat betreft is er voor elk budget wel een camperreis beschikbaar en weet je zeker dat je een mooie vakantie gaat hebben. Tot slot is het goed om te weten dat er vaak vroegboekkortingen zijn. Hoe eerder je boekt, hoe hoger de korting dan is.   

uitgestippelde camperreizen

Een camperreis is niet goedkoop, bereid je daarom goed voor

Kiezen voor georganiseerde camperreizen - of niet

Een georganiseerde camperreis klinkt voor de echte avonturier wellicht wat… te georganiseerd. Maar zoals je hierboven hebt kunnen lezen is het nog best ingewikkeld om een leuke camperreis zelf uit te stippelen. Daarnaast heb je een aantal risico’s waar je rekening mee moet houden zoals de kosten die je niet goed van tevoren weet en de kans dat je zaken over het hoofd hebt gezien waardoor je campervakantie zomaar in duigen kan vallen. 

Kosten besparen?

Uiteraard kan je ook kosten besparen door het zelf allemaal uit te zoeken. Denk bijvoorbeeld aan last minute vluchten boeken naar het land van bestemming en last minute een camper huren. Ook ben je meer flexibel om tijdens de reis te beslissen of je een uitstapje wel of niet doet - je hebt er immers nog niet voor betaald. 

Het nadeel hiervan is dat als deze punten behoorlijk veel stress kunnen opleveren - en is dat juist niet iets wat je wilt voorkomen als het om vakantie gaat? 

Of juist stress voorkomen?

Uitgestippelde camperreizen door een organisatie kunnen dit helemaal voorkomen. Ze denken met je mee, ze weten wat je moet doen als het niet helemaal gaat zoals gepland. Zo’n back up is er juist om er voor te zorgen dat je geen stress hebt. Er zijn veel mensen die dat waardevol genoeg vinden om daar wat meer voor te betalen. 

Een georganiseerde camperreis wil overigens niet zeggen dat je tijdens de reis nauwelijks nog keuzes hebt in wat je wel en niet gaat doen. Je kan van tevoren precies aangeven wat er wel en niet bij de camperreis in moet zitten. Hoe minder je van tevoren vastlegt, hoe meer eigen keuzes je tijdens de reis zelf kan maken. 

Waar je echter rekening mee moet houden als dit je eerste camperreis gaat zijn, is dat enkel het kamperen in een camper wellicht al een voldoende gevoel van vrijheid geeft. Helemaal als je in een vreemd land rondreist. 

Beste Camper Reisorganisatie

Zelf een camperreis plannen kan behoorlijk ingewikkeld en tijdrovend zijn. Hoe verder je van huis wilt, hoe lastiger het wordt. Gelukkig kan je dit uitbesteden aan Travelhome, de specialist in camperreizen. 

Of je nou in Europa of ver daarbuiten een camper rondreis wilt maken, zij helpen je om alles te regelen. Ze bieden zowel georganiseerde als camperreizen op maat aan.

Travelhome is onderdeel van de ANWB en bestaat 35+ jaar

De keuze voor groeps camperreizen

Naast dat je alleen of met een eigen gezelschap op camperreis kan gaan, kun je ook kiezen voor groeps camperreizen. In dat geval ga je met meerdere campers op pad en leg je allemaal dezelfde route af. Ook bezoek je allemaal dezelfde campings en kan je ervoor kiezen om naar dezelfde bezienswaardigheden te gaan. 

Je kan dit soort camperreizen doen in je eigen camper, maar ook kan je hier een camper voor huren. Dit wordt al dan niet geregeld door de betreffende reisorganisatie. Ook kan je ervoor kiezen om samen met anderen in een camper de reis te maken. Hierbij moet je er wel om denken dat een camper een vrij intiem kampeermiddel is en dat de privacy beperkt is. 

Je zult dus wel goed met de andere reizigers op moeten kunnen schieten en dan is het slim om elkaar van tevoren al eens ontmoet te hebben. 

Alles samen doen?

In de meeste gevallen ben je bij groeps camperreizen niet verplicht om in een sliert achter elkaar aan te rijden. Iedere camper kan voor zich naar de volgende bestemming rijden. Deze bestemmingen zijn van tevoren bekend.

Uiteraard blijft het een groepsvakantie waarbij je rekening zult moeten houden met de rest van de groep. Dat betekend dat je vaak voor een bepaalde tijd op een camping moet zijn of bij een bezienswaardigheid. Maar dat is iets waar je bij dit soort campervakanties dan ook duidelijk voor kiest.  

camperreis canada

Camperreis Canada tips

Als je een camperreis naar Canada wilt boeken dan weet je dat je aan het begin van iets groots en moois staat. Canada is namelijk een adembenemend land dat uitermate geschikt is om met een camper te ontdekken. Het kan er namelijk heel uitgestrekt zijn en dan is een comfortabele reismobiel een must. 

De wegen zijn prima geschikt voor campers, en juist ook voor de wat grotere campers. Je hoeft dus niet bang te zijn dat het rijden in een camper over de Canadese wegen lastig gaat zijn. Ten eerste zijn de wegen daar gewoon veel breder, en ten tweede zijn vrijwel alle campers die je daar huurt uitgerust met een automatische versnellingsbak. Het enige wat je dus hoeft te doen is gas te geven en te remmen.  

Uiteraard heb je geen andere optie dan om eerst het vliegtuig te nemen voordat je aan je camperreis in Canada kan beginnen. Gelukkig zijn veel camperreizen inclusief vlucht en mocht je alles zelf willen regelen dan kan je eigenlijk ook alles wel online vinden. Vergis je echter niet - soms kan een alles-in-een prijs bij een reisbureau goedkoper zijn dan wanneer je alles zelf uitvogeld. 

Kosten van een campervakantie in Canada

Veel mensen denken dat de kosten van een campervakantie in Canada echt onbetaalbaar hoog zijn. Ik kan natuurlijk niet in je portemonnee kijken, maar als je de aanbiedingen er een beetje op na zoekt, dan kan het je best nog wel eens meevallen. Daarbij hoef je niet alleen te denken aan het huren van enkel een camper maar ook complete rondreizen in Canada inclusief vlucht. 

Dit soort aanbiedingen kan je met name in het voor- en naseizoen verwachten. Je moet dan denken aan de maanden mei en september. Dit komt omdat er dan minder mensen op campervakantie gaan en er dus meer campers dan huurders zijn. Verhuurders willen ook in die tijden verdienen en daarom doen ze de prijzen in die tijden naar beneden - net als in Nederland. 

Buiten hoogseizoen

Overigens is het in het hoogseizoen vaak ook veel warmer en omdat er ook een goede verwarming in de campers zit kan je prima met wat frisser weer in deze motorhomes leven en slapen. Daarnaast is het overal veel minder druk buiten het hoogseizoen. Dus geen rijen en grotere kans op het spotten van wildlife. 

Hieronder vind je voorbeelden van totaalprijzen van een camper rondreis in Canada inclusief vlucht. Weet wel dat deze kunnen fluctueren aangezien vluchten nooit het zelfde kosten door de tijd heen. daarnaast hangt het natuurlijk ook van het soort camper af en wat je allemaal gaat doen. Het is dus echt een indicatie. 

 • 2 personen, 20 dagen: €6.650
 • 2 personen, 28 dagen: €8.800

Als je er een budget vakantie van maakt kan het natuurlijk goedkoper. Maar vergeet niet dat je dit waarschijnlijk maar een keer in je leven doet. 

Beste Camper Reisorganisatie Canada

Zelf een camperreis in Canada plannen kan behoorlijk ingewikkeld en tijdrovend zijn. Hoe verder je van huis wilt, hoe lastiger het wordt. Gelukkig kan je dit uitbesteden aan Travelhome, de specialist in camperreizen. 

