Een achteruitrijcamera voor je camper? Een complete gids!

Door Piet Hein

0 reacties

Lees
tijd:
Nog

min.

Denk je na over het inbouwen van een achteruitrijcamera in je camper maar weet je nog niet zeker welke je moet hebben? Of twijfel je er nog over of je hem zelf moet inbouwen of dit moet uitbesteden? 

In dit artikel gaan we kijken naar welke opties er allemaal zijn als het gaat om camera’s, beeldschermen en systemen. Moet je bijvoorbeeld wel of niet voor een draadloze variant gaan? Ook wordt besproken waar je rekening mee moet houden bij het inbouwen van een achteruitrijcamera in je camper. 

Ik ben van mening dat zo’n camera de investering in tijd en geld zich eigenlijk altijd terugbetaald. Is het niet om te voorkomen dat je een deuk in je bumper of fietsendrager rijdt, dan is het wel vanwege het gemak tijdens de reis. Ook heeft de achteruitrijcamera op een mobilhome een meerwaarde bij de verkoop.

Laten we er snel in duiken! 

Niet alleen bij achteruit rijden handig

Zelf heb ik in de tijd dat ik campers verhuurde verschillende campers gehad met een achteruitrijcamera. Ook heb ik er een keer zelf eentje ingebouwd in een eigen camper en er veel kilometers mee gemaakt. 

Door de jaren heen is het grote voordeel van een achteruitrijcamera mij goed duidelijk geworden. Het heeft ons en de huurders veel schadekosten bespaard. 

Overigens werden de camera’s op onze halfintegraal en integraal campers meer als achteruitkijkcamera gebruikt. Je rijdt immers meer vooruit met de camper dan achteruit, waarbij je tijdens het rijden in dit soort grote campers nooit echt goed zicht hebt direct achter de camper. 

achteruitkijkcamera camper

De achteruitrijcamera wordt meer gebruikt als spiegel tijdens het rijden

Veiliger gevoel tijdens het rijden

Er zijn achteruitrijcamera’s die een bepaalde kijkhoek hebben waardoor je verder naar achteren kan zien dan enkel de achterbumper of fietsendrager. Daarmee kan je ook goed zien wat er een paar meter (en verder) achter de camper gebeurd. Een andere oplossing is om een dubbele achteruitrijcamera op de camper te monteren, eentje voor tijdens het rijden en eentje voor tijdens het achteruit rijden. Meer over deze mogelijkheden verderop in dit artikel. 

Op deze manier heb je beter zicht op bumperklevers en op auto’s en motoren die op het punt staan om je in te gaan halen. Hierdoor kan je beter inschatten of je wel of niet wacht om zelf een dergelijke manoeuvre uit te voeren.  

Het geeft je een veiliger gevoel tijdens het rijden, met name als het wat drukker op meerbaanswegen is. Wat mij betreft is het inbouwen van een achteruitrijcamera dus altijd je investering dubbel en dwars waard. 

Persoonlijk Camera Advies?

Zou je graag persoonlijk advies met een overzicht van de kosten willen krijgen voor de inbouw van een camera? Iedereen heeft zo zijn eigen eisen en ook niet iedere camper is hetzelfde. 

Via onderstaande knop kan je een advies + offerte ontvangen. 

Wel of geen draadloze achteruitrijcamera op je camper?

Als je op zoek gaat naar een achteruitrijcamera voor je camper is dit één van de eerste vragen die je voor jezelf wilt beantwoorden. Vooral als je van plan bent om hem zelf te installeren. 

Het beeld wat de camera achterop de camper weergeeft moet op de een of andere manier op het schermpje in de cabine terecht komen. Vroeger kwam je er niet onderuit om hiervoor een draad te trekken die van de camera naar het beeldscherm ging. 

Het alternatief van draadloos

Je kan je vast wel voorstellen dat dit veel werk is aangezien het nogal een afstand kan zijn. Vooral als je de stroomdraad netjes wilt wegwerken en hij niet in een rechte lijn van het ene naar het andere punt getrokken kan worden. 

Je moet dan allerlei panelen demonteren en weer vastzetten. Soms ook panelen die er niet voor zijn gemaakt om te demonteren, het alternatief is namelijk veel gepruts en opengeschaafde handen en armen. Ook als je dit uitbesteed aan een installateur kan er best veel tijd in gaan zitten om het netjes te doen. En dat betekent een hogere factuur. 

