De beste camperverzekering? De 4 meest populaire vergeleken!

Door Piet Hein

10 reacties

Lees
tijd:
Nog

min.

Ben je op zoek naar de beste camperverzekering en wil je een handig overzicht waarin verschillende verzekeringen voor campers worden vergeleken? Zoek niet verder, je hebt het gevonden. 

Het uitzoeken van een verzekering in het algemeen kan een enorm karwei zijn waar je tegenop kan kijken. Je weet eigenlijk nooit zeker of je ECHT goed zit, behalve als je de verzekering dan een keer nodig hebt. 

Met een camper kan het helemaal lastig zijn want je hebt met zoveel verschillende variabelen te maken dat het je kan duizelen. Begin maar eens met het lezen van de algemene voorwaarden, daar moet je wel even voor gaan zitten. Als beginnende camperaar weet je daarnaast niet altijd even goed waar je op moet letten, want wat is nu echt belangrijk?  

Je gaat ontdekken wat een camperverzekering kost, waar je rekening mee moet houden met de berekening ervan, wat volgens mij de beste camperverzekering is en hoe je het goedkoopst uit bent. Lees deze vergelijk rustig door en mocht je alsnog met vragen zitten, stel ze dan onderaan de pagina. 

De soorten dekkingen die de meeste invloed hebben op de prijs

Ik ben sinds 2004 met campers bezig, en in al die jaren heb ik nogal wat algemene voorwaarden van verschillende verzekeraars doorgenomen. Vooral in de jaren dat ik professioneel verhuurde was dit natuurlijk van groot belang. Je wilde zowel voor jezelf als voor je klanten goed gedekt zijn, want dat was goede service tijdens calamiteiten. 

Met deze ervaring wil ik jou helpen als het om een camperverzekering vergelijken gaat. Je moet dan echter wel een beetje voorkennis hebben en inzien waarom sommige zaken van groter of minder groot belang zijn. Het eerste waar ik het met je over wil hebben is het verschil tussen de ‘basis’ verzekeringen:

 1. Wettelijke aansprakelijkheid (WA, minimaal verplicht)
 2. Beperkt Casco (WA plus of WA+)
 3. Volledig Casco (Allrisk)

Wellicht komt dit je bekend voor, want het zijn ook de verzekeringen die je voor een normale personenauto kan afsluiten. Laten we even kort bij langs gaan wat ze voor een camperverzekering inhouden. 

1: WA

Een WA dekking voor je camper

De WA dekking is de minimale en daarmee ook de meest goedkope dekking die je bij iedere verzekeraar kan krijgen. Tegelijk is dit ook volgens de wet verplicht om aan de openbare weg te mogen deelnemen.


Hiermee ben je enkel verzekerd voor de schade die je met je camper aan anderen toebrengt. Schade aan je eigen camper wordt hiermee dus niet vergoed. Het is de basisdekking waarop de andere twee zijn gebaseerd.  

2: WA+

Een WA+ dekking voor je camper

Deze dekking zit dus tussen de minimaal wettelijk verplichte verzekering en de Allrisk verzekering in, ook qua premiebedrag. Je bent verzekerd voor alles wat er bij de WA verzekering gedekt wordt, maar ook voor sommige schades die aan je eigen camper zijn voorgevallen.


Denk bijvoorbeeld aan schade bij brand, diefstal en ruitschade. Schades die je zelf aan je camper hebt aangebracht - zoals tegen een paaltje aanrijden of bij een aanrijding -  worden met deze dekking echter niet vergoed.  

3: Allrisk

Een Allrisk dekking voor je camper

Dit is de meest uitgebreide en daarmee ook de duurste dekking die je voor je camper kan kiezen. Bij een Allrisk verzekering ben je naast de dekkingen van WA en WA+ ook gedekt voor de meeste schades die je zelf aan je camper hebt toegebracht.

Dit is in het kort zoals het bij alle aanbieders werkt, maar je begrijpt wel dat bij iedere verzekeraar kan verschillen wat er wel en niet onder de dekking valt. Dat is juist ook waar de schoen wringt, lees dus snel verder om van je pijnlijke voeten afgeholpen te worden 😉

De 10 belangrijkste punten als je camperverzekeringen vergelijkt 

Als je een camperverzekering wilt gaan vergelijken moet je voorkomen dat je appels met peren vergelijkt. Zo kan je bijvoorbeeld wel de goedkoopste camperverzekering naar boven halen, maar als dan blijkt dat je daarmee buiten Nederland niet gedekt bent, heb je er helemaal niets aan. 