Ze bieden zowel georganiseerde als camperreizen op maat aan.

Travelhome is onderdeel van de ANWB en bestaat 35+ jaar

Camperreis Amerika tips

Als je een camperreis naar Amerika wilt maken dan kan het moeilijk kiezen zijn waar je naartoe wilt gaan. Amerika bestaan namelijk uit 50 staten en als je een camperreis van een paar weken achter de rug hebt moet je blij zijn als je een tiende van de VS gezien hebt.

Amerika is wel een land wat je zowel alleen, met z’n tweeën of met een heel gezin een camperreis kan maken. Er is zoveel indrukwekkends om te zien en mee te maken, hierbij een kleine greep uit alle opties:

 • Orlando: Disney, Universal, SeaWorld
 • San Francisco: Golden Gate Bridge, Alcatraz
 • Las Vegas: Hotels & casino's, Hoover Dam
 • Yosemite National Park: Tioga Road, Tunnel View Overlook, Mist Trail
 • Miami: Miami Beach, Coconut Grove 
 • Bryce Canyon National Park: Inspiration Point, Navajo Loop Trail, Paardrijtochten
 • Grand Canyon National Park: Desert View Point, Helikoptervlucht
 • Yellowstone National Park: Geisers en heetwaterbronnen, Wildlife
 • New York: Central Park, Vrijheidsbeeld, 9/11 Museum
 • New Orleans: French Quarter, Moerastours

In zo’n campervakantie in Amerika zul je je ogen uitkijken. Het mooie van een camper is dat je de route wel van tevoren kan uitstippelen, maar dat je je daar onderweg niet helemaal aan hoeft te houden. Je bepaald op het moment zelf wat je wel en niet wilt zien. Misschien kom je iets tegen waarvan je niet wist dat het er was en maak je er alsnog een stop. Je hebt immers je vakantiehuis toch bij je?

camperreis amerika

Tips voor plannen campervakantie in Amerika

Bij het plannen van een camper roadtrip door Amerika is het slim om op een aantal zaken te letten. Ten eerste is het zo dat hoe eerder je boekt, hoe voordeliger het is. Je kan dan gebruik maken van vroegboekkortingen. 

Kies daarbij van tevoren welk deel van Marika je wilt gaan bezichtigen en duik alleen dieper in dat deel of die staat van Amerika om de details van je reis te bepalen. Anders zul je omkomen in de mogelijkheden en gestrest raken - en laat dat nou juist niet de bedoeling zijn van een vakantie. 

Misschien staat het je een beetje tegen maar het is slim om een reisorganisatie in te schakelen. Je kan er zelfs geld mee besparen omdat zij precies weten wat alles kost en hoe je slim met je budget om kan gaan. Daarbij kunnen zij op gedetailleerd niveau tips geven om je reis ze mooi mogelijk te maken. Tot slot is het handig om een specialist te hebben waarop je kan terugvallen als je met vragen zit. 

De laatste tip die ik in dit rijtje wil opnemen is dat je goed moet bepalen welke soort camper je wilt gaan huren in Amerika. Je hebt namelijk luxe en minder luxe varianten en daarnaast is er ook prijsverschil in de verschillende groottes van de campers. 

De camper is uiteindelijk wel de basis, de ruggengraat van je campervakantie, daar wil je achteraf geen spijt van krijgen. 

Camperreis West Amerika

Misschien denk je erover om voor een camperreis in West Amerika te kiezen. Of wellicht weet je nog niet goed wat je wilt. Dan hierbij een paar tips speciaal voor dit gebied. Overigens moet je West Amerika wel onderverdelen in Zuid West en Noord West Amerika. 

Want hoe hoger (noordelijker) je zit, hoe kouder het wordt en hoe lager hoe warmer. Zit je meer in het zuiden dan kan je ook prima in de winter naar West Amerika voor een camperreis. Je moet dan denken aan steden als Los Angeles, Las Vegas en Phoenix.  

Het mooie daarvan is dat je buiten het hoogseizoen zit en de parken veel minder druk zijn. Minder toerisme en meer natuur voor jou. 

Wil je naar het meer noordwestelijke gedeelte van Amerika zoals Bryce Canyon en Yosemite, dan moet je niet raar opkijken als je buiten het hoogseizoen sneeuw tegenkomt. Dat is dus wel echt koud, hoewel je natuurlijk ook in Amerika een camper met verwarming kunt huren.

Lijken de Rocky Mountains je wel wat dan zul je echt in het hoogseizoen moeten gaan om de sneeuw te ontlopen. Ga je te vroeg of te laat, dan kan het zomaar zijn dat de parken hier (deels) gesloten zijn, ook vanwege de beren die uit hun winterslaap komen. 

Camperreis Oost Amerika

Wil je in Oost Amerika een camperreis gaan maken, dan moet je er rekening mee houden dat ook in de lente sommige campings nog dicht zijn. Dit in verband met het koude weer wat in dit deel van Amerika langer kan aanhouden. Je zult dan rekening houden met reisperiode die pas vanaf juni begint. 

Tenzij je natuurlijk de koude niet zo veel kan schelen, maar als je op een camping wilt staan heb je niet veel andere keuze. Hou dan ook rekening met minder goed begaanbare wegen.

Camperreis Zuid Amerika

In de tips voor west Amerika kwam het al even naar voren. Als je een camperreis naar Zuid Amerika wilt maken dan moet je rekening houden met warmere temperaturen. Je vindt ook hier veel nationale parken met allerlei natuurschoon. 

Wat misschien nog wel het meest opvallend is van Zuid Amerika zijn de vele soorten muziekstijlen die in dit gebied zijn ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Jazz
 • Country
 • Rock ’n roll

Veel camperreizigers gaan alleen hierom al die kant op, ze willen de sferen van al deze muziekstijlen proeven waar ze zijn ontstaan en ontwikkeld.  

Van Oost naar West Amerika met camper

Er zijn mensen die de reis van Oost naar West Amerika met de camper maken. Natuurlijk is dit een fantastisch idee. Denk bijvoorbeeld aan Route 20 of Route 66. Hou er echter wel rekening mee dat dit gaat om duizenden kilometers. Hoe korter je campervakantie is, hoe meer kilometers je per dag moet maken en minder je van Amerika ‘beleefd’. 

In een camper rijden is erg leuk, maar het moet natuurlijk geen straf worden. Je wilt niet helemaal bekaf weer thuis komen en een nare bijsmaak aan je Amerikaanse camperreis overhouden.

Kosten van rondreis in Amerika met camper

Als je wilt gaan voor een vroegboekkorting voor je rondreis in Amerika, hou er dan rekening mee dat deze kortingen al in oktober kunnen verlopen voor het jaar daarop. Maar laten we wel wezen, voor dit soort vakanties trek je ook wat meer tijd uit om te plannen. Dit is meestal geen ‘laatste moment’ werk. 

Maar op wat voor kosten kun je dan rekenen? Ik heb hieronder een paar voorbeelden neergezet. Hou er wel rekening mee dat het gaat om richtprijzen. De kosten van een rondreis door Amerika zijn namelijk van veel variabelen afhankelijk, om er maar een paar te noemen:

 • Kosten vliegreis
 • Seizoen
 • Soort camper
 • Aantal personen
 • Duur van de campervakantie

Goed, hier dan de voorbeelden van kosten van een rondreis in Amerika met een camper, inclusief vluchten:

 • Budget (alles zelf regelen) - 2 personen, 3 weken: €5.300
 • 2 personen, 4 weken, laagseizoen: €6.200
 • 2 volwassenen, 2 kinderen, 21 dagen, hoogseizoen: €13.000

Zelf regelen brengt behoorlijke risico’s met zich mee. Mensen die dat doen hebben meestal vaker een (camper)vakantie naar Amerika geboekt. Mocht dit je eerste keer zijn dan is het aan te raden een reisbureau in te schakelen die gespecialiseerd is in camperreizen naar Amerika.