Het is daarom niet zo gek dat je direct in het begin de afweging maakt of je een draadloze achteruitrijcamera wilt of niet. 

Vooroordelen over draadloze achteruitrijcamera’s

Veel mensen denken dat draadloze systemen altijd waardeloos zijn vanwege de gevoeligheid voor storingen. Het is inderdaad zo dat als je de verkeerde draadloze achteruitrijcamera op je camper installeert, het zomaar kan zijn dat het beeld gaat ‘ruisen’, dat je beelden van andere camperaars in de buurt op je scherm ziet verschijnen en meer van die gekkigheid. 

Je hebt het dan over analoge draadloze systemen. 

draadloze achteruitrijcamera camper

Draadloze achteruitrijcamera's kunnen nu 100% storingsvrij zijn

Kwaliteit kent zijn prijs

Maar tegenwoordig zijn er veel betere draadloze camera's voor je camper te krijgen. Dit zijn de zogenaamde digitale draadloze systemen. Je hebt dan een beveiligde verbinding tussen de camera en de ontvanger met een storingsvrij en scherp HD beeld. 

Eigenlijk heb je dan de kwaliteit van een bedrade camera met de inbouw-voordelen van een draadloos systeem.  

Een digitaal draadloos systeem is echter duurder dan een analoog draadloze camera. Uiteraard is een draadloos systeem makkelijker mee te nemen naar een volgende camper, mocht je de investering over meerdere jaren willen verspreiden.

Laten we alle voor- en nadelen eens op een rijtje zetten zodat je een goede afweging kan maken. 

Voor- en nadelen achteruitrijcamera camper bedraad

Voordelen bedrade achteruitrijcamera:

Nadelen bedrade achteruitrijcamera:

 • Veel werk om draad van voor naar achteren te leggen 
 • Bij uitbesteden inbouwen kan de factuur fors zijn
 • Camera of beeldscherm vervangen? Nieuw draad leggen kan nodig zijn

Het bedraden iets makkelijker maken

Uiteraard kan het nog uitmaken wat voor soort camper je hebt bij het trekken van een draad. Zo zijn buscampers minder lang en soms ook wat meer rechttoe rechtaan. Dat kan de inbouw van een achteruitrijcamera met draad vergemakkelijken.

Verder kan je er voor kiezen om de draad buitenom te laten lopen. Je zal dan wel eerst aan de binnenzijde van de camper vanaf de camera naar de bodem toe moeten, om daar een gat te vinden die al door de bodem is gemaakt, bijvoorbeeld voor een leiding. 

Vervolgens kan je een flexibele buis onder de camper bevestigen waar je de draad doorheen laat lopen. Uiteraard zul je aan de voorzijde weer een gat moeten vinden waardoor de draad onder het dashboard uitkomt en aangesloten kan worden aan het beeldscherm.   

Goede Bedrade Camera

Setjes met bedrade camera's heb je in allerlei prijsklassen. Het onderstaande set van het merk VZ heeft een hele goede prijs-kwaliteitverhouding. Je krijgt er dan ook 36 maanden garantie op en komt compleet met full HD 7 inch kleurenscherm. 

Hij is er ook als derde remlicht camera voor de meeste buscampers.

achteruitrijcamera mobilhome

Voor- en nadelen draadloze achteruitrijcamera camper

Voordelen draadloze achteruitrijcamera:

 • Makkelijk (zelf) te installeren
 • Lage inbouwkosten bij uitbesteden
 • Geen draden trekken van voor naar achter 
 • Bij digitaal systeem 100% storingsvrij over 100 meter of meer

Nadelen draadloze achteruitrijcamera:

De beste draadloze variant

Als je voor draadloos gaat is het altijd aan te raden om voor een digitaal systeem te gaan. Kies je namelijk voor analoog dan is de kans groot dat je op storingen stuit. Dit komt mede doordat er steeds meer apparaten signalen uitzenden zoals smartphones, navigatiesystemen, autoradio’s, tablets, en ga zo maar door. 

Het kan echter aantrekkelijk lijken aangezien analoge draadloze systemen ongeveer evenveel kosten als bedrade varianten. Toch heb je meer aan een goed werkende bedrade achteruitkijkcamera dan een draadloze waar je je telkens kapot aan ergert. 