Daarom vind je hieronder een lijst waarop deze vergelijking is gebaseerd met daarbij een korte uitleg waarom dit zo van belang is voor jou als camperaar. Mocht je voor jezelf meer punten hebben die voor jou van belang zijn, laat het dan vooral in de reacties onder dit artikel weten. De punten staan overigens in willekeurige volgorde.

1. Pechhulp dekking

De eerste vraag hierbij is of er wel geen pechhulp dekking bij de camperverzekering in zit. Als dit niet zo is zal je voor jezelf nog een ANWB pechhulp moeten aanschaffen. Je krijgt dan alleen hulp bij pech met de camper in Nederland. Wil je ook in het buitenland pechhulp hebben dan zal je nog weer extra moeten betalen.   

Mocht er wel een pechhulp bij je verzekering in zitten, wat wordt dan wel en niet gedekt? Heb je bijvoorbeeld recht op vervangend vervoer en wat voor vervoer is dat dan? Hoe lang heb je recht op vervangend vervoer? Welke kosten worden wel en niet gedekt bij pech? Krijg je in je eigen woonplaats ook hulp? Allemaal vragen die van belang zijn om te zien hoeveel waar je voor je geld krijgt. Juist bij pech wil je alles goed geregeld hebben, zowel voor je kostbare camper als voor jezelf. 

2. Is verhuur een mogelijkheid

Misschien zit je er over te denken je camper zelf te gaan verhuren. Dan moet je een goede verzekering hebben die verhuur ook dekt. Anders loop je een veel te groot risisco. Je kan namelijk niet zomaar je camper aan iemand uitlenen en ervan uitgaan dat dan dezelfde verzekering geldt als wanneer je zelf de camper zou besturen. 

3. De dekking tijdens stalling

Ben je ook verzekerd als er iets met je camper in de (buitenlandse) stalling gebeurd? Veel camperstallingen hebben bijvoorbeeld het beleid dat stalling geheel op eigen risico is. Daar moet je in de meeste gevallen ook voor tekenen, je kan dus bij calamiteiten de eigenaar van de stalling niet aansprakelijk stellen. Wat zegt je camperverzekering in de gevallen wanneer er bijvoorbeeld brand uitbreekt in de stalling of als je camper uit de stalling wordt gestolen? 

4. Eigen risico

Vaak heb je een eigen risico bij schade. Dit is het bedrag wat je eerst zelf betaald bij een schade, waarna de rest door de verzekering wordt vergoed. De vraag is natuurlijk hoe hoog het eigen risico per geval is, wanneer het geldt en of je het eigen risico ook kan verhogen waardoor de premie lager uitvalt.  

5. Dagwaarde

Welke waarde wordt aangehouden bij totaal verlies van de camper? Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij brand of een ernstige aanrijding. Er is altijd veel gedoe over de dagwaarde van de camper. Wordt er gerekend met de nieuwwaarde, een taxatiewaarde of een bepaalde koerslijst? En hoe lang gelden deze waarden? Belangrijk dus om te weten wat de regels bij de betreffende verzekering zijn.

6. No-claim korting

Als je geen schades claimt, kan je korting krijgen op de verzekeringspremie. Maar hoe hoog is de no-claim korting en hoe lang doe je er over om een bepaalde korting te bereiken? En kan je bijvoorbeeld ook je no-claim korting van je autoverzekering meenemen naar je camperverzekering? Dat is namelijk wel erg handig als je al jarenlang foutloos auto rijdt en nu je eerste camper hebt gekocht...

7. Woon-werk verkeer

Veel eigenaren van buscampers gebruiken hun camper ook voor andere doeleinden dan vakantie. Voor hen is de camper ook hun dagelijkse vervoermiddel naar bijvoorbeeld het werk, om boodschappen te doen of om vrienden en familie te bezoeken. Maar ben je in al die voorvallen wel gedekt? En hangen daar dan ook extra kosten aan? 

8. Langdurig verblijf buitenland

Stel dat je besluit een wereldreis te maken of maandenlang te overwinteren in bijvoorbeeld Spanje. Hoe is het dan geregeld? Kan je dat gewoon doen zonder dat je bepaalde dekkingen verliest? Voor de echte avonturiers een belangrijk punt. 