Beste Camper Reisorganisatie Amerika

Zelf een camperreis in Amerika plannen kan behoorlijk ingewikkeld en tijdrovend zijn. Hoe verder je van huis wilt, hoe lastiger het wordt. Gelukkig kan je dit uitbesteden aan Travelhome, de specialist in camperreizen. 

Ze bieden zowel georganiseerde als camperreizen op maat aan.

Travelhome is onderdeel van de ANWB en bestaat 35+ jaar

Camperreis Australië tips

Een camperreis naar Australië is voor velen een droom die uitkomt. Iets waar je al jaren naar uitkijkt om uiteindelijk toch de stap te zetten. Het is namelijk een camperreis in het hogere prijssegment en daardoor zul je er wat langer voor moeten sparen. Daarnaast is het ook geen camper vakantie die je even in twee weken maakt, gemiddeld wordt er 30 dagen voor een camperreis in Australië uitgetrokken.

Uiteindelijk is het zo dat hoe langer je blijft, hoe lager de gemiddelde kosten per week worden en hoe meer waar je voor je geld krijgt. En aangezien Australië 185 keer zo groot is als Nederland, is er ook veel te beleven waar je dus echt wel de tijd voor moet nemen. 

camperreis australie

Zo veel mogelijk van Australië zien

Australië mag dan een groot eiland zijn, de afstanden die je kan afleggen zijn enorm. Dat maakt de camper ook bij uitstek een goed vervoersmiddel om door dit mooie land rond te reizen. Mocht je echt veel van het land willen zien dan kan je er ook voor kiezen om tijdens je reis nog vluchten te maken binnen Australië om vervolgens over te stappen op een andere camper. 

De grootte van Australië maakt het land ook veelzijdig. Zo heb je uitgestrekte witte stranden aan de kust en in het binnenland leven cowboys en kan je krokodillen spotten. De meeste camperreizen vinden plaats langs de oostkust van het land. Daar zijn ook de meeste grote steden gelegen. 

Uiteraard kan je daar ook meer drukte verwachten, met name in het hoogseizoen. Je kan dit omzeilen door buiten het hoogseizoen op camperreis naar Australië te gaan, maar je kan bijvoorbeeld ook voor de westkust kiezen. 

De beste reistijd per regio

In het noorden van Australië is het vrijwel het hele jaar warm en heb je te maken met een regenseizoen van november tot maart. Dan wil je daar dus niet zijn en vaak zijn camperverhuurders dan ook gesloten. In het Zuidwesten zijn de seizoenen net andersom als bij ons. Als wij winter hebben, is het daar dus zomer. In december is het daar zomervakantie wat het altijd erg druk periode maakt, als het even kan moet je je campervakantie daarbuiten plannen.

Camperreis naar Australië plannen

Op internet is er veel informatie over een camperreis naar Australië te vinden. Er zijn mensen die deze reis helemaal zelf plannen door uit te zoeken waar ze naartoe willen, wat ze willen zien, welke camper ze willen, welke camperverhuurder, welke vlucht met welke tussenstops en ga zo maar door. 

Een campervakantie als deze gaat al snel richting de €10.000. Je moet je dan afvragen of je dit echt zelf zonder hulp wilt gaan regelen - helemaal als het je eerste keer is - of dat je hiervoor toch een reisbureau inschakelt. 

Een reisbureau dat gespecialiseerd is in camperreizen kan je veel tijd, moeite en ook geld besparen. Zij hebben vaak de beste tips als het gaat om het juiste seizoen, de juiste campers, de juiste vluchten en de mooiste bezienswaardigheden. Er zijn zo veel zaken die zo’n campervakantie wel of niet kunnen laten slagen. 

En stel je nou voor dat het een paar honderd euro meer kost om het via hen te doen, zou je dit op zo’n totaalbedrag dan laten? Vooral als je ziet wat het je kan opleveren qua plezier en fantastische herinneringen. Ik zou het wel weten en gewoon een vrijblijvende offerte opvragen.

Beste Camper Reisorganisatie Australië

Zelf een camperreis in Australië plannen kan behoorlijk ingewikkeld en tijdrovend zijn. Hoe verder je van huis wilt, hoe lastiger het wordt. Gelukkig kan je dit uitbesteden aan Travelhome, de specialist in camperreizen. 

Ze bieden zowel georganiseerde als camperreizen op maat aan.

Travelhome is onderdeel van de ANWB en bestaat 35+ jaar

Camperreis Noorwegen tips

Als je een camperreis in Noorwegen overweegt, dan is het vaak wel duidelijk waarom je naar dit scandinavische land toe wilt. Het land ligt namelijk voor het grootste deel aan Noorse zee en de Noordzee en heeft daarmee een uitgestrekte kustlijn. Tel daar de fjorden bij op samen met het feit dat ze het dunst bevolkte land in Europa zijn. Ongekende rust en ruimte kan je daar dus vinden.

En laat een camper nou het meest geschikte vervoermiddel zijn om een land als Noorwegen te doorkruisen. Je mag er namelijk op de meeste plaatsen vrij kamperen - je hebt dus geen campings nodig om te overnachten. Dit is de gastvrijheid die in de Noren is ingebakken, en daarbij houden ze van kamperen. 

Regels Noorwegen wildkamperen

Natuurlijk moet je hiervoor wel een paar regels in acht nemen, want aan de andere kant willen ze hun natuur ook beschermen. Dit zijn punten waar je om moet denken:

 • Laat de plek achter zoals je hem hebt aangetroffen
 • Hou minimaal 150 meter afstand van bebouwing
 • Blijf maximaal 24 uur op een plek
 • Op privéterrein moet je toestemming vragen
 • Alleen op aangewezen plekken is open vuur toegestaan
 • Je mag niet offroad rijden met je camper
 • Neem je afval mee en ga met respect met de natuur om

Eigenlijk niet zulke bijzondere wensen, daar moet je toch aan kunnen houden tijdens je camper rondreis door Noorwegen? Ok, misschien met uitzondering van het offroad rijden… 

camperreis noorwegen

Wildkamperen niet noodzakelijk

Overigens hoef je niet perse wild te kamperen, er zijn meer dan 1000 campings in Noorwegen te vinden voor de camper. 

Een camper vakantie in Noorwegen is vaak een actieve vakantie. Je kan er heerlijk wandelen, fietsen, skiën, citytrips maken, vissen en ga zo maar door. Maar er is ook genoeg te doen wat betreft kunst en cultuur, en ook kinderen kunnen zich in dit land heel goed vermaken. Voor ieder wat wils dus. 

Camperreis naar de Noordkaap

Een roadtrip door Noorwegen met de camper is voor veel mensen ook een camperreis naar de Noordkaap. Omdat je vaak in Oslo aankomt voor een camperreis in dit land, heb je dan nog een mooie trip voor de boeg, zo’n 2000 kilometer. En omdat je op heel veel wegen slechts 70 of 50 kilmoter per uur mag rijden, kan je daar langer over doen dan je gewend bent. 

Uiteraard ben je op vakantie en zit je in de relax modus. En voor een camperreis naar de Noordkaap heb je dat er graag voor over. Overigens is het slim om tijdens de reis ook allerlei stops te plannen want er is zoveel moois te zien en te doen onderweg. 

Rondreis in Zuid Noorwegen met een camper

Mocht je de reis naar de Noordkaap te lang vinden dan kan je ook prima een rondreis in Zuid Noorwegen met de camper maken. Daarvoor is het land groot genoeg, je bent zo een paar weken zoet. 