Goede Draadloze Camera

Een setje met een draadloze achteruitrijcamera is doorgaans niet goedkoop. Onderstaande draadloze set van het merk VZ heeft een hele goede prijs-kwaliteitverhouding. Deze set is 100% storingsvrij en komt compleet met full HD 7 inch kleurenscherm en alle aansluit benodigdheden.

beste draadloze achteruitrijcamera camper

Opties die een camper achteruitrijcamera kan hebben 

Er zijn veel setjes te krijgen als het om achteruitrijcamera’s voor campers gaat. Uiteraard kan je de benodigde componenten ook los aanschaffen. Of je nou een setje koopt of losse onderdelen, er zijn wat betreft de camera een aantal punten waar je naar kan kijken. Zo kan je tot de camera komen die het beste bij jouw wensen en budget past. 

Dit zijn opties waar je voor kan kiezen:

 • Lenshoek/kijkhoek
 • Beeldsensor
 • Stof- en waterdichtheid
 • Nachtzicht
 • Verwarmd
 • Microfoon
 • Derde remlicht camera

Hieronder worden de camera opties en het nut ervan verder besproken. 

Meerdere achteruitrijcamera’s op je camper

Allereerst is het goed om te weten dat je ook meer dan één camera kan plaatsen. Veel beeldschermen hebben aansluitingen voor twee camera’s, zodat je een dubbele achteruitrijcamera op je camper kan plaatsen. Het kan handig zijn om twee camera’s achterop te hebben. Eentje die op de bumper of fietsendrager is gericht voor als je achteruit rijdt, en de ander als achteruitkijkcamera tijdens het rijden in de camper. 

Daarnaast zijn er zijn er ook monitors die tot wel 4 camera’s kunnen hebben.

Dan kan je nog twee camera’s aan beide zijkanten van de camper plaatsen als dodehoekspiegels. Hoe groter je camper is, hoe groter vaak ook de dode hoek is - het deel naast de camper waar je met de normale achteruitkijkspiegels geen zicht op hebt. 

De lenshoek of kijkhoek van een achteruitrijcamera

Als je kiest voor één camera, dan kan het handig zijn dat de hoek van de lens wat wijder is. Je ziet dan meer van de omgeving dan je door een normale camera zou zien. Het nadeel hiervan is dat het beeld ietwat vervormd is. 

Een gangbare kijkhoek is 120 graden. Als deze kijkhoek groter wordt, zie je meer van de omgeving, maar wordt alles kleiner op je scherm. Ook wordt het beeld dan wat waziger. Je ziet dan sneller dingen over het hoofd als kleine paaltjes of kleine kinderen(!).

Een grotere kijkhoek is met name aan te raden als je de camera enkel laag op de camper kan plaatsen.

De beeldsensor van een achteruitrijcamera

Naast de kijkhoek van de achteruitrijcamera is ook de beeldsensor van belang voor de kwaliteit van het beeld wat je ziet. Zo kan een beeldsensor die groter is, ook een grotere kijkhoek laten zien. Alles wat je op je beeldscherm ziet, wordt daarmee duidelijker gepresenteerd. 

Een beeldsensor van 1/3 inch is gebruikelijk, kleinere achteruitrijcamera’s zoals die verwerkt zijn in bijvoorbeeld nummerplaathouders zijn soms 1/4 inch. In het algemeen geldt dat hoe kleiner de beeldsensor en hoe groter de kijkhoek, hoe minder scherp het beeld zal zijn.

Waterdichtheid van een achteruitrijcamera

Omdat de achteruitrijcamera aan de buitenzijde van de camper wordt bevestigd, moet deze voldoende bestand zijn tegen weersinvloeden. Het is daarbij erg belangrijk dat de camera waterdicht is. Water kan namelijk niet alleen een storing in het elektrische circuit van de camper veroorzaken, het kan ook het zicht van de lens vertroebelen. 

Een goede waterdichtheid wordt aangegeven met IP69, waarbij IP staat voor International Protection, een internationale aanduiding van de beschermingsgraad. Daarbij staat de 6 voor stofdichtheid (je wilt ook geen stof voor de lens krijgen) en de 9 geeft aan dat hij vochtdicht is - dit is nog een stapje hoger dan waterdicht. Beide zijn de hoogste getallen die je binnen deze beschermingsgraad kan krijgen.  

Persoonlijk Camera Advies?