9. Meeverzekerde accessoires en inboedel

Je camper bestaat naast de camper zelf ook uit allerlei kostbare accessoires. Denk bijvoorbeeld aan een dakairco, een tv met schotel, een luifel, achteruitrijdcamera en zonnepanelen. Daarnaast heb je nog de inboedel en allerlei andere losse spullen die je meeneemt om je reis extra leuk te maken. Denk bijvoorbeeld aan fietsen, een laptop, een tablet of een telefoon. Moet je hiervoor een extra verzekering afsluiten of is dit meeverzekerd? En wat zijn dan de geldende voorwaarden? 

10. Beveiligingseisen

Welke eisen worden er vanuit de verzekering gesteld aan de beveiliging van de camper? Een beveiliging achteraf aanbrengen kan een kostbare aangelegenheid zijn. Vooral de meer gevanceerde beveiligingssystemen kunnen prijzig zijn. Vaak wordt dit ook niet meegenomen in het budget bij aankoop van een camper...

De 4 camperverzekeringen die worden vergeleken

We hebben in dit artikel 4 verschillende verzekeraars met elkaar vergeleken. Per verzekeraar wordt hieronder aangegeven waarom deze in de vergelijking is meegenomen. Dit zijn de verzekeraars waar het om gaat:

 • Camperverzekerd
 • NKC (Nederlandse Kampeerauto Club)
 • Aveco verzekeringen
 • ANWB 

Uiteraard zijn er ook vele andere verzekeraars en bemiddelaars waar je je camper kan laten verzekeren.

De eerste drie hiervan hebben echter de naam dat zij zich met name richten op camperaars of daar een speciale afdeling voor hebben. Ze hebben zich dus gespecialiseerd in campers en daarover de inhoudelijke kennis en ervaring in huis. Bij camperverzekeringen heb je het namelijk over een vrij ingewikkeld product waarbij iedereen weer zijn eigen wensen kan hebben. 

De vierde, de ANWB, is toegevoegd vanwege hun naamsbekendheid en ervaring met pechhulp, een belangrijk onderdeel van een camperverzekering.    

Over Camperverzekerd

Camperverzekerd is onderdeel van Assurantiekantoor Bouhuijs, een verzekeringskantoor in Callantsoog en bestaat momenteel uit zo’n 8 medewerkers. Zij hebben zich gespecialiseerd in verzekeringen voor campers sinds 2006.

Ze geven aan de prijs zo laag mogelijk te willen houden door dure reclame te vermijden net als dure gebouwen. Daarom hebben ze naar eigen zeggen ook een eenvoudig kantoor in Callantsoog. Ze zijn tot dit verzekeringsproduct gekomen doordat zij zelf ook camperaars zijn, en hiermee graag andere camperaars wilden helpen. 

Over de NKC camperverzekering 

De NKC (Nederlandse Kampeerauto Club) bestaat sinds 1976 en zoals de naam al doet vermoeden is dit een club van en voor camperaars. Ze werken zonder winstoogmerk, hebben momenteel zo’n 61 medewerkers en 260 vrijwilligers die werkzaamheden binnen de club verrichten. Zo’n 13 medewerkers zetten zich voor de verzekeringen in.

Naast een camperverzekering kan je ook bij hen terecht voor een personenauto-, rechtsbijstand- en reisverzekering. Verder doen zij allerlei andere dingen voor camperaars, denk bijvoorbeeld aan de ontwikkeling van de app ‘Campercontact’ en het magazine ‘Kampeerauto’. Ook organiseren ze camperreizen en -evenementen. 

Over Aveco camperverzekering

Aveco - onderdeel van Vrieling Adviesgroep - noemt zichzelf dé specialist in camper- en caravan verzekeringen. De afdeling Aveco bestaat uit zo’n 17 medewerkers. Naar eigen zeggen bieden ze de beste voorwaarden en service voor caravan- en camperbezitters. Je kan kiezen uit verschillende verzekeringsproducten zoals verzekeringen voor nieuwe, jong gebruikte en gebruikte campers. 

Over de ANWB camperverzekering

De ANWB ken je waarschijnlijk vooral vanwege de Wegenwacht® van ANWB, maar sinds de oprichting in 1883 is er bij deze vereniging veel veranderd. Zo houden ze zich met allerlei zaken bezig bezig - van rijopleidingen tot georganiseerde reizen, van verzekeringen (nu zo’n 21) tot traumahelikopters, van juridisch advies tot verkeersinformatie, en nog veel meer.

