De beste slaapmat onder €100 voor kamperen – een Top 3!

Door Piet Hein

0 reacties

Lees
tijd:
Nog

min.

Ben je op zoek naar een goede slaapmat die zichzelf opblaast om mee te gaan kamperen, maar weet je niet goed welke je moet kiezen? Dan zit je hier goed, want in dit artikel ga je de beste slaapmatten ontdekken met heel erg veel gebruikerservaringen. 

Er wordt hierbij gekeken naar de prijs, het slaapcomfort en het gebruiksgemak. Bij dat laatste punt moet je denken aan onder andere het gewicht, want de beste slaapmat is niet direct ook de beste lichtgewicht slaapmat. Daarnaast is ook de tijd waarin de slaapmat zichzelf opblaast belangrijk en natuurlijk het opruimen - hoe snel heb je hem leeg en weer in de tas. 

De vraag is of je met zo’n camping matje of zelfopblazende slaapmat hetzelfde slaapcomfort krijgt als thuis. Behalve het feit dat je vlak boven de grond slaapt is de conclusie van deze slaapmat test; Ja, als je geen veeleisende slaper bent. Lees dus snel verder. 

De beste slaapmat Top 3

Voordat we van start gaan moet je weten dat bij onderstaande slaapmatten allemaal gekeken is naar de juiste prijs-kwaliteit verhouding. Je zult hierbij geen slaapmatjes van een paar honderd euro vinden, maar wel voor minder dan 100 euro en toch van goede kwaliteit. Het zijn overigens allemaal zelfopblazende slaapmatten en geen luchtbedden waar je een pomp voor nodig hebt. Lees dit artikel als je toch liever voor een goed luchtbed gaat. 

Veel slaapmatten boven de 100 euro zijn minimaal beter van kwaliteit. Ze zijn alleen de moeite waard als geld geen grote rol speelt en je enkel het beste van het beste (lees: duurste) wilt hebben als het om slaapmatten gaat. 

Minimaal beter voor veel meer geld

Eigenlijk is het net als bij lichtgewicht trekkerstentjes, hoe lichter ze worden hoe duurder. Elke paar gram lichter kosten een paar honderd euro meer. Zou je dan niet beter wat meer spieren kunnen kweken of wat minder shampoo mee kunnen nemen? 

Voor de meeste mensen is dat gewoon teveel van het goede, vooral als je ‘slechts’ op zoek bent naar een goed zelfopblazend camping matje. Voor de echte puristen kan je verderop ook de beste lichtgewicht slaapmat vinden, maar ook daarvoor is weer rekening gehouden met de verhouding tussen prijs en kwaliteit.

1. Quechua Ultim Comfort

Het eerste ‘luchtbed’ uit deze beste slaapmat test is de Quechua Ultim Comfort van de Decathlon. Deze zelfopblazende slaapmat komt erg goed uit de reviews, van de 166 mensen die ‘em gekocht hebben krijgt hij gemiddeld 4,51 ster uit 5, wat neerkomt op een dikke 9

Afmetingen

De afmetingen zijn voor een slaapmat erg ruim te noemen, 200 cm lang bij 70 cm breed. En hoewel er dikkere matjes zijn, is de 8 cm dikte voor de meeste mensen genoeg om comfortabel te liggen. Het gedeelte waarop je slaapt heeft nauwelijks een reliëf waardoor hij erg vlak is. Je hebt daardoor minder snel het idee dat je er af rolt. Dat oppervlak is daarbij ook lekker zacht wat het aangenaam en uitnodigend maakt om er op te gaan liggen.  

Gewicht en pakgrootte

Het self inflatable matje weegt 2,9 kg wat hem niet de beste lichtgewicht slaapmat maakt, maar dat kan ook bijna niet anders met deze afmetingen en voor deze prijs. Ook als’ie opgevouwen in zijn draagtas zit, is het niet de meest compacte om mee te nemen als je gaat backpacken. Toch is hij met dit gewicht en opgevouwen afmetingen van 72 x 50 x 11 cm makkelijk te hanteren en mee te nemen in de auto, ook als je niet veel plek hebt. 

Twee ventielen voor meer gemak

En als we het dan toch over gebruiksgemak hebben; De slaapmat beschikt over twee ventielen, eentje om de lucht er in te laten lopen en eentje om hem leeg te laten lopen. Dit voorkomt een meer geavanceerd ventiel die beide moet doen en daarmee ook sneller stuk kan gaan. Als je het ventiel open zet, zal het matje zichzelf opblazen tot ongeveer 80% in zo’n 30 minuten (de eerste keer kan altijd wat langer duren). De rest kan je met de mond bijblazen om zo de hardheid te krijgen die je zelf het fijnste vindt. Sommige mensen blazen niets bij. 