Zou je graag persoonlijk advies met een overzicht van de kosten willen krijgen voor de inbouw van een camera? Iedereen heeft zo zijn eigen eisen en ook niet iedere camper is hetzelfde. 

Via onderstaande knop kan je een advies + offerte ontvangen. 

Nachtzicht van een achteruitrijcamera

Het is wel handig als je ook tijdens schemering of zelfs in het pikkedonker nog alles door de camera kan zien. Dit wordt ook wel nachtzicht genoemd, wat als zwart wit beeld wordt weergegeven. Als er nachtzicht op een camera aanwezig is dan zijn er extra ledlampjes op bevestigd, vaak rondom de camera. 

De lampjes geven geen wit licht om bij te schijnen, maar maken gebruik van infrarode straling wat je niet met het blote oog kan zien. Je camera is dus niet stuk als je in het donker niet kan zien dat de ledlampjes licht geven. Het bereik van een achteruitrijcamera met nachtzicht kan variëren tussen zo’n 8 tot 20 meter. 

Verwarmingsfunctie op een achteruitrijcamera

Sommige achteruitrijcamera’s zijn verwarmd. Dit kan handig zijn als je wilt voorkomen dat de camera beslaat of in de kou niet meer goed functioneert. 

Microfoon op een achteruitrijcamera

Als je het handig vindt om ook te kunnen horen wat er achter je camper gebeurd kan je een achteruitrijcamera met een ingebouwde microfoon krijgen. Dit kan handig zijn als je naast de camera ook aanwijzingen van iemand anders krijgt bij het achteruit inparkeren van de camper. 

Of als er spelende kinderen, volwassenen of dieren in de buurt zijn en je alle ramen dicht hebt. Je kan ze dan horen voordat ze in beeld verschijnen - en het te laat is. Uiteraard moet je dan ook de juiste bekabeling en monitor hebben die geluid kunnen doorgeven en produceren middels een speaker. 

Derde remlicht camera (voor buscampers)

Tot slot zijn er nog camera’s die in het derde remlicht zijn verwerkt. Je koopt dan een compleet derde remlicht met ingebouwde camera die het originele derde remlicht vervangt. Deze worden op maat gemaakt voor bestelbussen, dus je kan deze alleen gebruiken voor buscampers. 

Je hoeft dan dus geen gaten in je bus te boren, enkel het originele derde remlicht los te halen en degene met de camera er in te bevestigen. Ook heb je geen uitstekende camera op je bus wat ten eerste vaak niet zo mooi lijkt en ten tweede ook onpraktisch kan zijn doordat het je bus hoger maakt. 

Goede Derde Remlicht Camera

Een derde remlicht camera is vooral interessant voor buscampers aangezien die nog het originele derde remlicht van de bestelbus nog hebben. Onderstaande bedrade set van het merk VZ heeft een hele goede prijs-kwaliteitverhouding. Deze set komt compleet met full HD 7 inch kleurenscherm en alle aansluit benodigdheden.

Hij is voor vele merken en bouwjaren buscampers verkrijgbaar. 

beste derde remlicht camera

Hieronder nog een video om te laten zien hoe relatief makkelijk het inbouwen van een derde remlicht camera werkt (in het Engels):

De verschillende schermspecificaties 

Vroeger moest je enorme kasten op het dashboard van je camper monteren voor een klein en vaag zwart wit of groenachtig beeld van je achteruitrijcamera. Tegenwoordig kan je kiezen voor een elegant dun groot scherm met helder en scherp HD kleurenbeeld, soms zelfs verwerkt in het dashboard zelf. 

Er is veel keuze en de verschillende schermen kunnen allerlei functies hebben. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Grootte 
 • Speaker
 • Afstandslijnen
 • Opnamemogelijkheid
 • Aantal pixels/helderheid
 • Meerdere camera's aan te sluiten
 • Afstandsbediening of drukknoppen
 • Gespiegeld of werkelijk camerabeeld

Hieronder worden de opties voor een beeldscherm en het nut ervan verder besproken.

Grootte van van het scherm

De grootte van het scherm wordt vaak weergegeven in inches. Hierbij is een grootte van 7 inch veelvoorkomend, wat neerkomt op een scherm van zo’n 17,5 cm bij 12 cm. Uiteraard kan je altijd groter en kleiner krijgen. Afwegingen hierbij kunnen zijn is de beschikbare ruimte in of op het dashboard en hoe scherp het beeld is. Een klein scherm met een scherp beeld kan vaak al goed genoeg zijn. 