Als je een verzekering bij hen afsluit, dan doe je dat eigenlijk bij Unigarant, wat voor 100% een dochteronderneming van de ANWB is. Hier werken zo’n 427 medewerkers voor al die verschillende soorten verzekeringen. Als je een camperverzekering bij de ANWB afsluit, profiteer je natuurlijk ook van hun overbekende Wegenwacht service.

Premie Verzekering Berekenen

Je kan makkelijk de premie van een camperverzekering berekenen op de website van de NKC (Nederlandse Kampeerauto Club).

Nog geen camper? Zoek een camper op bijvoorbeeld Marktplaats die je graag zou willen hebben en voer daarvan de gegevens in om te zien wat de premie wordt.

Ga naar 'camperverzekering' > 'bereken je premie'

Camperverzekeringen vergelijken tabel 

Hieronder gaan we de camperverzekeringen vergelijken op de verschillende punten. Per punt wordt het overzichtelijk weergegeven wat iedere verzekeraar in z’n voorwaarden heeft staan met daaronder eventueel een verdere uitleg.

Disclaimer

Aan deze camperverzekering vergelijking kan je geen rechten ontlenen. Polisvoorwaarden kunnen in de loop van de tijd veranderen en ook kunnen er fouten in staan. Zorg er daarom voor dat je zelf de betreffende polisvoorwaarden goed doorneemt voordat je een camperverzekering afsluit. 

1. Pechhulp dekking per camperverzekering


Camperverzekerd

NKC

Aveco

ANWB

Pechhulp standaard incl.

nee2

ja3

nee4

nee5

Pechhulp thuis, NL, buitenland

nee2

ja

nee

nee

Bij pech andere camper 

nee

ja

nee

nee

Pechhulp voor aanhanger

nee

ja

nee

nee

Wachttijd recht op vervoer1

4 werkdagen

2 dagen

2 werkdagen

4 werkdagen

Voetnoten bij bovenstaande tabel

1: Als je camper binnen deze tijd gerepareerd kan worden, heb je geen recht op vervoer naar huis of eventueel vervangend vervoer.

2. Alleen bij Allrisk pechhulp langs de weg met een vergoeding tot €125 (geen vervangend vervoer bij pech, wel vervoer naar huis bij schadeoorzaak van buitenaf).

3. Altijd bij campers tot en met 60 maanden (5 jaar) oud, bij oudere campers alleen als ze Beperkt of Uitgebreid Casco verzeker zijn.

4. Alleen bij Allrisk pechhulp langs de weg met een vergoeding tot €250 (geen vervangend vervoer bij pech, wel vervoer naar huis bij schadeoorzaak van buitenaf).

5. Alleen bij Allrisk pechhulp langs de weg met een vergoeding tot €250 (geen vervangend vervoer bij pech, wel vervoer naar huis bij schadeoorzaak van buitenaf).

2. Verhuur mogelijkheden per camperverzekering


Camperverzekerd

NKC

Aveco

ANWB

Camper verhuren mogelijk

nee

ja, t/m 15 jaar

ja

nee

Premietoeslag verhuur

-

90-125%

maatwerk

-

Verhuren via bemiddelaar

-

ja

maatwerk

-

Hoogte eigen risico verhuur

-

€750 extra

maatwerk

-

Mag uitlenen aan bekenden

ja

ja

ja

ja

3. Dekking tijdens stalling per camperverzekering


Camperverzekerd

NKC

Aveco

ANWB

Diefstal uit stalling gedekt

bij WA+ en Allrisk

ja

bij WA+ en Allrisk

bij WA+ en Allrisk

Brand in stallling gedekt

bij WA+ en Allrisk

bij WA+ en Allrisk

bij WA+ en Allrisk

bij WA+ en Allrisk

Stalling buitenland gedekt

max. 6 mnd

max. 6 mnd

max. 6 mnd

?

4. Eigen risico WA+ en Allrisk per camperverzekering 


Camperverzekerd

NKC

Aveco

ANWB

Hoogte ER

€300

€300

€500

€350

ER bij hersteller verzekeraar1

€0

€125

€150

€0

ER te verhogen (lagere premie)

nee

ja, tot €5000

ja, tot €1000

?

Uitkering bij niet repareren

50% min ER

50% min ER

50% min ER

50% excl. btw

Voetnoten bij bovenstaande tabel

1. Het eigen risico welke geldt indien je de schade laat repareren bij een bedrijf dat aangesloten is bij de betreffende verzekeraar.