Ook het opbergen gaat net even anders dan het oprollen wat je bij de meest slaapmatten moet doen. Deze mat wordt namelijk meer opgevouwen, waardoor het makkelijker gaat. Het losse ventiel helpt hier trouwens ook bij. Hij is ook vrij eenvoudig weer in de bijbehorende draagtas te stoppen. 

Tot 110 kg en 5 jaar garantie

Het luchtbed is gemaakt om tot 110 kg te kunnen dragen en er wordt uitdrukkelijk bij vermeld deze niet op het water te gebruiken. Dit laatste heeft waarschijnlijk met het self inflatable systeem te maken. Desalniettemin krijg je 5 jaar garantie op dit fijne camping matje.  

slaapmat test

2. NOMAD Allround 10.0

De tweede in deze beste slaapmat test is de Allround van Nomad. Een bekend merk in de outdoorwereld en meestal ook van goede kwaliteit. Vaak zijn de prijzen van dit merk ook hoog, maar in dit geval is het een verrassend betaalbaar zelfopblazende slaapmat van nog geen 100 euro. Ook de gebruikerservaringen zijn erg lovend,  een 4,8 uit 5 sterren van 24 gebruikers. Dat is bijna een 10. 

10 cm dik

Waarschijnlijk heeft dit ook te maken met de dikte van de slaapmat aangezien deze maar liefst 10 cm dik is. Een breedte van 63 cm is dan weer niet zo veel, maar voor de meeste mensen nog steed goed te doen. (Overigens is er ook een extra wijde uitvoering van 76 cm breed, maar die kost een paar tientjes meer.) Ook de lengte is uitstekend, 198 cm, dat betekent voor een gemiddeld persoon dat je je voeten ruim binnen boord kan houden. 

Ook is de bovenkant plat, vrijwel zonder reliëf in de toplaag, geen bobbels dus waar je aan moet wennen. Die toplaag is ook lekker zacht om op te liggen. Verder heeft Nomad een dichte soort schuim gebruikt wat beter isoleert. Vooral als het buiten wat kouder is kan je last hebben van optrekkende kou uit de grond en dan is een hoge isolatiewaarde erg prettig. 

30 minuten opblaastijd

De slaapmat heeft 2 ventielen die je gebruikt voor laten opblazen en voor leeg laten lopen. Dat leeg laten lopen en oprollen moet je wel volgens de instructies doen, anders kan het wat lastig zijn en veel kracht kosten. Overigens duurt het opblazen ongeveer een half uur tot een uur. Wil je dit sneller doen dan kan je natuurlijk zelf bijblazen. 

Deze self inflating slaapmat weegt 3,3 kg en is opgerold 65 cm breed en heeft een diameter van 23 cm. Voor een dikte van 10 cm zijn dat nog redelijke specificaties, hoewel hij daarmee niet makkelijk in een rugtas past. Meer bedoelt voor reizen met de fiets, motor of auto dus. 

Veel mensen die deze NOMAD hebben gekocht roemen hem om zijn goede prijs-kwaliteit verhouding. 

slaapmat kopen

3. VidaXL slaapmat

Zoek je een slaapmat die nog redelijk is maar wel lekker goedkoop? Dan kom je bij de slaapmat van vidaXL uit. Uiteraard moet je wel wat kwaliteit inleveren als je hem vergelijkt met bovenstaande slaapmatten, maar voor veel mensen is de kwaliteit nog steeds goed genoeg. Hij krijgt 4,3 uit 5 sterren van 31 gebruikers, wat neerkomt op een dikke 8,5.  

Ook voor lange mensen

Ook deze slaapmat is 10 cm dik wat hem comfortabel maakt. De breedte van 66 cm is niet helemaal waar, aangezien de randen iets uitsteken waar je niet op kan liggen. De lengte van 200 cm is natuurlijk wel weer dikke prima en voor de meesten onder ons lang genoeg. 

Opgerold heeft deze slaapmat een breedte van 66 cm met een diameter van 20 cm. Als je daarbij kijkt naar het gewicht van 2,65 kg doet hij het best goed als compact model. 