Verder heb je ook achteruitkijkspiegels met een geïntegreerd beeldscherm voor de achteruitrijcamera. Uiteraard is dit een klein scherm, maar het bespaard je wel een extra beeldscherm op je dashboard. 

Bekijk hier voorbeelden van spiegels met geïntegreerd beeldscherm op bol.com >>   

Speaker op het scherm

Als je een achteruitrijcamera met microfoon op je camper hebt, moet je ook een scherm met een speaker hebben. Je kan dan niet alleen zien maar ook horen wat er achter de camper gebeurd. Dit kan handig zijn als je de ramen dicht hebt, de motor draait en achteruit aan het rijden bent. Je wordt dan gewaarschuwd voor bijvoorbeeld spelende kinderen nog voordat ze in beeld komen.  

Afstandslijnen in het scherm

Sommige schermen geven lijnen in het beeld weer waarbij de afstand wordt aangegeven. Dit kan handig zijn als de afstand lastig in te schatten is, bijvoorbeeld als je een camera hebt met een grote kijkhoek. Het beeld wordt dan enigszins vervormd, vooral aan de randen van het scherm.  

Uiteraard moeten de camera en het scherm dan wel op elkaar afgestemd zijn, anders geven de lijnen niet de juiste afstand weer. Je kunt dan dus beter inschatten hoe ver objecten van de camper vandaan zijn. 

Natuurlijk is het altijd slim om niet te hard achteruit te rijden, waardoor dergelijke lijnen voor de oplettende bestuurder al snel overbodig zijn en zelfs een beetje storend kunnen worden. 

strepen op achteruitrijcamera

Strepen om de afstand beter in te schatten...

Opnamemogelijkheid op het scherm

Sommige schermen hebben de mogelijkheid om beelden op te nemen. Situaties waarvoor je dit zou willen gebruiken zijn er niet heel veel. Het zou handig kunnen zijn als je ook een dashcam hebt, een camera op het dashboard om te filmen wat er voor de camper gebeurd tijdens het rijden. 

Dergelijke opgeslagen beelden zou je kunnen gebruiken bij een aanrijding of ongeluk als bewijslast voor de verzekering.  

Aantal pixels van het scherm

Hoe meer pixels een scherm heeft, hoe hoger de resolutie is en hoe scherper het beeld kan zijn. Uiteraard hangt een en ander ook af van de kwaliteit van de gebruikte camera die op het scherm wordt aangesloten. 

Pixels worden vaak aangegeven in … x … pixels. Je zou kunnen zeggen dat alle uitkomsten rond de 350.000 pixels een mooi scherp beeld geven in combinatie met een 7 inch schermgrootte. Toch zijn er ook schermen met het dubbele. Dat is vooral handig als je meerdere camera’s tegelijk in een scherm wilt laten tonen. 

Meerdere camera’s aan te sluiten op het scherm

Er zijn schermen waar je tot wel 4 camera’s tegelijk op kan aansluiten. Bijvoorbeeld twee achter en aan beide zijkanten van de camper een. Ook heb je schermen waar je een of twee camera’s op kan aansluiten. 

Bij meerdere aan te sluiten camera’s kan je kiezen dan kiezen voor het beeld van een specifieke camera of van allemaal tegelijk. Je hebt het dan over een scherm met split (2) of quad (4) view. 

Scherm met afstandsbediening of drukknoppen

Bij sommige schermen krijg je een afstandsbediening. Anderen kan je enkel met knoppen op het scherm zelf bedienen. Waarschijnlijk geldt voor de meeste camperaars dat deze afstandsbediening vrijwel nooit gebruikt wordt aangezien het scherm altijd binnen handbereik is als je hem nodig hebt. 

Mocht je een scherm met afstandsbediening aanschaffen, zorg dan dat er ook knoppen op het scherm zelf zitten voor als je de afstandsbediening kwijt raakt. Dit is niet heel onwaarschijnlijk aangezien je hem zelden gebruikt. 

Switchen tussen gespiegeld en werkelijk camerabeeld

De meeste schermen voor achteruitrijcamera’s geven standaard een gespiegeld beeld weer. Alles wat je dan rechts in beeld ziet verschijnen is ook daadwerkelijk rechts achter de camper. Je hoeft dan niet zelf eerst goed na te denken en het in je hoofd om te draaien maar je kan er direct op anticiperen. 