Een paar voorbeelden van plekken en bezienswaardigheden die echt aan te raden zijn:

 • Waterval bij Vøringsfossen 
 • National Park Jotunheimen
 • Atlantic Ocean Road
 • Gudvangen en Geiranger Fjord
 • Vissersstad Bergen 
 • Klif Preikestolen
 • The Flåm Railway
 • Stad Trondheim

In de zomer kan je in Zuid Noorwegen met de camper ook genieten van lange zonovergoten witte stranden met helderblauw water. 

Kosten camperreis in Noorwegen

Hieronder vind je voorbeelden van gemiddelde prijzen voor de kosten van een camperreis in Noorwegen. Uiteraard gaat het om een indicatie, een en ander is afhankelijk van het seizoen, het soort camper en de duur van de reis. Prijzen zijn wel all-in, dus ook inclusief vlucht. 

Voorbeelden all-in kosten camperreis in Noorwegen:

 • 13 dagen, 2 personen: €2.900 p.p.
 • 17 dagen, 4 personen: €1.300 p.p.

Het is verstandig om in ieder geval zo’n twee weken te gaan aangezien je anders te weinig tijd hebt om genoeg te zien van dit prachtige land. 

Beste Camper Reisorganisatie Noorwegen

Zelf een camperreis in Noorwegen plannen kan behoorlijk ingewikkeld en tijdrovend zijn. Gelukkig kan je dit uitbesteden aan Travelhome, de specialist in camperreizen. 

Ze bieden zowel georganiseerde als camperreizen op maat aan.

Travelhome is onderdeel van de ANWB en bestaat 35+ jaar

Camperreis Zweden tips

Een camperreis in Zweden lijkt misschien wel een beetje op een camperreis in Noorwegen. Ook Zweden heeft veel natuur die nog ongerept is en ook daar hebben ze een hele lange kustlijn. Maar deze ligt toch grotendeels aan andere zeeën; de Noordzee, de Oostzee en de Botnische golf. Het land zelf is qua oppervlakte ook groter dan Noorwegen, maar je kan nog steeds prima in een paar weken veel van het hele land zien.

Een camper is natuurlijk uitermate geschikt om in een land als dit te gaan rondtrekken. Het mooie is dat Zweden niet ver van de Benelux vandaan ligt en dat je daarom maar een korte vlucht nodig hebt om er te komen. Zie daarvoor ook de voorbeeldprijzen voor een rondreis in Zweden met een camper verderop in dit artikel.

Actieve vakantie?

Een camper vakantie in Zweden staat garant voor een mooi avontuur. Je hebt er namelijk heel erg veel meren, uitgestrekte bossen, eilandjes en imposante bergen. Wist je bijvoorbeeld dat meer dan de helft van zweden uit bossen bestaat? Als Scandinavisch land tikt het alle boxen af als je van een actieve vakantie houdt. 

Omdat er heel veel campings in Zweden te vinden zijn kan je altijd wel ergens terecht met je camper. In de zomer heb je extra lange dagen waardoor je meer tijd hebt om van je dag te genieten. Zo kan je heel mooi met je camper aan de rand van een meer staan voor de overnachting. Ga je later in het seizoen, zoals de herfst, dan heb je kans om het Noorderlicht te zien, wat een geweldige ervaring is. 

Rondreis door Zuid Zweden met een camper

Zojuist had ik het over een actieve vakantie, maar als je iemand bent die meer van kunst en cultuur houdt, dan kan je je ook prima vermaken met een rondreis door Zweden met een camper. 

Mocht je wel wat van Zweden willen zien maar niet de echte wildernis in willen gaan dan kan je prima kiezne voor een rondreis door Zuid Zweden met de camper. Hier zijn ook de grootste steden gelegen zoals:

 • Malmö
 • Gotenburg 
 • Stockholm 

Daarnaast vind je er ook veel andere steden, kleine visserdorpjes en andere leuke bezienswaardigheden met een rijke historie.. 

Kosten van een camperreis in Zweden

Hieronder kan je all-in kosten van een camperreis naar Zweden vinden, dus ook inclusief vlucht. Uiteraard is het een indicatie en hangt de prijs af van veel verschillende factoren zoals de duur van de vakantie, het seizoen en de grootte van de camper. 

 • 16 dagen, 4 personen: €1.300 p.p.
 • 25 dagen, 4 personen: €1.900 p.p.

Zoals je ziet kan je prijs-technisch beter langer gaan omdat het niet veel duurder is en je veel meer waar voor je geld krijgt. Overigens is het slim om hier een reisbureau voor in te schakelen die gespecialiseerd is in camperreizen naar Scandinavië. Zij kunnen de beste prijzen voor je vinden qua vlucht, camper en eventuele overnachtingen. 

Daarnaast kunnen ze je van goede tips voorzien wat je veel gedoe en uitzoekwerk bespaard.  

Beste Camper Reisorganisatie Zweden

Zelf een camperreis in Zweden plannen kan behoorlijk ingewikkeld en tijdrovend zijn. Gelukkig kan je dit uitbesteden aan Travelhome, de specialist in camperreizen. 

Ze bieden zowel georganiseerde als camperreizen op maat aan.

Travelhome is onderdeel van de ANWB en bestaat 35+ jaar

Camperreis Frankrijk tips

Een camperreis in Frankrijk is toch wat anders dan op vakantie gaan in Frankrijk zoals veel mensen dat beleven. Met een camper is het de bedoeling dat je gaat rondtrekken, over een van tevoren bepaalde route of met enkel een of twee plaatsen die je sowieso gezien wilt hebben. De rest doe je dan op de bonnefooi. 

Want dat is het mooie van een rondreis in Frankrijk met een camper; Je bent niet gebonden aan een of twee campings, je hebt immers alle faciliteiten zelf bij je. En aangezien het vaak mooi weer is in de meeste delen van dit land, kun je lekker veel buiten leven. 

camperreis frankrijk

Camperreis door Frankrijk van 14 dagen?

Mocht je ‘slechts’ 14 dagen hebben om een camperreis door Frankrijk te maken dan kan je twee verschillende dingen doen. Of je huurt een camper in Nederland vlak bij je woonplaats en rijdt vandaaruit naar Frankrijk toe. 

Uiteraard ben je dan wel een paar reisdagen kwijt en kan je niet al te ver Frankrijk in rijden als je het rijden nog een beetje leuk en aangenaam wilt houden. Waar je met een personenauto wellicht in een dag naar Zuid Frankrij rijdt is dat met een camper gewoon minder leuk. Maar dat is aan jezelf. 

De tweede optie is in Frankrijk een camper huren in het gebied waarin je wilt gaan rondtrekken. Je kan dan relaxed met je eigen auto, het vliegtuig of de trein naar het verhuurbedrijf in Frankrijk rijden om van daaruit je camperavontuur te starten. 

Uiteraard heb je deze keuze ook als je langer dan 14 dagen met de camper door Frankrijk wilt gaan touren. 

Een camperreis door Frankrijk voorbereiden

De vraag is natuurlijk waar je in Frankrijk naartoe moet gaan. Noord, Frankrijk, Oost Frankrijk, of toch maar Zuid Frankrijk? Hoe zuidelijker je gaat, hoe warmer het kan zijn. 

West Frankrijk staat bekend om zijn mooie kustlijn en badplaatsen. Denk aan een blauwe zee en witte stranden. Uiteraard kan het daar ook drukker zijn, met name in het hoogseizoen.

Ga je wel voor zee, maar niet te warm? Dan kun je denken aan Bretagne. De zee kan daar heel mooi en ruig zijn, fantastisch om te zien en lekker uit te waaien. 

Mocht je veel waarde hechten aan het soort camping waar je overnacht, dan kan het goed zijn om deze van tevoren te reserveren. Je hebt namelijk campings met de basisfaciliteiten, maar ook campings met restaurants, zwembaden en welness. 