5. Dagwaarde per camperverzekering


Camperverzekerd

NKC

Aveco

ANWB

Termijn nieuwwaarde regeling

10 jaar

10 jaar

10 jaar

-

Termijn taxatie waarde

5 jaar

5 jaar

5 jaar

?1

Termijn aankoopwaarde

-

3 jaar

-

keuze: 3/5 jaar

Voetnoten bij bovenstaande tabel

1. Er wordt vermeld dat je kan verzekeren op basis van taxatiewaarde, maar niet hoe lang deze taxatie geldig is. 

6. No-claim korting per camperverzekering


Camperverzekerd

NKC

Aveco

ANWB

Maximale no-claim korting

80%

80%

60%

80%

# Schadevrije jaren voor max.1

8

5

?

8

Schadevrije jaren auto geldig2

ja

ja

ja

ja

Voetnoten bij bovenstaande tabel

1. Hoeveel schadevrije jaren moet je hebben om de maximale no-claim korting te kunnen ontvangen?

2. Gelden de schadevrije jaren die je opgebouwd hebt met een personenenauto ook voor de camperverzekering?

7. Woon-werk verkeer regeling per camperverzekering


Camperverzekerd

NKC

Aveco

ANWB

Standaard meeverzekerd

nee1

ja

ja

nee2

Meeverzekeren mogelijk

nee

-

-

nee

Voetnoten bij bovenstaande tabel

1. Dagelijks gebruik is doorgaans toegestaan (wordt bepaald bij acceptatie), woon-werk verkeer is niet toegestaan.

2. Wordt niets over vermeld in de polisvoorwaarden, bij een online aanvraag kan je wel aangeven of je de camper zakelijk gebruikt.

8. Langdurig verblijf buitenland per camperverzekering


Camperverzekerd

NKC

Aveco

ANWB

Toegestane aaneengesloten tijd

onbeperkt

onbeperkt

365 dagen

6 maanden

9. Meeverzekerde accessoires & inboedel per camperverzekering


Camperverzekerd

NKC

Aveco

ANWB

Accessoires meeverzekerd

ja

ja

ja

ja

Luifel hoort bij accessoires

ja

ja

ja

ja

Inboedel meeverzekerd

ja, tot €5000

ja, tot €3000

niet standaard

niet standaard

Waarde inboedel te verhogen 

?

ja

ja

ja

10. Beveiligingseisen per camperverzekering


Camperverzekerd

NKC

Aveco

ANWB

Eisen tot €30.000

geen

geen

start-onderbreker1

?4

Eisen €30.000 - €75.000 

start-onderbreker1

start-onderbreker1

start-onderbreker1

?

Eisen €75.000 - €100.000 

alarmsysteem2

alarmsysteem2

alarmsysteem2

?

Eisen €100.000 - €125.000 

uitgebreid alarm3

alarmsysteem2

alarmsysteem2

?

Eisen €125.000 - €150.000 

op aanvraag

uitgebreid alarm3

alarmsysteem2

?

Eisen €150.000 - €200.000 

op aanvraag

uitgebreid alarm3

op aanvraag

?

Eisen vanaf €200.000

op aanvraag

op aanvraag

op aanvraag

?

Voetnoten bij bovenstaande tabel

1. Affabriek-startonderbreker of een goedgekeurd mechanisch versnellingsbakslot zoals Bearlock.

2. SCM goedgekeurd alarmsysteem of een goedgekeurd mechanisch versnellingsbakslot zoals Bearlock.

3. Camperverzekerd: VbV-SCM alarmsysteem met hellingshoekdetectie (voorheen SCM klasse 3) of BearLock.

3. NKC: SCM goedgekeurd alarmsysteem met SCM goedgekeurd versnellingsbak- slot/stuurasslot of minimaal een SCM goedgekeurd alarmsysteem met hellingshoekdetectie met eigen autorisatie.