1 ventiel en met kussentje

Voor zowel het opblazen als leeg laten lopen heeft hij slechts 1 ventiel. Het oprollen kost niet al te veel moeite en er komt een handig draagtas bij. Waar je even rekening mee moet houden is dat er een opblaasbaar hoofdkussen bij komt. Die is niet self-inflating, dus die moet je met de mond opblazen, wil je hem gebruiken. Op zich natuurlijk geen groot probleem, maar het materiaal van het kussen is ander materiaal dan dat van het matrasje zelf. Daardoor is deze niet zo isolerend en kan het als het wat kouder is daarlangs meer kou omhoog komen. 

Een prima kampeermat voor een goede prijs, als je niet al te hoge eisen stelt. Hij is voor volwassenen bedoeld dus kinderen zullen er ook prima op slapen.   

camping matje

De beste lichtgewicht slaapmat

Bovenstaande slaapmatten zitten allemaal ruim boven de 2,5 kg, maar wat nou als je op zoek bent naar de beste lichtgewicht slaapmat? Kijk, de meeste mensen kunnen dit gewicht prima tillen en verplaatsen, maar voor een backpacker is 2,5 kg of meer geen kleinigheid. 

Ook hier is gezocht naar een goede prijs-kwaliteit verhouding want je kan voor een paar honderd euro hele mooie lichtgewicht slaapmatten krijgen. Maar wil je het onder de 100 euro houden dan wordt de spoeling al vrij snel (veel) dunner. 

Nic Impex Ultralight - 550 gram 

Deze beste lichtgewicht slaapmat wordt aangeboden door Decathlon. Het gewicht van 550 gram is opvallend laag, vooral als je het vergelijkt met het gewicht van de slaapmatten hierboven. Die gewichtsbesparing moet natuurlijk ergens vandaan komen en als je kijkt naar de afmetingen van 183 cm lang en 51 cm breed dan weet je ook direct hoe ze dat voor elkaar hebben gekregen. 

Tot 5 graden bij 2,5 cm dik

Het is een slaapmat die echt aan alle kanten minimalistisch is. Maar zou een echte avonturist ook niet op elke plek moeten kunnen slapen? Gelukkig biedt deze lichtgewicht slaapmat meer comfort dan de kale grond. Zo kan je hem al gebruiken bij temperaturen boven de 5 graden. De slaapmat bestaat uit dik en comfortabel schuim waardoor je toch comfortabel kan liggen met de geringe dikte van 2,5 cm.

Ook opgerold is het een compacte mat, hij is dan 28 cm breed met een diameter van slechts 10 cm. Die kan je makkelijk in een tas meenemen of er aan vast bevestigen. 

Voordat je hem gebruikt

Voordat je deze lichtgewicht slaapmat gaat meenemen moet je wel thuis even wat voorbereidingen doen om hem optimaal te kunnen gebruiken:

  • Rol het matje uit op een vlakke ondergrond
  • Laat hem 24 uur met geopend ventiel liggen
  • Blaas hem daarna op en draai het ventiel dicht
  • Laat hem vervolgens nog eens 24 uur zo liggen
  • Daarna ruim je hem op en is hij klaar voor gebruik

De juiste verwachtingen

Deze slaapmat krijgt 3,79 sterren uit 5, wat neerkomt op een dikke 7,5. Als je vervolgens naar de recensies met weinig sterren kijkt, zijn het vooral mensen die hem niet comfortabel genoeg vinden. Uiteraard moet je geen wonderen verwachten van een matje van 2,5 cm. Het merendeel van de recensenten begrijpen dat en weten het matje te waarderen vanwege de goede prijs-kwaliteit verhouding.  

beste lichtgewicht slaapmat

De beste tweepersoons slaapmat

En wat nou als je met z’n tweeën bent? Wat is de beste tweepersoons slaapmat? Eén ding is duidelijk: Voor een echte self inflatable slaapmat waar je met twee personen lekker op kan slapen zul je behoorlijk diep in de buidel moeten tasten. Dan kom je met 100 euro niet ver, en ook 200 euro is dan eigenlijk niet genoeg. 

Je zit dan al snel boven de 250 euro, wat er eigenlijk op neerkomt dat je beter twee éénpersoons matjes kan aanschaffen die je naast elkaar legt. Daar zitten overigens meer voordelen aan dan enkel de prijs; Beide personen kunnen zelf bepalen hoe hard ze hun slaapmat willen hebben en je bent ook nog eens flexibeler als er toch een moment komt dat je alleen er op uit trekt. 