Camperreis Frankrijk via reisorganisatie

Mocht je niet alles zelf willen uitzoeken als het om een camperreis door Frankrijk gaat, dan is het aan te raden een reisbureau in te schakelen die gespecialiseerd is in camperreizen. Travelhome van de ANWB is daarbij een aanrader, bekijk hun website hier. Zij weten precies wat mooiste routes zijn en wat de beste combinatie van camperhuur en de reis er naartoe is qua prijs.

Voordelig Camper Huren

Een camper huren bij een bedrijf is erg duur. Veel betaalbaarder is een camper huren van een particulier, maar daaraan kleven risico's. Als je echter via de website van Goboony een particuliere camper huurt weet je zeker dat alles professioneel geregeld is.

Bekijk campers bij jou in de buurt en ontdek de voordelen van Goboony als bemiddelaar. Ze scoren een 9,6 gebaseerd op 35.221 ervaringen. 

Camperreis Italië tips

Italië is normaal gesproken best ver rijden als je met je eigen vervoersmiddel gaat. Een camperreis in Italië zal voor de meeste mensen dan ook niet heel aantrekkelijk klinken als ze er aan moeten denken om eerst dat hele stuk vanuit Nederland te moeten rijden. 

Gelukkig is er nog een andere optie voor een rondreis in Italië met een camper en dat is dáár een camper huren. Je vliegt dan gewoon vanuit Nederland in twee uurtjes - of zelfs minder - naar bijvoorbeeld Rome of Milaan. 

Een Italiaanse camperreis

Van daaruit heb je ontzettend veel keuze tussen wat je wilt gaan zien. Misschien wel iets te veel. Voordeel is wel dat je eigenlijk altijd een heerlijke temperatuur erbij hebt. Denk aan de steden waar heel veel kunst en cultuur te halen valt (Florence!). Maar ook de natuurlijke bezienswaardigheden zoals de Vesuvius, de heerlijke stranden en het Gardameer zijn iets om naar uit te kijken.   

Mocht je veel van eilanden houden dan kan je zelfs je camperreis starten op Sicilië. Het duurt wel even voordat je op dit eiland bent uitgekeken en mocht dit toch het geval zijn dan kan je met je camper op verschillende veerboten naar Italie varen:

 • Van Messina naar Villa San Giovanni (20 minuten)
 • Van Palermo naar Napels (10 uur)
 • Van Palermo naar Genua (20 uur)

Camper rondreis Italië

In dat laatste geval is het misschien leuker om te gaan eilandhoppen met de camper en via de eilanden Sardinië en Corsica te gaan. Op die manier kan je er een mooie camper rondreis in Italië van maken. 

Mocht je trouwens houden van wildkamperen met de camper dan is Italië niet het land waar je moet zijn. De eilanden ook niet trouwens, het is overal helaas verboden. Gelukkig zijn er daarentegen genoeg campings en particulieren waar je wel mag overnachten. 

Camper vakantie in Italië plannen

Je kan de planning voor een camper vakantie in Italië helemaal zelf gaan uitvoeren. Daarvoor moet je flink wat huiswerk doen en ook moet je uitzoeken wat de beste huurcamper en de beste vlucht voor je is. Een andere mogelijkheid is om het bij een goed reisbureau neer te leggen welke gespecialiseerd is in camperreizen. 

Op die manier weet je zeker dat je een geslaagde camperreis in Italië gaat hebben. Je kan vaak precies aangeven welke wensen je hebt en wat je budget is. Zij zoeken dan alles tot in de puntjes voor je uit zodat je van tevoren precies weet waar je aan toe bent, ook op financieel gebied. 

camperreis duitsland

Camperreis Duitsland tips

Een camperreis in Duitsland betekent dat je veel mogelijkheden hebt. Blijf je lekker dicht bij de grens van Nederland, wil je ook even andere landen zien of ga je de bergen in? Ga je voor natuur, cultuur of beide? Actief of vooral ontspannen? 

Duitsland heeft heel veel te bieden, hieronder een kleine selectie voor als je een camper rondreis in Duitsland wil gaan maken:

 • Kastelen
 • Zwarte woud
 • Nationale parken
 • Meren
 • Waddenzee
 • Oostzee
 • Eilanden
 • Wereldsteden

Eigenlijk is Duitsland veel te groot om in een keer met de camper helemaal te kunnen zien. Wellicht kan je beter kijken naar een deel van Duitsland zodat je je daarop concentreert, want ook dan is het nog lastig om keuzes te maken. 

Een camperreis door Noord Duitsland

Als je ervoor kiest om een camperreis door Noord Duitsland te maken dan kan dit prima een 10-daagse of 14-daagse camperreis zijn. Je kan namelijk boven in Nederland de grens naar Duitsland oversteken om je route te starten.  

Je zou bijvoorbeeld kunnen starten met een tripje naar het Duitse eiland Borkum, welke je vanaf de Eemshaven kan doen. De camper mag niet mee, want het is een autovrij eiland. Vlakbij de eemshaven zijn verschillende campings te vinden, zowel op Nederlands als Duits grondgebied. 

Vervolgens kan je doorrijden naar Oldenburg, Bremen of Hamburg, of je doet ze alledrie aan natuurlijk. Vervolgens mag je Berlijn eigenlijk niet overslaan. Wil je ruige natuur zien en daarin ronddwalen? Dan is wellicht het Harz gebergte een goede optie. Allemaal goed te bereiden voor een camperreis door Noord duitsland. 

Als je heuvels al mooi genoeg vind dan kan je kiezen voor het Weserbergland, een gebied ten Zuidwesten van Hanover. 

Misschien is het ook een idee om er een camperreis langs de Oostzee door Duitsland van te maken. Je kunt dan helemaal met de camper vanaf Flensburg langs de lange kustlijn van Duitsland tot aan Heringsdorf rijden, wat op een schiereiland ligt. 

Een camperreis door Oost Duitsland

Voor een camperreis door Oost Duitsland moet je vanuit Nederland toch net even wat verder rijden. Misschien is het dan ook leuk om even over de grens in Polen of Tsjechië te kijken. 

Je kan dan eigenlijk ook niet heen om het Nationaal Park Sächsische Schweiz. Je hebt hier hele mooi dicht begroeide bossen, fantastische uitzichten en oude burchten die je kan ontdekken. Ook Nationaal Park Müritz is een aanbevolen optie. Het ligt in het Mecklenburger Merengebied, ook wel het land van de 1000 meren genoemd. Helemaal een aanrader als je een fervent watersporter bent. 

Een camperreis door Zuid Duitsland

Mocht je meer naar het zuiden willen en een camperreis door Zuid Duitsland prefereren, dan kan je niet om de steden Frankfurt, Neurenberg, Stuttgart en München heen. 

Daarnaast staat Zuid Duitsland bekend om zijn mooie klimparken, kan je er prachtig hiken en ook raften kan je gerust op je to-do lijstje zetten. Naast al deze actieve bezigheden is er ook veel kunst en cultuur te vinden. Denk aan kloosters, allerlei musea en heerlijke restaurants. 

Camperreis door Duitsland voorbereiden

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om een camper in Nederland te huren en vanuit je eigen woonplaats de camperreis door Duitsland te starten. In dat geval zou je kunnen kijken op de website van Goboony waar veel huurcampers door heel Nederland voor goede prijzen worden aangeboden. 

Een andere optie is om met je eigen auto of het openbaar vervoer naar het gebied te reizen waar je je rondreis wilt gaan maken in Duitsland. Voor langere afstanden is dat veel comfortabeler. In dat geval is het slim om een reisbureau in te schakelen welke gespecialiseerd is in camperreizen in Duitsland. Vaak kan je dan met een totaalpakket kosten besparen, maar het bespaard je in ieder geval veel tijd en hoofdbrekens.