4. Wordt niets over vermeld op de website van de ANWB of in de polisvoorwaarden.

Andere punten om camperverzekeringen op te vergelijken

Naast bovengenoemde punten zijn er natuurlijk nog andere zaken waar je op kan letten als je een camperverzekering afsluit. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Het dekkingsgebied, zijn er landen die worden uitgesloten
 • Uitsluitingen, wat wordt bijvoorbeeld gedekt tijdens een Corona Pandemie
 • Hoe worden schades afgehandeld, zit je aan bepaalde partijen vast
 • Of je kortingen kan krijgen, bijvoorbeeld bij meerdere verzekeringen
 • Of je lid wordt van een club zodat je ook bepaalde ontwikkelingen steunt

Vooral dat laatste punt is zeker het overwegen waard. Er zijn veel zaken met betrekking tot campers, recreatie en vervoer die een vereniging als de ANWB of een club als de NKC positieve ondersteuning kunnen geven. Met jouw bijdrage wordt dat nog beter. 

Premie Verzekering Berekenen

Je kan makkelijk de premie van een camperverzekering berekenen op de website van de NKC (Nederlandse Kampeerauto Club).

Nog geen camper? Zoek een camper op bijvoorbeeld Marktplaats die je graag zou willen hebben en voer daarvan de gegevens in om te zien wat de premie wordt.

Ga naar 'camperverzekering' > 'bereken je premie'

Wat is de goedkoopste camperverzekering?

Persoonlijk vind ik het zoeken naar de goedkoopste camperverzekering een beetje raar. Het komt namelijk tegenstrijdig over. Als je namelijk niet veel geld hebt of niet veel geld wilt uitgeven, dan is het niet slim om grotere financiële risico’s te lopen. 

Als je voor goedkoop gaat, dan neem je enkel een wettelijk verplichte WA dekking met zo min mogelijk extra dekkingen. 

Dit is waar je dan op kan besparen:

 • Alleen WA dekking
 • Geen pechhulp
 • Geen aanschafwaarde dekking
 • Bij waarde accessoires ‘0’ invullen
 • Inboedel niet meeverzekeren

Of het verstandig is, is een tweede. Beter zou het zijn om eerst te kijken naar wat je plannen zijn en daar een goede camperverzekering bij te zoeken. Blijf je bijvoorbeeld alleen in (de buurt van) Nederland of wil je verre avontuurlijke reizen gaan maken? Ben je iemand die wel eens wat vergeet en wel eens een ongelukje heeft? Dit kan je allemaal in je overwegingen meenemen om van goedkoop geen duurkoop te maken. 

Wellicht geeft de volgende berekening je meer duidelijkheid als het gaat om de kosten van een camperverzekering. 

Wat kost een camperverzekering? Een berekening

Het is natuurlijk lastig te zeggen wat een camperverzekering kost. Er zijn namelijk verschillende zaken die grote invloed hebben op de kosten van een camperverzekering:

 • Soort dekking; WA, WA+ of Allrisk
 • Aantal schadevrije jaren en bijbehorende no-claim korting
 • Waarde van de camper en accessoires
 • Wel of geen verhuur toegestaan

Maar... we kunnen wel een kleine test doen 🙂

Een hypothetisch voorbeeld

Stel dat we een tweedehands Hymer camper hebben van 10 jaar oud met een aankoopwaarde van 37.500 euro inclusief accessoires. Dit is m'n eerste camper maar ik heb 6 schadevrije jaren opgebouwd met mijn autoverzekering.

Verder kies ik voor 300 euro eigen risico, een basisdekking van 3000 euro voor de inboedel en een schadeverzekering inzittenden. Tot slot leen ik mijn camper wel eens uit aan familie en vrienden. 

Verzekering camper berekenen met handige tool

Om de verzekering voor bovenstaande camper te berekenen gebruik ik de handige tool van de NKC. Daar kan je met een paar klikken en wat zaken invullen binnen een paar minuten weten op wat voor bedrag je uitkomt zonder er direct aan vast te zitten. Mocht je nou nog niet precies weten welke camper je gaat kopen, kies er dan gewoon eentje uit op marktplaats.nl en vul daar de gegevens van in.   

Let op, dit is een indicatie, misschien dat het voor jou anders uit kan vallen als jij andere waarden invult.

Dit zijn de kosten per dekking inclusief 21% assurantiebelasting en prolongatiekosten:

 • WA: €14,83 per maand - €177,98 per jaar
 • WA + Beperkt Casco (WA+): €39,16 per maand - €469,87 per jaar
 • WA + Volledig Casco (Allrisk): €72,69 per maand - €872,25 per jaar

Zoals je kan zien heb je voor nog geen 15 euro per maand een verzekering, met toch best realistisch ingevoerde waarden. Je bent dan wel alleen WA verzekerd, zie ook het overzichtstabel wat je dan mist. 