Mocht je ook een camera aan de voorzijde van de camper bevestigen, dan is het juist zaak dat het beeld niet gespiegeld is. Anders zou je het weer net verkeerd om in beeld krijgen. 

Zelf een achteruitrijcamera in je camper inbouwen?

Het inbouwen van een achteruitrijcamera in je camper is geen hele ingewikkelde klus en kan je prima zelf. Maar dan moet je er wel zin in hebben en tijd voor willen maken. Het is niet meer dan de camera en het scherm bevestigen en wat draden wegwerken… zeiden ze 😉

Al met al ben je er al snel een dagje mee bezig als je alles voor het eerst doet en alles nog moet inbouwen en aansluiten.  

Vaak makkelijker dan je denkt

Uiteraard moet je de bekabeling wel nog op het elektrische circuit van je camper aansluiten, maar ook dat hoeft niet moeilijk te zijn. Hiervoor zijn meerdere mogelijkheden. 

Denk bijvoorbeeld aan de aansluiting van de sigarettenaansteker, maar dan heb je de bekabeling niet op z’n mooiste weggewerkt. En wellicht wil je die aansluiting nog ergens anders voor gebruiken. 

Toch is het beter wegwerken ook niet heel ingewikkeld en goed zelf te doen als je een klein beetje handig bent, ook al heb je geen uitgebreide technische kennis. 

Stroom van onder het dashboard

De camera die achterop de camper komt (of aan de zijkant) heeft bij een bedrade achteruitrijcamera geen aparte voeding nodig. Deze wordt namelijk gevoed door de draad die van voor - vanaf het beeldscherm - naar achter door de camper wordt getrokken. 

In dat geval heeft alleen dat beeldscherm een 12 Volt voeding nodig welke je achter het dashboard vandaan kan halen. Bijvoorbeeld door een stroomdraad waar constante stroom op staat op te splitsen.  

Persoonlijk Camera Advies?

Zou je graag persoonlijk advies met een overzicht van de kosten willen krijgen voor de inbouw van een camera? Iedereen heeft zo zijn eigen eisen en ook niet iedere camper is hetzelfde. 

Via onderstaande knop kan je een advies + offerte ontvangen. 

Plaats van achteruitrijcamera bepalen

Als eerste moet je erachter komen waar je de camera wilt bevestigen. Bij de meeste campers zit hij zo hoog mogelijk aan de achterzijde van de camper, in het midden. Je hebt dan het meeste zicht, over de hele bumper en nog wat extra naar de zijkanten. 

Ook kan je dan tegelijk zo ver mogelijk naar achteren op het beeldscherm krijgen. Dit is ook erg handig tijdens het rijden waarbij de camera ook als (extra) achteruitkijkspiegel dient. 

Uiteraard is de juiste positie ook afhankelijk van de specificaties van het setje (camera + beeldscherm) wat je gebruikt. Om zeker te weten wat voor jou de goede plek is, kan je eerst even de camera met tape bevestigen en aansluiten om te zien wat voor beeld je krijgt. 

Eerst testen

Eventueel kan je voor deze testopstelling de sigarettenaansteker gebruiken of 12 Volt uit een externe bron vandaan halen zoals een losse accu. 

Pas als je zeker weet dat het zicht naar je wensen is ga je verder met de inbouw van de camera en het bevestigen van het scherm. Vergeet niet te checken waar het gat uitkomt dat je in de camper moet boren om de draad van de camera doorheen te leiden. 

Beeldscherm aansluiten op elektrische circuit camper

Voor veel mensen is dit het meeste waar ze tegenop kijken. Een draad wegwerken een camera en beeldscherm monteren is nog wel te doen, maar wat als je de fout maakt om de verkeerde draden met elkaar te verbinden? 

Er kan kortsluiting ontstaan, je kan het beeldscherm en de camera of zelfs andere apparaten naar de knoppen helpen en in het ergste geval kan er zelfs brand door ontstaan. 

Stappenplan voor stroom aansluiting

Mocht je hier echt bang voor zijn, vraag dan voor dit gedeelte van de inbouw hulp bij iemand die er verstand van heeft. Je kan dan het grootste gedeelte alsnog zelf doen. Dit is wat er moet gebeuren:

 • Zoek een draad waar constant 12 Volt op staat
 • Sluit hier de draad van het beeldscherm voor de voeding op aan (meestal rood)
 • Zoek een massa draad of aansluitpunt
 • Sluit hier de draad van het beeldscherm voor de massa op aan (meestal zwart)

Je bent nu in de basis klaar. 