Alternatief voor 2 persoons slaapmat

Voor het gewicht hoef je het ook niet te doen, je zit al snel op zo’n 5 kg voor een tweepersoons slaapmat. Mocht je echt een tweepersoons slaapplek willen creëren, wellicht kan je dan ook kijken naar een goed tweepersoons luchtbed. Ook in die categorie hebben de technische ontwikkelingen niet stil gelegen. 

Exped Megamat Duo 10 LW+                       

Mocht je toch overtuigd zijn van het voordeel van de beste tweepersoons slaapmat in jouw situatie, kijk dan eens bij de Megamat van Exped. Met z’n afmetingen van 197 cm lang, 132 cm breed en maar liefst 10 cm dik heeft hij niet voor niets de benaming Megamat. Voor een zelf opblaasbare slaapmat is dit echt groot, en de prijs die daarbij hoort zit rond de 280 euro. In de benaming LW staat L voor extra lang en W voor extra wijd, met nog een plusje erachter. 

Tot -48 graden te gebruiken

De mat is zo goed geïsoleerd dat je er volgens de fabrikant zelfs bij -48 graden warm op kan slapen. Hij heeft twee ventielen, eentje voor opblazen en eentje voor leeg laten open. Als je hem weer wilt opbergen is het een pakket van 70 cm breed met een diameter van 30 cm. 

Hij ligt heerlijk en is zo ontworpen om het gevoel van je thuis matras te evenaren. Dit komt mede door de zachte toplaag die is gebruikt welke is gemaakt van Tricot Nylon. Naast het kamperen is hij daarom ook goed in te zetten als extra bed thuis voor logees.

4,6 kg gewicht en met mini-pompje

Hij weegt 4,6 kg, wat relatief lichtgewicht is voor een tweepersoons slaapmat, maar voor trekking is het natuurlijk behoorlijk zwaar. Je krijgt er natuurlijk wel deze afmetingen voor terug met een prima dikte. 

De luchtinhoud is behoorlijk in vergelijking met een eenpersoons variant, maar gelukkig blaast hij zichzelf op. Meestal moet je het laatste stukje nog met de mond doen om de juiste hardheid te kunnen bepalen. Bij deze slaapmat krijg je er naast een opbergzak en reparatie set een klein mini-pompje bij. Dit is een soort van blaasbalgje die je kan aankoppelen en bedienen met de voet. 

5 jaar garantie en blije gebruikers

Op deze luxe tweepersoons slaapmat krijg je maarliefst 5 jaar garantie. Als je de reviews er online op na leest zijn vrijwel alle gebruikers er lovend over. Ondanks de hogere prijs veel kwaliteit voor je geld dus. 

beste tweepersoons slaapmat

Het verschil tussen een slaapmat en een luchtbed

Wellicht vind je het lastig om te kiezen voor een slaapmat en een luchtbed. Een slaapmat heeft een beetje de naam om oncomfortabel te zijn, want hoe kan je nou lekker slapen op zo weinig centimeters lucht? 

Wellicht dat je de ontwikkelingen van de laatste jaren niet hebt gevolgd, maar slaapmatten zijn enorm verbeterd en kunnen bijna net zo lekker slapen als een luchtbed. Uiteraard kan een slaapmat het instapgemak van een 40+ centimeter hoog luchtbed niet evenaren, maar voor kamperen kies je toch vaak een laag luchtbed waarvoor je op de knieën moet. 

Belangrijkste keuze

Bij de keuze tussen een slaapmat of een luchtbed is het meest doorslaggevend de temperatuur. Als het ‘s nachts koud wordt, dan kan je bet op een slaapmat slapen, want die isoleert beter. Waar de lucht in een luchtbed blijft circuleren en daardoor afkoelt, blijft de lucht in een slaapmat stilstaan en warmt op. Dit komt doordat de structuur van het binnenwerk van een slaapmat veel dichter is. 

Andere punten om rekening mee te houden

Hieronder nog even de overige aandachtspunten voor een luchtbed en een slaapmat op een rij:

  • Luchtbedden zijn vaak zwaarder dan slaapmatten
  • Voor een luchtbed moet je een extra pomp meenemen
  • Er zijn ook luchtbedden met ingebouwde pomp
  • Een slaapmat blaast zichzelf op
  • Een slaapmat is vaak compacter wanneer opgerold
  • Luchtbedden hebben vrijwel geen isolatiewaarde, slaapmatten wel
  • Voor luchtbedden kan je een isolatiematje er onder gebruiken
  • Luchtbedden zijn vaak comfortabeler dan slaapmatten
  • Bij een slaapmat lig je vaak dichter bij de grond, zijn vaak wat harder
  • Slaapmatten zijn vaak robuuster dan luchtbedden, gaan minder snel lek

Video kiezen tussen luchtbed en slaapmat

In onderstaande video wordt je geholpen bij de keuze tussen een luchtbed en een slaapmat. 