De beste camperverzekering - m'n conclusie

Kan ik na dit artikel gemaakt te hebben zeggen wat de beste camperverzekering is? Ik ben geen financieel adviseur en natuurlijk ken ik jou persoonlijke situatie niet. Wat ik wel kan doen is mijn mening geven over wat de verschillende verzekeringen aanbieden en hoe ze na deze vergelijking op mij over zijn gekomen. 

Op het verkeerde been

Wat me vooral is opgevallen is dat er soms beweringen en uitingen op websites worden gedaan die je op het verkeerde been kunnen zetten. Denk bijvoorbeeld aan ‘Vervangende camper bij schade’. Na wat verder spitten blijkt dat je alleen een vervangende camper krijgt bij schade van buitenaf en niet bij een mechanisch mankement (pech onderweg). Ook moet je camper Allrisk verzekerd zijn om hiervoor in aanmerking te komen. 

Verder kan je sommige informatie niet makkelijk vinden en moet je echt doorspitten in de polisvoorwaarden terwijl het toch echt belangrijke informatie is. Denk bijvoorbeeld aan het aantal schadevrije jaren wat je moet hebben om de maximale korting te krijgen. Of welke beveiliging noodzakelijk is voor jouw specifieke camper.

Ik zou voor de NKC gaan    

Als ik alles zo voor mezelf uiteen zou zetten dan zou ik die van de NKC de beste camperverzekering vinden. Dit zijn de punten waarop ik dit heb gebaseerd:

 • Makkelijke online premieberekening
 • Transparantie over de voorwaarden
 • Al na 5 schadevrije jaren 80% no-claim korting
 • Direct inclusief pechhulp
 • Je kan (later) kiezen voor verhuur
 • Bij verhuur weet je direct voorwaarden en extra kosten
 • Overall goede standaard voorwaarden
 • Je steunt veel pro-camper gerelateerde initiatieven

Verder kan ik niet ontkennen dat het ook een beetje een goed gevoel is wat ik van de NKC krijg. Ik merk op de website en in hun maandelijkse blad dat het om een organisatie gaat die geen winstoogmerk heeft. Het gaat dus echt uit van de gebruiker en niet van de aanbieder om het zo maar te zeggen. 

Het is dus niet één ding wat tot deze conclusie heeft geleid, maar alle genoemde punten bij elkaar. 

Ga naar 'camperverzekering' > 'bereken je premie'

Vragen? Opmerkingen? Stel ze hieronder!

Ik hoop van harte dat ik je met deze camperverzekering vergelijking verder heb kunnen helpen. Mocht je nog met vragen zitten, een hele andere mening hebben of een opmerking willen plaatsen, dan kan dat hieronder.

Ik vind het erg leuk om van je te horen.

 • E Kraan schreef:

  Bedankt voor de info ivm verzekeringen. Ik wil komende 12 maanden me flink verdiepen en oriënteren in de camper wereld, want ik wil dan permanent in een camper gaan wonen. Ben digital nomad in combi met oppassen op huizen. The sky is not the limit. Als je meer tips hebt over meer kennis op doen (met name zelf campers repareren, sites met tips over waar je wel kan staan met je camper bijv), dan hoor ik t graag.

  • Voor camperplaatsen zou je eens op campercontact.com kunnen kijken. Voor campers zelf repareren – als je een specifiek probleem hebt is Youtube j vriend! (vergeet niet ook in het Engels te zoeken). Mocht je meer begeleiding willen hebben in het kopen van een camper dan is er natuurlijk mijn cursus Camper Kopen Zonder Spijt.

 • erkens schreef:

  Bearlock. camper gestolen met een dieplader ondanks Bearlock, naderhand na 7 maanden teruggevonden met vals kenteken en de bearlock was verwijderd, dus deze beveiliging help ook niet

  • Tja, als ze echt willen, dan kunnen ze iedere beveiliging omzeilen… Gelukkig heeft niet iedere dief even een dieplader paraat. Maar het blijft natuurlijk balen voor deze mensen.