Extra draden aansluiten

Soms zijn er nog triggerdraden. Deze kan je gebruiken om het systeem automatisch te laten schakelen, maar dit is niet noodzakelijk. Bijvoorbeeld dat de achteruitrijcamera automatisch wordt ingeschakeld als je de versnelling in zijn achteruit zet. Je sluit dan zo’n triggerdraad aan op een achteruitrijschakelaar of het achteruitrijlicht aan de achterzijde van de camper. 

Een andere mogelijkheid is om een camera aan de zijkant van de camper automatisch in werking te stellen als je de richtingaanwijzer inschakelt. Een triggerdraad moet in dat geval in verbinding staan met de richtingaanwijzer. 

De keuze is aan jou of je dit wilt of dat je liever permanent zicht wilt hebben op het beeldscherm. Je kan er dan altijd nog voor kiezen om handmatig te switchen tussen de verschillende kanalen of het beeldscherm uit te doen als je geen beeld wilt zien.  

Camera aan de camper monteren

Behalve in het geval van een derde remlicht camera (geïntegreerde camera in het derde remlicht) ontkom je er niet aan om een gat te moet boren in je camper. Hoe vervelend dit ook is om te moeten doen, het moet toch gebeuren wil je het netjes oplossen. 

Bij de meeste setjes krijg je ook een doorvoerrubber. Kijk goed naar de diameter hiervan om daar het gat voor aan te passen. 

Gebruik goede kit

Mocht je dit niet vertrouwen omdat je bang bent dat het alsnog gaat lekken, gebruik dan wat van de juiste camper kit om het gat te dichten met het draad er doorheen. Hetzelfde geldt voor de schroeven (zelfborende parkers) die je moet gebruiken om de camera aan de camper te bevestigen.  

Het doorvoergat kan je hebt beste een beetje schuin naar boven boren om zo naar binnen dringend water zo weinig mogelijk kans te geven. Ook kan je het draad van de camera naar het doorvoergat met een klein lusje naar beneden laten lopen. Hierdoor drupt het water er daar af en loopt niet al het (regen)water via de aangebrachte kit en de achterwand naar beneden. Voorkom je ook weer van die zwarte strepen mee.  

Camera en beeldscherm verbinden

Het laatste deel van de inbouw is het aansluiten van de camera aan het beeldscherm. Mocht je een draadloos systeem hebben dan is dit zo gepiept. 

Moet je een draad van voor naar achteren trekken dan ben je wel even wat langer bezig om deze netjes weg te werken. 

Gebruik maken van wat er al is

Het kan handig zijn om gebruik te maken van dezelfde kokers waar ook de verwarmingsbuizen doorheen lopen. Zorg wel dat je draad niet te heet kan worden en kan gaan smelten. Verder zijn er nog meer kokers waar ook andere leidingen doorheen lopen. Soms ontkom je er niet aan om een gaatje in een tussenwand van een kast of toilet te moeten boren. 

Als alles is aangesloten dan zou het bij een bij elkaar horende set direct moeten werken. Je hoeft dan verder niets te installeren of in te stellen.  

Conclusie van een achteruitrijcamera op je camper

Een dergelijke camera kan je veel geld en ellende besparen. Er zijn genoeg mensen die denken zo’n ‘gadget’ niet nodig te hebben totdat ze een keer een onbenullige schade rijden en de factuur te zien krijgen. Het repareren van een klein deukje kan je al snel honderden euro’s kosten. Dus één schade kan de aankoop al rechtvaardigen. 

Persoonlijk zou ik het alleen al doen vanwege het gemak onderweg, vooral als het druk is. Ook is het fijn om direct te kunnen zien dat de fietsen nog op hun plek op de fietsendrager staan.  

Mocht je het zelf inbouwen toch niet zien zitten dan kunnen heel veel installateurs dit voor je regelen. Wellicht zelfs de garage die de camper in onderhoud heeft. Voor een handige Harry met wat ervaring is het namelijk een fluitje van een cent. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Misschien vind je dit ook interessant:

Bespaar Tijd, Geld & Frustratie met Gratis Tips Over Campers

>