Voordelig Camper Huren

Een camper huren bij een bedrijf is erg duur. Veel betaalbaarder is een camper huren van een particulier, maar daaraan kleven risico's. Als je echter via de website van Goboony een particuliere camper huurt weet je zeker dat alles professioneel geregeld is.

Bekijk campers bij jou in de buurt en ontdek de voordelen van Goboony als bemiddelaar. Ze scoren een 9,6 gebaseerd op 35.221 ervaringen. 

Camperreis Denemarken tips

Als je voor een camperreis naar Denemarken wilt gaan dan zal je waarschijnlijk niet teleurgesteld worden. Hoewel het daar buiten het hoogseizoen sneller firs wordt dan in andere delen van Europa, is het een fantastisch land om doorheen te trekken. 

Uiteindelijk zijn de meeste campers ook voorzien van een kachel, dus koud hoef je het nooit te krijgen. Daarbij kan je Denemarken ook combineren met een camperreis door Zweden, daarvoor hoef je niet eens met een veerboot. 

Een mooie camperroute door Denemakren kan je starten in Flensburg, en dan heb je de keuze of je linksom of rechtsom gaat. Denenarken is namelijk een groot schiereiland en is bijna helemaal omringt door de Noordzee. 

Als gezin kan je niet heen om een bezoek aan Legoland. En naast de vele stranden kan je ook het bos opzoeken om heerlijk te fietsen en te wandelen. Mocht je meer van de steden zijn dan moet je zeker in Kopenhagen zijn geweest. 

Denemarken duur met de camper?

Denemarken mag dan een vrij duur land zijn, het is een land wat je niet gemist mag hebben. Vergelijk je het met andere landen dan is de afstand vanuit Nederland een dikke meevaller die het duurdere leven tijdens je camperreis door Denemarken helemaal goed maakt. Ook is het een belevenis op zich als je op het strand mag parkeren met je camper.  

camperreis portugal

Camperreis Portugal tips

Een camperreis door Portugal kan in alle seizoenen. In de zomer kan het er behoorlijk warm zijn, maar ook in de andere seizoenen heb je vrijwel altijd mooi weer. Het is niet voor niets dat veel camperaars een rondreis door Portugal doen om te overwinteren. 

De zon schijnt er vaak en je hebt er prachtige zandstranden. Omdat het aan de Atlantische Oceaan ligt doet het erg mediterraans aan. Het land heb je niet zomaar in een paar weken gezien aangezien het qua oppervlakte bijna gelijk is aan Nederland. 

Niet alleen maar stranden

Naast veel stranden heb je er ook bergen, wat uitermate geschikt is voor een actieve campervakantie. Verder vind je er authentieke dorpjes waar je heerlijk de lokale cultuur kunt opdoen, ook in de aanwezige restaurantjes. 

Een ander pluspunt om met de camper in Portugal rond te reizen zijn de goede wegen. Ze worden goed onderhouden, ook in de bergen waardoor je niet snel het idee hebt dat er onveilige situaties ontstaan. 

Wildkamperen toegestaan

Je kunt met je camper overnachten aan de kust met uitzicht over de oceaan, aan de rand van een wijngaard of in de bergen. In Portugal is wildkamperen namelijk toegestaan, met uitzondering van de nationale parken. Dat is in de meeste gevallen gratis, uiteraard heb je dan verder geen faciliteiten ter beschikking. 

Dat hoeft ook niet, want een goede camper heeft meestal alles voorhanden, een toilet met douche, koud en warm stromend water, stroomvoorziening en ga zo maar door. Je bent helemaal zelfvoorzienend, sowieso voor enkele dagen en soms langer. 

En mocht je tijdens je camperreis in Portugal toch wat meer luxe wensen dan kan je ook op heel veel campings terecht om te overnachten. De Portugezen staan bekend om hun gastvrijheid, en daar kan je in dat geval dankbaar gebruik van maken.

Camper rondreis door Portugal voorbereiden

Mocht je kiezen voor een rondreis door Portugal met een camper dan kun je deze huren in Nederland en het hele stuk naar Portugal rijden met de betreffende camper. Dan is het zeer aan te raden om er voldoende tijd voor uit te trekken en er bijna een rondje Europa van te maken met een extra lange stop in Portugal. Mocht dit je plan zijn kijk dan zeker eens bij de goed geprijsde huurcampers van Goboony, welke je door heel Nederland kan vinden. 

Een meer relaxte keuze is om naar Portugal te vliegen of met eigen vervoer te gaan en daar een camper te huren. In dat geval is het aan te raden een reisbureau in de arm te nemen zodat zij je kunnen ondersteunen in het kiezen van de juiste aanbieder van huurcampers, het juiste model en tips voor de rondreis. 

Je bent dan verzekerd van een onvergetelijke vakantie. Het kan ook zomaar zijn dat de totaalprijs voordeliger is dan wanneer je zelf alles gaat uitzoeken en los van elkaar gaat boeken. 

Beste Camper Reisorganisatie Portugal

Zelf een camperreis in Partugal plannen kan behoorlijk ingewikkeld en tijdrovend zijn. Gelukkig kan je dit uitbesteden aan Travelhome, de specialist in camperreizen. 

Ze bieden zowel georganiseerde als camperreizen op maat aan.

Travelhome is onderdeel van de ANWB en bestaat 35+ jaar

Camperreis Nieuw-Zeeland tips

Zit je na te denken over een camperreis door Nieuw-Zeeland? Dit is echt een fantastisch avontuur die je niet snel zult vergeten. Het is een reis die voor veel mensen wordt gezien als een ultieme bestemming. Als je naar de samenstelling van het land met de bijbehorende mogelijkheden kijkt dan is de camper toch wel het ultieme vervoer hiervoor. 

Voordelen rondreis Nieuw-Zeeland met de camper

Een van de grote voordelen van Nieuw-Zeeland is dat je er vrij mag kamperen. Je mag dus overal in de natuur je camper neerzetten en overnachten. Natuurlijk is niet elke plek hiervoor geschikt, je zult wel je gezonde verstand moeten gebruiken.   

Omdat Nieuw-Zeeland bestaat uit twee eilanden - Noorder en Zuider eiland - heb je kilometers lange kustlijnen die je kan gaan verkennen. Het is fantastisch om aan de zee wakker te worden en direct te kunnen genieten van het weidse uitzicht.   

Tussen beide eilanden kun je gewoon de veerboot pakken want ook de camper mag hierop mee. 

Hoe lang moet je gaan?

Als je naar Nieuw-Zeeland gaat voor een camper vakantie dan is 6 weken een mooie tijd. Het is zo’n beetje de ideale prijs-kwaliteit verhouding aangezien je ook de vlucht erheen moet betalen en natuurlijk de camperhuur. Vaak zijn dit de grootste kostenposten en hoe langer je blijft, hoe lager de gemiddelde prijs per week is. 

Natuurlijk kan je ook korter, maar dan zullen de keuzes tussen wat je wel en niet wilt gaan zien en doen alleen maar moeilijker worden… Zelfs als je wel voor een lange rondreis met de camper door Nieuw-Zeeland gaat kan je nog niet alles in een trip zien. Weet dus waar je aan begint en dat je wellicht nog een keer terug moet gaan. 

Kosten camperreis Nieuw-Zeeland

Als je kijkt naar de kosten is een camperreis naar Nieuw-Zeeland een van de duurdere. De vlucht is relatief lang en het leven aldaar is over het algemeen duurder dan in Nederland. Uiteraard kan je het zo prijzig maken als je wilt en een camper kan helpen om (veel) geld te besparen. Denk aan hotels die je daardoor niet hoeft te boeken en het eten wat je zelf kunt koken. Ook vrij kamperen is gratis. 