 • Bedankt voor het uitspitten van de camperverzekeringen, het is zeker interessant, maar het is wel erg gericht op de nkc, je kunt nl ook op de site’s van die andere andere aanbieders uitrekenen wat het kost en wat er wel of niet verzekerd is. Je geeft aan dat de prijs minder belangrijk is, als je maar goed verzekerd bent, ik heb ook wel wat vergelijkingen gemaakt en de Nkc komt er wel erg prijzig uit en dat is dus ook de reden waarom ik deze reactie geef, omdat dus eigenlijk een goede vergelijkingssite zoek, en me hier een beetje op het verkeerde been gezet voel. Jammer

 • Beste, ik heb met interesse het artikel gelezen, ik ben (nog) niet in het bezit van een camper maar als het e.e.a. loopt als gepland komt in januari onze eerste (jong gebruikte 2020) camper en kijken er met smart naar uit om er mee op reis te gaan, het uitzoeken van allerlei zaken vergt wel wat tijd met name de verzekering vind ik lastig, ik lees allerlei voor en tegen’s en vind het lastig om een keuze te maken dus alle tips, ervaringen en adviezen zijn welkom, realiseer me ook dat de allerbeste verzekering niet bestaat, de allerbeste ervaringen met je verzekeraar wel en ik denk dat dat voor een belangrijk deel meeweegt in het maken van een keuze echter die ervaringen heb ik niet.

 • Han van Putten schreef:

  Hallo, ik heb met veel belangstelling dit item gelezen, en hier een gebeurtenis welke mij overkwam dit jaar, met nare gevolgen.

  Begin dit jaar heb ik een prachtige camper gekocht, een McLouis uit 2013 met 12750km op de teller. Om de kosten te drukken deed ik deze camper ook in de verhuur via een verhuur platform. Een huurder ging ermee naar Noorwegen, met twee vrienden en drie racefietsen. De bedoeling was dat 1 van de vrienden de camper reed naar een afgesproken plek, en de andere daar naar toe fietsten. Er reed dus telkens één persoon in de camper. Deze plannen waren van te voren NIET met mij besproken !! Dit werd mij verteld op de dag dat ze vertrokken. Om een lang verhaal kort te maken: op zekere dag reed een bestuurder op een smalle weg (5 meter breed), omdat er een vrachtwagen aan kwam te veel uitwijkend naar rechts, en schoot van het asfalt de weg af. Het weiland naast de weg was veel lager en mijn camper viel daardoor om. Ik kreeg een berichtje dat de camper was omgevallen en op zijn zij lag. Er kon niet meer mee gereden worden (hetgeen niet klopte, bleek toen de camper weer terug bij mij was) en hij werd gerepatrieerd. Gevolgen: mijn camper werd totall loss verklaard. De schade was tussen de 10 en 15 000 euro, Het uit te keren bedrag aan mij 40.150,00 euro. De camper is aangeboden aan opkopers, het hoogste bod was 28930 euro dus was de camper economisch verloren. Ik had 80% korting op mijn premie (bij de NKC) hetgeen +1 trede betekend maar viel door dit voorval 5 tredes terug. Ik sta nu op -4 tredes. De restanten van mijn camper (ik ben er na de verhuur zelf nog langer dan een maand mee met vakantie geweest, er kon nog prima mee worden gereden, alles deed het nog) kon ik niet behouden omdat de camper uit 2013 is !! Ik ben weer op zoek naar een andere camper. Ik kan nu ook nergens anders een camperverzekering meer afsluiten, alleen bij de NKC.

  Wanneer ik mijn camper verhuur heb ik altijd een indringend gesprek met de aanstaande huurder, vooral vraag ik of hij/zij ervaring heeft met het rijden met een camper of grote bus.
  De chauffeur die het ongeluk veroorzaakte had ik nooit gesproken en blijkt dus totaal onervaren te zijn geweest, welnu, die had toestemming van Camptoo gekregen om in mijn camper te mogen rijden. Camptoo trekt nu van alle gevolgen hun handen terug.

  Overigens, de NKC is gestopt met een verzekering af te kunnen sluiten inclusief verhuur dekking. Zij bieden nu een dagverzekering voor verhuur aan.

  Ik ben bereid op reacties in te gaan.
  Ik weet niet of het nodig en verstandig is om de getallen in dit verhaal te vermeld bij publicatie.

  • Wat een naar verhaal! Ik hoop dat alles uiteindelijk goed voor je is gekomen, ondanks de (financiële) tegenslagen. Bedankt voor je aanvullende opmerking over de NKC verzekering.

 • Dankjewel voor de duidelijke uitleg, hier kan ik wat mee

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Misschien vind je dit ook interessant:

  Bespaar Tijd, Geld & Frustratie met Gratis Tips Over Campers

  >