Aandachtspunten bij een slaapmat kopen

Een slaapmat kopen kan nogal wat vragen bij je oproepen. Omdat er zo veel keuze is kan het lastig kiezen zijn. Vooral ook omdat de prijzen nogal uiteen lopen. Als je niet uitkijkt ben je zo een paar honderd euro lichter waar je ook prima met nog geen 100 euro had uitgekund. Kijk maar naar de beste slaapmatten hierboven uit deze slaapmat test. 

Een goede nachtrust is natuurlijk super belangrijk, en niet alleen omdat je een derde van je vakantie slapend doorbrengt. Ook de kwaliteit van de rest van je vakantie hangt van het slaapcomfort van je camping matje af. Daarom hierbij een aantal aandachtspunten waar je rekening mee kan houden als je slaapmat kopen gaat. 

Slaapmat van schuim met of zonder noppen

Veel mensen hebben dit soort slaapmatten voor ogen als ze het woord slaapmat horen. Een matrasje van enkel schuim dat iets beter ligt dan op de kale grond. Ze zijn natuurlijk erg licht en erg goedkoop, maar als je ze oprolt zijn ze niet bepaald compact. Daarnaast is het slaapcomfort wel erg laag. Vooral als je kijkt naar wat er tegenwoordig nog meer te krijgen is. Deze slaapmatten kun je dus maar beter links laten liggen. 

Zelfopblazende slaapmat

Eigenlijk is een zelfopblazende slaapmat ook gewoon een luchtbed, aangezien je vooral op lucht ligt te slapen. Toch wordt er vaak een onderscheid gemaakt tussen een slaapmat en een luchtbed. Mocht je voor een slaapmat willen gaan, dan is zo’n zelfopblazend ding degene die je moet hebben. 

Je rolt hem uit, draait het ventiel open en het interne schuim zet uit en vult zichzelf daardoor met lucht. Uiteraard zijn er veel verschillende soorten van deze slaapmatten, ze variëren in dikte, breedte, lengte en isolerend vermogen. Hoewel in isolatie veel verschil kan zitten tussen de verschillende slaapmatten isoleren ze altijd beter dan een luchtbed. Dit is echter alleen van belang als het ‘s nachts aanzienlijk kouder wordt, zoals onder de 15 graden. Anders kan je net zo goed een luchtbed nemen als het gaat om isolatie. 

Prijzen van slaapmat versus luchtbed

Als je prijzen gaat vergelijken dan zijn de beter luchtbedden nog steeds goedkoper dan de betere slaapmatten. Vooral als je een tweepersoon slaapmat wilt hebben zijn deze behoorlijk hoog geprijsd. Wellicht is een luchtbed vatbaarder voor lekken, ze zullen in een lagere prijsklasse al snel comfortabeler slapen dan een slaapmat. Daarnaast zijn ze vaak ook kleiner op te vouwen dan een slaapmat, maar is het gewicht over het algemeen weer wat hoger. 

De goede slaapmat voor jouw situatie

Er zijn een aantal punten die je voor jezelf kunt afvinken om tot de juiste slaapmat te komen: 

  • De dikte 
  • De breedte
  • Het isolerende vermogen
  • Het gewicht en pakgrootte

Sommige punten hangen met elkaar samen, een grote slaapmat is vaak ook zwaarder en heeft een grotere pakgrootte. Laten we de punten eens bij langs lopen om te zien waar je rekening mee kan houden.

Video welke slaapmat kiezen

In onderstaande video wordt kort uitgelegd hoe je de goede slaapmat voor jouw situatie kiest.

De dikte van de slaapmat 

Zelfopblazende slaapmatten kan je vanaf zo’n 2,5 cm tot 15 cm dik rijgen. Eigenlijk is het hoe dikker, hoe comfortabler, maar alles boven de 10 cm voegt niet heel erg veel comfort meer toe en zorgt vooral voor een grotere pakmaat en hoger gewicht. Over het algemeen kan je ook zeggen dat hoe dikker, hoe duurder, dus de prijs speel ook mee in de dikte. 