Daarnaast is het soort camper ook op de prijs van invloed. Een luxere en grotere camper is vaak duurder dan een basic exemplaar. Waar je ook zeker rekening mee moet houden is het seizoen. Hoe meer mensen in dezelfde tijd een camperreis door Nieuw-Zeeland willen maken, hoe hoger de prijzen zullen zijn. 

Hieronder vind je een aantal voorbeelden van all-in prijzen (dus inclusief vlucht) voor camperreizen naar Nieuw-Zeeland. Let op, dit is een indicatie, er zijn veel factoren afhankelijk van de hoogte van de prijzen.

 • 29 dagen, 4 personen: €3.000 p.p.
 • 40 dagen, 2 personen: €8.500 p.p.

Uiteraard moet je daar nog wel brandstof, kosten voor campings en eten en drinken etc. bij optellen. Maar dat is bij iedere camperreis het geval. Bekijk actuele prijzen naar Nieuw-Zeeland bij camper reisorganisatie Travelhome, hier op hun website. Zij zijn onderdeel van de ANWB.

camperreis nieuw zeeland

Camperreis Nieuw-Zeeland voorbereiden

Als je een camper in Nieuw-Zeeland gaat huren heb je naast je Nederlandse B-rijbewijs ook een Internationaal rijbewijs nodig. Die moet je dus zeker regelen. Verder kan je alles zelf uitzoeken om op die manier proberen kosten te besparen. Vergis je echter niet in hoeveel tijd dit kost aangezien alles op elkaar moet aansluiten en je net geluk moet hebben met aanbiedingen. 

Verder is het goed om te weten dat je een heel hoog eigen risico hebt bij het huren van een camper als je dit niet afdekt in een verzekering. Dit kan oplopen tot wel €7000 of meer. Ook zijn de seizoenen net het tegenovergestelde als bij ons. Als het hier winter is, is het daar dus zomer. 

Het is aan te raden om bij een reis als dit - welke onvermijdelijk veel geld gaat kosten - advies in te vragen bij een reisbureau dat ervaring heeft met camperreizen. Je krijgt dan gegarandeerd tips waar je zelf niet achter was gekomen in je voorbereidingen. Denk aan tussenstops in landen waar je ook nog even extra van kan genieten of prijsvoordelen omdat er zaken gecombineerd kunnen worden. 

Je hebt dan ook altijd een ervaren partij waar je met je vragen terecht kan. Mocht er onverhoopt iets gebeuren voor of tijdens je camperreis in Nieuw-Zeeland dan kan je ook altijd bij hen terecht.

Beste Camper Reisorganisatie Nieuw-Zeeland

Zelf een camperreis in Nieuw-Zeeland plannen kan behoorlijk ingewikkeld en tijdrovend zijn. Hoe verder je van huis wilt, hoe lastiger het wordt. Gelukkig kan je dit uitbesteden aan Travelhome, de specialist in camperreizen. 

Ze bieden zowel georganiseerde als camperreizen op maat aan.

Travelhome is onderdeel van de ANWB en bestaat 35+ jaar

Camperreis Schotland tips

Een camperreis in Schotland is echt iets voor de avonturiers en natuurliefhebbers. Je gaat er niet heen voor de witte stranden en de zon die altijd schijnt - hoewel je ook hele mooie dagen in Schotland kan hebben. 

Het is bijna altijd rustig in dit land wat boven Engeland ligt en samen met hen, Whales en Noord-Ierland uit het Verenigd Koninkrijk bestaat. Je rijdt er dan ook links, dat kan misschien even wennen zijn. 

De historie, cultuur en natuur zijn er adembenemend. Overal waar je komt zie je het in terug. In de hoofdstad Edinburgh begint het direct al. Het is een stad waar je zo een dag of meer in kan ronddwalen zonder je te vervelen. Maar ook buiten de steden is genoeg te doen; Bergen, heuvels, kastelen, lochs, ruïnes en kustlijnen. Vergeet daarbij ook de Schotse Hooglanden en de nationale parken niet welke door het hele land verspreid te vinden zijn - perfect voor een camper rondreis in Schotland.

Camper rondreis door Schotland voorbereiden

Je kan op verschillende manieren zo’n camperreis door Schotland voorbereiden. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om een camper te huren bij jou in de buurt en daarmee naar Schotland te reizen. Dit is behoorlijk intensief en ook best kostbaar, maar wel een heel avontuur en leuk om te beleven. Tijdens de reis kan je namelijk nog veel meer stops inplannen dan alleen in Schotland.  

Een andere manier om dit aan te pakken is door een camper te huren in Schotland en hiervoor een reisbureau in te schakelen. Zij kunnen dan de reis naar Schotland toe, de camper huren in Schotland en eventuele uitstapjes aldaar voor je combineren tot een mooie prijs. Zorg dan wel dat je een organisatie kiest die gespecialiseerd is in camperreizen zoals Travelhome van de ANWB, je vindt hun website hier. 

Dit soort bedrijven kunnen je hele specifieke tips geven en weten uit ervaring hoe je de mooiste campervakantie in Schotland kan beleven. 

Camperreis Spanje tips

Een camperreis naar Spanje is een reis waarin je verzekerd bent van veel zon en warmte, ook in de winter. Een camper geeft daarbij de ultieme mix tussen luxe kamperen en buitenleven. Je hebt immers altijd je bed, keuken, toilet en stroomvoorziening bij je? Zowel het binnenland als de kustlijnen van Spanje kan je op deze manier prima gaan ontdekken. 

Lekker eten in kleine en grotere restaurants, in kleine dorpjes of grote steden, en daarna overnachten op een camping met uitzicht over zee. Een ultiemer gevoel van vrijheid en geluk bestaat bijna niet. 

Uiteraard heb je voor een rondreis in Spanje met de camper de grote steden Barcelona, Zaragoza, Madrid, Valencia, Malaga, Sevilla en Bilbao. Je kan daar prachtige musea en andere uitgaansgelegenheden bezoeken. Maar ook in kleinere steden en dorpen kan je heerlijk cultuur snuiven en je aanpassen aan het ritme van de Spanjaarden. 

Een camperreis door Noord Spanje

Bij een rondreis in Noord Spanje met de camper kan je bijna niet om de pelgrimsroute Santiago de Compostela heen. Om het Noorden te ontdekken is een periode van twee weken een mooie tijd, maar er zijn ook camperaars die er meer tijd voor uittrekken. 

San Sebastian is een Spaanse stad die ook in het noorden ligt en welke ook wel de gastronomische hoofdstad van het land wordt genoemd. Je kan er namelijk niet minder dan negen sterrenrestaurants vinden. Uiteraard ben je niet verplicht om op hoog niveau te dineren, je kunt ook in de vele barretjes met heerlijke gerechten terecht. 

Vergeet ook Monte Igueldo niet, je hebt er een spectaculair uitzicht over San Sebastian en de Golf van Biskaje. Uiteraard moet je daar wel eerst een klim voor maken, maar gelukkig kan dat ook met een kabelbaan. 

Een camperreis door Zuid Spanje

Als je een camperreis door Zuid Spanje maakt dan kan je niet om de regio (wij zouden het een provincie noemen) Andalusië heen. Toch rijden de meeste mensen direct door naar de costa’s op een of andere manier lonken de stranden en boulevards enorm. Je kan er verschillende nationale parken vinden die stuk voor stuk een bezoek waard zijn. 

Bij een camperreis door Zuid Spanje kan je de zomer in juli en augustus beter ontlopen. De temperatuur kan dan stijgen tot boven de 40 graden, en dat is zelfs met een airco niet altijd even prettig. 