Het lastige met dunnere slaapmatten is dat je niet de grond hoeft te raken als je ze maar hard genoeg opblaast. Maar ja, een hard bed is niet aan iedereen besteed. Het is dus soms een beetje aftasten en testen wat voor jou de juiste hardheid is. Overigens verdeel je bij het liggen wel beter het gewicht dan wanneer je enkel met je billen er op zit. 

De breedte van de slaapmat

Hoe breder een slaapmat, hoe meer comfort, zou je kunnen zeggen. Met een smalle slaapmat heb je nou eenmaal eerder het gevoel er vanaf te rollen, maar ook dit kan een kwestie van wennen zijn. 

Vaak is de breedte ook in verhouding met de dikte; Hoe dikker hoe breder. Waarschijnlijk heeft dit alles te maken met het gewicht en de pakgrootte. Als je die laatste twee namelijk erg belangrijk vindt, wil je daar ook wel wat comfort en dus dikte en breedte voor inleveren. Denk hierbij ook aan slaapmatjes in de vorm van een mummie, die lopen taps toe en besparen daarmee ook weer in gewicht.

Verder kan de breedte belangrijk zijn om in de gaten te houden in verband met de beschikbare slaapruimte. Kijk dus altijd naar de totale breedte van de slaapcabine van je tent om te kunnen bepalen of er één of meerdere slaapmatten naast elkaar kunnen liggen. 

Het isolerende vermogen van de slaapmat

Bij een normaal luchtbed blijft de lucht door de luchtkamers circuleren waardoor deze niet echt een isolerend vermogen heeft. Omdat een slaapmat uit schuim bestaat dat van zichzelf veel dichter is, blijft de lucht stilstaan en houdt deze de warmte vast. Meestal is het zo dat hoe dikker de slaapmat, hoe groter het isolerend vermogen. 

Je kan het vaak ook zien aan de R-waarde, wat een test is die door fabrikanten wordt uitgevoerd om te zien hoe goed een slaapmat isoleert. Overigens wordt dit niet bij iedere slaapmat aangegeven, vaak is deze dan enkel voor de zomer geschikt. 

Dit zijn de R-waardes en tot welke temperatuur je die kan gebruiken:

  • R-waarde 1 - 1,5: tot +7 graden (zomer)
  • R-waarde 1,5 - 2,5: tot +2 graden (voorjaar/herfst)
  • R-waarde 2,5 - 4,5: tot -11 graden (alle seizoenen)
  • R-waarde 4,5 - 6: tot -17 graden (winter)
  • R-waarde 6 - 11: tot -61 graden (extreme winters)

Als je koud bent aangelegd dan kan je beter een wat hogere R-waarde nemen dan eigenlijk nodig is. Je weet dan zeker dat je goed zit en bent in alle gevallen verzekerd van een warm bedje. 

Het gewicht en de pakgrootte van de slaapmat

Het gewicht is met name van belang als je te voet op vakantie gaat. Hoe meer gewicht je moet meezeulen, hoe sneller je vermoeid raakt. Zoals eerder vermeld zijn de beste lichtgewicht slaapmatten vaak behoorlijk smal en dun. Probeer daarin een balans te vinden die voor jou nog acceptabel is wat betreft het slaapcomfort. 

De pakgrootte heeft ook enigszins met het gewicht te maken. Hoe lichter een slaapmat, hoe kleiner de afmetingen en hoe makkelijker hij klein op te rollen is. Pakgrootte is met name van belang als je bijvoorbeeld een motorvakantie gaat doen of een fietsvakantie. Je hebt dan maar een beperkte ruimte om spullen mee te nemen. Bedenk wel dat je nachtrust een heel belangrijk (zo niet alles bepalend) onderdeel van de vakantie is, deel daar dus genoeg ruimte voor in.  

Vragen? Stel ze hieronder!

Je bent nu heel wat te weten gekomen over de beste slaapmat en hoe je die voor jezelf kunt vinden. Er werd hierbij een onderscheid gemaakt tussen de traditionele luchtbedden en de zelfopblazende slaapmatten. Ook werd voor beide categorieën aangegeven wat de voor- en nadelen zijn. 

Wellicht zit je nog met vragen over het kopen van de juiste slaapmat in jouw situatie. Stel ze dan vooral hieronder. Ook als je goede of juist hele slechte ervaringen hebt met het slapen op een slaapmat, laat het dan hieronder weten!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Misschien vind je dit ook interessant:

Bespaar Tijd, Geld & Frustratie met Gratis Tips Over Campers

>