Camperreis door Spanje voorbereiden

Mocht je een rondreis met een camper in Spanje willen gaan plannen dan is er de optie om in Nederland voordelig een camper te huren bij jou in de buurt en daarmee naar Spanje te rijden. Je bent dan minimaal 1600 kilometer onderweg voordat je in Spanje aankomt. Vervolgens wil je daar ook nog de nodige kilometers maken om tenslotte de 1600 kilometer ook nog weer terug te moeten rijden. Je bent dus zo 5000 kilometer verder. Op zich een avontuur, want zo kan je veel van de rest van Europa zien en mooie tussenstops inplannen. 

Niet iedereen vindt het even aantrekkelijk om in een paar weken tijd zoveel kilometers te moeten rijden. Gelukkig is er nog een andere optie en dat is in Spanje een camper te gaan huren in een van de grote steden. Je kunt dan bijvoorbeeld met het vliegtuig naar Spanje vliegen om je reis zo aangenaam mogelijk te houden. Je bent dan gemiddeld zo’n 2,5 uur onderweg. 

Mocht je voor deze optie kiezen dan is het een aanrader om hierbij een Nederlands reisbureau in te schakelen. Zij kunnen dan een Spaanse huurcamper voor je regelen inclusief een vliegticket en wellicht nog andere uitstapjes. Travelhome van de ANWB is zo'n bureau, bekijk daarvoor hun website hier. Het kan zomaar zijn dat je dan voordeliger uit bent en daarnaast weet je precies wat het financiële kostenplaatje gaat zijn.

Voordelig Camper Huren

Een camper huren bij een bedrijf is erg duur. Veel betaalbaarder is een camper huren van een particulier, maar daaraan kleven risico's. Als je echter via de website van Goboony een particuliere camper huurt weet je zeker dat alles professioneel geregeld is.

Bekijk campers bij jou in de buurt en ontdek de voordelen van Goboony als bemiddelaar. Ze scoren een 9,6 gebaseerd op 35.221 ervaringen. 

Camperreis IJsland tips

Een camperreis in IJsland lijkt je ontzettend gaaf of je vind het helemaal niets. Daarbij is de temperatuur vaak een belangrijke factor; in de zomer wordt het namelijk niet warmer dan zo’n 10-15 graden. 

Overigens is een camper een uitstekend vervoersmiddel om je in IJsland te verplaatsen. In de nacht kan de temperatuur in de zomer zakken tot zo’n 5 graden, wat met de gemiddelde camper kachel prima op te vangen is. Je zou het kunnen vergelijken met de herfst in Nederland qua temperaturen. 

Wat je echt moet zien

Mocht je dit ondergeschikt vinden aan de schoonheid van dit land met zijn wonderlijke natuurverschijnselen, dan is het zeker een bestemming voor jou. Dit zijn bezienswaardigheden die je tijdens een rondreis met de camper in Ijsland kan ondernemen en bezoeken:

 • Vulkanen
 • Gletsjers
 • Lavavelden
 • Geisers
 • Nationale parken
 • Walvissen spotten

Vergeet daarbij niet het eiland Grimsey welke je kan bezoeken. Dit eiland ligt op de poolcirkel, waar je deze kunt oversteken. Je kunt er met een ferry naar toe, een enkele reis duurt ongeveer 3 uur. 

Begin en eindpunt camper rondreis IJsland

De camperreis begin en eindig je meestal in de hoofdstad Reykjavik. Daar kan je namelijk de meeste campers huren. Dit is geen straf, want er is genoeg te beleven in deze stad zoals musea, een oude kerktoren van 74 meter en een boulevard. Verder zijn er cafés en restaurants te vinden. 

Mocht je een camper willen huren in IJsland dan kan het verstandig zijn om hier een reisbureau voor in te schakelen. En het liefst eentje die gespecialiseerd is in camperreizen. Zij kunnen je dan helpen aan de juiste camper voor de juiste prijs inclusief de goede vlucht voor de juiste prijs. Daarbij hebben ze vaak tips die ze op jouw behoeften kunnen afstemmen. Als je bijvoorbeeld al wat ouder bent, met een gezin of voor het avontuur wilt gaan. 

Beste Camper Reisorganisatie IJsland

Zelf een camperreis in IJsland plannen kan behoorlijk ingewikkeld en tijdrovend zijn. Gelukkig kan je dit uitbesteden aan Travelhome, de specialist in camperreizen. 

Ze bieden zowel georganiseerde als camperreizen op maat aan.

Travelhome is onderdeel van de ANWB en bestaat 35+ jaar

Camperreis Kroatië tips

Een camperreis naar Kroatië is iets waar niet veel mensen aan denken aangezien het nog een vrij onbekend vakantieland is. Dat is in jouw voordeel want daardoor is het nog relatief rustig als je er gaat rondtrekken. Het is een vrij klein land, bijna vergelijkbaar met Nederland qua oppervlakte en ligt aan de Adriatische zee. 

Vergis je echter niet, want het land heeft juist voor een campervakantie veel te bieden. Denk aan de goede temperaturen, natuur die nog ongerept is, erg veel eilanden om te ontdekken, baaien die zo uit een reisfolder gekopieerd zijn en ga zo maar door. 

Relaxt of actief?

In Kroatië kun je alle kanten op als het gaat om relaxen of juist een actieve en avontuurlijke rondreis met de camper. Wat betreft cultuur kan je door eeuwenoude dorpjes heen rijden welke in de Romeinse tijd zijn gebouwd inclusief tempels, amfitheaters en kastelen. Ze doen er in het land alles aan om deze historie te behouden. Aan de kust mag er bijvoorbeeld niets bijgebouwd worden omdat anders de historie langzaam zou verdwijnen. 

Mocht je meer een actieve vakantie met de camper in Kroatië willen hebben dan kan dat in de natuur die het land rijk is. Er zijn erg veel meren met helder blauw water en vanwege de hoogteverschillen heb je vaak magnifieke vergezichten, onder andere over de zee. 

Je moet bij een rondreis met de camper door Kroatië niet vooral denken aan brede snelwegen waarover je snel honderden kilometers kan afleggen. Juist de kronkelwegen in het binnenland en langs de kust zijn fantastisch om met een camper overheen te touren. 

Met kinderen naar Kroatië

En mocht je met kinderen de camperreis gaan ondernemen dan is er ook voor hen genoeg te doen. Uiteraard zijn er de fantastische stranden, maar denk bijvoorbeeld ook aan attractieparken, waterparken, paardrijden, kajakken, themaparken, dierentuinen, grotten en andere dagexcursies. 

Voor de wat oudere kinderen kan je denken aan een jeepsafari, rafting of snorkelen tijdens een zeiltocht. 

Camperreis Kroatië voorbereiden

Een rondreis door Kroatië met de camper kan je zelf regelen door bijvoorbeeld voordelig een camper te huren in Nederland vlakbij je woonplaats. Je zult daarmee wel eerst het hele stuk naar Kroatië toe moeten rijden. Dat kan natuurlijk een fantastisch avontuur zijn waarbij je tussendoor ook nog veel van de rest van Europa kunt zien. 

Mocht je daar niet zo veel tijd of zin in hebben, reis dan eerst met het vliegtuig naar Kroatië om vervolgens ter plekke een camper te huren. Ook dit kan je zelf allemaal regelen maar het is aan te raden hiervoor een reisbureau in te schakelen welke gespecialiseerd is in camperreizen. 

Travelhome van de ANWB is zo'n reisbureau, bekijk hier hun website

Zij kunnen je helpen met het huren van de juiste camper voor een goede prijs. Daarbij combineren ze dan een vlucht die op jouw tijden aansluiten. Of je kiest natuurlijk voor een kant en klare camperreis naar Kroatië. In beide gevallen weet je van tevoren precies wat je kan verwachten en welke kosten eraan verbonden zitten. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Misschien vind je dit ook interessant:

Bespaar Tijd, Geld & Frustratie met Gratis Tips Over Campers

>